aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office magazin: blockbusterek magyarországon I. Takács Máté
2008. augusztus 14. 11:31:55

Kategória: 17 komment

A box office rovat kiszélesedik: ezentúl "box office magazin" címszó alatt kicsit elvonatkoztatva, de alkalmanként kapcsolódva az aktuális bevételi hacacáréhoz olvashatsz erről-arról a téma berkeiben, s mindez egy egészen exkluzív sorozattal indul: a jelenlegi tervek szerint 12 év (beleértve az ideit is) legnézettebb filmjeit követheted nyomon - ezúttal azonban Magyarországról van szó. A 12 év még évekre bontva is igen terjedelmes lenne, így egy alkalomra fél év jut, amit hamar követ a második hat hónap áttekintése is.

Intró

A SÖTÉT LOVAG műfajára/forrásanyagára rácáfoló és a MAMMA MIA! alapjaiban frenetikus sikere is bizonyítja, hogy az utóbbi években a nyári moziszezon uborkából főbe váltott Magyarországon is. Ennek elsődleges oka, hogy a hollywoodi stúdiók ráálltak a világpremierekre vagy világpremier-közeli premierekre: ami nyáron durran Ámérikában, az máshol is szedje a suskát, amíg meleg. Kivételek mindig akadnak, de könnyedén megfigyelhető: az egykor lukratív tavasz és ősz helyett a slágerfilmekkel megtűzdelt május-augusztus vitte a pálmát idehaza is a múlt- és jelenlegi évben, hiszen olyan arcok bukkantak fel a forró nyárban, mint a Karib-tenger kalózai, Shrek, John McClane, Harry Potter, az alakváltók, a Pixar figurái, Indiana Jones, a Szex és New York hölgyei, Will Smith és a múmia. Más volt a helyzet tíz-tizenkét évvel ezelőtt, mikor a fél éves késés meglehetősen gyakori volt még a legnagyobb hollywoodi sikerek esetében is.

A rendszerváltozástól ugyan folyamatosan csökkent a mozilátogatási kedv, de még minden évben tömegek jelentek meg a filmszínházaknál. Ahogy azonban a német nyelvű másolt videó-korszakot leváltotta a videóforgalmazás- és kölcsönzés ideje, úgy figyelhető meg az egyre nagyobb számú elmaradás a kilencvenes évek közepe tájától. És évekkel később a kereskedelmi tévék és legfőképp a DVD még nagyobb csapást mért a nagyvásznakra. De maguk a mozik is komoly átalakuláson mentek át pár év alatt: a multiplexek megjelenése korszak- és az egytermes mozik zárását és egyben a nyugati filmnézési kultúrszellem megjelenését hozta el, akár akartuk, akár nem. A magyarországi mozik látogatottságának áttekintését is valahol ott kezdjük, ahol beindult ez utóbbi változás, vagyis feltűntek az első plázamozik.

1996 novemberében nyitotta meg kilenc termét (később újabb kettővel bővült) a Duna Plazában a Hollywood Multiplex, amely hamarosan a legnépszerűbb választás lett a fővárosiak körében. A következő hónapban már a Cineplex Odeon is üzemelt a Pólus Centerben hat termével, egy évvel rá, 1997 végén pedig a Csepel Plazában adták át a 7 termes Cinema Cityt. Megjegyzendő, hogy ma már ezen formájában egyik filmszínház sem létezik; a Hollywood Multiplex és a Cineplex Odeon név pedig úgy, a hogy van, eltűnt a palettáról. De most lássuk, mely filmekre váltottak jegyet országosan több mint 200 ezren a tárgyalt évben!

1997, 2/1
Már az újév másnapja felrázta a jegypénztárakat: az OSZTÁLY, VIGYÁZZ! című paródia foglalta el tizennégy budapesti mozi vásznát. A Zucker-testvérek dobása hazájában csak mérsékelt figyelmet élvezett, nálunk azonban a hónap egyik nyertese lett, országosan több mint 280 ezer nézővel, s ezzel nem sokkal maradt le az éves lista első tíz helyezettjétől. Ma egy hasonló jellegű mozit már a százezres határral is sikerként értékelhetünk. Csak egy hetet kellett várni, s újabb embersereglet tűnt fel a horizonton (s a Horizontban is tűnt volna, ha műsorra tűzi): január 9-től vetítették ugyanis a TISZTÍTÓTŰZ című Warner-mozit. A fél évvel korábbi TŰZPARANCSon felháborodott Steven Seagal-rajongók azon nyomban helyet foglaltak a nézőtereken, s a hozzájuk csapódott néhány eltévedt lélek végül 255 ezres számot tett ki, felülmúlva a Steven Seagal-filmnek álcázott Kurt Russell-filmet is. Ahányszor leadja valamelyik csatorna a Keenen Ivory Wayansszel súlyosbított produkciót, jó' egymillióan nézegetik végig, úgyhogy mára már talán minden magyarországi lakos látta is. Mert ugyan ki szenvedi végig többször is a purgatóriumot? A TISZTÍTÓTŰZ az első húszban végzett az év végi összesítésnél, s bizony számait a műfajban ma már csak olyan akciómonstrumok képesek megközelíteni, mint a DIE HARD 4. 23-án valaki elrabolta Nick Nolte fiát, ám e tettel mégis Mel Gibsonnál húzta ki a gyufát: a VÁLTSÁGDÍJat 264 ezren dobták össze a színész Golden Globe-jelölést érő drámázását látva, megismételve Ron Howard rendező előző munkája, az APOLLO 13 eredményét. 1997 első havából kiemelendő még a bekerülési küszöbről csak kevéssel lemaradt RAGADOZÓK és a szintén százezres közönség felett teljesítő DR. MOREAU SZIGETE. Val Kilmerre tehát együtt több jegy kelt el, mint a fentebb említett három másik filmre.


Február 6-án lépett pályára Michael Jordan és rajzolt komája, Tapsi Hapsi, akik a SPACE JAM - ZŰR AZ ŰRBENnel az előző év slágerei voltak a téli szünetben a tengerentúlon. Nálunk az év eddig eltelt pár tucat napjának legnagyobb vonzerővel rendelkező mozija lett a bolondos dallam, hiszen 333 ezer szék volt foglalt, mialatt műsoron szerepelt. A hat és fél évvel később bemutatott újabb Looney Tunes-filmre Brendan Fraserrel már csak egy maroknyi ember volt kíváncsi. Az eddig említett négy film mind az InterCom alá tartozott, de hamar megbolygatta a dobogósok nyugalmát egy magyar versenyző. Két héttel a családi szórakozás után érkezett a sokak által várt felnőtt szórakozás, vagyis nosztalgiázás Tímár Péter CSINIBABÁjával. A Budapest Film forgalmazta, se füle-se farka vígjátékra csak úgy özönlöttek a népek, s a hosszan tartó érdeklődésnek hála a célvonal átszakításakor már félmillió néző felett járt a film, alig egy paraszthajszállal lemaradva a HONFOGLALÁS által nem is oly régóta bitorolt „a rendszerváltozás után bemutatott legsikeresebb magyar film" titulusról, de kárpótlásul a negyedik helyezett lett az éves listán. Az év második havában még százezer néző fölött teljesített egy újabb letűnt akciósztár egyik utolsó hírmondója, a MINDHALÁLIG, s tette ezt csupán két hónappal A KALANDOR után. Hiába, Van Damme is menőjenő volt egykoron, nem véletlenül bukkan fel a tévéképernyőkön meglehetősen sűrűn még ma is. A tengerentúlon az előző év szeptemberének meglepetés-sikere, az ELVÁLT NŐK KLUBJA és a George Clooney-Michelle Pfeiffer páros egy SZÉP KIS NAPja regisztrált még kilencjegyű számot kitevő nézettséget.

A tavasz minden korosztálynak szállította a szórakozást: március 13-án mutatta be az InterCom az EVITÁt, s a közönség Madonna magascéin kívül fővárosunk egy-egy szegletét is megcsodálhatta a vásznon. A 278 ezer eladott jegy musical-viszonylatokban igen szép teljesítmény, ám az idei MAMMA MIA! ezt a számot már három hétvége után felülmúlta. Hozzá kell tenni persze, hogy dráma és vígjáték két végletéről van szó. A következő héten, húsvét előtt tíz nappal árasztották el a vásznakat a pettyes kiskutyák, mind a százegy. A szülők pedig fogták gyermekeiket, s jól elvitték őket a mozikba. A 101 KISKUTYA című Disney-film hosszú-hosszú hónapokig volt műsoron, s ezalatt közel 600 ezren látták, amint Glenn Close terveit szövögeti új bundájára a későbbi Doktor House és Mr. Weasley asszisztálásával. Az InterCom tehát visszavette a vezetést a Budapest Filmtől, s 1996 hatodik legnagyobb nemzetközi sikere nálunk 1997 dobogós helyezettje lett. A folytatás négy évvel később nem tudta megközelíteni ezen elsöprő sikert, noha szégyent sem vallott. A hónap utolsó hetében érkezett hozzánk csupán két hónapos tolódással a CSILLAGOK HÁBORÚJA felújított változata. Akárcsak az Egyesült Államokban, régi és új rajongók hadai vették célba a jegypénztárakat, hogy láthassák, mi mindent mozgatott át komputerén az egérrel George Lucas a húsz évvel korábbi verzióhoz képest. A 370 ezer néző elegendő volt az éves tízbe való bekerüléshez, s ahhoz is, hogy az InterCom pusztán három bemutatójával 1,2 millió eladott jeggyel zárja márciust, amely hónapban még a FÉSZKES FENEVADAK és a TÁMAD A MARS! ért el említésre méltó eredményt.


Április 3-án aztán felforrósodott a hangulat: vulkáni magma és elfojtani kényszerült érzelmek törtek felszínre, s a parázsló eseményekbe több mint félmillió mozilátogató keveredett bele. A DANTE POKLA a UIP első magasra törő bemutatója lett 1997-ben, hiszen 275 ezer embert érdekelt egy kisváros pusztulása akkortájt, mikor odaát már egész Los Angeles izzott a TŰZHÁNYÓnak köszönhetően. ROMEO+JÚLIA szerelmi történetére ezalatt 245 ezer egyén fizetett be, s főszereplője, az akkor még a maitól igencsak eltérő imázzsal rendelkezett Leonardo DiCaprio rákészült a hullámokkal és egy másik szerelméért való küzdelemre egy luxushajó fedélzetén, amiről odaát már javában beszéltek, hiszen vészesen közelgett a nyári bemutató ideje, amiből aztán karácsonyi lett. Már két héttel az első CGI-vel hígított STAR WARS-retrospektív után érkezett A BIRODALOM VISSZAVÁG, s talán éppen ez a hamariság okozta, hogy a trilógia középső darabja már csak éppen hogy kúszott át a 200 ezres nézőszámon. Újabb tizennégy nap elteltével visszatért a jedi is, újabb negyvenezer pártfogót veszítve. Akárhogy is, a hazai STAR WARS-jelenlét megmutatta vukikarmait: majd' háromnegyed millió eladott jeggyel indult meg a várakozás a közel két és fél évvel később bemutatott BALJÓS ÁRNYAKra. Az 1983-as epizód újráját az áprilisi listán Brad Pitt határolja két oldalról: nem elhanyagolható, noha sztárjaihoz képest nem kiemelkedő AZ ÖRDÖG MAGA szereplése, ellenben a POKOLI LECKE hosszú futása alatt gyűjtött 145 ezer érdeklődője figyelemreméltó.

A munka ünnepén a számos díjjal, köztük kilenc Oscarral megszórt AZ ANGOL BETEG érkezett a hazai mozikba. A néhai Anthony Minghella mozgóképes lírája közel fél éves késése tíz éve még nem jelentett különbséget a pár hetes csúszásoktól, s gróf Almásy László hazánkfia megelevenedő életére 280 ezren ültek be a hosszú hónapok alatt. A két és háromnegyed órás mű a Flamex legsikeresebb '97-es bemutatója lett, egyben a forgalmazó egyetlen 200 ezer néző fölötti filmje az évben. A legjobb filmnek járó Oscar-díj kitüntetése még jó pár évig vonzó tényező lesz a hazai közönség körében. Egy héttel az angol beteg után jött az amerikai beteg, azaz Jim Carrey. A HANTA BOY két hónappal a tengerentúli premier után már nálunk is látható volt, s a bolondozásba nem kevesebb, mint 467 ezer jegyváltó kapcsolódott be. Ez az eredmény jócskán felülmúlja Carrey előző nagy sikerét, a tizennégy hónappal korábban vetített ACE VENTURA: HÍV A TERMÉSZETet, nem is beszélve a fél évvel ezt megelőzően bemutatott A KÁBELBARÁTról, s persze a UIP-Duna Filmet is a előkelő helyhez juttatta: ennél többen ugyanis az eddigiek közül csak a 101 KISKUTYÁt és a CSINIBABÁt látták. Mindazonáltal, odaát már egy másik filmtől volt hangos, de tényleg hangos minden, amit a UIP nálunk az ősz beköszöntére tartogatott. Az év ötödik havában még az InterCom által prezentált BEVERLY HILLS-I ZSARU-klón, a tévék által szintén előszeretettel sugárzott KÉT TÚSZ KÖZÖTT szerzett érdemeket.


Júniusban aztán lecsillapodtak a kedélyek, beköszöntött a vakáció, s a mozitermek kiürültek. Az egész hónap során csupán egyetlen filmnek sikerült százezer, de egyúttal kétszázezer látogatót megnyernie: Roger Moore és Láng József nélkül ugyan, de az idén már nem egyszer látott Val Kilmerrel lépett akcióba Simon Templar, vagyis AZ ANGYAL, a UIP közbenjárásával.

1997 első félévének tíz leglátogatottabb filmje így fest:
helyezés, film (végső országos nézőszám) forgalmazó

1. 101 kiskutya (584 171) InterCom
2. Csinibaba (502 787) Budapest Film
3. Hanta boy (467 645) UIP
4. Csillagok háborúja - Felújított változat (370 913) InterCom
5. Space Jam - Zűr az űrben (333 565) InterCom
6. Osztály, vigyázz! (282 090) InterCom
7. Az angol beteg (280 641) Flamex
8. Evita (278 846) InterCom
9. Dante pokla (275 680) UIP
10. Váltságdíj (264 146) InterCom

folytatása következik

Címkék

magyarvalosag box office magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54535758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zephon 2008.08.14. 12:05:52

jó cikk, grat! azért vicces, hogy Tisztítótűz meg Dante pokla van a Top 10-ben :D

Ismeretlen_1068 2008.08.14. 12:12:53

elképesztő, hogy alig 12 évvel ezelőtt még teljesen más számokról beszélhettünk. vajh más országok is elmondhatják ezt magukról?

Ismeretlen_1068 2008.08.14. 12:13:32

a plázás szüzességemet pont a váltságdíj vette el. emlékeim szerint 350 ft-ba került a jegy. kicsivel többe, mint a vonatjegy. :)

Ismeretlen_1068 2008.08.14. 12:19:17

a dante poklát növényi norbert árnyékában nézhettem végig, ugyanis ő ült mellettem (kb. a harmaidk sor szélén, tehát tényleg rajta keresztül kellett néznem a vászon nagyját), de a vetítésnek nem ez volt a legnagyobb szenzációja, hanem az akkor elsőzör látott jurassic park: the lost world teaser ("something has survived").

Ismeretlen_82723 2008.08.14. 12:30:19

A Dante pokla DVD-t épp nemrég újítottam be, ugyebár az új áron. Jóval több extra van rajta, mint ahogy azt a borítón írják. A film olyan, amilyen, de elég jó vétel a korong szvsz.

Ismeretlen_1068 2008.08.14. 12:37:49

a film abszolút felejthető, ellenben játszik benne az a fickó, akinek a dologban beszakad a mellkasa. nosztalgia. :)

Ismeretlen_82723 2008.08.14. 12:59:09

Most nézem IMDb-n, hogy a fickó fél évvel a Dante pokla bemutatója után meg is halt. :(

Ismeretlen_99916 2008.08.14. 13:03:59

Furcsa ezt a listát nézni, talán azért, mert a 10 film egyike sem volt maradandó élmény számomra. Steven Seagalt kifejezetten nem kedvelem, a TISZTÍTÓTŰZ szerintem az egyik legrosszabb filmje. A STAR WARS-ot persze öröm volt látni, de azért az én szívemnek a „fapados” eredeti verzió a legkedvesebb. A DANTE POKLA nekem jobban bejött, mint a TŰZHÁNYÓ, de azért a 70-es évek katasztrófafilmjeit nem überelte. Megvallom, azok közé tartozom, akiket inkább fárasztott a CSINIBABA: Tímár Péter valahogy nem az én emberem, a többi filmjéért se lobogok. (Már amelyiket láttam.)

Ismeretlen_1068 2008.08.14. 13:14:26

sajna tímár péter azon csókosok egyike, aki gyárthat bármekkora bukást (a herceg haladéka, vakvagányok), mindig megkapja a maga pénzét, hogy olyan remekműveket forgasson, mint a casting minden vagy a le a fejjel!

Daemiaen 2008.08.14. 15:09:51

A Palace Duna Plaza néhány hete ismét változott: az alsó négy termet bezárták, a számozás is más lett, ám ami a lényeg, maradt hét terem.

süti 2008.08.14. 16:42:50

jó kis nosztalgia. nagyon sokáig nem jártam plaza mozikba. még a Kísértethajót (Deep Rising) ami 99 nyári, is az Átriumba néztem. nekem a Kossuth, Átrium, Bástya, Horizont, néha Corvin voltak a mozijaim. Régi szép idők...

Seraphin 2008.08.14. 19:18:22

a Duna Pláza az egyik leglepukkandtam pláza Bpesten, Sötét lovagot hétvégén 10-en(!) néztük, pang az egész, szellempláza. 97-ben más világ volt (bár én akkor a Pólisba jártam)

aTom 2008.08.15. 09:26:19

Ez IGEN! Köszönöm ezt a részletes beszámolót. Már nagyon várom a következőt... ha jól sejtem, akkor abban már a Titanic is benne lesz. Aztán jön majd az Armageddon meg a Függetlenség napja is hamarosan. És akkor a Mátrix első részéről nem is beszélek... Hát nagyon de nagyon várom már a folytatás(oka)t. Le a kalappal. Nem kis munka lehetett ezt a rengeteg adatmennyiséget átnézni... Jól értelmeztem, hogy ezentúl a heti BoxOffice jelentésed ki fog bővülni egy kis magyarországi jelentéssel is?

Ismeretlen_82723 2008.08.15. 10:56:50

A függetlenség napja az előző félévbe esett volna. :) Amúgy '96 legnézettebbje volt 778 ezer látogatóval. S mivel most még '97 második fele jön, a Titanic is eggyel odébb lesz. Sajnos nem valószínű, hogy magyar b.o. is kerül a hétvégi áttekintésekbe, mivel van úgy, hogy késik a bp.-i adat (pl. most csak csütörtökön frissített az odeon, ami a legjobb forrás), úgyhogy ez továbbra is kérdőjeles. Majd alakul vhogy.

aTom 2008.08.15. 11:11:11

A mindenit... már ilyen régen volt a Függetlenség Napja??? A Titanic meg Amerikában esne bele a következő félévbe igaz? Na sebaj, legfeljebb majd az ezt követő második cikkben olvasok bele a bemutatót ötvöző kulisszatitkokba. (Már ami a nézettséget illeti.) Az Odeonon én is észrevettem hogy késve jönnek az adatok. No meg nem értem az e heti kiírásukat sem. Mi az hogy: "Batman csak az ötödik" Éves szinten az ötödik vagy valami másban?

Silberman 2008.08.15. 11:19:23

Az ID4 szerintem előbb volt mint ezek... 1ébként ohmg, micsoda filmeket néztek az emberek '97-ben! :) Tímár Péternek van 1 zseniális filmje, Mielőtt befejezi röptét a denevér, ismeri vki?

Ismeretlen_82723 2008.08.15. 11:20:27

Éves. Indiana Jones 4, Szex és New York, Mamma Mia! és A múmia 3 előzik meg (a felsorolás a bemutatás sorrendje, nem nézettség szerinti). Szvsz remek eredmény egy képregény-filmtől.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása