aeon flux

ready for the action now, danger boy?

blu-ray teszt: batman begins Zalaba_Ferenc
2008. július 23. 01:53:17

Kategória: 14 komment


A Warner Brothers a Blu-ray technológia kiforratlanságára hivatkozva (Profile 1.1 hiánya), majd' két esztendővel a HD DVD változat megjelenése után, e hónapban dobta piacra egyik legnagyobb adu ászát; a Batman Beginst. HD DVD-n minden téren abszolút etalon kiadványnak számított, két év pedig hosszú idő, így a bat-fanok joggal reménykedhettek egy még ütősebb kiadványban. Nézzük Warnerék meg tudtak-e felelni a rendkívül magas elvárásoknak...

Nem meglepő, ha a Jokert is sűrűn felvonultató képeket látva a kedves olvasó elbizonytalanodik, hogy akkor most Batman Begins (továbbiakban BB) vagy The Dark Knight (továbbiakban TDK) díszdobozzal van-e dolga. A Warner ügyes marketinggel, a TDK premierje előtt 1 héttel jött ki a bd-vel és a hype-ot kihasználva inkább a folytatással kapcsolatos extra cuccokat helyezte előtérbe.

Tartalom: 32 oldalas booklet képekkel és storyboardokkal a TDK prologue-ból, 16 oldalas DC Comics TDK prologue képregényadaptáció Joker poszterrel, BB Lenticular (3D hatású) lap, 5 BB képeslap, 7.5 dolcsis mozijegy kedvezmény a TDK-ra.


Képminőség

A bd ugyanazt a VC-1 kódolású transzfert (20-30mb/s) kapta, mint a hajdani konkurens 2 éve. Ez nem feltétlenül jelentene problémát, hiszen ódákat zengtek a transzferről anno. Nekem azonban van némi hiányérzetem, szerény véleményem szerint nem elég éles a kép (mondjuk könnyen beszél az ember, ha már látta a No Country for Old Men-t bd-n :). Nem fogunk könnyezni a gyönyörtől sem a Gotham City-t ábrázoló távoli városképek, sem pedig a Himalája gyönyörű hegyei láttán. Szó nincs arról, hogy összességében ne lenne jó a transzfer, valahogy mégis az motoszkál az emberben a jelenetek többéségét nézve, hogy azért ezen még finomíthattak volna kicsit, ha már ennyit kellett várnunk rá... Persze azért dícsérni is van mit bőven: a film jórésze sötétben játszódik, így a fekete színek minőségi ábrázolása kulcsfontosságú feladat volt. Az eredmény több, mint kielégítőre sikeredett. A feketék mélyek, LCD-n is olyan erőteljesek mintha plazmát néznénk. Még a legrázósabb éjszakai jelenetek sem tudnak kifogni a transzferen. A színek a világosban forgó képsoroknál sem vallanak szégyent, pompásak. Nincs túlvezérelve a kontraszt és említésre méltó képzajt sem sikerült felfedeznem.


Hangminőség

A lemezen a standard Dolby Digital 5.1 (640kbps) mellett Dolby TrueHD 5.1-es (46kHz/16-Bit) hangsáv található (magyar szinkron és felirat természetesen nincs). Utóbbi a nagyobb dobás, de az előbbiről tudok csupán nyilatkozni, csak szuperlatívuszokban. Már a film elején megvillantja fantasztikus dinamikáját, mikor a kis Bruce a denevérek közé pottyan. A film során a hangfalaknak bőven akad lehetőség a bizonyításra, de a Batmobile-os üldözési jelenetnél tör ránk először a félelmetes hangorgia úgy igazán. Akár a párbeszédekről, az apró zörejekről, neszekről vagy éppen az izmosabb hanghatásokról van szó, a DD5.1 track minden ponton kiválóan megállja a helyét.


Extrák

Mint már említettem a kiadó azt mondta , hogy azért kellett ennyit várnunk a BB bd változatára, mert a technológia nem állt még készen a Picture in Picture (kép a képben) kommentárhoz. A dolog lényege: elindítjuk a filmet és amikor Nolannek, Balenek vagy éppen bárki másnak a stábból mondandója van az adott jelenettel kapcsolatban akkor a film elhalkul, a képernyő egyik sarkában előbukkanó ablakban pedig megjelenik az illető és nekiáll magyarázni. Érdekes dolgokat mondanak, de ritkán és nagyon rövid időre bukkannak fel csupán. A többi extra megegyezik a korábbi dvd változaton találhatókkal (SD felbontásban), így ezekre most nem térnék ki.


The Dark Knight: IMAX Prologue


Valamivel több mint 6 perc vizuális gyönyör vár arra, aki a menüben rábök az IMAX prologue pontra. Csöppet sem erős megfogalmazás ha azt mondom, a prologue egyetlen képkockája porig alázza a Begins egészét és az eddig megjelent összes bd-t képminőségben (na jó, a No Country for Old Men azért partiban van vele). Ez a pár perc már eleve megéri a bd árát. Már az első pillanatokban leesik az ember álla, mikor a kamera szép lassan ráközelít a hatalmas épületre, ahonnan Jokerék akciója indul. Később a bohócmaszkosokról a közeliek ütnek nagyot, a végén pedig Ledger amikor lekapja a maszkot... félelmetesen jó. Persze nem minden jelenetet vettek IMAX kamerákkal, de látható lesz, hogy melyek azok, ugyanis a képarány ilyenkor 2:35:1ről 1:80:1re (a hazai standard mozikban nem tudom mennyire lesz látható a minőségi különbség). Abban egyébként biztos vagyok, hogy amikor kijön bd-n a TDK, akkor minden eddigi eladási rekordot messze túl fog szárnyalni és csak ámulni és bámulni fogunk a minőség láttán. (a két screenshot nagyobb méretben itt és itt, illetve még1 itt)

"I believe that what doesn't kill you... makes you stranger!"
"I believe that what doesn't kill you... makes you stranger!"

A Batman Begins nem maradhat ki egyetlen nívós Blu-ray kollekcióból sem. A filmet, a képet, a hangot és az extrákat összegezve egy nagyon pazar kiadvánnyal van dolgunk. A Limitált változathoz járó extra cuccok pedig igazi kincsek egy Batman rajongó számára. Must have.

Címkék

batman heath ledger christian bale blu ray christopher nolan warner bd kazama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544535678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.07.23. 07:21:37

remek teszt volt, köszi! ...mégsem segített eldönteni, melyik változatot kérjem majd be a filmből: képeslapok, bookletek, stb. számomra múló értékkel bírnak, ellenben erre az imax intróta nagyon rázizzentettél. még úgy is látszanak a részletek, hogy a tévé képernyőjéről csináltad a screenshotokat. igaz az, hogy a BB első percei 1.66:1 képaránnyal kerültek fel a lemezre, hogy visszaadják az IMAX-méretet?

Estéban 2008.07.23. 07:41:48

Szia! Nagyon tetszik az oldalad. Nekem még nincs blu-ray, mert várok vele. Majd ha idővel csökken az ára. Jók az írásaid is. Csak így tovább...

Ismeretlen_1068 2008.07.23. 07:49:48

szia! köszi a gratulációt, de az érdem nem csupán az enyém (ezt a cikket, amit komenteztél, például kazama kolléga írta), szóval a többiek is köszönik szépen. :) a bd-lejátszk ára szépen slankul, habár számomra még mindig a ps3 tűnik a legoptimálisabb választásnak.

vlac112 2008.07.23. 12:09:52

Sziasztok! Nekem az angoloknál kiadott változatot sikerült megszereznem (kb 15 Font), ami a mellékletek tekintetében csak a dobozt, BB Lenticular lapot és 5 BB képeslapot tartalmaz, na meg a lemezt. Extraként minden ugyanúgy megtalálható a lemezen, mint ezen a kiadványon, ai IMAX-os előzetest is beleértve (tényleg kemény). Szerintem is nagyon szépre sikerült és a film is, hang is elég jó lett.

Ismeretlen_13025 2008.07.23. 13:21:49

namost akkor mi van, mert netre midnig batman első 6 eprceként került fel, de máshol meg prologueként van kiírva. Ha első 6 perc akkor nem akarom megnézni, de ha tényleg nem lesz a moziváltozatban akkor meg igen.

DCIJB 2008.07.23. 13:32:05

A "prologue" a film első 6 perce.

Ismeretlen_13025 2008.07.23. 14:36:20

szép is prologue akkor..

Ismeretlen_93066 2008.07.23. 17:14:36

ae: megnéztem az első 2 percet és 2:35:1es a képarány, egészen a Warner logótól kezdve. human, szerintem azért lesd meg valahol a prologue-ot (persze szigorúan jó minőségben), szerintem nem ront a majdani filmélményen. Mi több, nem lehet megunni, én nem is tudom hányszor megnéztem már:)

Ismeretlen_1068 2008.07.23. 17:22:32

hmm, lehet, hogy csak összekavarodott az infó. egy biztos, nolan megerősítette, hogy a TDK bd-n olyan képarányban lesz látható a prológus, mint a BB bd-jén.

Ismeretlen_93066 2008.07.23. 18:07:28

Asszem lenne felháborodás a rajongók részéről, ha Nolan lennyisszantana/eltakarna ebből a kincset érő transzferből akár egy hangyányit is. Bár megjegyzem, vannak elegen a másik oldalon is. Külföldi hd fórumokon sokan nem örülnek ennek a van csík-nincs csík megoldásnak és azért rimánkodnak, hogy egységes legyen a film. No comment...

Ismeretlen_41270 2008.07.23. 20:26:56

szerintem, ha van egy viszonylag jobb géped, akkor abba érdemes blu-ray rom-ot venni (25e alatt van már jobb) és azt összekötni HDMI-n egy jó kis HDTV-vel én úgy tervezek venni, hogy összerakatok egy gépet, amiben lesz ilyen blu-ray lejátszó és a HDrippekkel is elbír (pl nagyon jó természetfilmeket rögzítenek), 70-80e-ből már kijön egy jó kis gép (persze vannak itt többen is, akik tőlem jobban értenek ehhez, kíváncsi vagyok az ő tanácsukra is...)

Ismeretlen_88360 2008.07.23. 22:30:11

jó kis teszt, remélem rendszert csináltok belőle :)

jekgrem 2008.07.24. 00:33:20

Nekem pont ma jött meg Amerikából a Limited Edition doboz. A mellékelt apróságok nagyon jók, igényes, szép nyomdai termékek mind. A filmbe beletekertem csak elsőre, a TrueHD sáv kicsit mintha máshogy is lenne keverve a DD-hez képest, de nem tudnám megmondani miben hallom a különbséget, majd hétvégén alaposan megnézem. A Dark Knight előzetes nagyon jó, nem lő le semmit a filmből, újranézős erősen naponta (a várakozás...hajj). Képminőség nagyon jó, pont a feketéket figyeltem én is, messziről látszik például a szülinapi partin az Bale-en az öltöny és a nyakkendője közötti differencia, vagy akár Liam Neeson sálja a zakójához képest is sokkal sötétebb.

Ismeretlen_1068 2008.08.03. 22:03:22

ma vettem át az angol kiadást az HMV-től. sajna a mellékelt ábrával szemben ez nem a díszdobozos kiadvány, csak a szimpla változat, de a tartalom így is észbontó. az imax intró már megvolt kétszer. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása