aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: hell of a journey without dave Takács Máté
2008. július 13. 20:13:38

Kategória: 1 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2008. július 11 - 13.


A csúcson
49%-kal felülmúlva négy évvel ezelőtti elődjét, a Hellboy II: The Golden Army éles küzdelemben ugyan, de legyűrte hasonlóan szokatlan, de kevésbé vörös szuperhős-konkurensét, Hancockot. A 34,5 millió dollár, noha több mint egy millióval kevesebb végül, mint a Universal első becslése, abszolút győzelem a 85 millióból, hazánktáján forgott képregény-adaptációnak. A Sony tehát sajnálhatja, hogy passzolt, a földbolygós stúdió pedig vigadhat: jó esély van rá ugyanis, hogy harmadik százmilliós blockbusterét köszöntheti a kiváló kritikákat begyűjtött Del Toro-moziban, a - ki hinné! - szintén képregényalapú A hihetetlen Hulkot és a Wantedot követve. És nagyon valószínű az is, hogy a jövő heti Mamma Mia!, majd az azt követő újabb múmia-kalanddal történelmet ír a General Electric/Vivendi filmes gyermeke.

További új országos bemutatók
Szintén szép eredményt tudhat magáénak a külön működésének megszűnése óta jóformán minden bemutatójával aranyat termő New Line Cinema terjesztése, a Journey to the Center of the Earth. A családi kalandban a pláne a 3D-s kivitelezés, viszont 2008 idusára nem állt készen annyi észak-amerikai filmszínház ezen formátum vetítésére, amennyit az alkotók reméltek. Ettől függetlenül, megtámogatva kb. 850 speciális vászonnal, a 60 millióból összehozott Brendan Fraser-attrakció 21 millió dollárral (ennek több mint fele a 3D-s vetítésekből) a dobogó legalsó fokára hágott. Mivel a most rengeteg szabadidővel bíró ifjúságot, ill. famíliákat szólítja a legkondíciónált négy fal közé, erős hétköznapokkal és épp elég jó kritikákkal megtoldva a speciális effektesből lett rendező, Eric Brevig filmje 75 millióig biztos eljut, de még a hat számjegyű végösszeget sem kell látótávolságon kívülre helyezni.

Kell azért valami blama is. Ki másnak juthatna ez, mint Eddie Murphynek? A Meet Dave című, több mint 3000 moziban műsorra tűzött, nem meglepő módon lehordó visszajelzésekkel honorált sci-fi komédia siralmasan gyenge, 5,3 milliós adatot produkált három nap alatt. Ez a szituáció kísértetiesen emlékeztet a főszereplő hat évvel ezelőtti, azóta is a "bukta" szóval rokonságban sokszor emlegetett Pluto Nash eredményeivel. Az afro-amerikai ex-sztárra tehát rájár a rúd: sokak szerint az Oscar-jelölt Norbit miatt esett el az Oscartól, most pedig az anyagi kudarc köszöntött be. Nem mintha nem lenne már hozzászokva, de épp most minősítette kacsának a visszavonulásáról szóló híreszteléseket. Meg kéne azt azért fontolni. A Meet Dave gyaníthatóan nem fog sokkal többet hozni 15 millió dollárnál.

Korábbi filmek
Meglehetősen jól tartja magát Will Smith legfrissebb pénztermelő szörnyetege, legalábbis a nyári szuperfilmes viszonyokon belül. A Hancock ugyanis 49%-os bevételveszteséggel újabb 32 milliót tesz hozzá impozáns számlájához, ami most 164 millión áll. Eközben az aeonflux szerint is zseniális WALL-E újabb aggasztó mértékú hátralépést kénytelen elkönyvelni. A Pixar robotja ugyanakkor még vezet a L'ecsóval szemben, s összbevétele a Verdáknak is kevesebb volt ezen a ponton. Remélhetőleg immáron beköszönt a -20-40% közötti időszak, s határozottan nő hétről hétre a jelenlegi 163 millió dollár. Az ezúttal az ötödik ill. hatodik helyen végzett Wanted és Get Smart kéz a kézben lépték át a százmilliót, míg a Kung Fu Panda a 200-as határral tette meg ugyanezt. A tízes listából épphogy kicsúszott Indiana Jones, aki már 310 milliót csapott össze ostorával, éles küzdelmet kilátásba helyezve Vasemberrel a május bajnoka címért.

Ami jön
Azonban minden bajnoki meccsről fölösleges beszélni most péntekig, hiszen érkezik végre a sokat hallatott The Dark Knight, méghozzá egyenesen 4300+ moziba, ami első rekordjának ígérkezik. A sötét lovag szárnyalása komoly versenytársat jelent a top 10 minden filmjének, így Pokolfajzattól is erős esés várható. De a Universal az esetleges károk pótlására hozza a Mamma Mia!-t, míg a Fox a Meet Dave katasztrófája után jó eséllyel újabb jobbegyenest visz be magának a Space Chimpsszel.

A Top 10
1. Hellboy II: The Golden Army ($34.5M/$34.5M)
2. Hancock ($32.1M/$164.1M)
3. Journey to the Center of the Earth ($21.0M/$21.0M)
4. WALL-E ($18.8M/$163.1M)
5. Wanted ($12.0M/$112.5M)
6. Get Smart ($7.2M/$111.6M)
7. Meet Dave ($5.3M/$5.3M)
8. Kung Fu Panda ($4.4M/$202.2M)
9. The Incredible Hulk ($2.3M/$129.9M)
10. Kit Kittredge: An Americal Girl ($2.3M/$11.0M)

updated: 2008. július 15. 10:56

Címkék

comics guillermo del toro box office comedy eddie murphy hellboy children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr34535648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.07.14. 08:36:08

nem vagyok BO-guru, ez most már hivatalos, de a nagy pirostól emberesebb büntetést vártam volna.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása