aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa: iron hype Zalaba_Ferenc
2008. május 10. 14:54:50

Kategória: 15 komment

bár közel 20 éve tagadjuk, de mi, magyarok még mindig az átkos korszakban élünk. ugyan az acsarkodás mostanság egyre belterjesebb, főleg mióta szép számmal akad olyan belső ellenség, melyet törvény adta joggal lehet szapulni, de azért bőven jut még loft a környező országok és tulajdonképpen az egész világ pellengérre állítására is. a kelet szar, mert ők még nem tartanak ott, ahol mi. a nyugat szar, mert nem adták meg azt, amiről álmodtunk, de ha mégis, hát nem ingyen. és persze, amerika is szar, mert ott mindenkinek a segge alá tolják a csillag-sávos tökélyt. és mindenbe belszólnak, dögöljenek meg.

talán itt lenne az ideje annak, hogy kivegyük a fejünket a forró homokból. így nagyobb esélye lenne annak, hogy ne hozzunk újabb lúzer döntést, amiben évszázadok óta menők vagyunk.

igen, az amerikai külpolitika meglehetősen agyalágyult, az ország részben ennek köszönheti, hogy gazdasága most épp a mélyben gázol: ha az ázsiai országok, kína és india nem nyomulna olyan brutálisan, akár újabb világgazdasági válság is kerekedhetne a dologból, ha nem mindjárt világháború.. na de nem akarom ennyire borúsnak látni a dolgokat, hisz amerikában nincs még veszve semmi, sőt!

kibaszottul keményen dolgoznak, hogytegyenek ellene valamit. keményebben, mint valaha. mert naiv az, aki azt hiszi, odaát hamburgerből van a kerítés: az amerikai gazdaság kőkemény koncepciót követ, amely legalább annyi energiát fordít a tényleges termelésre, mint a kirakat berendezésére. nálunk sok helyen még ma sem veszik komolyan azt a marketinget, amely amerikában olyan erős, hogy az emberek még zuhanás közben is azt mondogatják, minden rendben. ennek az arrogáns és naiv, de hatékony hozzáállásnak köszönhetően vissza is pattannak, bármilyen kemény legyen az ütközés. és közben talán nem is tudják meg, hogy egy pillanatra talajt fogtak.

ezzel a szemérmetlen, eonok óta finomított és elképesztően profira edzett technológiával működik hollywood is. a költségvetésekben csak ritkán szerepel, de a filmgyártás egyik legfontosabb tényezője a marketing. és a marketing egyik legerősebb fegyvere a hype. amikor valami olyat hoznak létre, aminek mindenki részese akar lenni, amiből ciki kimaradni, és a jó hype nem csupán elhiheti a nézővel azt, hogy amit átél, az neki jó, hanem azt is eléri nála, hogy ő maga hirdesse, mennyire jó dolog részese lehet.

jelenleg az iron man hípe-ból kimaradni kifejezetten bűn. tony stark sajátos "fegyverliberalizmusa" ott dolgozik valamennyi médiumban: robert downey jr., a nagy visszatérő azt sugallja, mindenki megérdemli az esélyt, a távol-keletet felperzselő amerikai fegyverek felett tanúsított bűnbánás rehabilitálja a szégyenkező köztudatot, a vasemberként igazságot osztó, s saját térfelén is rendet teremtő explayboy pedig új megvilágításba helyezi a világcsendőri pozíciót: amerika mintha a saját portálján is megtalálta volna a seprűt.

szóval a vasember ott van minden médiában. arctalan és szenvtelen, felüláll minden rasszon és persze végtelenül cool: legszívesebben csak vele lógnál. meg tud repülni. odakinn járván ezek a tulajdonságok köszöntek vissza majd minden sarkon. egyetlen film sem kapott akkora hírverést, mint amarvel studios első önálló produkciója: a madison square garden oldalán gigantikus plakát hirdeti cool terminator (coolminator?) eljövetelét, a footlockerben iron man logóval ellátott new erás baseball sapkát vehetsz, s a tucatnyi kijelzőkből tíz percenként üvölt az előzetes. menük, bögrék, figurák és képregények: a macy's kirakatában pedig többek között ez az édes "kis" modell díszeleg:

természetesen a film megvett kilóra. mint ahogy amerika is. de ezt mindnyájan tudjuk: a marvel, amerikai és én is.

Címkék

politika utazas hollywood iron man aeonflux magyarvalosag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr974535414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_84170 2008.05.10. 15:11:25

ezt mondod: "amikor valami olyat hoznak létre, aminek mindenki részese akar lenni, amiből ciki kimaradni, és a jó hype nem csupán elhiheti a nézővel azt, hogy amit átél, az neki jó, hanem azt is eléri nála, hogy ő maga hirdesse, mennyire jó dolog részese lehet" erről én azt gondolom, hogy nézője válogatja. amerikában az a veszélyes/professzionális/gagyi/beteges/szuper/hihetetlen (mindenki válassza ki amelyik tetszik), hogy olyan világot, társadalmat teremtett, amiben ez az állítás megállja a helyét. Ami viszont tuti nem szuper az az, h ezt a nézetet másokra, az egész világra próbálja rányomni - nem törődve kulturális, mentális, tradicionális, stb. különbségekkel. a bevezetőd magyar viszonyokra utaló részét nem kommentelném - nem véletlenül költöztem el otthonról (és nem véletlenül nem az usába:)

Ismeretlen_1068 2008.05.10. 15:21:09

ez a poszt először egészen másról akart szólni, pl. arról, mekkora élmény volt az amerikai premier napján odakinn látni az iron mant, ujjongó, a sikerültebb poénokat és akciókat tapssal honoráló közönség soraiban - szóval egyfajta közösségi élményt átélni, de aztán ez lett belőle. az amerikai külpolitikát én sem túlzottan kedvelem. szerencsére mintha kezdenének rájönni arra, hogy nem jó irányba dolgoznak.

Ismeretlen_41270 2008.05.10. 15:34:24

a magyar viszonyokra vonatkozó résszel kapcsolatban: örülök, hogy végre valaki (ismét) leírta ezt, mégpedig egy viszonylag népszerűbb, látogatottabb oldalon. Szerintem, bár szeretem hazámat, országunk nem fog addig fejlődni, amíg a magyar embernél ennyire undorító mentalitást tapasztalunk, amíg a nagy többség nem képes a múlton továbblépni, sajnáltatja magát, közben pedig elvárja, hogy a nulla teljesítményért a segge alá tolják a szépen megépített álombirodalmat, amíg a nagy semmiért cserébe elvár mindent (aztán pedig valószínűleg azzal sem elégedne meg). Félreértés ne essék nem a megvetés, inkább az aggodalom szól belőlem...

Ismeretlen_41270 2008.05.10. 15:36:18

ja és nagy köszi oldalt a koktélos linkért :)

Ismeretlen_84170 2008.05.10. 15:43:38

na az premier tényleg nagy szám lehetett. külföldön mozizni mindig baromi jó dolog. sok szempontból beszédes. klassz lehetett megtapasztalni mindezt a közösségi élményt is, az biztos. hogy élni is benne? azt inkább köszi, de nem:)

Kecske 2008.05.10. 16:05:35

Minden oké lenne ezzel a bejegyzéssel, ha nem irtad volna bele az iron mant. Ez a film végtelenül együgyü, ha Robert Downeynak van egy kis önkritikája, akkor évekig a falba fogja verni a fejét, amiért elvállalta ezt a filmet. Ezek után nem is tudom komolyan venni a mondandódat, pedig van benne igazság.

Ismeretlen_1068 2008.05.10. 16:10:36

bobby: amúgy én is elmenekültem otthonról, no nem tényleges valómban, inkább mentalitásban léptem a magyar helyzet elől. lekanyarítottam magamnak a világból egy darabot, melynek ismerem a modus operandiját és próbálom ignorálni a külső hatásokat. az AE csak egy része ennek az univerzumnak. :)

Ismeretlen_1068 2008.05.10. 16:18:02

kecske: nem kell komolyan venni, de inkább vonatkoztass el az iron mantől (bármennyire jó/rossz film is az :).

Ismeretlen_84170 2008.05.10. 16:39:35

igen, ez is egy megoldás. még csak annyit árulj el, h ez az univerzum teljesen a film köré épül?

Ismeretlen_1068 2008.05.10. 16:47:37

természetesen nem, de jókora darabot tesz ki belőle.

rivera · diegorivera.wordpress.com 2008.05.11. 11:05:07

Az van, hogy bármekkora darabot kanyarítasz le, nem tudod magad teljesen leszeparálni, elég ha boltba kell menned, vagy autót vezetned az utakon, rögtön orrbaver a reality.

Ismeretlen_85452 2008.05.11. 12:44:49

Szerintem ez a "szomorú magyar valóság" újabban rendesen túl van dramatizálva. Lehet nekem van valami irtozatos szerencsém a környezetemmel, de én kifejezetten szeretek itt lakni és bármennyire is szeretek utazni, mindig jól esik hazaérkezni.

Ismeretlen_1068 2008.05.11. 13:30:57

rivera: általában a vállvonogatás segíteni szokott. szinte soha nem politizálom (ez is csak egy ritka kivétel), nem állok egyik oldalra sem, mert voltaképp mindkettő ugyanolyan, nem gyakorlok vallást, nem törekszem a dolgok megváltoztatására/megváltására, inkább keresek magamnak egy helyet, ahol saját igényeimnek megfelelően jól tudom érezni magam. egyelőre magyarországon is találtam ilyet, hallod bomarr? :)

Ody Mandrell 2008.05.12. 00:11:42

Az eleje nagyon igaz, sajnos hatalmas fika nemzet vagyunk. Rengeteg az agyalágyult, akik a mostanában oly' divatos blogokban osztják az észt. Legyen szó az élet bármely területéről, az az érzése az embernek, hogy ezek nem is a földön élnek. Néha sírni lehetne mennyire nincsenek képben szegények. A sok előítéletes baromságról nem is beszélve, ami nem egyszer az amcsikkal kapcsolatban zúdul a szerencsétlen olvasóra.

Ba Lázs 2008.05.31. 10:13:08

Iron Man-hez: nem tudom, hogy ismered-e az antivilágból az "olcsó könyvek" sorozatot, nos abban megjelent ilyen címmel egy könyv kb 6 éves voltam, ez a könyv vezetett el a scifi-hez, de ha jól emlékszem zsenge korom ellenére nem voltam elájulva tőle, vagyis akkor kezdtem keresni a jobb sci-fiket. Apropó: véletlenül megtaláltam a Riadó a Naprendszerben c novelláskötetet A "szörnyeteg" c novella szerintem a világ legoptimistább novellája.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása