aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa: 11-14. nap, san francisco utcáin Zalaba_Ferenc
2008. május 07. 08:13:29

Kategória: 11 komment

san francisco amerika egyik legszebb városa. a maga 800.000 lakosával tulajdonképpen kisvárosnak számít (hacsak nem veszed hozzá a 7+ milliós bay area-t - oaklandet, marin county-t, stb. -, amely meglehetősen szorosan kötődik a XVIII. században alapított, majd az 1906-os pusztító földrengést követően szinte teljesen újjáépített városhoz. ottjártunkkor el nem tudtuk képzelni, hogy valaha is ilyen csapás érhette ezt a várost, amely felszabadultságot és játékosságot áraszt magából, amely már csak azért is furcsa, mert itt található a történelem két legdurvább börtöne, az alcatraz (inaktív) és a san quentin (aktív).

a város építészeti kultúráját is ellentmondások jellemzik: a színes, viktoriánus stílusban épült házak jól megférnek a felhőkarcolókkal: a kertváros szinte észrevétlenül folyik bele a tiszteletet parancsoló épületmonstrumok negyedébe. és ugye mindenki hallott már az elképesztően meredek utcákról és az őket megmászó kábel vontatta kocsikról, no meg az ország legnagyobb kínai negyedéről, továbbá a világ egyik legszignifikánsabb meleg közösségéről, amely a castro negyedben lakik. lehet, hogy new yorkban változatosabb népek laknak, de friscót sokkal nagyobb harmónia és liberalizmus jellemzi. talán ez a girbe-gurba utcák hozadéka. az "elolvasom" után rengeteg kép.

san francisco amerika egyik legszebb városa. a maga 800.000 lakosával tulajdonképpen kisvárosnak számít (hacsak nem veszed hozzá a 7+ milliós bay area-t - oaklandet, marin county-t, stb. -, amely meglehetősen szorosan kötődik a XVIII. században alapított, majd az 1906-os pusztító földrengést követően szinte teljesen újjáépített városhoz. ottjártunkkor el nem tudtuk képzelni, hogy valaha is ilyen csapás érhette ezt a várost, amely felszabadultságot és játékosságot áraszt magából, amely már csak azért is furcsa, mert itt található a történelem két legdurvább börtöne, az alcatraz (inaktív) és a san quentin (aktív).

a város építészeti kultúráját is ellentmondások jellemzik: a színes, viktoriánus stílusban épült házak jól megférnek a felhőkarcolókkal: a kertváros szinte észrevétlenül folyik bele a tiszteletet parancsoló épületmonstrumok negyedébe. és ugye mindenki hallott már az elképesztően meredek utcákról és az őket megmászó kábel vontatta kocsikról, no meg az ország legnagyobb kínai negyedéről, továbbá a világ egyik legszignifikánsabb meleg közösségéről, amely a castro negyedben lakik. lehet, hogy new yorkban változatosabb népek laknak, de friscót sokkal nagyobb harmónia és liberalizmus jellemzi. talán ez a girbe-gurba utcák hozadéka.


megérkezésünket követően bevetettük magunkat a kínai negyedbe (ami végre valóban úgy festett, mintha egy másik országba tévedtünk volna), ahol igazi kínai ízeket abszolváltunk, amely nyomokban sem hasonlít arra a steril (bár kétségkívül fogyasztható) izére, ami magyarországra eljut.


a twin peaksről 360 fokos panorámaképet kaphatsz az egész városról. páratlan élmény. (első képen a downtown, háttérben az impozáns bay bridge-dzsel, a második képen pedig a világ leghíresebb hífját láthatod).


a fentiekben említett bay area részét képezi a szilícium völgy is: a világ IT iparának jókora része itt állomásozik, nem beszélve lucas médiabirodalmáról, meg a fenti cégről, melynek épülete kb. akkora, mint a lehet téri picé, csak annál sokkal visszafogottabb. kívülről. sajna, a pixar főhadiszállására csak külön meghívóval lehet bejutni.


az utcák néhol olyan meredekek, hogy csak merőlegesen lehet parkolni. bármennyire úgy tűnt, a kocsik nem akartak megindulni lefelé, hogy kicsi a rakást játsszanak.


san francisco építészetét elképesztő változatosság jellemzi.


a fisherman's wharf és a lombard street a város egyik legnépszerűbb túristalátványossága, amely meglehetősen sok mutatványost és még annál is több gagyi üzletet vonz. ellenben a 39-es mólónál dőzsölő fókákat és a bay bridge-ig elhúzódó gyönyörű sétányt látni kell!


számos utcának kölcsönözte híres ember a nevét. (eheh.)



természetesen a cable car meglovaglását sem hagyhattuk ki, hisz ehhez hasonló jármű a világon nincs, a vele való utazás meg néha versenyre kelt a hullámvasutazással.


a russan hill szívében található crookedest streetet is csak cable carral (illetve autóval) érdemes megközelíteni. mint láthatjátok, az építők az utca hajmeresztő meredekségét ügyes játékkal védték ki. urbánus szerpentin!

Címkék

utazas aeonflux

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr184535400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87470 2008.05.07. 09:20:43

Mi az istencsapása az a pókszerű cucc? Ugyanilyet láttam Tokióban, a Roppongi Hillsen, csak az kicsit nagyobb volt.

Sasuke 2008.05.07. 12:57:46

Ha nagyobb lenne a feje, olyan lenne, mint az araknitok- a Starship Troopersben. Tudom-tudom, egy kicsit olyan mondat, mint "ha a nagyanyámnak töke lett volna, ő lett volna a nagyapám" stílusú.:-) Az araknitokat így írjuk? Tudja a franc...

Silberman · http://flickr.com/photos/11839629@N07/ 2008.05.07. 14:15:58

A pók Louise Bourgeois nevű szobrász alkotása, többet is csinált, van még pl. Washington DC-ben is meg Philadelphiában a term.tudományi múzeumnál (közvetlen Rocky lábnyoma mellett... :) )

Ismeretlen_1068 2008.05.07. 16:29:42

keressük meg mindet! ez a példány a kanadai nemzeti galéria előtt tanyázik: http://farm1.static.flickr.com/86/265446252_40373742ac.jpg?v=0

süti 2008.05.07. 20:10:29

nem akartam dicsekedni, hogy friscoban már utcát neveztek el rólam :) köszi, hogy lefotóztad :)

MaYaa · mayaa.blogsome.com 2008.05.07. 20:45:13

Jó képek. Az nem Fisherman's Wharf meg Lombard Street a szerpentinnel? Jó sok helyen jártatok, kár, hogy Grand Canyon kimaradt. Na, majd legközelebb. :)

Jano · http://janolabs.blog.hu/ 2008.05.07. 21:15:46

Mondd, hogy szilícium-völgyet akartál írni... :p

Sasuke 2008.05.07. 21:17:40

Miért kell ilyen szörnyű pókokat fabrikálni? :P

Silberman · http://www.flickr.com/photos/11839629@N07/ 2008.05.07. 23:05:20

Arachnofóbok kedvéért, felraktam a washingtoni és a philadelphiai példányt, meg lehet tekinteni itt: http://www.flickr.com/photos/11839629@N07/. :)

Ismeretlen_1068 2008.05.07. 23:54:26

szép, kifejlett darabok. :) (köszi az észrevételekt, javítok!)

vittorio 2008.05.09. 08:52:02

Ez a Frisco képsorozat engem is megfogott. Asszem még nem mondtam, jó lett az új design.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása