aeon flux

ready for the action now, danger boy?

poets of the fall: revolution roulette Angyalosi Ádám
2008. április 07. 08:24:14

Kategória: 8 komment

Előre hozva a konklúziót: megváltóként vártam a finn Poets of the Fall új, immáron harmadik albumát, és hát mi tagadás, az elvakultságot kihasználva jól át is vert a szemét, de csalódottságom közepette visszajött, megvigasztalt és azóta sem tudom kiszedni a lejátszóból.

Divat manapság a popzene, ezen keresztül a poprock hányattatott műfajának temetése, persze ez nem is csoda, ha már a nagy öregek is csak 4 perces publicity stuntokat tudnak prezentálni. Ezen a nézeten hivatott változtatni a 2005-ös Signs of Life, valószínűleg sikerült is volna neki, ha valahogy nemzetközi publicitást kap a banda (PC játékosok esetleg a Max Payne 2 end credits-e alatt hallhatták a Late Goodbye című singlet), hiszen a teljesen korrekt hangszeres szekciót fantasztikus dalszerzés és egy kiszabott jó énekes egészítette ki. A rádióba illő popos elemeket némi nuprog támogatta, az egy évvel későbbi, Carnival of Rust című ultimate mesterműben pedig mindkét összetevő csak hangsúlyosabb lett (igen, lehetséges). Az említett második lemezről csak két év elteltével sikerült lekattanni, szerencsére a banda tekintettel volt rám: múlt héten érkezett a Revolution Roulette.

Keményebb, progosabb, kísérletezgetőbb, másabb - és mégis kitűnően illeszkedik az elődök mellé. Sokadik hallgatásra így csapódik le bennem az új anyag, de elsőre másként fogadtam. A srácok vettek egy kiszámíthatatlan fordulatot, mennyei dallamviláguk helyébe kellemesen morgó torzított gitárokat ültettek, a szabályokkal eddig is kacérkodó szerkezeteik most igyekeznek még tovább tágítani a határokat, az egész matéria pedig összességében annyira tömör, hogy első hallásra egy hatalmas űrt és csalódottságot hagyott maga mögött. Nem is csoda, hiszen az énekben a lírai tisztaság helyett kiváló stílusérzékkel ábrázolt obszesszió és őrület, a gitárok lágy akkordjait felváltó zúzósabb riffek és az egyszerű zongoratémákat a múltba űző, néhol indusztriálba hajló billentyűs leadek feldolgozása külön-külön sem lenne egyszerű folyamat; mikor azonban hirtelen átkattan az a kis kapcsoló, feltárul a számok eszméletlen ereje – melyet csak a kevéske, gyökerekhez hű dal tud némiképp visszafogni. Magával sodor, megragad és nem ereszt, amíg nem dobsz el mindent a kezed ügyéből és hedbengelsz az utca közepén. Mi mást kérhetnék?

Címkék

rock prog album albumkritika daesu

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr264535300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_88814 2008.04.07. 15:36:38

A Late Goodby-t rongyosra hallgattam anno, és gyakran előveszem ma is, de mást még nem hallottam tőlük. Most viszont csordogál lefele az album. :)

Malibu · http://filmhirek.wordpress.com 2008.04.07. 19:00:20

"és hedbengelsz az utca közepén" Nem túlzás ez egy kicsit? :P

Ismeretlen_62806 2008.04.07. 19:21:41

nem.

Pipő 2008.04.07. 20:19:08

Poets-ra bárhol, bármikor lehet hedbengelni! :D

mczolly · http://www.poetsofthefall.com/forum/viewtopic.php?p=241580#241580 2008.04.07. 20:23:47

Teljesen egyetértek a kritikával... Miért nincs ennek a bandának rendes magyar publicitása??

Ismeretlen_9654 2008.04.08. 18:17:25

meghallgatom majd, de én már eleve félek a finn zenétől. mintha nem az ő asztaluk lenne. :)

Malibu · http://filmhirek.wordpress.com 2008.04.08. 20:16:19

A Psychosis-ban lévő "enyhe" Manson-hatás csak nekem tűnt fel? Amúgy jó album, végre elhagyták a helykitöltő akusztikus masszát, bár így se lett maga a változatosság, de van egy hangulata.

SyleaPersephone 2008.04.11. 18:16:47

Sziasztok! Malibu--> nekem is, dehát aki ismeri Mansontól azt a bizonyos dalt, annak mindenkinek biztos feltűnt a Psychosis elején a hasonlóság :)) összességében is tetszik az egész új album :))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása