aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the mist (2007) Zalaba_Ferenc
2008. március 26. 13:15:00

Kategória: 24 komment

kissé spoileres... (csak a novella ismeretében olvasd!)

zsibbadt ujjakkal, csontszáraz homlokkal és verítékben úszó tarkóval ülök itt, miközben ezeket a sorokat írom. film rég vert ilyen erővel földhöz, mint frank darabont harmadik king-adaptációja. de én tehetek róla. felkészültem a legrosszabbra: olvastam a novellát, hallottam a film vitatott befejezéséről és előre rázott a hideg attól az ultraortodox némbertől...

aztán mégis lekapott a tíz körmömről. talán azért, mert darabont hisz a folytonos képek erejében; kamerájával nem idegeskedik, hideg fejjel, nyugodtan pásztázik és lefilmez mindent, legyen az valami obskurus szörnymotívum, kingesen szélsőséges jellem-perpatvar vagy pedig egy élőszülés sok száz poronttyal.

a kisregényt olvasva olyan érzésem volt, hogy king félúton ráunt a figurákra: a filmet látva pedig úgy éreztem, darabont soha nem is szerette őket. ugyanakkor azt elérte, hogy közhelyes monológjaik, rossz döntéseik ellenére a klasszikus szörnymozit kedvelő néző drukkoljon értük, hisz küzdenek: egymásért, magukért, az életben maradásért... no, ez a néző baszik rá a legjobban.

egy percig sem csodálom, hogy a the mist nem hozta a tőle elvárt sikert, ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy idővel kultikus szintre emelkedik, melyet nyugtanul mocorgó rajongók fognak először távolról, majd egyre közelebbről tisztelni. mint pl. john carpenter the thingjét. 

ha lenne igazság a földön, akkor valamennyi king-adaptciót frank darabont dirigálna, aki még egy középszerű irományból is képes egyedülálló élményt forgatni. olyat, amit egyszerűen nem lehet pontozni.

 
figyelem: a kommentekben rengeteg spoiler!

Címkék

kritika horror stephen king frank darabont 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr204535241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n-drew 2008.03.26. 13:48:42

Van valami hír a hazai bemutatóról?

Tipca · tipca.freeblog.hu 2008.03.26. 13:57:57

Ez az első kritikád, amelynek kivétel nélkül minden sorával egyetértek. No nem mintha ez panaszkodás volna, épp ellenkezőleg, csak jó tudni, hogy ilyen is van. :) Na jó, közben rájöttem, hogy nem minden sorral, mert nekem a Köd kimondottan a legkedvencebb King-novelláim közé tartozik (holtversenyben a Tutajjal), de ez már nem tartozik a filmhez. :P

Ismeretlen_1068 2008.03.26. 14:16:40

igen, a kisregényt annyira nem szerettem... és a filmet sem, viszont jól földbe döngölt. a szemét. :) az amerikában megjelent kétlemezes változat második korongján fekete fehérben van a film: legközelebb úgy fogom megnézni.

Action 2008.03.26. 17:14:19

Nem soxor fordul elő, hogy egy filmet 2x is megnézek 1 hét alatt, de a Mist ilyen volt. A végével nekem is voltak problémáim bizonyos szinten, de amúgy a mozi nagyon egyben van, a színészek tűrhetőek, az effektek jók, az akciójelenetek meg profik és kegyetlenek (meglepett, hogy Darabont milyen jó kis akciószekvenciákat forgatott). Setét Torony rajongóknak meg figyelmébe ajánlom a film eleji festményt, amin David dolgozik :) Nálunk lesz ez a film DVD-n?

Indral 2008.03.26. 17:20:51

a befejezés úgy vágott pofán, mint egy kombájn, pedig addig nem tudtam eldönteni, hogy én most ezt szeressem-e, vagy sem. fura, hogy egyszerre rossz és jó film, a horror-része C-, a lélektani-drámai pedig A-kategóriás. kábé. :) a green mile, shawshank redemption sorba mondjuk egyáltalán nem illik bele.

Ismeretlen_1068 2008.03.26. 17:23:56

indral: nlam például folyamatosan váltogatta egymást a két oldal. hol a pszichológia részt szerettem, hol a szörnyes zsongást. valamikor egyszerre utáltam és szerettem mindent... ezért sem pontoztam. példáula csáptámadás effektusai baromi szarok, koreográfiája viszont kiszabott jó. mrs zsándárk nyekergése túlzottan fel lett fújva, a halálba vonulóknak odavetett rezignált kommentjei viszont ütöttek. s így tovább.

Ismeretlen_91450 2008.03.26. 19:28:31

Köszönöm, hogy a véleményemet a sok fikázás ellenében megtámogattad, bár így most elvetted a kenyerem - a kritikádat kopipésztelhetném saját helyett :) Ezért most csak 1 kis adalék: Nekem anno bejött a kisregény is, mivel azelőtt nagyon sokáig nem került jó King-írás a kezembe. Ennek ellenére féltem a filmtől a sok lehúzó kritika meg az ez-nem-egy-Shawshank dumáktól. A meglepetésem eleinte kellemes volt, valamivel a középszer felé tettem volna a filmet ( trükkök azért borzalmasak). Aztán jött az a befejezés... (meg a stáblista) Rövidre zárva nekem személy szerint azért tetszett a film, mert Darabont szisztematikusan vágja az arcunkba a "katasztrófa sok kisembert szűk helyre sodor" klisétárat, kezdve a kétkedő okosemberrel és bunkókkal egészen a szimpi (?) heroig. ÉS itt van az eb elhantolva: Jane kiválóan adja a figurát, ennek ellenére minden próbálkozása kudarcba fullad és a befejezés sem őt igazolja. Ez így kérem szépen Hollywood és az amerikai hős totális arconköpése. Egyben az anyagi bukta és az én imádatom oka.

Gecco · http://geccosays.freeblog.hu 2008.03.26. 20:53:26

Ha Frankie eltolta volna a potmétert a mikrotársadalmi metszet irányából a köd misztikuma felé, és tisztességesen (értsd elegendő mennyiségű pénzből) megcsináltatta volna a cgi-s akciójeleneteket, sima the thinges alapvetés lenne ez itten. Így nem az. ***Spoileres vitaindítónak meg felvetném: valóban létezik apa, aki brutálisan fejbe lövi a fiát, amíg egy szikrányi esély is van a túlélésre? És a szikrányin mindjárt saját magát is értem, khm... No way.***

Ismeretlen_43584 2008.03.26. 22:28:11

Valaki leírná, hogy nagyon kirívó pontokon hol tér el a film a könyvtől? köszi

DCIJB 2008.03.26. 23:57:57

Gecco hozzászólásának spoileres szekciójára reagálva: Nálam ott siklott ki végleg a film. Az a jelenet tejesen megalapozatlan volt.

o 2008.03.27. 00:19:26

Spoiler Nagyon sok buta reakció volt a filmben. Ilyen extrém sokkhelyzetben, pláne, ha bizonyiték is van rá, senki nem kezd el tárgyalótermi ügyvédesdit játszani, mint a néger csóka, hanem "mutasd, látni akarom a saját szememmel" stílusban elsétál, és megnézi, mi maradt a csápból a raktárban. A Mist legnagyobb hibája épp az, hogy didaktikusan próbálja meg ábrázolni a társadalmi rend, és az erkölcs elzüllését veszélyhelyzetben, de erre a szektás megtérés-szálra a két nap kevés - jó példa a nagyságrendekkel hűebb jellemábrázolásra mondjuk a Legyek ura, de ott is hetekről-hónapokról van szó. A befejezés bár torokszorító, de egyértelműen botránkoztatni vágyó, hatásvadász rendezői húzás. A horror része nagyon tetszett, a szereplők jellemfejlődése viszont elég klisés, mondhatni, velejéig hazug. Az egész annyira ambivalens, hogy a "ne pontozzunk" résszel tökéletesen egyetértek :-)

Ismeretlen_1068 2008.03.27. 00:43:52

o: én a néger reakcióját nem éreztem irreálisnak. szerintem a maga kis szabályozott életébe egyszerűen nem fért volna bele egy csáp, s azért nem ment el hátra megnézni, mert félt, hogy talán tényleg lát valami olyat, ami nincs és nem is lehet, s az egész világa összeomlik. mondjuk, ezt a félelmet nem a színész arcáról olvastam le. :)

Ismeretlen_1068 2008.03.27. 00:46:00

a könyv befejezése más, szintén szokatlan (én utáltam), a film is jókora gyomrost oszt ki, de ezt sem tudtam szeretni. de azért hatásosabb volt, mint bármi...

l 2008.03.27. 00:52:19

A ködös alapszituáció volt annyira extrém, hogy egy "gyere és nézd meg a saját szemeddel" felszólításra NINCS ember, aki ilyen körülmények között nemet mondana. Pláne nem egy ügyvéd :-))

Melllvar 2008.03.27. 02:44:11

Ismét szeretném megjegyezni, h szvsz itt klisékről van szó, amiket szándékosan kapunk az arcunkba. Minden úgy működik, ahogy az a B-kategóriás zombis/mutánsos/óriásnyulas apokalipszisok nagykönyvében meg vagyon írva. Kívétel a mi hirónk, aki a nagykönyvnek megfelelően viselkedik, mégsem működik a dolog. Ha már **** spoilerezünk ****: ember nincs, aki átmászna a gyógyszerekért egy halálraítélt kedvéért. Kivéve az amerikai hőst. Dehát ugye itt egész más történik. Nincs semmi baj ezzel, sem a befejezéssel szvsz, max az, hogy az előbbi némileg kénylemetlen helyzetbe hozza a hősért drukkoló nézőt, utóbbi pedig "gyomrost oszt" ki neki, ahogy Aeon mester mondaná. A könyvben amennyire emléxem nincs ilyesmi, az kb a Half Life sztorija kisvárossal Black Mesa helyett :)

Indral 2008.03.27. 07:46:01

a "néger" reakciója szerintem sem irreális, ha megfigyelitek, hős úr és a kis kompániája úgy adja neki elő a történteket, mintha ők se nagyon hinnének a saját szavaiknak. egyszerűen mintha hülyére akarnák venni. színészi szempontból az egyik legjobb jelenet szvsz, viszont hős úr a későbbiekben sajnos nagyon leereszt ilyetén szempontból, főleg a végjátékban elégtelen a - kis túlzással - steven segal-nézése. szerintem. amúgy SPOILER csak nekem tűnt erőteljesnek, hogy a hittérítő némber az (általa) isteni(nek vélt) eredetű problémák megszüntetése végett a fiút akarja feláldozni? a köd tényleg a srác halálával oszlik fel...

Ismeretlen_1068 2008.03.27. 07:51:11

hmm, nem rossz észrevételek.

Ismeretlen_76970 2008.03.27. 09:29:47

Indral, nem rossz, de asszociációs ösvényeden haladva hős úr nem véletlenül kiköpött Lambert v2.0, mert highlander, és egy maradhat és nézd, tényleg. Az instant zsebinkvizítor azért a gyereket baszogatja, mert Darabont ezzel markánsan húzhatja meg a határt a felek között, és nem mellesleg indulásra bírja vele a "jó" csapatot (mely összetétele Mellvar b-kliséinek tökéletes kikristályosodása, mellesleg).

Ismeretlen_41270 2008.03.27. 11:04:12

valóban nálam is ingadozott rendesen a film minősége, a szinészi munkától és a rettenet cgi-től voltam ki teljesen, ha ezek rendben lettek volna szvsz egy hatalmasan jó filmet láthatnánk, de a befejezés bizony nagyon ütött nálam (és felértékelte a filmet) és a Half Life sztori nekem is eszembe jutott közben. nálam olyan 7/10 (este még 8/10 volt), a feszültségkeltés, a lélektani dráma és a befejezés nálam nagyon rendben voltak, annyira, hogy a fent említett hibák, csak ennyit vontak le a nagy egészből, máskor inkább megfeleztetik velem a pontszámot...

gaillard 2008.03.27. 16:36:25

Csúnyán hatásvadász a vége, de addig megfelelően üdítő. 6/10

DCIJB 2008.03.27. 21:37:21

Látta valaki a film fekete-fehér verzióját? Darabont szerint az a "rendezői változat".

Ismeretlen_1068 2008.03.28. 10:53:58

friss infó: a budapest film mutatja be.

Ismeretlen_47663 2008.07.05. 17:18:49

film közben azon agyaltam 8/10 vagy 9/10... amikor megszólalt a Dead Can Dance : The host of Seraphim c. száma akkor már tudtam ez 9/10 lesz...

neander 2009.02.01. 13:31:11

Ez tipikusan olyan film, amit az első percétől kezdve utálnom kéne: a misztikus történet, az iszonyat klisés karakterek, a hatásvadász befejezés. És mégis, bejött, amit láttam, a B-hangulat ellenére is izgalmas volt, az eltúlzott szereplők érdekesek voltak, a vége pedig hatalmasat ütött (bár szerintem sem volt túl reális). Szóval nagyon tetszett a film, nálam simán 8/10, és szerintem a közeljövőben sort is kerítek az ismétlésre, persze szigorúan fekete-fehérben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása