aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2007: az év filmjei (#5) Zalaba_Ferenc
2008. január 06. 23:06:33

Kategória: 12 komment

Mindig nagy bajban vagyok a listakészítésnél, ugyanis nem szeretek alkotásokat egymás elé vagy mögé helyezni. Így fordulhat elő, hogy a világ legjobb rajzfilmje csak a 15. helyen szerepel és még az American Gangster is maga mögé utasítja. Az év első felében látott filmek sokszor már nem ütnek akkorát, mint az esetleges friss élmények, de az első 5 helyezésben biztos vagyok.
Az általam idén először látott filmek alapján a listám a következő:

25. The Man From Earth (2007, rendezte: Richard Schenkman)
John Oldman egyetemi tanár, mellékállásban pedig 14000 éves. Legalábbis ő ezt állítja. Egy helyszínen játszódó sci-fi, ami brilliáns dialógusainak és alapötletének köszönhetően messze túlmutat sorstársain. Egészen egyedülálló élmény. (YouTube trailer)

24. Grindhouse: Planet Terror (2007, rendezte: Robert Rodriguez)
Rodriguez B-filmes tisztelgésével hű maradt a cimborájával előzetesen lefektetett koncepcióhoz, a Planet Terror gusztustalan, őrült és vicces, elsőosztályú szórakozás. A Grindhouse jobbik fele.(YouTube trailer)

23. Stardust (2007, rendezte: Matthew Vaughn)
Matthew Vaughn megmutatta a kétkedőknek, hogy a gengszterek után is folytatódik az élet tovább. Aranyos történet szűnni nem akaró poénokkal, egy (végre) remek De Niro-val és egy meseszép Michelle Pfeiffer-rel.(YouTube trailer)

22. Little Miss Sunshine (2006, rendezte: Jonathan Dayton, Valerie Faris)
A rozzant kisbusz a hátsóajtón jött, de a főbejáraton távozott. Egész egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a hibbant familiát. A család legfiatalabb tagjáért bármit megtennének és meg is teszik, te pedig már a szék alatt vagy a Superfreak után. (YouTube trailer)

21. Shoot 'Em Up (2007, rendezte: Michael Davis)
A B-filmek idei reneszánsza egy újabb remek alkotással örvendeztette meg az akcióra éhes közönséget. Michael Davis megtalálta a tökéletes egyensúlyt akció és humor között, filmje önironikus, tökös, őrült és pörgős, a modern Tapsi Hapsi senkit sem kímél. Még Monica Bellucci-t sem. Daniel Craig mondjon le, Cliwe Owen az igazi Bond! (YouTube trailer)

20. Zodiac (2007, rendezte: David Fincher)
Fincher legújabb dolgozata megállás nélkül zúdítja az információkat a nézőre, elképesztő atmoszférájával, valamint realisztikus ábrázolásmódjával magába szippant és csak közel 3 óra múlva ereszt el, jópár kérdőjelet hátrahagyva. És ez pont így volt jó. (YouTube trailer)

19. La science des reves (The Science of Sleep, 2006, rendezte: Michel Gondry)
Papírmasé díszletek, álom és valóság, stop-motion technika, igen, ez egy új Gondry-film. Egy nem mindennapi szerelmi történet, hatalmas szívvel és őrült karakterekkel, telitalálat. (YouTube trailer)

18. Sunshine (2007, rendezte: Danny Boyle)
Danny Boyle tényleg minden műfajban otthon van. Legújabb sci-fije egyedülálló látványvilágot és klausztrofób hangulatot zúdít a gyanútlan nézőre, igazi szájtátós moziélmény. (YouTube trailer)

17. 13 Tzameti (2005, rendezte: Géla Babluani)
Géla Babluani nagy fába vágta a fejszéjét. Nagyjátékfilmes rendezői pályafutását egy olyan csontig hatoló thrillerrel kezdte, amit a rutinos öreg rókák is csak félve vállalnának be. A nyugodtabb tempójú bevezetés és a viszonylag csendes lezárás között a filmtörténelem egyik legerősebb fél órája pereg le, az élmény felejthetetlen. (YouTube trailer)

16. Gau ngao gau (Dog Bite Dog, 2006, rendezte: Cheang Pou-Soi)
Kőkemény hong-kongi thriller, ami a vásznon ábrázolt erőszak fogalmát sokszorosan kimeríti. Főszereplői nem is emberek, hanem kutyák, akik ösztönük által vezérelve megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy elérjék céljukat. Búvárruha nélküli merülés a szennybe, mocsokba, egy kiadós hullaházi látogatással felérő élmény. (YouTube trailer)

15. The Iron Giant (1999, rendezte: Brad Bird)
Itt még nem foglalkoztatták Brad Bird-öt semmilyen szuperhősök vagy patkányok, mégis képes volt egy varázslatos rajzfilmet alkotni. A robottestben érző szív dobog, ötletparádéjával pedig kenterbe veri a rajzfilmes mezőny színe-javát. Egy igazi csoda. (YouTube trailer)

14. Gwoemul (The Host, 2006, rendezte: Bong Joon-ho)
Kevesen értenek olyan jól a különböző filmes műfajok vegyítéséhez, mint Bong Joon-ho. Szörnyfilmes külsőbe öltöztett kíméletlen szatírája még a legedzettebb nézőket is képes összezavarni, a legalapvetőbb klisék kifigurázása mellett olyan helyeken alkalmaz humort, ahol egész egyszerűen nem szokás. Egy percig sem szabad komolyan venni és akkor a szórakozás garantált. (YouTube trailer)

13. Princess (2006, rendezte: Anders Morgenthaler)
August katolikus pap, testvére Christina pedig pornószínésznő. Christina váratlan halálának következményeként kislánya Mia árván marad. A kicsi Mián keresztül August megismeri az élet árnyoldalait és elindítja egyszemélyes keresztes hadjáratát a pornóipar vezetői ellen, hogy testvére hírnevét tisztára mossa. Itt-ott feltűnő kézikamerás felvételek szakítják meg az animációt, ezzel méginkább erősítve a katarzist. (YouTube trailer)

12. The Prestige (2006, rendezte: Christopher Nolan)
Csavarfilm a javából. A Nolan tesók a Memento után ismét kivételeset alkottak, a fordulatokban bővelkedő forgatókönyvnek köszönhetően a néző figyelme egy percig sem lankad, a remek színészekről (Bale, Jackman, Caine, Bowie) már nem is beszélve. Többszöri nézés után sem veszít az erejéből, erre csak a legjobbak képesek. (YouTube trailer)

11. Huo Yuan Jia (Fearless Director's Cut, 2007, rendezte: Ronny Yu)
A Fearless-ben minden benne van, amit Jet Li a wushu-ról gondol. A rendezői változatban sikerült kiküszöbölni a mozis verzió legfájóbb hiányosságát, Huo Yuanjia új emberré válását még bő 20 percen keresztül csodálhatjuk. Bámulatos harci jelenetek, nagyszerű történet, és egy gyönyörű búcsú, ettől jobban csak Rocky tud elköszönni. Jet Li legjobb filmje. (YouTube trailer)

10. Gone Baby Gone (2007, rendezte: Ben Affleck)
Ben Affleck rendez, Casey pedig játszik. A mi Gézánk komolyan vette rendezői bemutatkozását és beleadott apait-anyait készülő filmjébe. A színészóriások (Morgan Freeman, Ed Harris) lubickolnak szerepeikben, a feltörekvő tehetségek (Amy Ryan, Casey Affleck) bizonyítják rátermettségüket, Ben pedig biztos kézzel dirigálja őket. Remek atmoszféra, fordulatos és morális kérdéseket erőteljesen feszegető cselekmény, háromdimenziós karakterek, ez bizony kifogástalan. Bravó Ben! (YouTube trailer)

9. American Gangster (2007, rendezte: Ridley Scott)
Egy újabb műfajt pipálhat ki Ridley Scott, most már neki is van egy remek gengszterfilmje. Frank Lucas nem mindannapi történetét a legjobbak tolmácsolják, Denzel papa és Crowe újabb fenomenális alakítással kápráztatnak el. Az American Gangster egyszerre karriertörténet, családi dráma és bűnügyi film, persze mindből a legjobb. Az új évezred első igazi gengszterfilmje, ami hosszabb távon akár még klasszikussá is nemesedhet. (YouTube trailer)

8. Letters from Iwo Jima (2006, rendezte: Clint Eastwood)
Az öreg Clint még mindig csúcsformában van, ezúttal az egyik legjobb háborús filmet készítette el. Egyedülálló koncepciójának köszönhetően az eseményeket mindkét fél szemszögéből bemutatja, a kettő közül mégis a japán verzió sikerült jobban. Lassan csordogáló történet, nagyszerű színészi alakítások, remek audiovizuális megvalósítás, mindez japán nyelven az egyik legnagyobb élő rendező tolmácsolásában. Arigato. (YouTube trailer)

7. Egon & Dönci (2007, rendezte: Magyar Dániel, Magyar Ádám)
A hazai 3D-s animáció úttörői egy érdekes alkotással repültek be a mozikba. Elsőosztályú megvalósítás, többféle értelmezési lehetőséget megengedő történet, nem mellékesen pedig az év legkülönlegesebb moziélménye. (Music video)

6. Babel (2006, rendezte: Alejandro González Inárritu)
Azért nem csak rossz 3. részek fordultak meg a filmszínházakban. Alejandro González Inárritu kirakós trilógiája befejeződött, de a történetnek még koránt sincs vége. A kommunikációképtelenség problémája mindennap velünk van, elbújni előle lehetetlen. És mindezt higgyem el Brad Pitt-nek? Nem esett nehezemre. Fenomenális színészgárda és egy rendkívül elgondolkodtató történet, ami még napok múlva sem ereszt. (YouTube trailer)

5. La Sconosciuta (2006, rendezte: Giuseppe Tornatore)
Az olasz mester ezúttal nem műfaji filmet forgatott. Újabb alkotása feszes thrillerként indul, majd melodrámába megy át, Tornatore írányítása alatt ez szinte fel sem tűnik. Morricone gyönyörű dallamai egyszer székhez szegeznek, máskor könnyeket csalnak ki az ártatlan nézőből és ez a kettősség az egész filmre jellemző. Brutális és gyönyörű, ijesztő és felemelő, páratlan élmény. (YouTube trailer)

4. Once (2006, rendezte: John Carney)
Musical a toplistámon? Úristen, mi történt? Ki nem állhatom a musicaleket, a Once mégis mégis kapott egy esélyt. John Carney 150 ezer dollárból készült produkciójának ugyanis nem lehet ellenállni. Van két húsvér főszereplő (Fiú és Lány), akik szeretik a zenét és és egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A zene iránti szeretetük pedig kímeletlenül átjön és magával ragad, felesleges ellenállni. Nem perdülnek táncra a rendőrök, nem énekelnek a koldusok, mindössze a két főszereplő érzelmei törnek felszínre zseniálisan megírt dalok formájában. Instant klasszikus született. (YouTube trailer)


3. Before the Devil Knows You're Dead (2007, rendezte: Sidney Lumet)
Sidney Lumet 50 éve (!) készítette el a 12 Angry Man-t. Idén múlt 83 éves és zsenije egy árnyalatnyit sem fakult ez idő alatt. A félresikerült bankrablás története a Memento struktúráját átörökítve kerül elbeszélésre, szépen lassan megismerjük a motivációkat és hasznos információkat kapunk a másik szereplő szemszögéből. A történetmesélési bravúr és a brilliáns színészi játék (Ethan Hawke, P. S. Hoffman, Albert Finney) kombinálva a hátborzongatóan zseniális filmzenével akkor gyomrost ad a gyanútlan nézőnek, hogy még a fogát is kiköpi. A végeredmény totális katarzis és két hét egyedüllét, mert ezt bizony nem lehet egykönnyen feldolgozni. (YouTube trailer)

2. Rocky Balboa (2006, rendezte: Sylvester Stallone)
Pár elvetemült rajongón kívül nem sokan gondolták volna, hogy az Olasz csődör képes dicsőséggel visszavonulni és Stallone is helyrehozza megtépázott hírnevét. A nosztalgikus hangulatnak, az egészséges öniróniának, a hatalmas szívnek és Bill Conti dallamainak köszönhetően a ferdeszájú bokszoló emelt fővel vonulhatott nyugdíjba. Rocky kilépett a szorítóból, Stallone pedig most lépett újra a kötelek közé. Remélem John Rambo is hasonló karriert fog befutni. (YouTube trailer)


1. The Fountain (2006, rendezte: Darren Aronofsky)
Darren Aronofsky egy olyan mesterművet tett le az asztalra, amihez fogható elég ritkán készül. A The Fountain az ellentétek filmje. Élet és halál, múlt és jövő, férfi és nő, különböző kultúrák és vallások találkoznak egymással, egy olyan szerelmi történetben, ami a létezés értelmét kutatja. Teszi mindezt úgy, hogy az erőteljes agymunka mellett még audiovizuális orgazmust is okoz, a gyönyörű képek beleégnek a retinába, Clint Mansell dallamai pedig mintha sosem akarnának elcsendesedni. Az év legnagyszerűbb alkotása. (YouTube trailer)

Címkék

top 2007 brumi top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674535008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.01.07. 00:06:23

Na, a Gwoemul-t ki is hagytam a 2007-es filmjeim közül, pedig tetszett, 2szer is megnéztem...

renatok 2008.01.07. 12:32:46

hát mit ne mondjak... szép kis lista. jópár filmet nem láttam, így nem is kritizálnám nagyon, csak megjegyezném, hogy darren aronofsky bizony idmét odatette magát. nem épp egy popcorn mozi, szerintem kifejezetten nehezen emészthető... és nagyon is újranézős. kibeszélős. bár azzal talán pont az ölnéd meg amit a film benned elért. :) mit tagadjam. most megnéztem az előzetesét és kirázott a hideg. nem sok mindenki képes ezt elérni...

Ismeretlen_1068 2008.01.07. 12:44:07

én a napokban néztem újra: másodszorra inkább megmosolyogtatott, semmint meghatott volna.

Ismeretlen_84013 2008.01.07. 12:58:46

renatok: Valahogy én is így vagyok vele. Tegnap hallgattam Clint Mansell muzsikáját és képek nélkül is kirázott a hideg tőle. A Fountain engem hetekig nem hagyott nyugodni, csak zakatolt az agyam a film által felvetett kérdéseken és egész egyszerűen nem tudtam másra koncentrálni, teljesen a hatása alá kerültem. Érdemes róla beszélni, mert ahány ember, annyiféle értelmezés. Nem tudom te hogy vagy vele, de én sokkal inkább szeretem saját magamnak értelmezni a filmet és nem vagyok kíváncsi semmilyen arcba tolt indoklásra. A legjobb filmek a nézőt is magukkal rántják és szereplővé teszik, a Fountain pedig ilyen.

renatok 2008.01.07. 14:06:15

nagyon jól látod a dolgokat. igazából nincs is mit hozzáfűznöm. :) a zenéjét én is nemrég szedtem le (je... internet) és valami durván csodálatos... play. again.

Ismeretlen_9654 2008.01.07. 18:38:38

aronofsky lehet, hogy eléri, amit el kell érni, de én nem vagyok képes azt elérni, mint mások: komolyan venni. de nem szólok be... :)

Ismeretlen_84013 2008.01.07. 18:53:45

Helyesen is teszed, én sem kifogásoltam a Flags of Our Fathers-t és a sárgákat. :) Ez a lényegen amúgy nem sokat változtat, ha rajtam kívül mindenki utálná, nekem még akkor is az egyik kedvenc filmem lenne.

Ismeretlen_1068 2008.01.07. 19:37:48

no, ezt kéretik abbahagyni,de azonnnal. mindkét film túlértékelt és kész. :)

Ismeretlen_84013 2008.01.07. 19:42:59

Akkor már a te Faunodat se hagyjuk ki a szórásból. :)

Ismeretlen_1068 2008.01.07. 19:52:30

meg az örök kedvenc bourne-t se. és így tovább...

comando · http://www.facebook.com/profile.php?id=100003405880908 2012.05.06. 03:44:39

Tre9-s pulcsit ke9ne nytnmaotatti mekora flash a he1te1ra meg Telepi fehe9rrel megvan mire gyűjtf6k .De hogy ne offoljak .: Ti vagytok a legjobbak, 1-2 ember kimaradt sajna erről a sze1mrf3l, dehe1t legale1bb nekfcnk is vannak prf3fe9te1ink Kezdő emszedk pe9ldake9pei vagytok sre1cok! Hatalmas respekte1le1s!

Ali · http://www.facebook.com/profile.php?id=100003405918501 2012.05.09. 06:29:09

Siska utca gyerek ninscen miről besze9lni!Ha elmese9lne9 hogy nőtt fől lenne itt mit e9rteni!De aki ve1gja miről besze9lek az fojtassa velem azt a szf6veget!Szf3 fel! Szf3 fel!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása