aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2007: az év filmjei (#2) Angyalosi Ádám
2008. január 04. 09:05:01

Kategória: 6 komment

Nem szokásom újévi fogadalmakat tenni, de az biztos, hogy idén dokumentálni fogom, miket nézek meg: rendesen megizzadtam, mire sikerült emlékezetből összerakni - remélhetőleg hiánytalanul - a tavaly látott filmjeimet. Nekem is bőven volt miből válogatni, de visszafogtam magam és aeon flux-szal ellentétben csak egy tizes listát raktam össze. Ugyanazokat a szabályokat vettem figyelembe: minden idén először látott mozi játszott.

10. The Proposition (2005) Brutálisan gyönyörű és gyönyörűen brutális. Fájó elégia egy elátkozott világról, melyet szörnyetegek laknak, de ennek ellenére – vagy inkább épp ezért – gyanúsan otthon érzed benne magad.
momentum:
ez már a századik lesz, ugye?

mondat: "you want me to kill me brother." "I want you to kill your brother."

9. A Scanner Darkly (2006) Philip K. Dick drogparanoiás pokla Linklater animációs technikája segítségével a képernyőn hihetetlen erőre lel, az önmagában is megdöbbentő jövőképből félelmetes tripet varázsolva. Félelmetesen jót. 
momentum: fields of blue

mondat: what does a scanner see? Into the head? Down into the heart? Does it see into me, into us? Clearly or darkly? I hope it sees clearly, because I can't any longer see into myself.

 

8. The Bourne Ultimatum (2007) Két órájában több izgalom és eredetiség van, mint az utóbbi tíz év szinte összes akciófilmjében. Mellesleg újradefiniálta a műfajt.
momentum:
tangiers
mondat: my argument is not with you.

7. Stardust (2007) Igazi mese. Minden testrészedet átjárja a felhőtlen boldogság, fergeteges poénjai és kalandjai pedig még hetek múltán is bearanyozzák mindennapjaid.
momentum: the star shines 
mondat: good riddance to you!

6. Atonement (2007) A felszínen egy hatalmas adag pátosszal átitatott szerelmi film, valójában azonban az érzelmek csak pusztítanak – ez a vezeklés ódája. Meglehet, adaptációnak nem tökéletes, a könyv ismeretének hiányában azonban lenyűgöző film az év legjobb operatőri munkájával. (kritika)
momentum:
dunkirk 5 percben
mondat: in my dreams, I kiss your cunt. your sweet, wet cunt.
 

5. Anchorman - The Legend of Ron Burgundy (2004) Egyébként is ritka az olyan film, mely ilyen pontos képet tud festeni egy korról, de hogy ezt ráadásul úgy tegye, hogy a néző képtelen legyen abbahagyni a nevetést – nos, ez már példátlan.
momentum:
rivális híradósok egymás ellen 
mondat: "ron burgundy!" "oh my gosh, she said her first words!"

 

4. El Laberinto del Fauno (2006) Csak a gyermeki lélek elég ártatlan ahhoz, hogy képzeletének ne szabjon határt a körülötte tomboló világ – bármily kegyetlen is legyen az. Del Toro pokoli meséje levetkőzteti rólad a felnőtt lét minden szennyét, de vigyázz: így védtelen maradsz.
momentum:
a nyitó kép        
mondat: me? I've had so many names. Old names that only the wind and the trees can pronounce. I am the mountain, the forest and the earth. I am... I am a faun.

 

3. Election (1999) Ez az, amiről az American Beauty csak álmodott. Első látásra „mindössze” egy nagyszerű film tanárokról, diákokról, stréberekről és a gimnáziumok összes kis intrikájáról; de ha jobban megnézzük, észrevehetjük a felszín mögött rejlő számtalan apró csodát. Minden emberi jellemző, típus, kapcsolat, elv és érzés ugyanúgy ott bújkál ebben a kis mikrokozmoszban, mint az életünkben. Félelmetesen objektív emberközeli film – a modern társadalom száz percben.
momentum:
folt az autó ablakán 
mondat: who cares about this stupid election?

2. Noises off... (1992) Említhetném a likvid dialógusokat, a nagyszerű slapstick humort vagy a kettő soha nem látott módon való egybeolvadását, de nem fogom. Egyszerűen csak kibaszott vicces.
momentum: a matiné előadás

 

1. Miller's Crossing (1990) Nem csak nagyszerű műfajtanulmány vagy elképesztően csavaros bűnügyi sztori: Coenék alapanyaga a tökéletes forgatókönyv.
momentum:
merénylet Leo ellen 
mondat: look in to your heart!

(a "nem merem bevallani, hogy csak most láttam először, de első lenne" különdíj győztese: 2001: a space odyssey)

Címkék

film guillermo del toro bourne atonement will ferrell top 2007 coens top film daesu

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr74534993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.01.04. 09:10:24

jó erős lista. :) a 2001-et is nyugodtan felvehetted volna, hisz én is beraktam a sunset blvd-t, ami szintén nagy elmaradás.

Pizsama · http://pizsama.blogter.hu 2008.01.04. 09:35:43

Szerintem se ciki, nekem is voltak/vannak "súlyos" elmaradásaim. Pótolod aztán kész. :)

zephon 2008.01.04. 10:37:31

lol, én is tavaly láttam az Election-t, de azért az Amerikai szépség simán odeveri (szerintem)

Ismeretlen_1068 2008.01.04. 10:41:20

jaj már, két külön kategória. vagy említsem meg a notes on a scandal és más diák-tanár kapcsolatról szóló filmeket? (amúgy a repülő zacsis amerikai szépség nyomába sem ér az election politikus savának.)

q 2008.01.04. 14:45:18

A "mindkettő elég rossz film" szöveggel most nagyon rosssz blogon járok?

Ismeretlen_1068 2008.01.04. 14:46:13

menjen tovább, nincs itt semmi látnivaló...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása