aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: egon és dönci (2007) Zalaba_Ferenc
2007. november 25. 22:30:57

Kategória: 20 komment

Magyar animációs film és ráadásul 3D-s? Gondolom, most mindenki a rókás mesére asszociál. A Kis vuk előzetese bennem is maradandó nyomokat hagyott, megtekintése után majdnem viszontláttam nagyobb testvérét. Erre vagyunk csak képesek? Az egykor oly termékeny és világszínvonalú magyar animáció hosszú évek óta nem tud kimászni a saját maga által ásott gödörből, csak 1-2 fellángolás zavarja meg az állóvizet, de ezek is inkább kevesebb, mint több sikerrel jártak. Az idei év kulcsfontosságú ebből a szempontból, hiszen a már fentebb említett rókák után visszatérnek a Macskafogó hősei is, most pedig Egon és Dönci ostromolja a mozikat. Térjünk is rá a címben említett alkotásra.

Ha Fliegauf Benedek a Tejutat ambient természetfilmnek tartja, akkor én az Egon és Döncit ambient animációs filmnek mondanám. Hogy mit is jelent ez az ambient szócska? A néző saját maga döntheti el, hogy milyen mélységig merészkedik az alkotásban, szabad kezet kap az értelmezéshez. Mélyfilozófiai gondolatoktól a leghétköznapibb dolgokig, szinte bármi belefér, a műfaji korlátok szertefoszlanak.

Hogy is jön mindez egy meséhez? Ha azt mondom, hogy az Egon és Dönci egy olyan animációs film, amiben a két főszereplő elvétve szól egymáshoz (akkor is csak alig kivehető szövegfoszlányok formájában), akkor már kicsit közelebb kerülök az igazsághoz.

Egy mese, amiben nem beszélnek? Merész húzás, az egyszer biztos. Az előttem ülő apuka meg is kérdezte a fiától, hogy "Akkor ugye most legalább fél évig nem jössz velem moziba?", a válasz azonban elmaradt. Szavakkal ugyanis elég nehéz kifejezni a film 72 percét. Nem is egy film, sőt, nem is egy mese pereg szemeink előtt, akarva-akaratlanul egy nem mindennapi élmény részesei leszünk. És ez az, ami megkülönbözteti az Egön és Döncit hasonszőrű társaitól, ugyanis képes kiragadni a valóságból és Egon űrhajójával a mi gondolatainkat is világkörüli útra viszi. Teszi mindezt úgy, hogy a lélegzetelállító animáció mellett nem feledkezik meg a fiatalabb korosztályról sem. A verbális humor helyett inkább a vizuálisat részesíti előnyben, így a legkisebbek sem érezhetik magukat becsapva.

Azt ugye elfelejtettem mondani, hogy Egon és Dönci űrlények? Lehetnének akár a mi Wallace & Gromitunk is, csak egy bökkenő van, nem a Föld nevű bolygón látták meg a napvilágot. Én itt össze-vissza áradozok a párját ritkító képivilágról, aztán az egyszeri mozinéző lát két alig kidolgozott figurát a plakátokon. Némi ellentmondást vélek felfedezni a két dolog között. Azok a srácok, akik egy olyan étkezőasztalt tudnak csinálni, amin az ételek kidolgozása már majdnem fotorealisztikus, ott nem hinném, hogy a szakmai tudással van probléma. Lehet, hogy Egon és Dönci a két mesehős, de ez nem az ő történetük. Az igazi főszereplők mi vagyunk, de ez csak az utolsó pár percben lesz nyilvánvaló. Vagy lehet, hogy még akkor sem.

Már épp kezdtem leírni az idei animációs felhozatalt, Pixar ide, Simpsonék oda, sajnos egyre gyengébb színvonalú alkotások készülnek. Egy újabb animációs film már nem számít akkora kuriózumnak, mint régebben, évi 2-3 darab helyett közel tízszer ennyit mutatnak be. A mennyiség pedig a minőség rovására megy, itt nem lehet két perc alatt összecsapni a renderelést, mert az meglátszik a végeredményen. Ezért is emelem nem létező kalapomat az AEnima CGS előtt, mivel egy merőben szokatlan koncepcióval is képesek voltak világszínvonalú munkát alkotni és kinyitották a kaput a hazai egészestés 3D-s animáció előtt. Nem is kezdődhetne jobban a dolog. (honlap trailerrel

Címkék

magyarfilm animation brumi 10csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr414534900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2007.11.25. 23:09:57

10 pont? ennyire jó volna?

Ismeretlen_84013 2007.11.25. 23:26:20

Bezony. Szétalázta az idei animációs mezőnyt és a filmes toplistámon is Top 5-ben van. Nem mindennapi élmény.

Ismeretlen_23120 2007.11.26. 00:41:01

"megtekintése után majdnem viszontláttam nagyobb testvérét." hát ezen még most is nevetek, óriási szöveg, nálad a kocka!

Ismeretlen_1068 2007.11.26. 07:52:32

apropó kis vuk, láttátok már ezeket a fantasztikus screenshotokat? http://origo.hu/filmklub/20071124-riport-gat-gyorgy-kis-vuk-cimu-animacios-filmjenek-gyarto-studiojabol.html

süti 2007.11.26. 09:22:06

én meg azt hittem, hogy valami újabb gagyi az animációs dömpingben.

derceto 2007.11.26. 09:32:51

"Pixar ide, Simpsonék oda, sajnos egyre gyengébb színvonalú alkotások készülnek." Nézz több animét! ;)

Ismeretlen_1068 2007.11.26. 09:41:01

ha hihetünk bruminak, akkor ezt a filmet hihetetlenül szarul piacolják. a két figurát látva és a címet hallva ezt a filmet én messzire elkerülném, ugyanakkor azok, akik "gagyira" éheznek és beülnek rá, valszeg meglepődnek és nem éppen kellemesen. anyway: megnézzük.

Ismeretlen_47663 2007.11.26. 09:43:54

Amon Tobin is van a zenéi között ! Moziünnepen láttam a bemutatóját és tetszett naon Nekem +ér majd egy próbát.

Ismeretlen_1068 2007.11.26. 09:52:53

nem rossz párosítás. :) "frakk: a macskák réme. zene: snoop dogg" "kukori és kotkoda: zene: klute"

proci 2007.11.26. 11:00:09

na a cím alapján valami minimaxos 5év felett már súlyos mentális sértésnek minősülő alkotásra asszociáltam volna én is. a vukról meg annyit, hogy a képek alapján a jelenlegi játékprogramok lealázzák részletességben. ja, meg szebbek is. kezükbe kéne nyomni a Tekkonkinkreetet, hogy így lehet a kézzel rajzolt animációs filmek részletességét hozni számítógépes grafikával...

gausz 2007.11.26. 11:51:32

mese!? olyan nehéz leírni, hogy animációs film?

Ismeretlen_1068 2007.11.26. 12:04:05

te az első mondatot is elolvastad? "Magyar animációs film és ráadásul 3D-s?"

Brumi 2007.11.26. 12:18:17

Az előzetes alapján én is messze elkerültem volna, de elkezdtem nézelődni a honlapján és ráakadtam a közel 4 perces HD-s kisfilmre. Innentől pedig egész egyértelmű volt, hogy ezt minél előbb meg kell néznem. A zenéje egyébként eszméletlenül jól sikerült, a honlapon meg lehet hallgatni a trackeket külön-külön. Pár napja a winamp mellett az Egon és Dönci honlap van megnyitva. :)

Brumi 2007.11.26. 12:22:05

Derceto! Az animéket én külön venném, a HK akciófilmeket se nagyon emlegetik a Bourne-filmek mellett. Egyébként én itt a hozzánk moziba eljutó animációs filmekre gondoltam, animéből elég kevés volt idén (sajnos). Bár a másik idei favoritom a dán Princess, amit szintén alig látott valaki.

dd 2007.11.26. 23:18:20

egyáltalán nem olyan rossz ez a kis Vuk. főleg annak a fényében nem, hogy magyar produkció. amíg nem láttuk, minek leszólni? valszeg csak azért övezi előítélet, mert a régi sorozathoz hasonlítják, pedig teljesen más kategória.

Ismeretlen_84013 2007.11.26. 23:47:55

Elég gyenge érv azzal mentegetőzni, hogy ez "magyar produkció" és így egyértelműen alacsonyabb színvonalat képvisel. Azért mert valami kevesebb pénzből készül, miért kellene automatikusan bukásnak lennie? Itt van például a címben említett alkotás, ami nem készült milliárdokból, mégis kifogástalan a megvalósítása és a történet is eredeti. A kis vuk (csak azért sem írom le nagy betűvel) azért örvend ekkora közutálatnak, mert sokunk gyermekkori kedvencét gátlástalan módon meggyalázzák ezzel a förmedvénnyel. Felesleges a pénzt emlegetni, mert amennyi nekik volt, abból jópár Egon & Dönci kijött volna. Vajon miért hasonlítja mindenki az eredetihez? Lehet, hogy azért, mert még a címadással is utalnak erre. Neked hogy tetszene egy 3D-s Hófehérke lánya és a 7 törpe unokái, amiben Hófehérke lánya hostess, a törpék pedig cirkuszi artisták és együtt indulnak kincset keresni? Na, ugye. Az pedig egy orbitális baromság, hogy nincs igény manapság a 2D-s animációra. Már, hogy ne lenne! Szerinted a Macskafogó 2-őt miért nem bántja senki? Talán azért, mert a készítők az eredeti alkotást tiszteletben tartva nyúltak hozzá a folytatáshoz és gondolták tovább a történetet. Az oldschool-ra mindig is lesz igény, ha pedig jól van tálalva, akkor még akár kasszát is robbanthat.

Linkovic Csumoszky 2007.11.27. 16:40:15

"apropó kis vuk, láttátok már ezeket a fantasztikus screenshotokat?" Ez NAGYON durva. (Kábé mint ha egy PS játék renderelt animációit látnám, 10 évvel ezelőtt.)

mathgery 2007.11.28. 22:12:12

Na szóval csak annyit, hogy énis csak buzdítani tudlak Titeket, hogy menjetek nézzétek meg! Engem egyáltalán nem zavart, hogy nincs beszéd, abszolult lekötött mind a 72 percben és ezt talán anélkül is ment volna, ha nem a barátaim készítik a filmet! Inkább még azt mondom, hogy ha látnák az emberek, hogy mennyi erőfeszítést kívánt ettől a kis csapattól(16 fő), hogy ennyi idő alatt és ennyi pénzből összehozza az EgonDöncit....Hát le a kalappal! A kis vuk pedig ennek a tizenxszereséből...hááát. és MagyarDani fogalmazott valamelyik cikkben úgy, hogy nem igényeltek semmilyen támogatást, mert van ahol nagyobb szükség van rá...:)) A zene az 3 szám kivételével szintén a cég szerzeménye, nekik is maximális respect, ahogy Brumi írta, megtalálható a honlapjukon hallgatásra! Ja, és mindenki várja meg a végén a "betűket", mert a versike sok mondanivalót foglal magában....a filmről és másról is....ennyi.

Ismeretlen_1068 2007.11.28. 22:18:52

lehet tudni, hogy kb. mennyibe került a film?

mathgery 2007.11.29. 00:06:39

Asszem nem árulok el titkot, hiszen nagyon sok cikkben benne volt, de 120 millio volt az összköltség

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása