aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sztrájk! Zalaba_Ferenc
2007. november 06. 13:41:35

Kategória: Szólj hozzá!

letették a tollat. tegnap éjjel hivatalosan is kezdetét vette az amerikai írók szövetségének (WGA) sztrájkja, miután az utolsó, tíz órás tárgyalást követően sem sikerült megegyezniük a Film és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP). ugyan a három nagy (a színészeket, írókat és rendezőket reprezentáló) érdekképviselet majd minden évben fenyegetőzik ezzel-azzal, de 1988 óta ez az első sztrájk. lehet parázni?

igen is, meg nem is. attól függ, a képernyőt szereted vagy a vásznat.

a vita kirobbantó oka az volt, hogy a szakszervezetek nem részesülnek az új médiumok (elsősorban az internet) segítségével realizálható jövedelemből. magyarán nem fiezetnek nekik royalty-t a letöltögetések és egyebek után. a szakszervezetek és a producerek közötti érvényes szerződés tényleg revidiálásra szorul, ugyanis a gramofonok és a bábszínházak idején köthették.

a részletekbe nem kívánok belemenni (hogy hány centet követeltek minden egyes eladott dvd, letöltött byte, leadott füstjel, stb. után), inkább nézzük, milyen hatással lesz ez ránk, nézőkre:

a moziba járóknak most még nincs okuk az aggodalomra. jó esetben a forgatókönyvet fogadják el leghamarabb, ezekkel keresnek színészeket, rendezőket, s egy jó filmnek amúgy sincs szüksége instant átírásokra. a sorozatoknál már más a helyzet: a tévé legnagyobb előnye (és hátránya is egyben), hogy a szkriptek folyamatosan, a show futásával párhuzamosan íródnak. könnyen lehet adaptálni a nézők igényeit, kivédeni gyors politikai-szociális változásokat, s a következő részben mindig lehet korrigálni egy elbarmolt fordulatot. legalábbis tegnapig így volt: mostantól viszont a tévésorozatok abból élnek, ami már papíron van, s ez a legtöbb esetben nem túl sok. az olyan szériák, mint a heroes, vagy a prison break például kénytelenek beérni rövidített évaddal (12-13 epizóddal), míg a 24 hetedik évadát el sem indítják. és ez még a kisebbik baj: nem egy olyan sorozat van, melynek írója producerként is részt vesz a szériában, magyarán ha ő sztrájol, akkor a széria is áll... bővebb tájékoztatásért olvasd el az ign beszámolóját!

megoldás egyelőre nincs, s elvileg nyáron a színészek is elkezdenek hisztizni.

Címkék

hollywood serial filmhir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr454534847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása