aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: american gangster (2007) Zalaba_Ferenc
2007. október 27. 01:20:11

Kategória: 6 komment

az empire-nek adott interjújában ridley scott deklarálta, hogy ő filmeket rendez, és nem mozikat, mivel a mozik csak szórakoztatnak, a filmek pedig mélyebbre ásnak, nagyobb összefüggésekről, az igazságról regélnek. szépen csomagolt bullshit ez a g.i.jane és a történelemferdítő gladiátor rendezőjétől, ám a kijelentés végére fűzött megjegyzés jelen recenzió tárgyával könnyen összekapcsolható: "ezekkel a dolgokkal már csak a klasszikusokban találkozhatunk".

az idén 70 éves ridley scottot az a cél vezérelte, hogy igazi klasszikust forgasson - a szó hagyományörző értelmében véve. számítógépes effektusoktól, ideges vágástól, kameratrükköktől, háttérvetítéstől, túldimenzionált díszletektől és egyéb trendkövető, éppenséggel kísérletezgető flikk-flakktól mentes rendezése valóban azokat az időket idézi, mikor a filmek még filmek voltak. manapság igazán üdítő érzés ilyet látni - főleg tony scott bátyjától.

ugyanakkor az american gangster témájában és cselekményében csupán egy jól összerakott zsánermozi, amely a gengszterfilmek unásig ismert kliséiből építkezik, szerencsére látványos erőlködés és szembeszökő túlzásoktól mentesen. de palma féle vagánykodással, scorsese védjegyévé vált hegyi beszédekkel és coppolára jellemző színpadiassággal nem fogsz találkozni ebben a filmben, és scott még a kézenfekvő narrálásról is lemond, hisz a nézők valószínűleg kilométerekre előre látják, merre tart a cselekmény, nem akarja külön ezt a szájukba is rágni.

főleg, hogy az egészet a valóság ihlette: frank lucas (denzel washington) a hetvenes évek legnagyobb, és első fekete bőrű drogbárója volt, aki egészen sajátos módszerrel csempészte a drogot, richie roberts (russell crowe) pedig serpicóként harcolt párhuzamosan a korrupcióval és a bűnözéssel: nem is volt túl sok barátja. lucas és roberts akkoriban ellenfelek voltak, manapság jó barátok.

a film halvány utalásokat tesz a hetvenes években lezajlott korszakváltásra, mikor a cosa nostrát felváltotta a dél-amerikából, távol-keletről beszivárgott bárók és császárok uralma, de mélyfúrás helyett inkább épkézláb történetet prezentál hihető figurákkal, valósnak ható környezetben és reális párbeszédekkel. ez pedig ritka erény egy popcorn-mozitól. (trailer)

Címkék

kritika denzel washington gangster russell crowe ridley scott

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954534816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_46562 2007.10.27. 14:08:21

Ridley Scott újabb műfajt pipálhat ki a listáján. Megmondom őszintén nem tudom mivel áll elő legközelebb, de ha tartja a színvonalat, akkor bármennyi maszlagot hantázhat mellé, a végeredményt az se rontja le. Cikkedből ítélve szeretni fogom, pedig a trailer egy mód felett hatásvadász, ám annál szimplább mozit ígért. Majd meglátjuk. Amúgy meg tök jó, olvasmányos írás, grat!

billy 2007.10.27. 14:47:11

Ezt meg,hogy nézted meg máris,ha lehetek indiszkrét? Sajtóvetitésen,vagy NY-ban laksz? Csak mert leszedni még nem lehet tudtommal... Ja, az írás tényleg klassz! :-)

Ismeretlen_1068 2007.10.27. 15:31:19

amerikában is november 2-án mutatják be. :)

Ismeretlen_41270 2007.10.27. 17:40:47

DVD screener, ha nem tévedek. nemsokára én is meglesem

Ismeretlen_13025 2007.10.27. 20:35:38

pipa is a stúdió, hogy kiszivárgott a lemez

osi 2007.10.28. 17:49:16

örülök a pozitív kritikának, már nagyon várom. a zsánert, a rendezőt és a színészeket is komázom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása