aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: get carter (1971) Zalaba_Ferenc
2007. október 03. 00:12:16

Kategória: 1 komment

michael caine nem rég azt panaszolta mosolyogva, hogy míg annak idején bármelyik nőt meg tudta szerezni, csak szerepeket nem kapott, most elhalmozzák szerepekkel, csak a nők kerülik. szerénykedik az öreg. a nők még most is imádják és a filmvászonra már évtizedekkel ezelőtt is rányomta bélyegét: alfie elkins és charlie crocker ikonok voltak, harry palmer pedig utánozhatatlan anti-bond, de mind közül a legemblematikusabb figura jack carter volt, aki nem csupán testvére gyilkosainak arcberendezését, de a brit gengszterzsánert is átrendezte.

carter szerepében caine olyan, mint egy halvérű terminator: nincs az a nehézsúlyú fószer, nincs az az édibébi, amely akár egy kicsit lelassíthatná, szenvtelen arca csak akkor tükröz érzelmet, ha épp dühöt vagy megvetést sugároz. nem hiszem, hogy valaha is voltak barátai. aki az oldalán áll, fél tőle. aki ellene fordul, az egyszerűen ostoba.

mike hodges filmje olyan méretes maszkulin mese, hogy néhol már-már önparódiába fordul. pl. mikor carter úgy fogja be a középkorú főbérlő nő száját, hogy lefekszik vele. a kétségkívül kényelmetlen ágyjelenet felett ott virít a tábla: "mit gondolna erről jézus?"

nem sok jót. de neki tényleg nem sok keresnivalója van abban a kábító kikötővárosban, ahol az emberek olyanok, mint a robotok - még a szórakozást is gépiesen művelik. a londoni alvilágból érkezett carter utál itt lenni, úgy érzi magát, mint a purgatóriumban, de eltökélte magában, hogy megtalálja testvére gyilkosát.

és megtalálja, ahhoz nem férhet kétség. a britek pedig büszkék rá: meg is választották minden idők 16. legjobb brit filmjének. igazi pokoljárás: carternek és mindenkinek, aki az útjába kerül.

Címkék

kritika gangster eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr104534757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2007.10.03. 00:33:42

vicces, hogy caine shotgunja a filmben egyáltalán nem így néz ki. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása