aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. június 19. 15:54:43

Kategória: 19 komment

fear and loathing in amsterdam. csodájára járnak az emberek. 1200 híd, 4-500 éves tök egyforma házak, öt rembrandt a rijksmuseumban és édesvízű csatornák keresztül-kasul a városon. ezt mindenkinek látnia kell - miután letudta a világ másik 8549 csodáját. ha hagyományos értelemben vett városi turista vagy, túl sok érdemlegest nem fog nyújtani neked ez a város: nem fogsz szájtátásra késztető épületeket látni, nem fogsz holland nemzeti ételekben tobzódni (nincs nekik olyanjuk), és a helyi szokások sem itt fognak lecsapódni, hisz amsterdamot már réges-rég elfoglalták a bevándorlók és az ideözönlő turisták.

mivel a városból szinte teljesen kitiltották az autókat (kevés a parkolóhely, s ott is méregdrága), így a legtöbben bicajoznak: a kétekerkűek legalább olyan rondák, mint amennyire vastag a lánc, amivel rögzítik őket - az előbbi feature nagyobb lopásgátló

a város középpontját (a cityringet) bekeretező hajókirándulás is azt bizonyítja, hogy a látogatókat nem a kampós tetejű épületek vonzzák. de nem is a helybéliek vendégszeretete, amely ugyanis csak addig tart, amíg a pénztárcád nyílik. s ha a mosoly nem része a munkaköri leírásnak, akkor még véletlenül sem kerül elő a fiókból.

de te is, én is: mindenki tudja, miért olyan népszerű amsterdam. itt bárki pokolra juthat, s még csak erkölcsi szabályokat sem kell megszegnie, nem hogy a törvényt. legális limbo. a liberalizmusba vetett hitemet erőteljesen próbára tette az, amit láttam, de ne izgulj: végül győzött a szabadelvűség.

könnyű drogokat bárki vehet, aki elmúlt 18 éves, de nem bárhol, nem is bármikor: a smartshopokban tartozékok mellett különböző gombákat (erősségük származásuk szerint osztályozható: a mexikói a leglájtosabb, a hawaii-tól pedig simán fejreállhatsz, ha rendelkezel a megfelelő affinitással) lehet kapni, méghozzá hivatalosan bevizsgált kiszerelésben, formában, mennyiségben. még márkájuk is van. a szárított gomba illegális, mert az hat hónapig fogyasztható, magyarán sokkal nagyobb a kísértés (és az esély) arra, hogy valaki kivigye az országból: pszilocibin alapú gombát csupán frissen lehet árulni, amely 7 napig örzi meg a minőségét, azt is maximum szobahőmérsékleten (a doboz szerint max 4 fokon, de később megtudtam, hogy a magasabb hőmérséklettől csak a színe változik meg, az állaga nem). néhány smartshopban (vagy headshopban, attól függően, hogy milyen tudatmódosító szereket árulnak) spórákat is lehet venni saját termesztésre. a smartshopok maximum este tízig lehetnek nyitva, szóval ha valaki este kíván pszichdelikus utazásra indulni, az jobban teszi, ha nap közben betankol.

35 grammos egyentasak, melynek cimkéjén találsz e-mailt és telefonszámot, ha kérdésed adódik.

a coffeshopok, ahol leginkább fűhöz (marijuanához, illetve hasishoz) és space cake-hez juthatsz - tovább maradhatnak nyitva, de ezeken a helyeken nem lehet pszilocibin alapú tudatmódosítószereket árulni (sok helyütt még alkoholt sem), mert ezeket a drogokat nem tanácsos keverni.

oké, most mondhatod azt, hogy a regulákat még egy ötéves is könnyen kijátssza, de egyszerűen nincs rá igény, nincs késztetés. az emberbe már a biblia első oldalán belekódolták azt, hogy sokkal jobban szereti megkaparintani azt, amit nem vehet el bűntetlenül: az utcákon ugyan néha-néha leszólítanak egy-két fajsúlyosabb ajánlattal, de ezek száma elenyésző, hisz az ide látogatókat már az elvarázsolja, hogy legálisan téphet be, ideiglenes otthonában pedig annyi gombát ehet, amennyit nem szégyell (frissből 20g az ajánlott, haladóknak maximum 35g), a helybéliek pedig úgy vannak vele mint cukrász a tortával.

a piroslámpás negyed pedig valódi húspiac: a portéka a szó szoros értelemben véve ki van téve a kirakatba, nem is csoda, hogy a látogatók többsége csupán window-shoppingol (tízből egy magyarul kommentálja a látottakat, pl. "a pina mindenhol pina" jellegű örök igazságokkal), a hölgyek viszont keményen küzdenek azért a kevés kuncsaftért, aki tényleg dugni jön ide, s ez pusztán már a megjelenésben mérhető, hisz a kurtizán-felhozatal kövér köröket ver arra az elképzelésre, melyet a magyar kurvák alapján szűrne le az ember. van, aki csak ácsorog a kirakatban, felváltva szívja a cigit és a szívószálas ásványvizet, de a sikeresebbek töretlenül keresik a szemkontaktust az arra járókkal, s ahol némi megálljt váltanak ki, ott egyből jön a vonaglós, domborítós násztánc. a kuncsaft közelebb lép, az ablak kinyílik, a préda belép, nem pedig az utcán alkudozik; a függönyt elhúzzák: a csapda bezárult - ilyenkor már nehezen mondanak nemet.

naplemente este 10:15-kor. az éjszakai élet rövid, de annál tartalmasabb.

ahogy a jointkereskedelem nem hagyja el a coffeshopot, úgy a kurva is marad a vörös lámpás negyedben, viszont a hírük messzire jut. leginkább ez zavart: ha bementél egy ajándékboltba, elenyésző számban vehettél fapapucsot vagy szélmalom modellt, mariskát reklámozó pólókból viszont volt vagy 50 féle, amsterdam feliratos műbránerekből 23, csöcs-alakú gyertyából 32, s így tovább. a tévéből és a sajtóból ömlik a szex (délelőtt az mtv-n kefélés közben megzavart emberekről szóló műsort reklámoznak), a szexmúzeum tulajdonképpen pornóképek gyűjteménye, de hisz még a város zászlajában is ott figyel a három x. ha valaki amsterdamban nő fel, előbb tanulja meg használni azt, ami a lába között van, mint a lábát...

valahol a szabadosságnak is határt kell vetni, hisz itt az érzi magát kirekesztettnek, aki ebből az egészből nem kér, s úgy szeretné felnevelni a csemetéjét, hogy akkor szerezze meg a tudást, amikor már jár neki.

Címkék

utazas gomba

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr374534585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adc 2007.06.19. 18:48:22

Borzalmas fertő...! Gondolom az adatokat és mintákat pusztán zsurnalisztai kötelességből gyűjtötted be...

Ismeretlen_1068 2007.06.19. 18:52:05

viccelsz? ha legalizálnák a gombát, kitörne a világbéke, nem lennének háborúk... s a föld beleroskadna a túlnépesedésbe.

Ismeretlen_46562 2007.06.19. 20:10:01

LOL, ha mindezek hatására adtál egy ötöst az ocean's 13-nek akkor tényleg borzasztó rossz lehet:)

Ismeretlen_1068 2007.06.19. 21:38:57

beszólogatás helyett inkább arról regélj, mi a helyzet az anyátlanokkal.

Ismeretlen_46562 2007.06.19. 21:53:54

jól vannak köszönik... az extrákat még lecsekkolom ma este, holnap megírom a tesztet és átküldöm. amúgy a fenti élménybeszámoló okán már megint irigyellek:)

ty 2007.06.20. 00:51:09

hülye prüd faszkalap :-D

templar · templar.freeblog.hu 2007.06.20. 09:43:03

Nekem anno nagyon bejött Amszterdam és nem az itt reklámozott mindentszabad miatt. Egyszerűen a hangulata, az emberek (velem kedvesek voltak és akkor még nem volt ennyi bevándorló, bár amikor tavaly év végén ott voltam megint, akkor már tényleg túl sokan voltak...)

ty 2007.06.20. 11:08:05

nos igen, engem is a hangulata fogott meg, pedig coffeshopban csak egyszer voltam és még a gomba származékokat is elkerültem. de maga a város hihetetlenül bejött. és a mindenhol biciglit imádtam

mr. 2007.06.20. 11:28:35

a sok víz és bringa nekem is bejött. s a kellemes éghajlat. koraősszel voltam. s az, hogy viszonylag csendes. nappal sem zajos. az emberek meg színesek. (legalább is, amikor pár éve arra jártam) coffeshopban én is csak egyszer, a lánynegyed kb. ugyan az, mint párizsban. az "ilyen jellegű" gombákról akkor meg még azt sem tudtam, hogy micsoda. (most sem igazán, de nagyon nem is érdekel.)

Ismeretlen_1068 2007.06.20. 12:13:25

a bringák látványa egy darabig mókás, aztán inkább hervasztó, hisz úgy néznek ki, mint egy előző kor látványosan rothadó maradéka. egyedül a rendőr jár normális városi biciklivel. de a város népszerűségét nem vitatom. budapesten például elég kevés esélye lett volna annak, hogy justin timberlake szembe jöjjön az utcán mindenféle különöseb kíséret nélkül, itt viszont megtörtént.

Ismeretlen_10558 2007.06.20. 12:19:57

Engem sem az a hihetetlen szabad(os)ság ,hanem inkább a légkör fogott meg, azok a meglepő apróságok, amikkel lépten-nyomon találkozik az ember (játékbaba a bicajra kötve, katicaminta a kövön, fújt nyuszi a falon- mindenhol volt valami kis alig észrevehető furcsaság, amibe bele lehetett feledkezni). A hollandok pedig nagyon kedvesek, segítőkészek és mosolygósak voltak (a marokkóiak kicsit túlzottan is... :S ), pedig nekem aztán tényleg nem volt sok pénzem.

ty 2007.06.20. 14:28:31

bringák hervasztóak? te hülye vagy, egytől egyig zseniálisak. a mennyiségük pedig impozáns. halál az autokra

Ismeretlen_1068 2007.06.20. 16:37:44

főleg azok, melyeknek már csak a váza csinosítja a városképet. az autók szarok, de a roncsaikat általában elszállítják. amsterdamhoz még annyit fűznék hozzá, hogy http://filmbuzi.hu/files/film2007/felkoppintva-knocked-up.jpg

Angelus 2007.06.20. 21:43:03

Mikor Amsterdamban jártam akkor akkora volt a szemét, hogy kerülgetni kellett vagy bokáig gázolni benne. A lágy nyári szellő pedig fújdogálta szanaszét... :) Hangulatos lenne, ha nem lenne ekkora tömeg, az emberek szimplán tuskók és rád sem néznek, nemhogy elmagyaráznák ha megkérdezel valamit, hogy merre kell menni. Egyedül a hajókázás tetszett a csatornákon, de nagyon vártam, hogy elhúzzunk. Ezek után merje valaki azt mondani, hogy BP szemetes. :)

suttercane 2007.06.21. 01:03:21

én sem voltam elájulva 2003-ban amsterdamtól. nekem túl nagy a nyüzsi, a biciklisektől már kiütésem volt (az itthoni mennyiség is sok, hát még ott). hiába, öregsam :)

templar · templar.freeblog.hu 2007.06.21. 09:59:23

jó, mondjuk szilveszterkor akkora szeméthegy volt, hogy idáig látszott... Viszont másnap reggel 10-re eltakarították az egészet. Mondjuk a szilveszter az ott pont nem tetszett, mert úgy nézett ki, mint mondjuk egy berlini loveparade, csak éjszaka... Aztán lehet hogy csak én is öregszem :)

Ismeretlen_1068 2007.06.21. 10:06:27

igen, feltűnően sok a szemét, de a lakosság nem is nagyon foglalkozik vele, hisz a fentiekben már kivesézett és ténylegesen is kivesézett biciklironcsok mindenhol ott vannak, de pl. érdekes volt sétálni a central station környékén, mikor egy előttünk poroszkáló fickó rezignált arccal szórta szanaszét a csokis papírokat. ehhez mérhető nemtörődömséggel még itthon se nagyon találkozhat az ember.

Angelus 2007.06.21. 17:43:12

Köszönöm a megerősítéseket, már azt hittem csak én ütköztem bele a szeméthegyekbe. :) Ezek szerint nem! Még a királyi palota előtt is voltak kis kupacocskák, amiket kerülgetni kellett. :] Igen, a szemetelést rezzenéstelen arccal végzik, ülnek a lépcsőn, kajálnak az üres zacskót és dobozokat elegánsan otthagyják az utókornak... Meglepő, mert azt hinné az ember, hogy nyugaton ez nem divat, számomra itt dőlt meg az állítás hitelessége. :)

Ismeretlen_21956 2007.06.24. 13:18:21

kieg: "de ezeken a helyeken nem lehet pszilocibin alapú tudatmódosítószereket árulni (sok helyütt még alkoholt sem)" - alkoholt törvényileg tiltott coffee shopban árulni úgy tudom. a mentalitásrol meg csak annyit, hogy egy kissrácot majdnem elütött a villamos a central stationnél, mert kiugrott elé, az ott tartózkodó feka rendőr rákiabált, majd ránk nézett és röhögve ennyit mondott: "haha,crazy guy" sztem szuper hely, de mondjuk 1 hétig.. ott élni már nem biztos, hogy jo lenne, ezt az óriási szabadságot azért kezelni is tudni kell.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása