aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. január 24. 21:57:46

Kategória: 14 komment

olvastam. patrick süskind - das parfüm (1985). szerintem ez a fazon nem normális. vagy pedig zseni. egy őrült zseni. nem lennék a barátja. ilyen fokú embergyűlölettel írott oldalakon még nem nagyon találkoztam. sőt, más médiumon se nagyon. ez az emberi ésszel felfoghatatlan utálat olyan fokú, hogy kizárt, hogy komolyan gondolta. és akkor tényleg zseni. máskülönben őrült.

míg a film nem volt több egy egyszerű thrillernél (a nézőket messzemenőkig kizökkentő befejezéssel), addig a könyv szükségszerű mellékszálként kezeli a gyilkosságokat, s inkább a korra, a XVIII. századra összpontosít, de nem rajzol, inkább karikíroz, méghozzá olyan maró gúnnyal, hogy majd átégeti az egyszeri ember agyhártyáját.

ott van hőse, grenouille, akit egy pillanatig sem próbál megszerettetni az olvasóval; talán egy kicsit hónaljszagúnak éreztem az ellenszenv sulykolását, hisz a figura vagy háromszor kijelentette, hogy ő mennyire gonosz, meg minden. ugyanakkor tragikus figura: felsőbbrendűségének köszönheti magányát. s a mellékkarcok is romlottak. baldini köpönyegforgató, gyűlölködő kisember, aki mindent megvet, ami egy hangyányit is liberális, s richisbe némi pedofília szorult, amely elöl kétségbeesetten próbál menekülni, akár lánya lelkének és ártatlanságának feláldozásával.

az alapszitu egyedülálló, hisz tárgya oly ismerős, mégis ismeretlen: orra mindenkinek van, mégsem gondolt még rá, hogy mi mindenre lenne képes... nem hinném, hogy stan lee valaha is eljátszadozott a noseman névre hallgató szuperhős gondolatával. :) szóval grenouille-nak van a legjobb szaglása a világon, ugyanakkor az a legfőbb tragédiája, hogy neki magának nincs szaga, ezért az emberek nem éreznek iránta semmit: se gyűlöletet, se szeretet. elhatározza hát, hogy vele született tehetségét kihasználva kikever egy olyan parfümöt, amit magára kenve mindenkit meghódít.

a könyv meglepően vékonyka, leírásokban legalább annyira szegény, mint párbeszédekben: süskind leginkább felsorolásokra és sietős agymenésekre hagyatkozik, ezért néha meglehetősen barátságtalanul ír, máskor viszont nem lehet lehet vele betelni. imádtam azt, ahogy jelentéktelen mellékszereplők elő- és utóéletét sommázta, s bármennyire próbált távolságtartó, elemezgető és gyűlölködő lenni, azért messziről látszik, menyire imádja ezt a kort, a civilizáció születését... és hanyatlanságát.

Címkék

kritika regeny

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr584534426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2007.01.24. 23:59:54

hány oldalas a regény, mester? hétvégén el akarok olvasni valami jót, és lehet, hogy ezt választom.

Ismeretlen_1068 2007.01.25. 00:17:25

mindössze 232. méretre olyan, mint egy delfin könyv. :)

heyday 2007.01.25. 06:48:21

szia valószínűleg azért nem találkoztál még ilyen fokú embergyűlölettel, mert még nem olvastad brett easton ellis amerikai psychoját. úgyhogy most fogod magad és gyorsan beszerzel egyet, ezt a süskind nevű bohócot meg egy életre elfelejted. ha megvolt, felkeresed dick laurentet és kegyetlenül megkínzód, amiért mesternek szólított. hali

Ismeretlen_9654 2007.01.25. 08:39:25

azt biztosra tudom, hogy ae olvasta ellis regényét, úgyhogy ne ingerkedj, mert kikészít a jedi mester. :) olvastátok egyébként bret eason ellistől a glamorámát? pár hónapja elkezdtem, de olyan kis semmilyen volt. félbe is hagytam. bár az amerikai psycho is csak 250 oldal után kezdett érdekes lenni.

Ismeretlen_1068 2007.01.25. 09:03:03

az amerikai pszichó egy otromba műmájer hatásvadász marhaság. nem mondom, hogy nem élveztem, miközben olvastam :), de öncélúsága kissé megfeküdte a gyomrom. másrészt bateman szerintem nem gyűlölte az embereket, hanem egyszerűen csak semmibe vette őket.

Ismeretlen_9654 2007.01.25. 10:08:05

ellis bevallottan idegeli az olvasóját. az első regényeiben idegölő leírásaival még csak kóstolgatta az embert, aztán az amerikai psychonál már azt a bizonyos határt feszegette, de a glamorámánál már - szerintem - át is lépte azt. a holdparkot még nem mertem megvenni, nehogy csalódjak benne. mindezzel együtt szeretem ellist, de pont az öncélúsága miatt nehéz újraolvasni pl. az amerikai psychót. egy-egy fejezet zseniális, máskor pedig elviselhetetlenül üres. és tudom, most lehetne azzal védekezni, hogy bateman élete is ennyire sivár, de nem, ez inkább ellis írói gyengésége. de fiatal még, előtte áll egy rakat könyv.

Ismeretlen_1068 2007.01.25. 11:00:52

szerintem a pszichó azért lett sikeres, úgy értem, azért nőtt ki a "guilty pleasure", "explicit nasty", tehát a "szégyellem, de élvezkedem az erőszakban" kultból, mert ráhúzott némi légies társadalomkritikát, amivel bárki takarózhat... az emberek úgy is a patkányra és a csőre fognak emlékezni. :)

Ismeretlen_9654 2007.01.25. 11:29:54

és hál' istennek a film ezt a "társadalomkritikát" ültette át a vászonra nem pedig a trancsírt. kapott is érte rendesen...

Ismeretlen_1068 2007.01.25. 11:30:51

jaja, én ezért tartom jó filmnek, a tömegek meg ezért tartják rossznak. :)

heyday 2007.01.26. 15:10:02

kiolvastalak mester:-DD engedd meg, h először is gratuláljak a blogodhoz. ahhoz meg külön, h sikerült mindezt totál humortalanul, egyetlen vicces megjegyzés/bejegyzés nélkül vezetned az évek folyamán (najó ez nem igaz, mert a blog nevén, a no töltelék szavacska használatán és a szigetblog supporton jókat kacarásztam). no, először azt hittem te vm. okoskodó zsidó fiúcska vagy, de a guilty pleasure, az explicit nasty és társai után, rá kellett döbbenem, itt vm. ál- intellektuális faszverés folyik. ezzel még semmi baj nem lenne, ha vicces lenne, de nem az. nekem ezek a dumák sokkal inkább tűnnek műmájer hatásvadász marhaságnak mint bármelyik mondat a könyvből. no, mindösszesen ketten kellettetek ahhoz, a már gimnázium második osztályában is méltatlan felfedezéshez, h itt bizony vmféle társadalomkritika zajlik, ami „légies”, „amivel bárki takarózhat”, és ami persze „öncélú”is. :-DDDD istenkém… a bölcsesség vesekövének elém hugyozása itt azonban nem fejeződik be, mivel bateman nem gyűlöl, hanem semmibe vesz :-DDD juj. kb. annyira, amennyire te is semmibe vetted azokat a sorokat, ahol többek között azt taglalja mennyire dühös, mekkora undort érez vagy egész egyszerűen mennyire szeretne vkt. csak azért lemészárolni, mert épp hozzá hasonlóan platina bankkártyával rendelkezik. miközben izzad, feszeng, a lábával megállíthatatlanul dobol és geci szarul van. szerintem nagyon is fontos neki, h mit gondolnak róla (lásd még: folyamatos monologizálások). kissé sarkosítva, ez a legkevésbé sem egy másokat semmibe vevő ember ontológiája (lol). vm. olyasmi történhet, h ez a szimpatikus állat a tudata mélyében felgyülemlett gyűlöletet vetíti ki, egészen addig míg el nem jut a kannibalizmusig. gondolom neked is feltűnt, mikor épp nem aludtál, h pat túl könnyen ér el mindent az életben, talán ezért is próbál az élet más területei felé kutakodni, ahol eljut egy olyan szintre ahonnan már nincs visszaút (miközben talking heads szól… psycho killer:-DDD ) baszod, szerintem zseniális. kb. így nézne ki az un.ellisi axióma, az amerikai álom kifacsarása, a 80- as évek x- generációjának és amerikának megmérettetése vagy akár a maié. bla bla bla. ellis többi művét hagyjuk is (mert bár szeretem azokat is), szerintem a psycho az ő könyveinek szintézise…és lám mivé lett az egykoron 18éves kis zseni.:)) süskind könyvében annyi korrajzot nem érzékeltem mint egy tál babban, és ez hűű de nagyon égető gyűlölet sem jött át annyira. humor meg annyi van benne mint mondjuk a korábbi bejegyzéseidben. dick! neked, aki meg az oldalszámokkal faszkodsz itt, nem is tudom mit írhatnék. talán csak annyit, h kövesd a mestert!

Bomarr 2007.01.26. 15:19:23

Ha a kedvenced piszkálásától igy felforrt az agyvized kiváncsi lennék mi lett volna, ha tényleg beszól valaki neked :)

heyday 2007.01.26. 15:29:43

soha nem voltam nyugodtabb. gondoltam egészségesen elpolemizálgatunk:-DDDDD

ae 2007.01.26. 17:42:34

kedves heyday! nagyon szépen köszönöm a meglátásaidat és jókívánságaidat. örülök, hogy ennyire szórakoztatónak tartod az írásaimat és biztosíthatlak afelől, hogy a továbbiakban is hasonló stílusban fogom folytatni tevékenységemet, szóval bátran nézz vissza máskor is!

Ismeretlen_9654 2007.01.27. 18:44:49

hey, heyday! mindenben igazad van, és itt köszönném meg neked, hogy végre valahára felnyitottad a szemem. hihetetlen, hogy a tapintat és az észérvek mi mindenre képesek. ae egy hülye humortalan zsidó, csak eddig ezt nem tudtam. hol vehetném fel veled a kapcsolatot? mert szeretném, ha az ifjú padavanod lehetnék!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása