aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. november 05. 01:37:42

Kategória: 8 komment

szabadság, szerelem (2006). bátorság, de nem szerettem. ugyan az idei év nagy magyar szuperprodukciójának sikerült az, ami sem a sorstalanságnak, sem a hídembernek nem ment, azaz szórakoztatott, s sokak általában ennyivel meg is elégszenek, ám ez a téma, amely sokáig a történelemkönyvekben is tiltott volt, tejes háttérnél többet érdemelt volna. persze, tudom én azt, hogy egy alapos történelmi tabló nem vonzott volna rekordmennyiségű nézőt a mozikba, andy vajna pedig van olyan jó üzletember ahhoz, hogy ha épp nem cégeket juttat csődbe, akkor pénzt termeljen, ahhoz pedig entertainment kell, s azt sem bántam volna, ha 56 tényleg csak hátterül szolgált volna a történethez, ha maga a sztori jó lett volna.

de nem az. a narratíva kapkodós, a cselekmény kiszámítható, a szerelmi szál cérnavékony (minimum egy háromszögben reménykedtem, erre unásig ismert adok-kapokot kaptam), a dialógusok általában műanyagízűek, máskor egyszerűen bárgyúak (mélypont: dobó kata vallomása közvetlenül szex előtt), az akciók ügyetlenek, az itt-ott bevágott erőszakjelenetek erőltetettek, s a látvány sem olyan hű-de-hollywoodi, mint ahogy azt vajna beígérte. ezzel szemben a rendezés, a fényképezés, a vágás profi: a szabadság, szerelem élmény a szemnek és a fülnek (nick-glennie smith újrahasznosított muzsikája ellenére), a színészi játék megfelelő, bár nem emlékezetes (az is eredmény, hogy fenyő iván már nem volt idegesítő, pusztán csak felejthető), és biztos lesz olyan kisdiák, aki a filmet látva talán utánanéz annak, hogy mi is történt valójában 50 évvel ezelőtt... ne bassz, nagy imre tényleg kommunista volt? :) (trailer)

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254534359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_9654 2006.11.05. 12:49:46

"és biztos lesz olyan kisdiák, aki a filmet látva talán utánanéz annak, hogy mi is történt valójában 50 évvel ezelőtt... ne bassz, nagy imre tényleg kommunista volt? :)" na ez az! pont azért értékelem egy kicsit felül a filmet.

Ismeretlen_1068 2006.11.05. 13:40:04

én is pontosan ezért értékelem felül a filmet. ;)

Ismeretlen_7456 2006.11.05. 15:45:38

Én azt hallottam hogy nagyon sokan ezt a filmet nézve értették meg, hogy mi is valójában '56.

Gall 2006.11.05. 19:14:03

Hmm.... miért mi is valójában? Vannak egészen meredek elképzelések is, mint ez itt: http://index.hu/velemeny/jegyzet/1956_50 Olvasása csak erős gyomor mellett ajánlott :D A filmet még nem láttam, de egyenlőre viszonylagos lelkesedéssel várom.

ae 2006.11.05. 19:40:49

vannak szélsőséges megjegyzések a cikkben, mint a revelációs politikai nézetek kifejtésében általában, de az illető nem csak baromságokat ír. azt még a szabadság, szerelem se tudta véka alá rejteni, hogy ez az egész 56-os háború esetlen és esetleges volt. de mint a magyar narancs: a mi háborunk...

mr. 2006.11.05. 20:04:31

a film gyenge közepes, de kifelé "marketinganyagnak" tökéletesre sikeredett. nekem kicsit az az érzésem, hogy soha nem fogjuk igazából pontosan megtudni, hogy mi is volt 56-ban. még azok, akik ott, akkor, egy oldalon álltak és részt vettek benne, a mai napig folytonosan ellent mondanak egymásnak, másként, másra emlékeznek. s az idővel memóriájuk csak romlik. :( Gali: tóta w. sok hülyeséget szokott összeírkálni. ez a flekkje speciál egyike a kevés értelmes és jó cikkjének. egy szélsőségesen kommunista politikusnak, aki jó barátja az oroszok egyik "legsötétebb", legkegyetlenebb kommunista vezetőjének (malenkov), ő maga is szovjet állampolgár, komintern tag, éveken át tartó személyes oroszországi kommunista munkássága, tapasztalata és moszkvai pártbeli kapcsolatai alapján, a legjobban kellett volna tudni, hogy mi lehet egy ilyen forradalom egyetlen kimenetele. ennek ellenére, aki százakat küld biztos halálba, az számomra sem hős, hanem tóta w. szavaival élve: "aki egy két hét alatt elbukó háborút kiprovokál, az nincs észnél.."

mr. 2006.11.05. 20:08:10

ae: gyorsabb voltál. :) úgy látom nem esik messze egymástól a véleményünk..

Angelus 2006.11.05. 20:42:10

A Naranccsel szerintem ne példálozzunk, mert még valaki félreérthei... ;-) Nekem tetszett ez a film, csupán Dobó Kata volt eröltetett és furcsának hatott ebben a szerepben. De gondolom ez mind azért volt, mert eddig mindig cicababa szerepekben láthattuk. Voltak lapos dialógusok is, viszont mindenképpen jobb film, mint a Temetetlen halott. Ez utóbbi szerintem rémes, szörnyen rossz mozi.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása