aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. augusztus 25. 12:42:00

Kategória: 5 komment

before sunrise/sunset (1995, 2004). richard linklater, az amerikai független film nagy dekonstrukőre első rendezésében, a slackerben párbeszéd-panelekből rakott össze egy furcsa roadmovie-t, amelyben a kamera vándorolt egyik szereplőről a másikra, a dazed and confusedban szintén sok-sok szereplőn keresztül mutatta be egy amerikai középiskola utolsó tanítási napját, a before sunsrise-ban pedig a romantikus filmek kliséit kerülte ki nagyon egyszerű, s mégis lebilincselő koncepcióval: fiú és lány találkozik, fiú és lány beszélget, fiú és lány szerelembe esik... a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa született meg ezáltal, s örömmel jelenthetem, hogy novemberben, végre felkel a nap, s azzal a svunggal le is megy gyorsan.

nemzetközi érzés: egy amerikai és egy párizsi lány ül a bécsbe tartó vonaton. a fiú a tengerentúlra készül, a lány budapestre utazik. megismerkednek, beszélgetnek, szimpatikusnak találják egymást. a fiúnak rengeteg ideje van még a gép indulásáig, így ráveszi a lányt, hogy töltse vele a várakozás óráit. így is lesz. miközben bejárják bécs fantasztikus utcáit, diskurálnak múltról és jövőről, politikáról és kultúráról, ifjúságról és bohóságról, s szép lassan szerelembe esnek... richard linklater romantikus filmje azért izgalmas, mert hihetetlenül valóságos: nem kell maradéktalanul azonosulnod a julie delpy és ethan hawke által fantasztikusan alakított két fiatallal, de a beszélgetés során felbukkanó témákban szerintem könnyedén magadra találsz, nem beszélve a szituáció természetességéről.

a folytatás 9 évvel később játszódik: a fiatalok azótta felnőtté értek, és életük külön utakon jár. ám egy szép párizsi délutánon ismét találkoznak: séta és beszélgetés következik, s talán valami más is... a folytatásban linklater még jobban kiélezte a realista megközelítést, ugyanis a before sunset nem csupán karakterisztikájában hús-vér és helyszíneiben valóságos, hanem ezúttal valós időben játszódik: a férfinak másfél órája van a gépe indulásáig, a film is szűk 90 perces... a második rész természetes eleganciával kötődik a közel egy évtizede készült elődjéhez, s legalább annyival érettebb, mint az a néző, aki 9 évvel ezelőtt ugyanúgy rajongott a before sunrise-ért, mint ezért a filmért fog.

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr864534295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13025 2006.08.25. 13:51:16

szerintem a második jobb

Lobo · www.freeweb.hu/lobotomia/blog.php 2006.08.25. 15:39:30

Az utóbbi is elérhető itthon hivatalos forrásokon keresztül?

Ismeretlen_1068 2006.08.25. 17:13:41

naná! http://dvdextra.hu/hir.php?oid=T112586a4594084f635181f878aa6e60 (a cikk szövege lehet, hogy ismerős lesz. :)

Ismeretlen_59128 2008.05.14. 17:23:57

mivel éppen most nézem az említett (mielőtt felkel...) filmet. és németes pedánsoságunkból soha se veszítsünk, nem mellesleg szőrszálat hasogatni igencsak jó dolog: a lány budepestről utazik haza párizsba (a nagymamáját látogatta meg budapesten) és nem fordítva, a hawke gyere megy csak bécsig, és kéri a párizsba tartó lányt, hogy száljon le vele, amíg a gépe indul... na ez most egyébként annyira nem lényeges dolog, úgyhogy most csúnyán elk***am 2 percet az életemből, hogy ezt leírtam. :)))))

Ismeretlen_1068 2008.05.14. 17:28:34

szóval lehet, hogy mindketten magyarországon szálltak fel a vonatra? amúgy a srác összességében tényleg amerikába készül, csak bécsben át kell szállnia repülőre. mi másra. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása