aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. május 15. 06:45:15

Kategória: Szólj hozzá!

coming soon. flags of our fathers / red sun, black sand (2006). clint eastwood bátor ember. vagyis inkább az a fajta fazon, aki magasról tesz az egészre, s azt csinálja és úgy, ahogy az neki tetszik. pl. kevesebb mint fél éven belül lerak az asztalra egy oscar-jelölt és egy oscar-díjas filmet, most pedig - egyedülálló módon a filmtörténelemben - két háborús filmet forgat ugyanarról a csatáról, a II. vh. egyik sorsfordító ütközetéről iwo jima vulkanikus szigetén: az egyik mozi az amerikai oldalt mutatja be, a másik japán szemszögből közelít a témához. a spielberggel közösen forgatott flags of our fathers arra a hat katonára összpontosít, akik határtalan hősiességről és bátorságról, blabla tettek tanubizonyságot azzal, hogy a csata hevében felállították az amerikai zászlót. az őket ábrázoló kép és emlékmű azóta szimbolikussá vált, szinte nincs olyan washingtonban játszódó komoly film, amiben ez utóbbi ne tűnne fel a washington monument és a lincoln emlékmű mellett egy rövidke bejátszás erejéig (jerry goldsmith féle zenei aláfestés plusz pont). bekerülni az "amerikai dugovics titusz six-pack"-be minden fiatal színész álma, ennek ellenére a filmben nem hősködik sem di caprio, sem norton, sem bloom, helyettük eastwood egy sokkal kevésbé evidens csapatot állított össze többek között paul walker (the fast and the furious), adam beach (the windtalkers), ryan phillipe (playing by heart), jamie bell (billy elliott), jesse bradford (clockstoppers) és barry pepper (saving private ryan) közreműködésével (nem biztos, hogy ez a hat színész lesz a zászlóvivő!). a forgatókönyvet william broyles jr. (jarhead) és paul haggis (million dollar baby, crash) írja, a zenét pedig szerezhetné esetleg john williams (erről nincs infóm, esetleg a filmzene.net-es csapat kisegíthetne). bemutató: 2006. október.

a red sun, black sand középpontjában az a japán hadvezér áll, aki az iwo jimát védő sereget vezette az ütközet idején. a többnyire japán színészekkel, japán nyelven forgatott film főszerepében minden bizonnyal tündöklő ken watanabe (the last samurai, batman begins) ugyanebben a szerepben feltűnik a flags of our fathers című filmben is (kicsit vissza a jövőbe II effektus, nem? :). a paul haggis forgatókönyvéből és iris yamashita eredeti sztorijából készülő film középpontjában egy japán katona visszaemlékezései állnak, melyekben az öngyilkos ütközetekkel tarkított szörnyű vereséget dokumentálja. iwo jima egy apró sziget japántól 1200 km-re. a II. vh. idején a sziget stratégiailag kiemelt fontossággal bírt, ugyanis a japánok egyik legfontosabb légi bázisaként üzemelt. 1945. februárjában a több tízezer amerikai katonából álló sereg szinte elsöpörte a 22.000 főből álló japán védelmet (mindössze 1000 katona maradt életben, míg amerikai oldalról 6000 ember veszett oda). a sziget elfoglalásával az amerikaiak kitűnő pozíciót szereztek a csendes óceánon, ahonnan úgy indíthattak bombázókat japán felé, hogy utána sikeresen vissza is térjenek... bemutató: 2006. december. a várométerTM természetesen mindkét film esetében .

anno a rúdugrás is csapatjáték volt

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr154534214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása