aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/25.) Takács Máté
2018. június 24. 13:30:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Jurassic World: Bukott birodalom végre bemutatkozik Amerikában is, miközben Magyarországon meg az ott már két hete futó Ocean's 8 - Az évszázad átverése és a Felelsz vagy mersz csatlakozik hozzá a dobogón. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_25.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

A Pixar régebbi sikereinek folytatása már öt éve is nagyon pörgött: a Szörny Egyetem ($82.4m/$268.5m) nagyobb összeggel kezdett, mint amúgy rendkívül sikeres elődje, és tizenkét évnyi jegyár-növekedésnek hála magasabban is zárt. Futama azonban elenyésző volt ahhoz képest, amit pár évvel rá a Szenilla nyomában és A hihetetlen család 2. produkálnak... Második helyen nyitott meglepően méretes összeggel a Z világháború ($66.4m/$202.4m), ami így levedlette a Magyarországon forgatott hollywoodi produkciók bukásszériáját. Brad Pitt és a zombik elég korrektül a nézők kedvére voltak, így végül a kétszázmilliót is bevette a katasztrófafilm - a folytatását azóta se tudták összehozni.

errefelé
Egy hét késlekedéssel röppent be hozzánk Az acélember. Supermanre sosem voltunk igazán felkészülve, de a szuperhősöknek a korábbiaknál kedvezőbb környezet egy kielégítő, kis híján 40.000-es rajthoz segítette a kriptonit. Az érdeklődés ellenben gyorsan apadt, így a DCEU első nevezése nem tudta bevenni a százezres nézőhatárt.

10 éve...
odaát
A látványorientált produktumok váltakozása után egy akcióvígjáték ragadta magához a dobogó felső fokát. A ZseniKém - Az ügynök haláli ($38.7m/$130.3m) a régi sorozat és a jó szereposztás révén pontosan hozta azt, amire hivatott volt - Steve Carell azóta se előtte, se azóta nem volt népszerűbb főszerepben. A hét másik premierje is egy vígjáték volt, ám a Love Guru ($13.9m/$32.2m) minden téren csúnyán leszerepelt; a magyar mozikban végül nem mutatták be, s főszerepője, Mike Myers később még gegnek is használta a film bukását.

errefelé
Miközben a Narnia krónikái: Caspian herceg súlyosat felezve (alig) őrizte elsőségét, M. Night Shyamalan trükkjei nálunk hamarabb kifújtak: Az esemény még csak jól sem nyitott, nem úgy mint Amerikában, hiszen - a rendezőnél addig példátlan módon: szinkronizált léte ellenére - 13 és félezeren választottak első négy napján. A nyári ráérés azért valamelyest tovább felszínen tartotta az ezek után várhatónál, de a Lány a vízbenen amúgy könnyedén sikerült túltennie 45.000 eladott jegyével. A hét másik premierje első blikkre még siralmasabban vetette magát neki a listának kevesebb mint 8.000 nézőjével, ám A boldogító talánra serényen gyűltek később a nézők, így végül beelőzte Az eseményt és 53.000 fölött állapodott meg.

15 éve...
odaát
Nagy várakozás előzte meg a Hulk ($62.1m/$132.2m) bemutatóját, és az első hétvége után valóban a nyári szezon egyik legnagyobb slágerének látszott. A Universal a második hétvégén viszont már láthatta, hogy komoly újratervezés kellene egy franchise-hoz, hiszen a nézők szinte menekültek a filmet játszó mozikból - végül még borsos árát sem érte be az amerikai mozikban. Az Oscar-díjas Ang Lee helyett így később A szállító 2.-t jegyző Louis Leterrier variálta vászonra a zöld melákot - több pénzből, de nagyjából hasonló érdeklődés mellett, és ezt mégsem jegyezte a sajtó különösebb kudarcként.

errefelé
A Mátrix: Újratöltve csaknem egy hónap után visszavonulót fújt az élről, hogy egy friss blockbusternek adjon utat. A Halálosabb iramban ugyan nem nyomta tövig nálunk, a laza nyárnak köszönhetően lényegesen felülmúlta elődjét, és egészen a 2015-ös hetedik részig meg is maradt a széria legnézettebbjének 167.000 látogatójával. Harmadik helyen nyitott az Álomcsapda; a Stephen King-adaptáció távolról sem lett oly bukta, mint hazájában, ugyanakkor manapság kétségtelenül többre tudná vinni 68.000 nézőnél.

20 éve...
odaát
Az X-akták: Szállj harcba a jövő ellen! ($30.1m/$83.9m) lett az első tekintélyes összeggel az eredeti sorozat futásának derekán. Aztán arra, hogy gyorsan fogyatkozott az érdeklődés és szokatlan módon 30 millió feletti rajt mellett 100 millió alatt maradt a film, Mulder és Scully könnyen találhatott józan magyarázatot. Az újabb mozifilmre tíz évet kellett várni, de senkinek nem érte meg. Második helyen az aktuális nyári Disney-rajzfilm kezdett. A Mulan ($22.7m/$120.6m) a Herkulesnél és A Notre Dame-i toronyőrnél is határozottan jobban szerepelt, s talán nem került a legemlékezetesebbek közé, a hamarosan érkező élőszereplős verziónak biztató alapokat fektetett le.

errefelé
A Mortal Kombat II: A második menet a több mint egy hónapos Deep Impact óta a legnagyobb számokat hozta  premierjekor a nyári nihilbe. A Flamex videojátékos csihipuhija az első résztől messze elmaradt ugyan (csaknem százezer jeggyel), de így is 116.000 néző győződhetett meg róla végül, hogy ideálisabb, ha nála van a joystick vagy keyboard.

hu_2018_25.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

superman disney stephen king box office comedy brad pitt hulk mike myers narnia pixar dc sequel shyamalan the happening x files mortal kombat mulan world war z fast and furious monsters university man of steel game adaptation box office hazai regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr714067063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása