aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: the happening (2008) #3 Zalaba_Ferenc
2008. július 01. 07:45:37

Kategória: 9 komment

a számomra óriási csalódást keltő lány a vízben után nem vártam semmi konkrétat m. night shyamalantól. úgy értem, nem vártam el tőle, hogy visszatér a sokak által áhított csavaros filmekhez, de egy erős műfaji váltásra sem számítottam, mindössze egy jó filmre. nagyon kis optimista (vagy naiv?) voltam, mert az esemény, ha lehet még a lánynál is rosszabb film (=a rossznál is rosszabb).

 

persze lehet más szemmel is nézni a filmet, de nekem nagyon hunyorognom kellene ahhoz, hogy sok értékelhetőt találjak az eseményben. megpróbálhatom szeretni a filmet, hidd el, nagyon nehéz lesz. ennyi bődületesen nagy hibát és légbőlkapott marhaságot nehéz komolyan venni. tegyük fel, hogy shyamalan tényleg jól palira vette a nézőket. ééérted, azzal vert át, hogy a lány a vízben után most sem vert át! eléggé kikezdhető érvelés, nemde?

 

vagy tegyük fel, hogy a rendező azért írta ennyire kidolgozatlanra és összefüggéstelenre a forgatókönyvet, mert ez csak egy drága b-mozi. ugyan már, tarantinótól kezdve elég sok rendező mondja ma ezt, ha csalódnak benne. ez ilyen ál-laza kritikus és néző oltó szöveg. maradjunk annyiban, hogy egy b-filmben nem tak fujimoto az operatőr, és nem james newton howard a zeneszerző, még akkor sem, ha a felszín alatt súlyosnak vélt üzenet lapul meg.

 

de akkor tényleg azért játszanak botrányosan szarul a színészek, mert ez egy rendezői instrukció? akkor m. night miért nem volt következetes? miért van az, zooey deschanel megtalálta azt az optimális hangot, míg marky mark csak szimplán rossz volt és így tovább? én imádom a dr. strangelove-ot, ott peter sellers és george c. scott rendezői utasításra tényleg túljátszotta a szerepét, valahogy ennél a filmnél nem éreztem ilyet. bármennyire is bírom marky markot – mert tényleg cool arc -, nem hinném, hogy van akkora színész, hogy öniróniának vegyem tőle a rossz színészi játékot. ahhoz már túl sok szeméthez adta a nevét. aztán lehet, hogy még az is kiderül, hogy a shooter c. remekművet is félreértelmeztem, és az is csak egy paródia volt.

 

szó se róla, valahol nagyon szórakoztató kis film az esemény. majd’ leestem a székről, amikor a szél elől futottak, de a dilinyós hot-dog man is nagy aranyos volt. az is jópofa, hogy shyamalan bebizonyította, hogy ő sem tud ellenállni az öncélú erőszaknak. nagyon kellett már egy korhatáros film a madarakról és a fákról. :)

 

igazából ez egy olyan reménytelenül rossz film, hogy az már-már szórakoztató és egyben siralmas is. kár is róla ennyit szövegelni. az esemény egy eseménytelen, cselekménytelen, feszültségmentes, felszínes és teljses mértékben szájbarágós mese a csúnya gonosz, fegyverkező, környezetpusztító és antiszociális emberiségről. shymalan azt állítja, az emberiség most, napjainkban cseszett el valamit, de nagyon. pedig az emberiség örök, ha valamit tényleg elbaszarintottunk, akkor az még a kezdetek kezdetén lehetett. mindenesetre ilyen banális megtorlást még nem láttam egy filmben sem. veregessük meg m. night shyamalan vállát, amiért olyan bátor, sőt, vakmerő volt, hogy ki mert állni ezzel félkész termékkel. még szerencséje van, hogy a marketing gépezet megbízhatóan működik.

Címkék

kritika 4csillagos mark wahlberg marky mark zooey deschanel shyamalan the happening

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr984535605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2008.07.01. 07:52:23

spoiler: elfelejtetted említeni a "szerelem erejét", amivel végül megállították a természet bosszúhadjáratát. (illetve csak hitték, hogy megállították, ugyanis addigra már magától abbamaradt, mert ez csak egy figyelmzetetés volt. :)

Ismeretlen_84013 2008.07.01. 11:04:05

Ezek szerint akkor nem tetszett?

Ismeretlen_1068 2008.07.01. 11:08:19

hé, ez a driller szövege. :)

geo 2008.07.01. 12:19:20

Nem hitték, hogy megállították, ők is mondták, hogy addigra már vége lett. A színészek gyengesége még nekem is feltűnt, pedig én aztán nem vagyok nagy műértő, a téma viszont akármilyen nevetségesen kivitelezett, legalább építő jellegű, lehet mondani, hogy rohadt szájbarágós, de nem készül olyan sok nagyjátékfilm erről, hogy ne férne el.

Ismeretlen_1068 2008.07.01. 12:21:08

nem a szereplők hitték azt, hanem... :)

Ismeretlen_84013 2008.07.01. 14:32:28

Ki volt az a galád, aki ilyenekre gondolt? :) Ezután végképp nem értem, hogy miért nem tetszett a film. Színtiszta irónia, ahogyan az írásod is. És ez itt a kulcsszó, nem pedig a greenpeace.

Ismeretlen_1068 2008.07.01. 14:40:38

nem is tudom, utólag könnyebb azt mondani, hogy "én ezt nem is gondoltam komolyan".

Ismeretlen_84013 2008.07.01. 15:51:37

Persze, hogy könnyebb, de nem ez a lényeg. Biztos te is voltál már úgy, hogy "nem esett le" a dolog és csak legyintettél. Nincs is ezzel semmi baj, mindenkivel megesik/megesett hasonló. Szólt valaki a Shoot 'Em Up előtt, hogy Tapsi Hapsi reinkarnációja fogja lőni az ellent? Nem igazán. De nem is nagyon kellett. Ha lelövik a poént, akkor a vicc értelmét veszti. Persze mindig lesznek olyanok, akik sértődve elvonulnak duzzogni, hogy "márpedig én nem erre számítottam", de ez így van rendjén. Ott van például a Hot Fuzz. Mindenki áradozik róla, hogy mennyire jól kifigurázza az akciófilmes kliséket. Lehet, de nálam akkor is csak egy unalmas, humortalan alkotásként lesz elkönyvelve, ami az egyik legszörnyűbb filmes élményem. Nem arról van szó, hogy nem vágom, egész egyszerűen nem bírom "olyan szemmel nézni", hogy abból valami értékelhető jöjjön ki. Ettől még nem az alkotó hibázott, ugyanis lehetetlen egyszerre mindenkinek megfelelni. Attól, hogy egy filmet aranytálcán hordoznak, még nem lehet üres és semmitmondó? Attól, hogy egy filmet ízekre szednek és szétcincálnak, még nem bírhat értékekkel és mondanivalóval? Bukásnak tekinthető-e az, amikor az alkotó egy kisebb célközönséget szólít meg (felvállalva ezzel a nagyközönség unszimpátiáját)?

Süti 2008.07.02. 00:55:42

mindig meglep, hogy ugyanazt látjuk a vásznon, mégis mennyire másként éljük meg.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása