aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: pórias király Takács Máté
2017. május 14. 17:50:00

Kategória: boxoffice 7 komment

Sokat nem kellett várni, hogy a nyári szezon első bukása feltűnjön: az Arthur király: A kard legendája nem csak borsos ára függvényében, hanem alapvetően is nagyon alacsonyan nyitott. A tengerentúlon most ünnepelt anyák napján nyerészkedő Ó, anyám! képes volt megelőzni Guy Ritchie filmjét, ám e hétvége is A galaxis őrzői vol. 2. sikerétől volt hangos.

> új filmek
De ha úgy vesszük, az Arthur király: A kard legendája (King Arthur: Legend of the Sword; hazai bemutató: már a mozikban) perecelése zajosabb bármiféle diadalmenetnél. Guy Ritchie a Sherlock Holmes stílusában vitte filmre a számtalanszor látott Arthur-mondakört, kibővítve mindennel, ami belefér 175 millió dollárba. A detektívmozi globális sikerét ismerve annyira nem meglepő, hogy a Warner Bros. ennyit szánt erre a fantasyre, de ha kicsit lapozgattak volna, akkor szembetűnt volna a stúdiónak, hogy a középkorban játszódó filmekre nem sűrűn vevők az amerikaiak, elvégre ők az Újkortól számítják magukat. Komolyra fordítva, ha Jerry Bruckheimer a még tévedhetetlen korszakában befürdött ezzel a figurával, akkor manapság, az európai ízre még kevésbé fogékony időkben nem lehet győztes egy olyan mozi a tengerentúlon, amit a nyári mezőny elejére szánnak, de nyújtani nem tud többet a háborús látványvilágnál és egy már elcsépelt, távoli legendánál. Ezen felül a nyárkezdő kasszasikert követő újabb aspiránsnak mindig hálátlan a szerepe, és A kard legendája beszorulva két menő franchise-cím közé tényleg nem tudott volna jó körülmények között sem többet produkálni az elvárt 25 millió dollárnál - hogy ezt messze-messze alulmúlja, az tényleg príma bukás. 14,7 millió dollárral a harmadik lett a toplistán a kritika által is alaposan helybenhagyott kalandfilm. És ami tetézi a bajt, hogy a nemzetközi üzelmek sem bizonyulnak különösebben elevennek, hiszen 29 millió dollár gyűlt össze, ebben Kína csupán ötmillióval képviseli magát. 35 millió dollár körül zárja futását A kard legendája, megint betéve tíz-tizenkét évre a kaput a költséges középkor előtt. És Charlie Hunnamnek se való a blockbusteri főszerep...

Amy Schumer a Kész katasztrófával letette névjegyét az amerikai mozikban 2015 nyarán, mikor is a vígjáték 100 millió dollár feletti összeget termelt. A komika új filmjébe megnyerte a 2002-es Örök lányok óta nem forgatott Goldie Hawnt is, ami e rég látás miatt nagy szám, de tapasztaltuk már tavaly, hogy nem éri meg túlzottan visszatérni a nyugdíjból (Warren Beatty esetén). Az Ó, anyám! (Snatched; hazai bemutató: már a mozikban) persze egy lazább vígjáték, ami így az anyák napja hétvégéjére időzítve simán a Kész katasztrófa nyomába vethette volna magát. A Fox azonban végül csak a 42 milliós büdzsé nem teljesen hiábavaló elköltésében reménykedhet. 17,5 millió dollárt hagytak ott anyák és lányaik a lehúzó kritikákkal is megvert komédia előadásain, ami a második helyre pozicionálta a Fifti-fiftivel módfelett kevesebb pénzt, de annyival több elismerést begyűjtő Jonathan Levine rendezését. Az Ó, anyám! 50 millió dollárig elkalandozhat a sok trükkorientált produkció között, s ez nagy visszalépés a főszereplőnek.

Kevesebb mint 300 mozi tűzte műsorra, de ebben a szellős mezőnyben top 10-es helyezést tudott elérni a Lowriders című dráma is. A rugózó verdák világában játszódó filmre 2,4 millió dollárt költöttek a nézők, igen erős, 8000 dollár feletti átlagot produkálva. A Blumhouse Tilt számára most ott a kérdés, hogy érdemes-e ezek után terjeszkedni a nagyrészt egy latino szubkultúrát megcélzó filmmel.

Nem járt ilyen jól a The Wall című közel-keleti háborús film, melynek rendezője Doug Liman, főszereplői Aaron Taylor-Johnson és John Cena. A színészi párosítás érdekes, a Roadside Attractions terjesztési metódusa pedig ezután már nem lesz az, hiszen a film 891 ezer dollárt gyűjtött csupán, 1600 dolláros átlaggal. Pedig a kritikák nem rosszak.

> korábbi filmek
Második hete A galaxis őrzői vol. 2. vezeti a listát, ezúttal 63 millió dollárral, ami a várt visszaesést jelenti, konkrétan 57%-ot. A Disney/Marvel-produkció 246 milliót halmozott fel tíz nap alatt, és nem sok film akad a szezonban, ami kihívója lehet a világszinten 630 millión álló sci-finek.

> végszó & ami jön
A top 12 alig több mint 120 millió dolláros összbevétellel bír, ami a gyengébbek közé sorolható az elmúlt évek azonos víkedjeinek forgalmát tekintve. A két premier érdektelen nyitánya persze nem segítette a dolgokat... A soron következő megmérkőző az Alien: Covenant lesz, ami bőven bír talányokkal, például, hogy a Prometheust sikerül-e egyáltalán megközelíteni a kasszáknál? Megszületik-e az első film Aliennel a címében, ami 100 millió dollár felett hoz Amerikában? A súlyos kérdéseket az Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás és a Minden, minden című tinirománc enyhíti.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  A galaxis őrzői vol. 2.
$63.0m $246.2m $200m
2  Ó, anyám!
$17.5m $17.5m $175m
3  Arthur király: A kard legendája
$14.7m $14.7m $42m
4  Halálos iramban 8.
$5.3m $215.0m $250m
5  Bébi úr
$4.6m $162.4m $125m
6  A szépség és a szörnyeteg
$3.9m $493.2m $160m
7  Hogyan legyél latin szerető
$3.8m $26.1m $10m
8  Lowriders
$2.4m $2.4m $0.9m
9  A Kör
$1.7m $18.9m $18m
10  Baahubali 2: The Conclusion
$1.6m $18.9m $39m

Címkék

fox fantasy comedy warner guy ritchie goldie hawn adventure doug liman john cena charlie hunnam war movie blumhouse aaron taylor johnson amy schumer roadside attractions king arthur legend of the sword snatched

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6112504723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2017.05.14. 18:31:43

Igen!Sejtettem,hogy Goldie Hawn nem kis pénzért vállalt újra szerepet,175milliót költeni egy vígjátékra-nem kispálya.Plusz azt is sejtettem,hogy az Arthur nem kerülhetett olyan sokba.Hiszen nem őrült a Warner,hogy Guy Ritchiere ily nagy összeget bizzon. :)

Feanor_ 2017.05.14. 20:13:48

Szerintem a 2. és a 3. helyezett produkciós büdzséje felcserélődött véletlenül a táblázatban. ;)

TomPowell25 2017.05.14. 20:44:02

Szóval a Snatch rendezőjének új filmjét elkalapálta egy Snatched című vígjáték. Hová fajult ez a világ? :/

Atkakukac1989 2017.05.14. 22:19:28

@TomPowell25: Nem kívánom senkinek a bukást, de őszinte leszek, hogy Ritchie-film ide vagy oda, messze hidegen hagyott engem ez az egész mozi. Pedig szeretem a kardozós-lovagos-régi koros filmeket, de ez abszolút nem mozgatott meg sajnos. Hunnam meg a Tűzgyűrűben még oké volt, de Arthurnak nekem kicsit fura választás.

TomPowell25 2017.05.15. 00:21:13

@Atkakukac1989: Én inkább kíváncsi voltam arra, hogy Ritchie mit hoz ki belőle, és miután meghallgattam a soundtracket, egyenesen vártam, hogy láthassam, elvégre nem mindennap lát kardozós fantasyt az Arthur-mondakörről a moziban az ember. Több sebből vérzik ugyan és széria alapozásnak is gyenge, ugyanakkor Ritchie - sokszor kétségtelenül túltolt - stílusa kifejezetten frissnek hatott mind a műfajban, mind pedig a jelenlegi blockbusterek között. Hunnamet pedig meg kell védenem, mert a film legfőbb erőssége (a zene mellett) egyértelműen ő: nem egy színészfenomén, de ez az Arthur megközelítés nagyon jól passzol hozzá. (A srácot pedig néhány most látott nyilatkozata alapján kifejezetten megkedveltem, elég jó arc.)

isvaen 2017.05.15. 11:18:13

a trailert látva tudtam, hogy beleáll a földbe és úgy is marad.... nem is értem GR-t, miért csinál hülyét magából évek óta...

Atkakukac1989 2017.05.15. 19:13:43

@TomPowell25: A SoA-ban Hunnam ugye a mennybe ment, de az a sorozat még kimaradt. Sajnos filmekben még nem domborított nagyot, de ezek szerint ez most nem rajta múlott. A zenéről is csak jókat hallottam, majd teszek vele egy próbát. Köszi az ajánlást.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása