aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2016 legjobb filmjei Takács Máté
2016. december 31. 08:25:00

Kategória: film 9 komment

Több mint 270 filmet mutattak be idén a hazai mozik (meg jó néhány korábbit, újra), és ugyan ennek csupán úgy 40%-ához volt szerencsém, azért megkísérlem hitelt érdemlően felállítani belőlük azt a 25-ös listát, ami a legnagyobb kedvenceket tükrözi ebből a nem is rossz esztendőből. Élveztem, amit élvezni kellett, adtam a kultúrának, még mindig imádtam a rajzfilmeket, jó néven vettem a lazaságot és kitettem magam éppen elég borzalomnak is. Mind megérte!

top_2016.jpg

#25 Eddie, a sas
Szokványos sport-életrajzi film, nem szokványos figurával. Az Eddie, a sas a bevett formulákon egy kiváló főszereplői alakítással, hókotróval összehordott (azaz sok) bájjal és azzal a nemesen egyszerű különbséggel siklik át, hogy drámázás helyett a komikumra helyezi a hangsúlyt. Erről a képtelen fickóról nem is lehetett volna máshogy!

#24 Sully – Csoda a Hudson folyón
Clint Eastwood a szokott tempójában (amihez egyre közelebb érzem magam, pedig majdnem 60 év van köztünk) meséli el egy hétköznapi hős történetét, anélkül, hogy ingoványos talajra tévedne mindeközben. A kiegyensúlyozott és jól megválasztott szerkezettel operáló dráma ugyanakkor a legvégén csaknem elveszíti az egyik futóművét, de a landolás – Tom Hanks alakításának is köszönhetően – végül sikeresnek bizonyul.

#23 A szoba
Mély nyomot hagyó dráma, köszönhetően Brie Larson és Jacob Tremblay lehengerlő játékának – és persze a nem dajkamese történet értő tálalásának, ami az eredeti regény írónőjét és a méltán Oscarra jelölt rendezőt dicséri.

#22 Cloverfield Lane 10.
Feszült thriller, rejtelmes sci-fi körítés (a cím által ápolt nyílt kapcsolat híján lehetett volna igazán olyan), egy félelmetes John Goodman. Ha minden Cloverfield-mozi ilyen lesz, nincs gond.

#21 Érettségi
Cristian Mungiu okulásunkra szolgáló vizsgálódása a sorsdöntő dolgok mögé feltömörülő bürokrácia, hatóság és kapcsolati tőke baljós gabalyodásáról. Érett film a kelet-európai divatból soha ki nem menő kis válságokról.

#20 Éjszakai ragadozók
Tom Ford lélektani thrillere két szálon teszi ki megpróbáltatásoknak nézőjét, és ha kellőképpen felkészültek vagyunk, az élmény nem csak letaglózó, hanem gazdagító is lesz, köszönhetően a kiváló alakításoknak és a precíz befejezésnek.


#19 Ernelláék Farkaséknál
A minimálköltségvetésű és jelenlévő társadalmi problémákra reflektáló román drámák ösvényét taposó hazai nevezés egyben az esztendő legkielégítőbb magyar filmje, melyben nagyjából természetesnek hatnak a szereplők, hihetőek a konfliktusaik és úgy összességében is minden a helyén van, hogy egy lapon is emlegethessük nevezett nemzet új hullámos darabjaival.

#18 Érkezés
Többszöri nézést igénylő, Amy Adams- és ufókedvelőknek a legjobbat nyújtó darab: Denis Villeneuve blockbusteri sztorival operáló drámája az elmére utazó science fiction új ékkövévé vált, kísértő zenével és elegánsan visszafogott trükkökkel.

#17 A szobalány
Park Chan-wook megint játszadozik velünk, és mi éppen ezt szeretjük: kevés szereplős, míves drámája erotikus és szövevényes mese, amiből elsősorban a néző jön ki jól, meg persze a...

#16 Emlékezz!
Megúszó náci vénemberek és rájuk vadászó zsidó vénemberek – elsőre a legkevésbé sem tűnik frissnek és originálnak ez a dráma, ám Atom Egoyan filmje nem olyan, mint gondolnád. Valójában az öregkoron a hangsúly, és nem csak Christoper Plummer kiváló alakítása tesz róla, hogy végig lekössön másfél órájában.

#15 Spotlight – Egy nyomozás részletei
A jó pap holtig tanul, Tom McCarthy viszont már régóta tudja, mi-merre-hány. Az idei Oscar-nyertes ugyan nem egy Az elnök emberei, de körültekintő és ízléses módon tálalja sztoriját, tudván, mit érdemes leleplezni és mit érdemes leplezni.

#14 Kiéhezettek
Úgy néz ki, minden évben akad egy film, ami valami újat képes hozni a zombihorror vagy vámpírosdi műfajába. E regényadaptáció izgalmas, érdekes, bátor és elgondolkodtató. Más hasonló film ezek közül egyért is a vérét adná.


#13 Zootropolis – Állati nagy balhé
Állati társadalmi reflexiók, bámulatosan animált helyszínek, mulatságos figurák és éppen elég ötlet jött össze ahhoz, hogy a Disney új reneszánszát még virágzóbb dimenziókba lökje ez a vérbeli krimi.

#12 Kaliforniai álom
Damien Chazelle megtáncoltatta Emma Stone-t és Ryan Goslingot, ezzel párhuzamosan a filmrajongóknál is a megfelelő húrokon pendített. Kellemes zenés betétek és ragyogó alakítások mentén vált a Kaliforniai álom többé, mint puszta adózás a letűnt idők Hollywoodjának.

#11 Rendes fickók
A legszórakoztatóbb, legeszeveszettebb két óra a Rendes fickók, amit idén nyáron a moziban eltölthettünk. Vicces vígjáték, izgalmas krimi és meglepően intenzív akciófilm is egyben, Ryan Gosling és Russell Crowe csúcsformájával.

#10 Csontok és skalpok
Nem csípem a horrort, a westernt ellenben annál inkább, és bizony S. Craig Zahler filmje oly mesterien vegyíti e két zsánert, hogy ilyen ellentéteket is azonnal képes feloldani, pedig a nyomasztó atmoszféra és borzasztó végjáték mellett nem is kérdés, merrefelé húz. A Csontok és skalpok sokat követel nézőjétől, de megismételhetetlen filmélményt kínál.

#9 Mennyit ér egy ember?
A munkaerő-piacra visszailleszkedni próbáló ötvenes fickót nyomon követve időszerű kérdést fogalmaz meg Stéphane Brizé filmje, amit a magyar forgalmazó egyből címmé is léptetett elő. Teljes realizmussal előadott jelenetek egy áruházi kisszobából, Vincent Lindon ehhez idomuló, díjnyertes játékával.

#8 Vaiana
A legjobb hagyományokat követő, valahol mégis progresszív Disney-mese egy szuper főhősnővel, aki hercegnő ugyan, de teljesen önállóan jut ki a bajból, nem hátráltatják szerelmi viszonyok és régóta a legjobb dalokat fújja. Ezen felül az újdonság erejével ható és szemet gyönyörködtető helyszínek alakítják emlékezetessé a Vaianát.


#7 Sing Street
Ha John Carney minden hónapban készítene egy filmet, az is kevés lenne: az Egyszer és a Szerelemre hangszerelve után a Sing Streetben iskolások mondják el dalban örömüket-bánatukat, méghozzá a '80-as évek nevezetes számaival körítve, szuper mellékszereplőkkel és ellenállhatatlan hangulattal támogatva.

#6 A nagy dobás
Körülményes, nehezen átlátható és érthető dolgokról mesél pergő módon, mégis követhetően és laikus számára is élvezhetően Adam McKay filmje, aminek további erénye, hogy nem játszik rá vehemensen az átlagember ellenszenvére a pénzügyi szektor irányában, és inkább sztárjaira bízza az érvényesítést.

#5 Az ügyfél
Kisebb incidenst követő ráérős folydogálás vesz székhez szögező fordulatot a Golden Globe-jelölt filmben. Asghar Farhadi a Nader és Simin - Egy elválás története nyomvonalán haladva varázsol drámát a lakóházba, miközben ezzel párhuzamosan Az ügynök halála színpadi előadására is átprogramozza a történéseket (a perzsában az ügyfél és az ügynök azonos – az angol cím utóbbit, a magyar előbbit választotta), de már e nélkül a párhuzam nélkül is majdhogynem zseniális Az ügyfél.

#4 Toni Erdmann
Az európai (sőt, Amerikán kívüli) filmtermés legnagyobb idei szenzációja egy csaknem három órás fanyar vígjáték, ami forgatókönyvével, rendezésével és két főszereplőjével is lenyűgöz, az összhatás pedig felemelő néznivaló, legalább egy olyan jelenettel, amit sose feledünk (tudjátok, melyikre gondolok).

#3 Kubo és a varázshúrok
A Laika animációs stúdió a mesterművét szállította le a Kubo és a varázshúrok képében. Felnőtt igényekkel fogant, a gyerekek szellemi és lelki javát szolgáló animációs film, amit a fantázia és az érzelem is oly mértékben sző át, hogy a végeredmény nem lehet más, csak megható és katarzist hozó.

#2 Aljas nyolcas
Quentin Tarantino sose tapasztalt mértékben dumáltatja figuráit, ráadásul nyolcat, viszont az egészből thrilleri izgalmak és véresen jó mulatság kerekedik, díjazott zenei aláfestéssel és megszokottan szép fényképezéssel. Az Aljas nyolcas közel három órájából egyetlen perc sem okoz csalódást azoknak, akik a Kill Billt és a Halálbiztost sem a mozgalmas jelenteiért bírták.

#1 Steve Jobs
Aaron Sorkin megírta, Danny Boyle megrendezte, Michael Fassbender eljátszotta. A Steve Jobs ebben a formában akár bárki másról is szólhatna, de éppen ez a pláne benne, mármint a forma, a struktúra. Sorkin a Globe-on méltán díjazott, az Oscaron botrányosan mellőzött szkriptje üdítően újít a biográfiai filmek bevett végigzongorázásán, és azoknak is érdekfeszítő két órát kínál, akik amúgy nagy ívben tesznek Jobs ketyeréire (jelen).

Címkék

toplista disney tarantino steve jobs clint eastwood laika danny boyle russell crowe tom hanks park chan wook aaron sorkin christopher plummer amy adams adam mckay ryan gosling cristian mungiu tom ford atom egoyan emma stone john carney michael fassbender vincent lindon asghar farhadi denis villeneuve arrival moana brie larson eurocinema top film tom mccarthy damien chazelle the hateful eight jacob tremblay s craig zahler the girl with all the gifts la la land nocturnal animals kubo and the two strings toni erdmann

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr912084859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.12.31. 11:05:28

A Steve Jobs nekem is nagyon tetszett, egészen az utolsó jelenetig, ami hazavágta az egészet. Sorkin a teljes koncepciót pofán csapta ezzel a befejezéssel.

Nálam a Szoba az év filmje, sőt, minden idő egyik legjobbjának tartom.

Edrick 2016.12.31. 16:43:57

Nálam is nagy kedvenc lett A szoba, de nagyon örülök, hogy az Ernelláék is felkerült az itteni listára :) Elmondani nem tudom, mennyire tetszett az a film.
A Steve Jobs viszont még mindig csak a megnézendő listán van rajta, úgyhogy most már egyszer megnézem.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.12.31. 17:14:03

@robertdani: De bánom, hogy Farhadi The Pastja nálunk kimaradt a mozikból. :(

Fejlődő szervezet 2016.12.31. 17:28:20

Jól van, ott a Sing Street a listán! Nálam nem csak az idei év, hanem az utóbbi jónéhány év kedvenc filmje lett. Drive it like you stole it! :)

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2016.12.31. 17:29:57

@Takács Máté: nagyon lassú film és közben mégis szétfeszít belül.

theus 2016.12.31. 21:45:25

Steve Jobs film nagyon jó ráadásul gyakorlatilag az első archív jelenttel helyreteszi a "zseni státuszt" Arthur C. Clark vagy 20 évvel korábban már elmondja, milyen jövőt várhatunk, ennyire volt látnok a felfújt akarnok Jobs.

Repce Manó 2017.01.01. 16:51:38

a Kút c. film nektek nem tetszett vagy nem is láttátok? én azt keresem minden listán, de alig találkozom vele, pedig az az egyetlen film, amit háromszor láttam moziban idén.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2017.01.01. 18:36:40

@Repce Manó: Nem volt rossz, de volt legalább 25 film, ami jobban tetszett.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása