aeon flux

ready for the action now, danger boy?

cannes 2016 - a nyertesek Németh Barna
2016. május 22. 17:12:00

Kategória: film 2 komment

Amikor Thierry Frémaux fesztiváligazgató nyilvánosságra hozta az idei mustra felhozatalát, a filmvilág és a nemzetközi sajtó együtt ünnepelte az utóbbi idők egyik legerősebb programját. De hát miért ne tette volna, mi baj lehet ha Pedro Almodóvar, Ken Loach, Cristian Mungiu, Ashgar Farhadi, Nicolas Winding-Refn, Jim Jarmusch, Park Chan-wook, Xavier Dolan, Jeff Nichols és a Dardenne testvérek is ott vannak a fedélzeten? Nos lehet, de a kisebb-nagyobb botlások sem akadályozták meg, hogy a George Miller vezette zsűri (amelyben Nemes Jeles László is helyet foglalt) remekművek közül válogathasson a ma esti díjátadóra... hamarosan kiderül, így tettek-e.

Véget ért a gála, a díjazottak teljes névsora kattintás után.

cannes-2016-poster.jpg

Még csak három napja rajtolt el a fesztiválok fesztiválja, mikor megérkezett az első csoda onnan, ahonnan nem nagyon várták: Cannes nem igazán a vígjátékok terepe, de a 39 éves német rendezőnő, Maren Ade legújabb alkotása alaposan rácáfolt erre. A furcsa és meghökkentő, néha egészen kendőzetlen jelenetekkel tarkított apa-lánya történet már a vetítés közben több vastapsot kapott, a sajtó pedig egyértelműen az utóbbi jó néhány év legjobb versenyfilmjeként ünnepli a Toni Erdmannt.

Az örömmámor közepette Almodóvar is visszatért a régi útra, a Julietát elégedetten fogadta mindenki. Xavier Dolan már nem járt ilyen jól, a sztárokkal megpakolt It’s Only the End of the World ugyan nem ütközött teljes ellenállásba, de a rendező körül megszokott üdvrivalgás finoman szólva is elmaradt. Hasonlóan járt Nicolas Winding Refn és a Dardenne fivérek is, de még mindig jobban mint a The Last Face-ért alaposan földbe döngölt Sean Penn vagy az ugyancsak némiképp csalódást keltő Ashgar Farhadi darab, a The Salesman, amelyben egy házaspár kapcsolata ér fordulóponthoz, miközben Arthur Miller Az ügynök halála című darabjának főszerepeire készülnek.

A brazil Kleber Mendonca-Filho viszont elégedetten dőlhet hátra, hiszen az Aquarius a fesztivál egyik gyöngyszemévé vált. Főszerepben a Dél-amerikai filmművészet egyik nagyasszonya, Sonia Braga száll harcba környék tengerparti ingatlanjait felvásárló céggel, hogy megmentse az évtizedek óta családja tulajdonában lévő villát. És ha már gyöngyszem, a román Cristian Mungiu is méltóképpen tért vissza a francia Riviérára, természetesen újfent egy szociálisan érzékeny darabbal. A Graduation egy apa története, akinek egy szerencsétlen incidens után szertefoszlani látszik reménye, hogy lánya külföldön folytathassa tanulmányait.

És bár Sean Penn tényleg csúnyán leszerepelt, az amerikai filmgyártásnak sem kell szégyenkeznie. A korábban Oscar-esélyesnek kikiáltott Loving (Jeff Nichols filmje, itt írtunk róla bővebben) fenntartotta ezen státuszát. Jim Jarmusch is visszatért, az emberek életébe néhány percre belehallgató poéta-buszsofőr történetével (Adam Driverrel a főszerepben), amely ugyancsak jó szájízt hagyott a nagyérdeműben.

Az Arany Pálmára ugyan nem tartják esélyesnek (pedig már kétszer megnyerte a zsűri díját), mégis meg kell említeni Andrea Arnold filmjét (American Honey), hiszen az utazó ügynökökhöz csapódott tinilány pikáns kalandjai elég mély benyomást tettek a közönségre. Esélyes viszont a mindig esélyes Ken Loach, aki ezúttal a szociális segélyek körüli bürokráciában meríti meg kilátástalan helyzetbe került hőseit az I, Daniel Blake című filmben.

A fentebbi sorok még a díjátadó előtt íródtak, de időközben már azt is tudjuk, hogy a hazai versenyzőnk (A nyalintás nesze) harmadik helyezett lett a maga kategóriájában. Gratulálunk a rendezőnek, Andrasev Nadjának!

Ez pedig itt a zsűri döntése: 

Arany Pálma a legjobb filmnek: I, Daniel Blake

A zsűri nagydíja: It's Only the End of the World (megj.: a sajtószobában kifütyülték a döntést)

Legjobb rendező: Cristian Mungiu (Graduation) és Oliver Assayas (Personal Shopper)

A zsűri díja: American Honey (megj.: Andrea Arnold harmadszor kapja meg ezt a díjat)

Legjobb színészShahab Hosseini (The Salesman)

Legjobb színésznőJaclyn Jose (Ma'Rosa)

Legjobb forgatókönyv: Asghar Farhadi (The Salesman)

Arany Kamera a legjobb első filmért: Divines (r.: Houda Benyamina)

Legjobb rövidfilm: Timecode (r.: Juanjo Giménez)

További díjak:

FIPRESCI díj: Toni Erdmann

Az Ökumenikus zsűri díja: It's Only the End of the World

További trailerek:

Címkék

filmfesztival sean penn jim jarmusch pedro almodovar park chan wook ken loach nicolas winding refn dardenne dijszezon jeff nichols xavier dolan dijszezon 2016 cannes 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr738738268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butch2038 2016.05.23. 15:32:51

A Mozinet FB oldala szerint a Farhadi-film nyerte a legjobb női színész díját is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása