aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: agymanók [inside out] (2015) Takács Máté
2015. június 22. 20:08:00

Kategória: film 17 komment

Minden fejben dől el. Ha a Pixarnál alaposan rákoncentrálnak, akkor csodák születhetnek, és lényeges feltétel, hogy ne jusson szóhoz John Lasseter agyában az a manó, amelyiknek a szeme helyén dollárjelek vannak – ahogy történt az a Verdák 2. esetében. Arra jó volt ez a pusztán pénztermelő folytatás (megjegyzés: a legkevesebb pénzt termelte hazájában az eddigi 14 film közül, ha mai árfolyamra hozzuk ki mindet), hogy legyen honnan visszalendíteni a szekeret. Egy Merida, a bátorral és egy Szörny Egyetemmel később a szekér gyorsvonattá alakulva száguld be a célállomásra.

inside_out_kep.jpg

Az Agymanók ugyanis minden, ami miatt valaha is érdemes volt jegyet váltani a Pixar-expresszre: jópofa és szeretnivaló figurák gyülekezőhelye, szellemes és kreatív ötletek tárháza, elmés vizuális megoldások és szemkápráztató animáció bemutatóterme, nagy téttel bíró kalandok sorjázása és magával ragadó érzelmek kavalkádja. Ez mind így együtt – még több mint egy tucat film után is megdöbbentő, hogy ennél az alkotóműhelynél micsoda páratlan képességgel bírnak rátapintani arra, ami a mozilátogatást maradandó élménnyé teszi. Nem fér hozzá kétség: az Agymanók a Pixar eddigi legötletesebb és legeredetibb filmje.

Hogy ez így van, az ebből a rövid tartalomismertetőből még nem világos, miszerint a 11 éves Riley Minnesotában él felhőtlenül szüleivel, ám apját San Franciscóba szólítja munkája, így a kislány élete gyökeresen megváltozik, mikor költözni kényszerül, mindent hátrahagyva, ami kedves számára. Ám ez pusztán a kerettörténetet szolgáltatja egy olyan fantáziavilág kifejtéséhez, ami egyre-másra halmozza a mulatságos és zseniálisan realizált helyszíneket – az ember agyában. Vagyis ott, ahol egy irányítóközpontban (a Fejhadiszálláson) öt megtestesült érzelem (Derű, Bánat, Majré, Undor és Harag) igyekszik kontrollálni Riley kedélyállapotait, midőn a költözés okozta drasztikus változások eddig nem tapasztalt kihívások és fejtörők elé állítják őket, mi több, környezetük épségét veszélyezteti. A megoldás a vezetői szerepben tetszelgő Derűn áll, aki pár alapos tanulsággal is gazdagodik útja során.

Sokat árultam el? Töredékét. És ha már tanulság: nehéz is lett volna egy ilyen sztorit valami elcsépelt bölcsességre kifuttatni, úgyhogy a Toy Story 3. óta először szellemileg is gazdagító időtöltésben lehet része az elsődleges célközönségnek. S nem ez az egyetlen aspektus, amit utoljára öt éve tapasztalhattunk: a történetet és főszereplőit nem meghazudtolva érzelmileg olyannyira igénybe veszi nézőjét az Agymanók, ami egyszerre megterhelő és felemelő. Könnyezni fogsz – de nem a nevetéstől.

És az ilyen meglehetősen ritka, ha családi filmekről van szó, de még azokon túl is. Akadt nyűglődő és fészkelődő gyermek a vetítésen, így nem árt a 6-os korhatárt komolyan venni, egyszerűen a befogadóképesség okán. E kortól viszont melegen ajánlott néznivaló; jómagam részben Don Bluth munkásságán nevelkedtem (például azon a vicces filmen, amiben meghal a kutya), aki nem fukarkodott a rémisztő figurákkal, az elárvult vagy betegeskedő szereplőkkel, egyszóval a finoman depresszív, de végül érzelmi megtisztulást hozó meséléssel, és hát ezek a mesék azok, amiket felnőve sem felejtünk el. Derűs emlékek, amik sosem fakulnak ki. Pontosan ilyen lesz az Agymanók is.

A nagyfilm előtt látható a Láva című rövidfilm, ami alighanem a Pixar eddigi legbizarrabb munkája. De tényleg.

Kövess minket facebookon és twitteren!

inside_out_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika ***** disney fantasy comedy animation forum hungary drama pixar adventure children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr97565574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2015.06.22. 21:58:16

A nyűglődő gyerek reakcióján jót mosolyogtam, de végül azt hiszem végig ülte a filmet, ami felnőtt fejjel nézve is tömör gyönyör volt mind témájában, mind megvalósításában.

ügyfélszolgálatos 2015.06.23. 11:18:07

Ki a faszom fordítja le ezeket a címeket? Agymanók???? Miért nem jó az eredeti cím?????? A kurva anyját aki erre rábólintott...

kaamir 2015.06.23. 11:24:03

@ügyfélszolgálatos: Pedig ez most egy jó cím. Vagy szerinted mi lenne az eredeti magyarul?

fade 2015.06.23. 11:32:00

@kaamir: "Agymanócskák kalandjai Sohaországban"

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.23. 11:59:40

@kaamir: Nekem tetszett volna a "Kívül-belül", de azt aláírom, hogy a magyarnak nem elég beszédes.

Terézágyú 2015.06.23. 12:06:33

@ügyfélszolgálatos:
"A kurva anyját aki erre rábólintott..."

szerintem meg a tied.

Németh Barna 2015.06.23. 12:34:49

@Zalaba_Ferenc: Azért nem minden magyar van "agymanók" szinten :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.23. 13:10:36

@Németh Barna: Jó, de ez egy gyerekfilm. Az egyik legfelnőttebb gyerekfilm, de akkor is egy gyerekfilm. :)

Mészáros Laci 2015.06.23. 13:54:52

ez a cím tényleg egy jó fordítás.

de A Marsi magyar címét még mindig nem tudom megbocsátani.

Mészáros Laci 2015.06.23. 13:56:38

még csak a trélert néztem, de az a pár mondat NAGGGYON PRECÍZ, szépen leírja azokat a belső párbeszédeket, amelyeket a pasik néhány másodperc alatt, a nők, néhány tizedmásodperc alatt lejátszanak - gyakran nem is tudatosan.

nekem is van olyan agymanóm, akinek elszakadt a póráza (és nem a lángoló fejű), valahogy ... meg kéne szelídíteni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.23. 14:43:15

A kritikához: valóban volt fészkelődő gyerek, de ilyen minden rajzfilmen van, és tapasztalatom szerint itt sem voltak többen, mint bármely máson, sőt meglepően vettem tudomásul, hogy többé-kevésbé csöndben nézték végig a filmet, vagy ha ment a diskurzus, akkor az eseményeket kommentálták. Az én fiam például csendben majszolva nézte végig a filmet, és után két dolgot emelt ki, mint a legjobb részt: azt, hogy (SPOILER?) a bánat végre megérinthette az emléket, és ettől minden jobb lett, illetve azt, hogy a macska ugrott egy nagyot. :D

Jack Skellington75 2015.06.24. 09:27:07

Végigülni az enyém is végigülte, igaz láthatóan unatkozva olykor, mert nem sokat értett meg belőle... Felnőttmese, ami 10 éves kor fölött nyújthat teljes élményt, a sajátjaimon lemérve, de szinte tökéletes. Inkább ne legyen teljes az élmény, de kihagyni kár. Hátha még valami meg is mozdul azokba a pici, okos fejekben! :-)

kaamir 2015.07.05. 10:39:45

Ez végre megint az a színvonal, fantázia, kreativitás és humánum, amire csakis a Pixar képes. Több ötlet és eredetiség van benne, mint az elmúlt évek animációs (vagy hagyományos) filmjeiben együtt. Néhány jelenetnél szerettem volna felállni a moziban és megtapsolni. Az epilógus pedig az évtized talán legviccesebb jelenetsora.

Ezzel együtt nálam nem kerül fel a Pixar legjobbjai közé (Hihetetlen család, Lecsó, TS3, Wall-E), de hát ez egy bivalyerős mezőny, és többszöri újranézésre ez akár még változhat is. 9/10 - egy paraszthajszálnyira a 10-től.

Atkakukac1989 2015.07.05. 11:21:40

@kaamir: Nagyon egyetértek. A legjobb volt, hogy van AZ a Pixar-érzés a nagy filmjeiknél, az most megint nagyon elkapott. Ebben az évben ez az animációs etalon, nincs kérdés. :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.05. 13:41:48

@kaamir: Ezzel együtt a Minyonok simán letarolják őket - már ami a nézettséget illeti.

Flankerr 2015.08.19. 21:42:08

"A nagyfilm előtt látható a Láva című rövidfilm, ami alighanem a Pixar eddigi legbizarrabb munkája. De tényleg."
Legbizarrabb? Simán legrosszabb :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása