aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the walking dead - season 5, volume 2 (2015) Zalaba_Ferenc
2015. március 30. 21:20:00

Kategória: tv 6 komment

- SPOILERES! -

Alexandria, te csodás! Folyóvíz a csapban, közvilágítás az utcákon, kutyákat sétáltató gyerekek a járdán: mintha az apokalipszis meg se történt volna. Egy röpke pillanatig úgy is tűnt, hogy Rick és családja is el tudja ezt hitetni magával, hisz embereink megmosakodtak, utcai ruhát öltöttek, és az a jóember még a szakállát is levágatta, ezzel megszabadulva elállatiasodásának legfőbb stigmájától! Aztán persze kiderült, hogy a civilizáltság eme szigete csupán hagymázas illúzió, szerencsés véletlenek összejátszása, amely bármikor bedőlhet. Szerintetek bedőlt az évadzáróban?

the_walking_dead_s5_rick2.jpg

Az eddigi trendekkel szemben nem. Csupán az erőviszonyok rendeződtek át, és néhány döntéshozót (pl. Deanna Monroe-t) rántottak le a hajuknál fogva a földre. Alexandria naiv közösségét, remegő lábakon álló törvényeit, könnyedén bevehető bástyáit elnézve kész csoda, hogy idáig kitartottak, ennek Rick is hangot ad ("előbb kellett volna kimondanom azt, amit gondolok"), akivel együtt már mi, a nézők is számos alkalommal láttuk ilyeneket elbukni: példának okáért Noah járkálók által megrohant egykori otthona is kísértetiesen hasonlított Alexandriára, arról nem is beszélve, hogy a Farkasok ott is színüket tették.

Apropó Farkasok: a képregényben kiemelt fontosságú (habár nem ezen a néven utazó) banda az évad során csupán baljós jelek (falfeliratok, zombihomlokokba vésett tetoválások és megcsonkított hullák) formájában tették jelenésüket, hogy ezzel némi enigmatikussággal ruházzák fel a mindez idáig szögegyenes szériát, most viszont többé-kevésbé lehull a lepel a szadista bandáról, és hát kiderül róluk, hogy... egy szadista banda. Oké, egy szadista és hátborzongató banda morbid és ügyes csapdákkal felvértezve. Vezetőjüket még nem láthattuk, de ha hihetünk a sorszámokkal exponenciális arányban növekvő filmkészítési alapelveknek, akkor bárki is lesz az (Negan? Derek?), hozzá képest a Kormányzó egy porba fingó nímand. 

A széria lezárása pedig szépen megágyaz a nagyobb konfliktusnak, ugyanis a doomsayer-szerepben tetszelgő Rick teóriái beigazolódnak: kapóra jön ehhez néhány beosonó, kizárólag vele találkozó zombi, no meg a mindenki szeme láttára bekattanó Pete is, aki aztán jól elvágja a főfőnök férje torkát, és ezzel magát is. A közjátékot követően pedig Rick gyakorlatilag át is veszi az irányítást a telep felett. Sajnos a mindig is gyenge lábakon álló Pete-szál, azaz a férj, aki veri a feleségét, és eme problémát Rick és Carol szerint kizárólag úgy lehet megoldani, hogy megölik(!) a fickót, tulajdonképpen csupán egy eszköz volt a illegő-billegő konfliktus kirobbantására, egyben elsimítására is. Ez persze ilyen formában nem igaz, ugyanis Alexandria lakóinak igenis szükségük volt arra, hogy felrázzák őket, csak a felvezetés és a beteljesülés sántított.

Mindezt leszámítva jó nyomvonalon halad a széria: karakterei érdekesek, színesek, mindegyikük másképp reagál a megváltozott környezetre, de céljaik alapvetően megegyeznek (egy-két szuicid megnyilvánulást leszámítva), ám amíg a közönség számára a túlélésért folytatott harc jelenti a sorozat, nos... túlélését, addig Rick Grimes és családja soha nem fog révbe érni.

Kövess minket facebookon és twitteren!

the_walking_dead_s5_rick3.jpg

Címkék

horror *** amc drama the walking dead norman reedus andrew lincoln zombiemovie post apocalyptic tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr827320376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcio 2015.03.30. 21:46:25

Szerintem az évad második fele magasan verte az elsőt. Bár az évadzáró sok helyen elég lagymatag volt mégis azt tudom mondani, hogy korrekt volt, ennek így kellett történnie - egyben piszok kiszámítható lett. Egyáltalán nem volt rossz ez a 16 rész összességben, de valami azért hiányzott. Mindenesetre nézős marad az biztos.

Németh Barna 2015.03.30. 22:32:27

Az első pár rész alapján azt hittem, hogy ez lesz az eddigi legjobb évad, de ebben közrejátszott az is, hogy piszkosul fölívelő pályán voltak a srácok. Aztán nem lett az, sőt, szerintem az előző évadhoz képest kis visszalépés is történt, de ez még így is bőven belefér. Szeretem na, és valami iszonyat nagy disznóságot kell elkövetniük, hogy ez megváltozzék :)

isvean 2015.03.30. 22:54:13

ha minden klappolt miért csak 3 csillag?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.30. 23:56:15

@Németh Barna: Annyira nem voltam kibékülve azzal, milyen hamar lerendezték a Terminust, és az a kórházba oltott rendőrállam is túl bizarr volt ott a legnagyobb zombisereglet közepén, hogy hitelt érdemlő legyen, de a félévad legalább valódi drámával zárult, nem ilyen showműsorral. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.03.31. 00:03:32

Amúgy más is felfigyelt a "Piroska és a farkas" párhuzamra? :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.01. 12:39:59

Nekem az tűnt fel, hogy Rick olyan,m int a pestis. Ahova beteszi a lábát az addig jól működő hely azonnal darabokra esik.
Tábor.megjött.vége.menekülés.
farm.megjött.vége.menekülés.
börtön.megjött.vége.menekülés.
woodbury.megjött.vége.menekülés.
terminus.megjött.vége.menekülés.
alexandria.megjött...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása