aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: bekeményítés Takács Máté
2015. március 29. 17:48:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Március magas fordulatszámon zárul az amerikai mozikban: a Keményítőkúra című vígjáték szállította az előre megszavazott dollármilliókat Will Ferrell és Kevin Hart kettőse révén, ám az igazi durranás az, hogy a DreamWorks Animation kilábalt a gödörből: a Végre otthon! messze túlröppent az elképzeléseken, és még az Így neveld a sárkányodat 2.-t is maga mögé tessékelte.

get_hard.jpg

> új filmek
2014 gyatra év volt a DreamWorks-nek, és ezzel együtt a Foxnak, akikben talál felötlött, hogy az animációs céggel való szerződés mégsem volt akkora üzlet, mint az elsőre látszott. A Mr. Peabody és Sherman kalandjai kullogó bevételei negyedéves jövedelmek csökkentését vonta maga után, az Így neveld a sárkányodat 2.-t megverte a 22 Jump Street a premierkor és messze alulmúlta a közkedvelt első részt, A Madagaszkár pingvinjei pedig csak a Turbót tudta nagy nehezen megfejelni a számtalan DW-produkció közül. Ezek után a cég sebtiben csökkentette az évi három filmet konkrétan egyre, így 2015-ben csak a Végre otthon! (Home; hazai bemutató: már a mozikban) kerül terítékre. És a nézők nagy lakomát csapnak belőle: az intenzíven reklámozott, ugyanakkor kevés előzetes mozgolódást generáló sci-fi vígjáték 54 millió dollárt hajtott fel, ami alaposan föléível a 30-35 millió közötti latolgatásoknak. Ha jobban belegondolunk, nem meglepő ez, hiszen a Földre vetődött jópofa űrlény és földi kislány barátságának sztorija egyszer már bizonyította piacképességét (akkor épp a Disneynek, és a Lilo és Stitch - A csillagkutya idején a Végre otthon! célközönsége még nem is élt), telezsúfolták jópofa dolgokkal az előzetest (cica, önkéntelenül bugizó ufó), plusz kényelmes érkezése volt egy rajzfilmnek a toplistára, hiszen SpongyaBob már kifutott, meg amúgy is másféle volt azon belül, hogy rajzfilm. A 130 milliót kóstáló Végre otthon! az öt éve vetített Szörnyek az űrlények ellen pályájára is beállhat, vagyis megkörnyékezheti a 200 milliót, hiszen hiába a lehúzó kritikák, a nézői elégedettség mérhető, és április egy Halálos iramban 7.-et leszámítva rém unalmas lesz minden téren, ráadásul az még csak nem is jelent konkurenciát.

Will Ferrellnek volt pár ballépése box office terén, de legutóbb például a csúcson járt (Ron Burgundyként), úgyhogy egyelőre még a jó befektetések között tarthatjuk őt számon. Mint ahogy Kevin Hartot is, aki a Pofázunk és végünkkel alaposan megkedveltette magát az amerikaiakkal (már azokkal, akik addig nem csípték standup-műsorai révén): az About Last Night, a Gondolkozz pasiaggyal! 2. és a Bérhaverok már erősen támaszkodott az ő jelenlétére, egész sikeresen, úgyhogy a Keményítőkúra (Get Hard) című új vígjáték kilátásai rózsásak voltak. A páros korhatáros körülmények között ad elő egy bot egyszerűségű, de humorforrásnak ideális sztorit (Ferrell dutyiba készül, Hart felkészíti a benti életre), úgyhogy nem is lehetett máshogy, mint 30 millió dollár fölé venni az irányzékot. A Warner számításai nagyjából helyén is álltak: 34 millió dolláron zár vasárnap az egyenleg, ami egy 40 milliós film esetében már győzelem. Ezekkel a szereplőkkel viszont a 100 millió dollár feletti végződés lenne a valódi gól, amire megvan az esély, még úgy is, hogy ez Ferrell egyik leggyatrább kritikákat begyűjtő színészi munkája.

A TWC-Radius forgalmazó a szájhagyományra építve növelte 1000 mozi fölé az It Follows című kis költségvetésű, de annál érdekesebb horrorfilmet játszó helyek számát. A két hét remek limitált futás után nem volt balgaság ez a döntés, és bár nem tűnik úgy a 4 milliós, 3300 dolláros mozinkénti átlagot hozó hétvége után, hogy egy újabb Paranormal Activityvel van dolgunk, azért megjárja. A zsáner egyik jellemző tartalmi elemén (tizenéves szereplők szexelnek) csavaró film kétmillió dollárból készült, és ennek (nagyon) jó taktikával akár a tízszerese is összegyűlhet végül.

> korábbi filmek
A lázadó a várt módon zuhant alá, a Lionsgate istápolta folytatás így 22 millióval a bronzérmet érdemelte ki a második víkendjén. A 86 millió dollárból hasonló, vagy csak enyhén mérséklődő intenzitású morzsolódások mellett 120-130 millió közötti összeg fejlődhet ki.

150 millió dollárnál jár három hétvége után a Hamupipőke. A Disney mesefilmje a kelleténél nagyobb tempóban veszíti nézőit, de április olyan szegényes lesz, hogy az alacsonyabb szinteken még sokáig meg tud majd maradni, így a 200 milliós végeredmény továbbra is a pakliban van.

> végszó & ami jön
A két premier megdolgozta a kasszákat, ám a korábbi felhozatal túl hézagos ahhoz, hogy az összforgalom kiugró legyen. Ami azt illeti, az év 13. hétvégéje az elmúlt négy esztendőből kétszer is 200 millió dollár felett fialt, szóval ez a mostani 150 millió nem úgy vonul be a 2015-ös évkönyvbe, mint az egyik sarokpont. Mindazonáltal mégis csak két százmilliós blockbustert szült, úgyhogy elégedettnek kell lenni. Pláne, hogy innen felfelé megyünk: a régóta várt Halálos iramban 7. százmillió, sőt száztízmillió feletti nyitányt céloz meg.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Végre otthon!
$54.0m $54.0m $130m
2 ú  Keményítőkúra
$34.6m $34.6m $40m
3 1  A lázadó
$22.1m $86.4m $110m
4 2  Hamupipőke
$17.5m $150.0m $95m
5 19  It Follows
$4.0m $4.8m $2m
6 5  Kingsman - A titkos szolgálat
$3.1m $119.4m $81m
7 3  Éjszakai hajsza
$2.2m $23.8m $50m
8 7  Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel
$2.2m $28.1m $10m
9 6  Do You Believe?
$2.2m $7.1m n.a.
10 4  Gunman
$2.0m $8.8m $40m

 

 

Címkék

fox horror box office independent comedy animation warner will ferrell dreamworks children movie divergent kevin hart

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr117316010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása