Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: kódjátszma [the imitation game] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. november 21. 09:50:00

Kategória: film 17 komment

A II. világháború idején Alan Turing (Benedict Cumberbatch), a különc matematikus segített megfejteni az Enigmát, a nácik által használt, feltörhetetlennek tartott üzenettitkosító berendezés kódrendszerét, és a történészek szerint ezzel két évvel rövidítette meg a háborút. Mivel az akció rejtve maradt, ezért elismerés helyett kirekesztettség és nyilvános megszégyenítés volt a jussa (mivel bizonyítottá vált a homoszexualitása), melyet csak tavaly, halála után bő 70 évvel vontak vissza. A Kódjátszma az ő története.

theimitationgame620.jpg

Tulajdonképpen csak a legekben lehet beszélni a Kódjátszmáról. A film hátterében álló The Weinstein Company igazi Oscar-gépezet, és nem mellesleg nagyon értenek ahhoz, hogy gyártsanak minél szélesebb körben eladható, ugyanakkor élvezetes, érzelmes és értelmes filmeket: felnőtt szórakozást. És ennek egyik legékesebb példája a Kódjátszma, amely a LEGjobb alapanyagból dolgozik, a LEGizgalmasabb újoncok és a LEGprofibb veteránok közreműködésével, a LEGjobban bevált recept alapján.

Történelem. Kirekesztettség. (Megkésett) rehabilitáció. Ezek mind-mind hálás témák, ha eljő a díjszezon, ellenben nagyon kevesek vannak, akik képesek mindezt egyetlen történetbe sűríteni, ráadásul úgy, hogy az ne legyen izzadságszagú. Igaz, esetenként a Kódjátszma is erőlködik - például az amúgy igen nagyszerű Charles Dance által eljátszott, egydimenziósra lefaragott Denniston parancsnok személyében, akinek csupán egyetlen célja van, hogy kiebrudálja Turingot a kódfejtők közül, azaz még ott is konfliktust teremtsen, ahol nincs is -, de alapvetően kecsesen, elegánsan és konstans minőséget szállítva tárja fel a XX. század egyik legnagyobb meg-nem-énekelt hősének életét.

A Fejvadászokkal nemzetközi elismertséget szerző Morten Tyldum és kvázi újoncnak számító forgatókönyvírója, Graham Moore remek érzékkel adagolja a múltat (Turing szexuális öntudatra ébredését, illetve a rejtvények iránti elkötelezettségének kialakulását), a jelent (a kódfejtés izgalmas mozzanatait), valamint a jövőt (a feledésbe merült professzor meghurcolását): az idősíkok gyönyörűen simulnak egymásba, hogy végül mindhárom egy-egy érzelmi csúcspontban teljesedjen ki. Iskolapéldáját láthatjuk itt a feszültségteremtésnek.

És talán ez a film egyetlen igazi problémája is: hogy egyszer sem lép le az ösvényről, karaktereit nem árnyalja, tetteiket mindig megindokolja, az eseményeket pedig magától értetődővé teszi, és néha nem rest olyan nagy Oscar-vadász filmektől kölcsönözni, mint a Holt Költők Társasága vagy az Egy csodálatos elme, melyekről pont díjéhes hozzáállásuk miatt oszlik meg a közvélemény.

Még szerencse, hogy a Kódjátszma mindkét filmnél jobb, részben fanyar, angolosan szikár, univerzálisan szellemes humorának, részben remekül megszerkesztett dialógusainak, no meg szuper színészgárdájának (Mark Strong, Matthew Goode, Rory Kinnear et al - és Keira Knightley ekézéséről is le kéne már szokni) köszönhetően, akik közül természetesen kimagaslik Benedict Cumberbatch is, aki - ha hunyorítunk - tulajdonképpen Sherlock kevésbé nárcisztikus változatát hozza, mégis karrierjének eddigi legteljesebb alakítását nyújtja, főleg azokban a pillanatokban, mikor matematikai alapokon nyugvó, az erőszakot helyén kezelő világa összeomlani látszik. Ezek azok a percek, melyekben a film is hihetetlenül erős, míg máskor szimplán csak jó.

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_theimitationgame620.jpg

Címkék

kritika oscar **** sex thriller keira knightley drama charles dance mark strong homosexuality benedict cumberbatch war movie brit flick morten tyldum

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr446920573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2014.11.21. 13:40:07

Jobb, mint a Holt költők társasága? Nocsak :)

Állítólag egyébként az Apple logója tisztelgés Turing előtt.

Jester. 2014.11.21. 17:40:07

@kaamir: Nemrég újranéztem: pfejj, micsoda egy giccs az!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 18:01:16

@kaamir: @Jester.: Nem tagadom, én annyira azért nem szeretem azt a filmet, mint a publikum. Igen, kicsit giccses, kicsit naiv.

Sil 2014.11.21. 18:04:34

Ezt a filmet nem a Weinstein Company gyártotta, ez egy kis stúdió független filmje, mindössze 15 millió dollár volt a költségvetése. Más kérdés, hogy Weinstein 7 millióért megvette az amerikai terjesztési jogait, miután látott belőle kb 15 percet... Egy interjúban mondták a készítők, hogy szerencsére Weinstein nem is szólt bele a filmbe, csak a vágás során, feszesebbre vágatta.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 18:18:31

@Sil: Akkor viszont nem csodálom, hogy 15 percnyi anyagot látva megvették. :) Olyan a film, mintha Harvey nedves álmában született volna. :)

Vektor- 2014.11.21. 18:27:20

Már az első előzetesből látni lehetett, hogy ez a tökéletes Oscar-alapanyag Weinsteinék számára. Egyszerű, szórakoztató, fontos témával rendelkező dráma, ami nem giccses, de nem is túl száraz. A bökkenő csak az, hogy a kritikusok nem szeretik annyira, mint a King's Speech-et, az Artist-ot, vagy az Argo-t. Mi ment félre? A kritikusok untak bele az új Oscar-sémába, vagy gyengébb a korábbi győztesekhez képest?

Vektor- 2014.11.21. 18:51:52

@Zalaba_Ferenc: Hm, mindig is azt gondoltam, hogy túlpontozták az elmúlt évek legjobb film-győzteseit (a mai napig nem tudom, mit láttak az Argo-ban), lehet, hogy idén végre visszafogták magukat.

Az Imitation Game kivételen egy olyan életrajzi film, ami engem is érdekel, jó lenne ha a forgalmazó időben behozná. Nem értem, miért várnak az Oscar-filmekkel februárig, addigra az összes ki fog szivárogni a screenerek miatt. (egy másik, Oscar-versenyben lévő életrajzi film pont ma került ki a netre, két héttel a amerikai premier után...)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.11.21. 18:54:38

@Vektor-: A tapasztalatok azt mutatják, hogy több nézőt nyernek a díjszezon okozta felhajtással, mint amennyit elbuknak a "for your consideration" megtekintők kapcsán.

Németh Barna 2014.11.21. 19:00:54

Az Artist egy kedves és aranyos film volt, jó alakításokkal, némiképp kimozdulva a komfortzónából. A King's Speech viszont valami olyasmi volt, aminél a BBC csuklóból csinál jobbat, vagy legalább ugyanolyat. Az Argo, nos, hm.

TomPowell25 2014.11.22. 10:35:52

@kaamir: én úgy ismerem az Apple logó mögött megbúvó filozófiát, hogy az alma a Tudás Fáját jelképezi, amiből Ádám és Éva evett.

A film meg továbbra is várós.

@Zalaba_Ferenc: Egyébként hol láttátok?

kaamir 2014.11.22. 10:39:03

@TomPowell25: Ez is egy lehetőség. Én a Turing dolgot sok helyen olvastam, pl itt:

edition.cnn.com/2011/10/06/opinion/apple-logo/

Sil 2014.11.22. 14:06:24

@Vektor-: Hát remélem is, hogy kiszivárog, én nem akarok februárig várni, a Zsidó Filmfesztiválos vetítésre meg nem sikerült sajnos jegyet nyernem a héten. :( A letöltés meg nem zárja ki, hogy moziban is megnézzem párszor. (Remélem, lesz belőle feliratos vagy legalább eredeti nyelvű verzió is.)
A Hawking-os filmre gondolsz? Az szerintem nem screener, valami kínai felirat van rajta.

Vektor- 2014.11.22. 14:15:30

@TomPowell25: A nyitófilm volt az idei Zsidó Filmfesztiválon, gondolom ott látták.

TomPowell25 2014.11.22. 15:34:34

@Vektor-: Köszi, el is felejtettem, hogy most van.:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása