aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kirk kapitány halálánál hülyébb nincs! Zalaba_Ferenc
2014. augusztus 10. 07:50:00

Kategória: film 21 komment

A fentieket Malcolm McDowell jelentette ki pár hete egy, az Empire-nek adott röpke interjúja során, és ahogy utánanéztem, nem először. McDowell játszotta a népirtásra készülő Sorant a Star Trek: Nemzedékek című filmben, amely nem csupán arról híres, hogy játszik benne Whoopi Goldberg, de sikerült összehoznia két különböző generáció legénységét, kivéve Leonard Nimoy-t és George Takeit, akik nem kértek az egészből. És persze, ez az a rész, melyben Kirk kapitány meghal.

Kétszer is.

Első alkalommal eltűnik egy izé... másik dimenzióba, ahol minden szép és jó, mint egy  hosszan kitartott habszifon-tripben, és ahonnan Picard kapitány kérésére tér meg világokat megmenteni, ahogy azt Kirk kapitánytól megszokhattuk. Második alkalommal Soran végez vele némi elengedhetetlen ökölharc után: Kirk egy kb. három méter hosszú fémhídon áll, melyet Soran szétlő, és Kirk a fémizével együtt a mélybe zuhan pörögve-forogva, nem túl kecsesen. McDowell szerint ennél megalázóbb, hülyébb módon nem lehet kinyírni egy ennyire ikonikus figurát.

Szerintem azonban van némi irónia a dologban. Egyrészt Kirk karrierjének javát a hídon (az Enterprise kapitányi hídján) tölti, és vicces, hogy végül egy híd alatt végzi, de ennél azért talán találóbb az a gondolat, hogy adva van egy színész és egy figura, kinek minden mozdulata teátrális és túlzó, és ez a figura ennyire banális, jelentéktelen módon hagyja el az árnyékvilágot. Oh, the irony. Szóval nekem igazából tetszik Kirk halála - utolsó kis szónoklata ellenére is.

kirks_death.jpg

Címkék

spoiler star trek sci fi william shatner patrick stewart

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr836591635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thoras 2014.08.10. 16:12:05

Valahol igaza van, kaphatott volna szebb halált is. Amit te mondasz végül is igaz, de kétlem, hogy az alkotóknak ez eszébe jutott. Túl intelligens vagy te Hollywoodhoz :)

Amúgy Whoopi Goldberg nem túl meglepő a filmben miután visszatérő szereplő volt a TNG-ben.

Bicepsz Elek 2014.08.10. 16:31:04

Miert? Volt az a Tom Cruise-os film(Vilagok harca??), amiben a foldonkivuliek itt rejtoznek evszazadokon(?)at, mindenkit kinyirnak(USA army stb stb.). Oszt a vegen megkapjak a nathat es abba halnak bele(mikozben a virusokhoz hozzaszokhattak volna). Na ez volt a koltseghatekony befejezes...

etruszk 2014.08.10. 16:56:36

@Bicepsz Elek: A Világok harcát H.G. Wells több, mint 100 évvel a film előtt, vagyis 1897-ben (!) így írta meg. Ezek után elég nagy balgaság lett volna a filmet máshogy befejezni. Akkoriban, a XIX. század végén ez nagyon frappáns és érdekes befejezésnek számított...

lutria 2014.08.10. 17:18:14

A videón az a kőrakás Kirk Kapitány sírja,vagy az emlékműve?-csak mert egy tömör szikla tetején van...

T mint T 2014.08.10. 17:18:21

@Bicepsz Elek: tevedes! A gepek voltak a fold alatt. A lenyek a villamokkal erkeztek, telepultek be, kb egy hettel a doghalal elott :-)
Pont stimmel

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.10. 17:36:02

@Bicepsz Elek: @etruszk: Attól még persze átírhatták volna, de akkor elveszett volna az írás értelme, mi szerint felsőbbrendűségében nem csak az ember csinálhat hülyeséget, és nem árt, ha leteszünk arról a téveszméről, hogy mindenhatónak hisszük magunkat. Családbarát befejezésétől eltekintve A világok harca szerintem kiemelkedően jó film.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.08.10. 17:58:03

Szerintem egy ilyen karaktert nem lehet stílusosan kinyírni. Talán egy olyat tudok elképzelni, hogy Körköt felsugározzák valahova és végül nem érkezik meg, mintegy eltűnve a startrek univerzum végtelenjében. Én rajongóként mindenesetre megrendültem, mert sajnáltam, hogy többé nem Kirk lesz a kapitány, hanem Picard, akit viszont szintén bírtam mert mindig Gawain jutott róla eszembe az Excaliburból.

Jazo 2014.08.10. 19:14:18

Ahhoz képest jobb, hogy az új ST mozifilmekben gyakorlatilag eltörölték a korábbi ST filmek és sorozatok történéseit.

Jester. 2014.08.10. 20:05:58

Az egész Star Trek-világot nem tudom komolyan venni, csak a két új mozifilmet.

Az Erő legyen veletek!

2014.08.10. 20:12:16

hát igen, R.I.P. star trek... ez a pasas elég pocsék színésznek tűnik, azért jópofa volt.

Bundynemkapprémiumot 2014.08.10. 22:57:34

Talán a Star Trek kecskéknek készült verziójában szebb halála lesz...:)

ergerberger 2014.08.11. 01:45:34

@Jester.: "Az egész Star Trek-világot nem tudom komolyan venni, csak a két új mozifilmet."

Janeway kapitány szétrúgná a két új mozifilm legénységének a picsáját még a reggeli teája előtt. Seven of Nine halálra ijesztené a csöcseivel az egész Zachary Quinto-féle seggrepacsizó langyi bandát, az OSH meg azonnal ránézésre diagnosztizálná rajtuk a krónikus ánusztágulatot.

Péter Miskolczi 2014.08.11. 02:01:04

Engem kifejezetten megérintett ez a halál. :P Szerintem jó lett.

Szakyster 2014.08.11. 07:13:41

@ergerberger: Magam sem tudtam volna szebben mondani

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.11. 07:29:48

@ergerberger: Lehet, hogy ezzel az ánusztágulattal azért George "Oh my" Takei könnyen versenyre tudna kelni. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.08.11. 09:03:25

alapvetően az egész hetvenes-nyolcvanas évekről sokat elmond, hogy egy ilyen fénykorában is elhízott sarki zöldséges akciósztár lehetett.

OftF 2014.08.11. 09:20:28

@vészmadár (pica pica): Lehet, hogy szerencsénk van, hogy a star wrasból nem készítettek akkor sorozatot, mert akkor meg Hamillt meg Fishert kellett volna lesni, bár talán Ford lenyúlta volna a showt - jobb esetben.

Globetrotter2014 2014.08.11. 10:31:22

@vészmadár (pica pica): ha fingod nincs valamiről akkor minek irogatsz. Szerintem a 60as években elég jó választás volt Shattner: manhattaninfidel.com/wp-content/uploads/2012/07/kirk-july-4th.jpg

A mozifilmekre már kicsit megörekedett (és nem olyan méltósságteljesen mint pl Brad Pitt :)), ide azért kellett mert ét keleltt adnia a stafétát a Next Genration gáárdájának. Mivel nem nagyon volt köztük mozira alkalmas szniész (Stweard kivételével). Tehetésges TV és szinpadi szinlszek voltak. Whoopi pedig trekkie, ezért szerepel a filmben, ahogy a TNG sorozatban is sokszor előfordult.

@Jester.: az első új mozifilm elég nagy trágya volt. A második valamivel jobb. Majd, ha kijön az újraértelmezett Star Wars, és Han Solo társa egy bögyös szőke lesz, vagy valami polkorrekt klisé amihez képest JarJar egy fess legény, akkor majd te sem vigyorogsz :)

Az az igaszág hogy a Next Genration egy minőségi szintugrás volt, mindent egy lapra tettek fel és be is jött. Azért persze kicsit eljárt felettük is az idő, de az Abramses vonal nem volt jó.

Nekem valahol a Deep Spice Nine tánt ideálisnak, főleg az utsó 3 szezonben. Kemény akció (pl az a csata a Dominion és Cardassiaiak+Romulánok között), mintha a Jedi visszatér utólsó harmadát látnám. Kár hogy nem ezt a vonalat vitték a mozifilmekben.

Még mindig lóg a filmipar egy rendes úrcsatával, a Jedi visszatér még mingig mérvadó. A Serenityben jól nyit de kicsit hamar elveszik az kació részlteiben.

Az Enders Game milyen? Még nem iskeült megnézni...

bloghal 2014.08.11. 11:48:32

Bennem nem voltak ilyen rossz érzések Kirk halála körülményeitől. Az egész (TV) sorozatának alapvetése - és ezt ő maga nagyon jól megtestesítette, igenis jó színész - a felelősségérzettől vezérelt (kapitányi) szolgálat, és a tolerancia más (világok élőlényei) iránt. A látványos lézerágyúzások, harcok, robbanások stb. kifejezetten ritka elemei voltak az epizódoknak, minden konfliktus során Kirk szinte mániákusan a kompromisszumokra hajtott. Egy nagyon is elvszerű, önmagát vállaló, mert sokszor megmosolyogtató eszközökkel élő sorozat volt. Kirk halálának profánsága nagyon is beleillik ebbe, mégha jóval későbbi filmben kerül is rá sor.

eßemfaßom meg áll 2014.08.11. 12:01:20

@Globetrotter2014: Az Enders Game egynek elmegy, de továbbra is "a Jedi visszatér még mingig mérvadó"

NocadLee · http://nocadlee.hu 2014.08.11. 15:40:25

Az volt a gond (többek közt), hogy a Star Trek régi gárdája a Nemzedékek előtti filmben szépen el lett búcsúztatva. Totál nem kellett volna senkit sem visszahozni a régiek közül, mert így a Nemzedékek sem nem a régi, se nem az új nemzedék filmje.
A Red Letter Media csinált is egy videókritikát annó, nagyon-nagyon jó meglátásokkal:
nocadlee.sfblogs.net/2012/09/21/star-trek-nemzedekek-videokritika/

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása