aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: anarchia Takács Máté
2014. július 20. 17:41:00

Kategória: film 10 komment

A 2014-es moziévad egyre messzebb szakad le az előzőtől, ami nem csoda egy olyan nyár mellett, aminek egyik legértékesebb hétvégéjén egy low budget horrorfolytatásé a főszerep. A megtisztulás éjszakája: Anarchia kellő mértékben tudta tartani elődje közönségét, még ha A majmok bolygója: Forradalom túl nagy falat is volt neki. A Repcsik: A mentőalakulat nem kapott különösebben szárnyra, a Szexvideót pedig alacsonynak minősülő költségvetése menti a bukástól.

purge_anarchy.png

> új filmek
A bűn éjszakája nem tűnt annak a tipikus főszezoni pénztermelőnek, mégis leiskolázott egy sor nagy várományost tavaly júniusban. A minimális befektetés mellett már 34 millió dollár is bombaüzletnek hatott volna, ám ez csupán a film nyitányát jelentette. A frenetikus iramú csökkenéstől viszont semmi sem menthette meg, úgyhogy 65 millió alatt zárta kapuit. A folytatás csupán egy évet váratott magára, és a Universal tanult a hibákból: A megtisztulás éjszakája: Anarchia (The Purge: Anarchy; hazai bemutató: már a mozikban) kiszélesíti a koncepció játékterét, jobban mondva beváltja azt az ígéretet, amit korábban elmulasztott, és ezt a nézők jó néven vették, hiszen 28 millió dolláros starthoz segítették hozzá az újabb eresztést azok után, hogy a tavalyival egyáltalán nem voltak elégedettek. Ez az összeg háromszorosan fedezné a büdzsét, ha minden cent visszavándorolna a befektetőkhöz, de így is pénzénél lehet már a stúdió, szóval alighanem csakugyan éves hagyomány válik a "tisztogatásból" a mozikban. Kiváltképp úgy, hogy általános megegyezés: ez csakugyan jobb, mint az előző – talán a változási mutatók is konszolidáltabbak lesznek, és 55 millió dollár fölé engedik A megtisztulás éjszakája: Anarchiát.

Hiába szól teljességgel más korosztálynak, a hét másik folytatása egyvalamiben nagyon is hasonlít a fentebbihez: a Repcsik: A mentőalakulat (Planes: Fire & Rescue; hazai bemutató: már a mozikban) ugyanis szintén kedvezőbb elbírálásban részesült a kritikusoknál, mint az egy évvel korábbi kiadás, de ugyanúgy nem sikerült még most se igazán a kegyükbe férkőznie. Hogy a nézőknél mi a helyzet? Az első rész a DVD-s polc helyett manőverezett a mozikba, és ez kifizetődő irányváltoztatásnak bizonyult (90 millió dollár állította ezt, csak Amerikában), mindazonáltal a szülők a tapasztalok alapján most már nem tették ki magukat az kisiskolás-színvonalnak oly nagy kedvvel, mint legutóbb. Az akkori 22 millió helyett ezúttal csak 18 millió dollárnyi üzemanyagot tankolt fel a Disney gépezete, ami némileg csalódás azok után, hogy az animációs piac a szünidő legközepén pang, és még az egyetlen opció is csúnyán a várt szint alatt teljesített az elmúlt egy hónapban. A hosszú távú röpt mindazonáltal borítékolható, így az 50 millióból összetákolt Repcsik: A mentőalakulat jó lehet akár 75 millióra is, ami még mindig magában hordozza a trilógiává dagadás lehetőségét. Arról nincs szó, hogy ez nagyobb biznisszé érne, mint a Verdák, de...

Bár a hónap már jegyez egy komolyabb csalódást, és a jövő héten is akadnak fenyegetettek, a Szexvideó (Sex Tape; hazai bemutató: július 31.) mégis eséllyel pályázik a "leg"-re. A Sony "high concept" vígjátéka ugyanis csupán 15 millió dollárt bírt összeszenvedni magának, ami pusztán fele a gárda (Jake Kasdan rendező, Cameron Diaz-Jason Segel főszereplőpáros) előző filmje, a Rossz tanár nyitányának. A különbség a két produkció között a megszólítható nézők mértéke: míg egy rossz tanár jelentette humorforrásról bárkinek lehetnek elképzelései, addig a szex körül forgó alapsztorik már megkövetelnek némi vállalkozó szellemet a korhatárral eleve kordába zárt célközönség részéről. A fő gond persze a humorban szegényesnek tűnő filmet megszellőztető előzetesekben keresendő, pusztán szexvideót meg az interneten találhat eleget az ember (még ha Cameron Diazzal nem is, de hát rá már nem is keresnének annyian, mint a Keresd a nőt! idején), nemhogy még fizessen is érte... hogy újfent megszemlélhesse Jason Segel privát részeit. Szóval a Szexvideó nem tudta hozni még az alapsztori potenciálját és a főszereplők vonzerejét (Diaznak A csajok bosszúja eléggé bejött tavasszal) figyelembe vevő előrejelzéseket sem, amik azért határozottan 20 millió fölé helyezték a rajtot. Az azért meglepő, hogy a hónap két vígjátéka közül a Tammy keveredik ki győztesen, ráadásul nem is kicsivel; a hét legrosszabb kritikáival is megvert Szexvideó 50 millió alatt fog maradni.

> korábbi filmek
Második hete vezeti a listát A majmok bolygója: Forradalom. A szezon maroknyi igazán sikeres filmjének egyike 36 milliót szállít ezúttal, ami alig több, mint 50%-os esést jelent, és ez ilyen magasságról kifejezetten jó, de egyébként a film visszhangját igazoló arány. A Fox folytatása tíz nap alatt 139 milliót hajtott fel, egy hét múlva pedig már a Lázadás végső bevételét fogja feszegetni.

> végszó & ami jön
Július javában meglehetősen kellemetlen alig 130 millió dolláros top 12-ővel járulni hozzá a legmozgalmasabb időszakhoz: 2005, vagyis egy hírhedt esztendő óta nem volt ilyen alacsony a forgalom az év 28. víkendjén. Ide nem kisebb hős kell, mint Herkules, de vajon néhány mitológiai teremtmény (amit az amerikaiak még annyira sem ismernek, mint mi) felvonultatása és Dwayne Johnson látványos felsőteste elegendő a 110 milliós költségvetésen könnyítő nyitányhoz? Jön még a Szerelem a végzetem című vígjáték Michael Douglasszel és Diane Keatonnel, illetve Luc Besson Lucyje.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Herkules | 3500 | $24.5m
Lucy | 3200 | $29m
Szerelem a végzetem | 1800 | $4m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A majmok bolygója: Forradalom
$36.0m $139.0m $170m
2 ú  A megtisztulás éjszakája: Anarchia
$28.4m $28.4m $9m
3 ú  Repcsik: A mentőalakulat
$18.0m $18.0m $50m
4 ú  Szexvideó
$15.0m $15.0m $43m
5 2  Transformers: A kihalás kora
$10.0m $227.2m $210m
6 3  Tammy
$7.6m $71.3m $20m
7 4  22 Jump Street - A túlkoros osztag
$4.7m $180.5m $50m
8 5  Így neveld a sárkányodat 2.
$3.8m $160.7m $145m
9 8  Demóna
$3.3m $228.4m $180m
10 7  Earth to Echo $3.3m $32.0m $13m

 

 

Címkék

horror sony disney thriller cameron diaz box office comedy animation universal sequel jason segel planet of the apes children movie 3D cinema the purge

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr476527305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2014.07.20. 17:51:49

Lesz egyáltalán nyáron olyan film, ami kitermeli magának a 300 milliót az USA-ban. Mert, ha nem jön össze, akkor ez lesz az eddig leggyengébb nyár, már nem is tudom mi óta.

A 22 jump street sikere viszont igen derék.

Repce Manó 2014.07.20. 19:39:11

@Atkakukac1989: Nem lesz, a Transformersnek kellett volna lennie az év legnagyobb durranásának ilyen szinten, de az is alulteljesít. A Herculesben akár csúnyán pofára is eshet, és a Galaxis őrzői még, ami beszólhat, de nem fog. Esetleg a Tini nindzsa teknőcök? Itt már csak a Hobbit 3 és az éhezők viadala 3 fog nagyobb bevétellel büszkélkedni... meg esetleg az Interstellar

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.20. 20:08:49

@Repce Manó: Éhezők tuti 300+-os lesz. Az előző rész kritikailag is a toppon volt, úgyhogy minden adott a robbantáshoz. Szerintem az év legsikeresebb filmje lesz ilyen téren.

Galaxis-t és a Hobbitot 250 körül várom, míg a Tini Nindzsákat max 100 körül. Herkules 50, míg az Interstellar 200 körül lesz, szerintem.

Repce Manó 2014.07.20. 20:24:04

@REMY: csak az éhezők az már nem nyári film, amire a nyitó komment kérdezett rá, amúgy Az éhezők viadalát 400 millió körül várhatjuk. A Galaxis szerintem bukás lesz, azért is nyomják ilyen agresszívan a reklámot az ember arcába, mert tudják, hogy azon kívül a néhány képregényrajongón kívül alig fog valakit érdekelni.

Repce Manó 2014.07.20. 20:28:54

Galaxis 250? hát a Pókembernek és az X-Mennek nem volt ekkora forgalma, pedig azok bejáratott franchise-ok

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.20. 20:52:19

@Repce Manó: Marvel. Most már ez elég.

Amúgy tudom, hogy nem nyári, csak akkor már felvázoltam a nagyobb filmeket is. :D

Repce Manó 2014.07.21. 00:43:57

@REMY: tavaly a Farkas is Marvel volt, méghozzá egy elvileg eléggé kedvelt figura, ami aztán 132-ig futott. Nem tudom, hogy mennyire kedvelt és népszerű a képregény odakint, de gyanítom, hogy az Amerika kapitánynál és Thornál nem nagyobb, amelyek kezdésnek hoztak 180 milliót olyan években, amikor lényegesen jobban mentek a látványfilmek, mint most, amikor még egy Transformers sem képes tisztességesen megközelíteni a 300 milliót, akkor miért egy ilyen se színe, se bűze, se múltja (vásznon) film szakítana a kasszáknál? Persze, baromi jól néz ki látványügyileg, de nincs más, amibe belekapaszkodhatnék, egy húzónév vagy egy olyan sztorivonal, ami egyedi lenne. Engem speciel minden egyes új előzetes csak arról győz meg, hogy már láttam ilyet hétszázat ezelőtt. Egy ilyen piacon eladni egy új vászonszűz tinglitanglisztorit, ahol szinte futószalagon gyártják a hasonszőrű látványosságokat, nagyobb tömegeknek ez is csak egy opció lesz a sok Hercules és Majmok bolygója és Tini nindzsa teknőcök mellett.

Érvek lehetnek viszont a film javára, hogy a Marvel "minőségben" bízva a nézők mégis csak kíváncsiak lesznek, hiszen amíg novemberben a Thor nem húzott túl sokat az elődjére, az Amerika kapitány bő 70 millióval elődje fölött végzett és ezt magyarázhatja a Bosszúállók effektus is, amit igyekszik a marketing kihangsúlyozni... és talán a néző is szeretne valami újat kapni, hiszen nem élvezheti minden második évben ugyanazt a Pókembert... csak erre jönnek ezek az Én, Frankenstein és a Pompeii bukásai, amelyek szintén látványfilmek voltak, mégse volt rájuk kíváncsi a kutya sem. Továbbá a mostanában mért erősebb visszaesések a látványfilmek esetében is rövidebb lefutásra való feltételezésre adnak okot.

A nagymester mit gondol erről?

nortonp 2014.07.21. 12:28:50

A Wolverine azért erős handicappel indított az utolsó filmje után, kár hozzá mérni. A Guardiansnél valóban a Marvel Studios logo a mérvadó, nem maga a történet, vagy a karakterek. A 250 millió valóban túlzásnak tűnik, főleg idén nyáron, amikor még a 2.5x szorzó is necces, de szerintem 170-180M reális lehet.

Atkakukac1989 2014.07.21. 19:36:45

@REMY: Az lehet, hogy a Hunger Games 300+-os lesz, de én csak a nyárra korlátozva kérdeztem? Elvileg ez a blockbuster szezon, de az összes film alulteljesít. Visszanézve a régebbi éveket mindig volt legalább 1-2 cím a 300 millió fölött hozott.

Most nem tudom ennek lesz-e hosszútávú hatása, de lehet, hogy 1-2 dolgot átgondol Hollywood.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.07.21. 20:37:45

Ami A galaxis őrzőit illeti: utoljára 1997-ben fordult elő, hogy 250 milliót kaszáljon egy relatíve ismeretlen (vagy mondjuk úgy: alternatív) képregény adaptációja, szóval nem hiszem, hogy ez a film ilyen magasságokba jut, és az, hogy a Marvel-moziverzum tagja, szintén nem jelent sokat a korábbi filmekkel való látható kapcsolat hiányában (majd a későbbiekben persze módosul a dolog). Az viszont jó benne, hogy ez végre valami új, nem unalmas Pókember meg X-Men, tehát az, hogy nem bejáratott név, még javára is elsülhet. Igazán kedvező, mondjuk olyan Star Trek-szintű visszhang mellett 180 millióig eljuthat. Szóval végül is a Transformers marad meg a nyári szezon #1 filmjének.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása