aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: a nyár királyai, frances ha Németh Barna
2013. október 29. 10:30:00

Kategória: film 7 komment · 1 trackback

A héten két rendhagyó fejlődéstörténet is mozikba kerül. Az egyikben néhány kamasz ízleli meg a nagybetűs életet, a másikban egy felnőtt nő fel a felnőttséghez.

frances_ha-Nyar_kiralyai.jpg

A nyár királyai [The Kings of Summer] (2013)

Hogy is néz ki egy felnőtt egy kamasz szemével? Nála van a pénz, ő hozza a szabályokat, ő az, aki mindig leégeti a barátai előtt, zavarba ejtő kérdésekkel bombázza, rohadt idegesítő, és azt csinál, amit akar. Valahogy így látja őket a film két főszereplője is, akik pontosan emiatt döntenek úgy, hogy megszabadulnak szüleik által nyakukba akasztott béklyóiktól és önálló életet kezdenek egy maguk építette erdei kunyhóban. Aki most úgy gondolja, hogy ebben nincs semmi újdonság, annak tökéletesen igaza van. A nyár királyai nem sok mindent tesz hozzá a témához, de nem is ebben van az ereje. Az alkotók is pontosan érezték ezt, úgyhogy inkább a megvalósításra fektették a hangsúlyt, méghozzá vaskos sikerrel.

Kezdték azzal, hogy a generációs különbségeket szinte karikatúrává torzították. A szülők egész lénye eltúlzott és szélsőséges, de ugyanez elmondható a gyerekek reakcióiról is, amihez képest az újonnan felépített "szabad világ" teljesen normálisnak tűnik. De csak tűnik, mert ott sem minden fenékig tejfel. A fiúk hamarosan szembesülnek a maguk kis felnőtt létük buktatóival, ami aztán a helyes útra tereli őket. Megvan a jellemfejlődés, megvan a tanulság, újrajátszódnak a kamaszkor problémái, de a néző mindeközben csak vigyorog a lehetetlen karakterek és helyzetek sorjázásán, mert hogy ezekben rejlik a film ereje. A rendező nem ijedt meg attól, hogy kitolja a határokat, sőt, ezt olyan lazán teszi, hogy nem lehet nem szeretni ezt a szó szerinti és átvitt értelemben is vett komédiát - különösen, hogy ebben van az év legjobb, legabszurdabb, legegyénibb és nem utolsósorban legviccesebb karaktere: Biaggio.rating-7.gif

kings-of-summer.jpg

Frances Ha (2013)

Hogy is néz ki egy felnőtt egy kamasz szemével - tehetném fel újra a kérdést, csakhogy a film főszereplője már önmaga is felnőtt, még ha nem is érzi ennek minden súlyát. Frances egy dologban biztos nem különbözik A nyár királyai tinijeitől: más elképzelései voltak a felnőttlétről, mint amiben részesült. Fiatalság, bolondság; világmegváltó tervek zümmögtek a fejében, csakhogy az iskolapadból kikerülve néha koppanni kell. Frances táncosnő akar lenni, de az előzetes elképzeléseivel ellentétben túl magasra nyúlik a szamárlétra, aminek csak nem bír a tetejére jutni. Persze mászna ő nyílegyenesen, makacsul tudomást sem véve az ügyét segítő kitérőkről, de a fejlődéstörténetek már csak ilyenek: tanulni kell, akár mástól, akár a saját hibáinkból.

Ez az univerzálisnak is nevezhető alap van becsomagolva egy hamisítatlan New York-i filmbe, egy olyanba, amit életében legalább egyszer minden magára kicsit is adó New York-i rendező megcsinál. A nagyvárosi értelmiség művészetről, filozófiáról csacsog, a szerelmet keresi, múzeumba jár, léte minden rezdülésével próbálja elkerülni a nyárspolgári létet; és teszi mindezt azzal a magabiztos öntudattal, hogy ő New York-i. Persze Noah Baumbach sem lenne az egyik legünnepeltebb független filmes, ha nem fűszerezte volna meg ezt a társítást még valamivel, mert ő nem csak egy New York-filmet forgatott, hanem visszanyúlt az alapokhoz, oda, ahonnan ez az iskola kiindult: a francia új hullámhoz.

Frances Ha története fekete-fehérben, Truffaut, Godard és a többiek stílusában fogant, amiben Baumbach és Greta Gerwig (címszereplő, írótárs és társ) kiváló érzékkel elegyíti a klasszikust a modernnel. Ez már önmagában is nagyszerű stílusgyakorlattá tenné a filmet, de a szépen megszerkesztett felnőtté válási folyamat, a jól megírt karakterek, és a Woody Allent is elégedett bólintásra késztető sziporkázó dialógusok egyenesen feledhetetlenné teszik. Nem biztos, hogy remekmű, de ha a Nagy Alma a nyolcmillió történet városa, ez biztosan több, mint egy azok közül.

Frances-Ha.jpg

Címkék

kritika independent comedy greta gerwig noah baumbach kritika szokatrany 7csillagos 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr655604210

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.29. 14:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.10.29. 11:08:29

Biaggio óriási!

Valóban az év legviccesebb karaktere, nagyon rég nem sikerült annyit hahotázva röhögnöm, mint rajta. Nálam 8 pont a Kings of Summer.

isvaen 2013.10.29. 11:19:57

egy ideje már figyelem a HA-t, de ez a kátrány korrekt volt annyira, hogy adjak neki egy esélyt

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.29. 11:20:13

@Gevin: Így van. Hihetetlenül eredeti figura. Egy igazi androgűn, aki eme feature-jéből úton-útfélen viccet csinál. Komolyan, egy-két megnyilvánulásán sírva röhögtem.

freddyD 2013.10.29. 20:50:05

Biaggio spin-offot.MOST

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.11.02. 17:50:50

Most jövök A nyár királyairól, amit sajna egyedül néztem. Úgy értem, az egész teremben csak én voltam. Kár, ez a film megérdemelné a sikert, tényleg nagyon szeretnivaló. A moziban való megnézése ellen egyedül a kópia minősége szól, ami olyan volt, mintha DVD-ről nyomták volna a filmet. A magyar felirat szerencsére a jobban sikerültek közé tartozik, meg is lepődtem rendesen, amikor kiírták a fordító nevét!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.11.02. 18:04:24

@J. Bauer: Hm. Pedig azt hittem, DCP-s bemutató lesz. Mondjuk, most nézem, hogy összesen négy mozi játssza, és mely mozik, szóval így már világos. A Cinefesten DCP-ről láttuk, ott viszont szar volt a felirat. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása