aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: súlytalanság Takács Máté
2013. október 20. 17:49:00

Kategória: film 17 komment

Harmadik hete vezeti az amerikai listát a Gravitáció, méghozzá a magasan nyitó blockbustereknél megszokott box office-átkoktól teljesen függetlenítve magát. Elsődleges kihívója, a Carrie mélyen lehetőségei alatt futott be, miközben a Szupercella című akciófilm tökéletesen azokkal harmóniában – igaz, nem szóltak 10 millió dollár fölé az elvárások. A hét harmadik premierje, a The Fifth Estate című WikiLeaks-dráma teljes érdektelenségbe fulladt, ahogy az várható volt.

carrie_2013.jpg


> új filmek
Az idei évet elégszer kiáltották már ki a sci-fi évének, mégis a horror zsánere az, ami rendre meglepetést okozott az amerikai kasszáknál, a Mamától kezdve a Démonok közöttön át egészen az Insidious - A gonosz házáig. E töretlennek látszó sikertörténet azonban pont ott indul most el lefelé a lejtőn, ahol biztosítottnak tűnt tartóssága: a tavaszról halloween havába tolt Carrie (hazai bemutató: október 24.) csupán 17 millió dollárt hozott az elmúlt három nap folyamán, ami mindenképpen csalódás. Csalódás nemcsak a műfajtársak kiugró teljesítményének fényében, hanem azért is, mert egy népszerű szerző egyik legismertebb munkájának adaptációja, egy olyan első verziót követve, amire a mai rémületkedvelő fiatalság már csak célirányosan bukkanhat rá, ergo a többségnek újdonságként szolgálhat a telekinetikus képességeit intenzíven felhasználó, zaklatott lány sztorija. A Sony még extra dolgokra is vetemedett a marketing keretein belül, úgy látszik azonban, hogy az ifjúság alaposan megsértődött azon, hogy az elmúlt két hétben a 35 év fölöttiek voltak a főszereplők a stúdiók megcélzottjai között. A Chloe Grace Moretz és Julianne Moore főszereplésével készült produkció 30 millió dollárba került, amit még a gyenge visszajelzések mellett is befog majd (pláne a Parajelenségek-mentes, két hét múlva esedékes Halloweennel a láthatáron), ám feltétlenül rosszul fogja érinti a forgalmazót az, hogy a nézők nem láttak többet ebben a korhatáros thrillerben, mint egy egy vérengzős jelenetre felvarrt semmiséget.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger ott folytatja idén, ahol tíz évvel ezelőtt abbahagyták: bármilyen sztorival, bármekkora költségvetéssel, bármely rendezővel, bármely forgalmazó marketinggépezetével is legyenek felvértezve, bukdácsolnak. A feláldozhatók nyári akcióorgiaként, régimódisága újszerűségével és szélesebb gárdájával képes volt érvényesülni ugyan, ám mikor egyedül indultak hadba, mind az Erőnek erejével, mind a Fejlövés csúfos kudarcot vallott. A Szupercella (Escape Plan; hazai bemutató: október 24.) azért megkapta az esélyt: főszerepben látható mindkét sztár és a sztori is jóval eladhatóbb az említettekénél, ám még ezzel együtt is lemaradt a 10 millió dollárról, arról a szintről, amit Mikael Hafström rendező mindhárom korábbi hollywoodi filmje (Kisiklottak, 1408, A rítus) képes volt megugrani. A 70 milliós költségvetés mellett masszív bukás válik a Lionsgate gondozottjából, szóval eljöhet az idő, amikor már a mindent bevállaló független cég is kétszer végiggondolja, érdemes-e még Slyra és Arnie-ra ennyit áldozni, ha egyszer kevés követőjük tart ki mellettük a 21. században. A Szupercella egyébként egész jó értékeléseket gyűjtött be a premiernap nézőitől, s a kritikák sem vészesek (jobban áll a Rotten Tomatoes-on a film az első The Expendables-nél), ám mindez kevés lesz ahhoz, hogy 25 milliónál többre vigye a tengerentúlon. A világ többi része már egy más kérdés.

Nem csoda, hogy a Disney minden mindegy alapon állt hozzá a The Fifth Estate című életrajzi drámához: a WikiLeaks alapítójáról szóló film kedvezőtlen fogadtatásra lelt első fesztivál-vetítésein, s az amerikai újságírók sem rajongtak érte, szóval a későbbiekben nem rúghatott volna labdába a díjszezonban, s így egy lépcsőzetes bemutató fölösleges időhúzásnak minősült volna. A Benedict Cumberbatch és Daniel Brühl főszereplésével készült film így 1769 moziban debütált a hétvégén, és bizony üresen kongtak a termek: mindössze 1.7 millió dollár értékben váltottak rá jegyet, amivel még a rongyos ezer dolláros mozinkénti átlagot sem érte el. Bár igen hosszú ideig cikkeztek világszerte Julian Assange-ról, a moziba járó közönség számára jószerével ismeretlen személyről van szó (nem úgy, mint pár éve Mark Zuckerberg esetében). A 30 milliót kóstált produkció ily módon egy érdekes alapanyaggal is az esztendő egyik legfeleslegesebb filmje lett. Hiába, Bill Condon rendezőt ma már inkább az Alkonyat: Hajnalhasadás fémjelzi, semmint a Gods and Monsters.

> korábbi filmek
Kirobbanthatatlan az élről a Gravitáció: a Warner bemutatója harmadik hete uralja az amerikai mozikat, ami idén még nem sikerült filmnek. A 31 millió dolláros bevétel újabb rendkívül stabil csökkenési mutatót jelent; 17 nap alatt 170 millió dollárt kasszírozott a kiváló visszhanggal bíró thriller, s a vége továbbra is csak homályosan sejthető, de annyi bizonyos, hogy Sandra Bullock eddigi legnagyobb bombájának, A szív bajnokainak valószínűtlenül magas bevétele (256 millió dollár) komoly fenyegetettségnek van kitéve.

Köszönhetően a Carrie alulteljesítésének és persze önerejének (-33%), a Phillips kapitány megőrizte második helyét a dobogón. A Sony drámája 17 millió fölött jövedelmezett az újabb körben, tíz nap alatt pedig 53 millió fölé ért. Nem valószínű, hogy megáll 100 millió alatt.

A Machete gyilkol ezalatt csaknem 70%-ot zuhant, vagyis Robert Rodriguez filmje alig több mint egymilliót jegyez második hétvégéjén, összesen pedig a 7 milliót sem fogja elérni.

> végszó & ami jön
Hiába a Gravitáció kitartása, az erőtlen premierek helyett nem tud dolgozni, így ez a hétvége az összforgalmat tekintve újfent alulmaradt a tavalyival szemben; sőt ami azt illeti, 2008 óta a leggyengébb 42. víkendet zárták az észak-amerikai mozik. A következő hétvégén érkező páros már ígéretesebb: a Jackass legutóbb a szériacsúccsal zárt, s Johnny Knoxville híveinek radarjára bizonyosan régen felkerült már a Bad Grandpa, ami a Gravitáció biztos kezű kihívója. Bemutatkozik továbbá Ridley Scott A jogász című thrillere is.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Bad Grandpa | 3000 | $27m
A jogász | 3000 | $14m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Gravitáció
$31.0m $170.6m $100m
2 2  Phillips kapitány
$17.3m $53.4m $55m
3 ú  Carrie
$17.0m $17.0m $30m
4 3  Derült égből fasírt 2: A második fogás
$10.1m $93.1m $78m
5 ú  Szupercella
$9.8m $9.8m $70m
6 6  Fogságban
$2.1m $57.3m $46m
7 11  Exek és szeretők
$1.8m $10.8m n.a.
8 ú  The Fifth Estate
$1.7m $1.7m $30m
9 5  Vakszerencse
$1.6m $17.5m $30m
10 7  Insidious - A gonosz háza
$1.5m $80.9m $5m





Címkék

horror stephen king box office sandra bullock drama action stallone arnold schwarzenegger julianne moore gravity adaptation chloe moretz benedict cumberbatch daniel bruhl

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr195589641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.20. 17:57:23

Áhh... elképesztő. Annyi sok hülyeségre kiadnak pénzt az emberek, de amikor jön Stallone és Arnold, akkor mindenki marad otthon vagy mást néznek.

Abban reménykedek, hogy a világszinten azért nem lesz bukás a film. Én mindenesetre beleadom azt a kemény 1040 ft-ot.

Dzsedáj 2013.10.20. 18:08:10

Benedict Cumberbatch amerikai mozis karrierje elég nyögvenyelős sajnos.
A Star Trek Into Darkness nem robbant a vártnál (mindenki 600 millió fölé lőtte világszerte )

A hangja miatt lehet kapni fogja az animációs filmszerepeket..

A Star Wars szerep nagyon kéne neki... J.J. remélhetőleg számít akkor rá, és a trilógia meghatározó és markáns főgonosza lesz.

szkristof92 2013.10.20. 18:11:24

Sajnos bármennyire is fáj, lassan kénytelen leszek rezignált sóhajjal nyugtázni, ha egy old-school akciósztárokkal felvértezett old-school akciófilm megbukik a kasszáknál, az Expendables 3-at talán a folytatás és franchisejelleg kicsit tovább fogja lendíteni a kasszáknál, de azokon kívül minden eltaknyol. Szomorú helyzet ez.

Dzsedáj 2013.10.20. 18:11:32

@REMY: Arnoldnak egy nagy szerencséje van. A Terminator frencsájz. Az még mindig egyengetheti a karrierjét.
És a másik nagy szerencse: James Cameron.
Egyes filmes siteok még mindig meg vannak győződve, hogy megy a BS híresztelés, Arnold akkor is az Avatar filmek főgonosza lesz.

Sly-nak viszont nem maradt ilyen markáns frencsájz. Talán egy Rambo és Rocky film még belefér, és csinálhat 1-2 EX-et, de ennyi. Menni fog a tékák polcára.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.20. 18:15:27

Ennek a Gods and Monstersnek van ám magyar címe: Érzelmek tengerében. Frappáns, jól visszaadja az eredeti hangulatát és könnyen megjegyezhető.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.20. 18:17:44

@Dzsedáj: Eddig csak Arnold beszélt arról, hogy benne lesz a Terminátorban. meg a Conanban. Meg a Hármasikrekben. Nem tartom valószínűnek, hogy bármelyik róla szólhatna, maximum vendégszerepet kaphatna, de még az se biztos (főleg, ha teszem azt, mindkettőt rebootolják).

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.20. 18:19:28

@Zalaba_Ferenc: Tudom én (és tudom, hogy tudod, hogy tudom), csak hát igen, szar.

(Meg úgy senki nem tudta volna, miről hadoválok.)

Kovács Erzsébet 2013.10.20. 18:44:10

"a The Fifth Estate című WikiLeaks-dráma teljes érdektelenségbe fulladt, ahogy az várható volt." Assange fenyegetőzött ezzel egy, az ominózus levél kiszivárgása utáni interjúban, de nem gondoltam volna, hogy a végén neki lesz igaza. Pedig pár napja egyesek még egy Ryan Gosling főszerepelte Snowdon-filmet vizionáltak.
Akkor ezzel, gondolom, a magyar bemutató esélyeit is temethetjük. Pedig a kritikákból ítélve ez a film legalább olyan megosztó lett, mint maga Assange személye. Sokan dicsérik a főszereplő(k) alakítását, másfelől viszont, hát, se a rendező, se a forgatókönyv alapanyaga (illetve az alapanyag szerzője, a sértődött másik főszereplő) nem sok jóval kecsegtet. Meg aztán élő emberről nehéz jót, de mégis... hogy nem lehet érdekes téma ez a fura ausztrál?
@Dzsedáj: Én is szurkolok, hogy sith legyen belőle, de egyelőre megy a mellébeszélés ezen a téren. Ha a stúdióknak van egy kis eszük, romantikus dráma címszerepével fogják megkínálni, mert az amerikai rajongótábor majdnem teljesen nőkből, lányokból áll, akik a Sherlockban zúgtak beléje. Így pedig ugye kicsi az átfedés a Star Trek közönségével is, meg az animációs filmekével is. :-)

wayage 2013.10.20. 19:47:09

Sajna borítékolható volt Sly és Arnie bukása. Nem kapott a film olyan zseniális reklámkampányt, mint az Expendables filmeknél jellemező volt, így a hype is elmaradt. Ha nem kedvelném vakon a 2 öreg legendát, nem is tudnék a film létezéséről.

A Gravitáció és Phillips kapitány sikerének nagyon örülök, hm...mikor a minőség és közönség egymásra talál. Jó látni :)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.10.20. 22:44:40

A Linosgate-nek azért nem kell annyira szomorkodnia, hiszen mindjárt megindul a futótűz
amellett ez a kis bukta légypiszok lesz

isvaen 2013.10.20. 23:27:47

mojon megnéztem 22 képet a filmből/ről. már ezekből is akkora gagyinak néz ki, hogy a 10 m is csoda. persze, úgy is nézhetjük, hogy 5m-t arnie, 5m-t sly rajngói köre tette bele, akkor reális az összeg.

Wintermoots (törölt) 2013.10.20. 23:56:45

@isvaen:

ez egyszerűen egy 80-as évek stílusában készült akciófilm lehet, azokat meg nincs értelme gagyinak nevezni, egyszerűen olyanok, amilyenek, egy részük élvezhető, szórakoztató. nem mély drámáknak készültek:)

isvaen 2013.10.21. 00:04:38

@Wintermoots: hogy a bret easton ellis szavával éljek: tudom, hogy az a menő, ami nem menő, de most komolyan: nyolcvanas években arnie és sly bőre természetesen feszült a koponyájára, csak úgy mint az izmaik a csontozatukra. és igen, szuperjóság volt az átkozott vhs-korszak, de 2013-at írunk és freddy krüger és a többi aszott rémkoppantó is kiment a divatból. a hollywoodi szavatosság olyan, hogy vki addig eladható, míg van benne tőke. bennük nincs. és mivel nem színészek, hanem sztárok, pontosabban akciósztárok, akiknek a hitele 2000-re eltűnt, jobb lenne más területen izgatni a még megmaradt maroknyi rajongó agysejtjét, mielőtt kidobom a maradék vhs-emet is...

iopi 2013.10.21. 08:50:41

Valószínűleg ritka régimódi állatfaj vagyok, de Star Trek ide, Acélember oda, nálam a Szupercella a legjobban várt film idén. A futótűz meg egyenesen hidegen hagy. A célközönség majd meg fogja nézni és szeretni is fogja, de már otthon, mivel már nem ők a moziba járó réteg. Remélem USA-n kívül sikeres lesz.

isvaen 2013.10.21. 09:30:50

ha már várás: igazából csak a nimfomániás az egyetlen film, amit moziban "epedve" várok, de azt megnéztem a bemutatóját (január), így marad a jogász és a hobbit. so-so

Kovács Erzsébet 2013.10.21. 13:39:33

Na. Assange jobb píáros lenne, mint akiket ezért fizetnek? :-)

"This weekend," Assange said in a statement, "instead of wasting your time and money on Hollywood propaganda, why not get all your friends around and spend your time watching Mediastan instead?"

www.hollywoodreporter.com/news/wikileaks-sabotages-fifth-estate-own-649685

Németh Barna 2013.10.21. 14:27:59

Szerencsére már egyre kevesebben mentegetik azzal ezeket a filmeket, hogy "ezen nőttem fel, úgyhogy megnézem, mert jó a nosztalgia". Az idő múlik, a világ változik, még ha a republikánusok nem is vesznek róla tudomást. Mikor a még a jelen silányságai sem mennek mindig, akkor miért pont a múlt silányságai mennének? Egy Feláldothatók nem csinál nyarat. Főleg, hogy a mai fiatalok szerint az "Statham-film" (unokaöcsémet idéztem).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása