aeon flux

ready for the action now, danger boy?

mégis csak sorozat lesz az alapítványból Zalaba_Ferenc
2013. szeptember 18. 09:15:00

Kategória: tv 13 komment

Nem hiszem, hogy valaha is magamhoz fogok térni abból a szomorú tényből, hogy Isaac Asimov zseniális Alapítványára Roland Emmerich tette rá a kezét, főleg, hogy az adaptálás kapcsán a germán katasztrófafilmes ilyen hülyeségekkel sokkolt, no de úgy tűnik, kezd lejönni a földre (amihez talán van némi köze annak, hogy mindkét előző filmje megbukott), és most már nem akar 3D-s, mo-capes, űrháborús baromságot csinálni minden idők talán legjobb sci-fijéből, hanem rádöbbent arra, hogy a sztori van olyan sokrétű és dialógus központú,hogy egy minisorozat formájában sokkal jobban megállja a helyét.

Az Empire-nek adott nyilatkozatában persze azért arról beszélt, hogy egy NAGY minisorozatot terveznek (a Columbiával közösen), amelyben az eredeti történéseket meg kell majd változtatni (gondolom, a több évszázadot átívelő, számos különböző planétát érintő könyvek megvalósításának költségei miatt), hogy abban a korban játszódjon majd, amikor a galaxis már széthullott. Szóval pápá, Birodalom? Az Alapítvány még csak fejlesztési stádiumban van, tehát még nem kapott zöld utat, de mivel ez Emmerich kedvenc könyve, nagyon hajtja. 

Én csak annyit kérek, hogy ha sorozatban gondolkodnak, akkor az tényleg legyen minisorozat, vagy pedig behatárolt mennyiségű évaddal dolgozó széria, mert egy regény halála az "on-going" sorozatos hozzáállás.

foundation620.jpg

Címkék

tv show sci fi foundation emmerich isaac asimov

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr225521788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcias 2013.09.18. 09:24:33

Az utolsó bekezdéssel maximálisan egyetértek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.18. 09:26:33

@marcias: Ez a hozzáállás nyírta ki azonnal A búra alattot is. Már az első két rész után látszott, hogy hosszú télre akarnak berendezkedni.

marcias 2013.09.18. 09:30:41

@Zalaba_Ferenc: Szerintem kiváló példa az Elit alakulat, ami bár nem sci-fi, de egy egyszerre megírt, csak részekre bontott "film" volt, ami kihasználta a sorozat előnyeit (lehetőség a karakterek részletesebb bemutatására, több helyszín sem zavaró az epizódok miatt, stb.), mixelve a film előnyeivel, tehát a történet magas íve, vagy a nagy költségvetés. Valami ilyesmi kéne az alapítványnak is, 10-12x1 órában meg lehetne csinálni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.18. 09:35:13

@marcias: Én még azt tartom elképzelhetőnek, ha minden könyvre szánnak egy-egy évadot. Persze, felmerül a kérdés, hogy mely könyvekről beszélünk: a klasszikus trilógiáról, vagy az azt kiegészítő, illetve megelőző 2-2 (összesen négy) regényről is? Vagy bele kell venni azokat is, melyeket már nem Asimov írt, hogy teljesen lezárt legyen a sztori?

marcias 2013.09.18. 09:39:50

@Zalaba_Ferenc: Én az Alapítvány pereme, Alapítvány és Föld könyveket is szívesen látnám ilyen formában. Lehet, hogy a készítők is gondoltak már erre, de az első részek visszhangjáig biztos nem kezdtek vele érdemben foglalkozni. :)
Viszont ellenzem a kiegészítő könyvek feldolgozását, én elkezdtem olvasni a Szukits féle "B" könyvet, és a felénél tovább nem jutottam, annyira gyenge volt...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.18. 10:12:15

@marcias: Értem, akkor talán az lenne a legjobb, ha első körben csak az Alapítványt adaptálnák, aztán lehetne szorítani, hogy az jó és sikeres legyen, mert azért az Öszvért szívesen megnézném mozgásban. :)

LuxiMFP 2013.09.18. 10:38:18

Sose értettem az Alapítványt.

Hosszasan kifejtik hogy a pszichohistória csak nagy, milliárdos tömegek viselkedését jelzi előre, majd minden egyes krízist, Sheldon válságot egy-két ember személyesen oldja meg, akik ha nem lennének a megfelelő időben a megfelelő helyen, az egész tötténelem más irányt venne...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.18. 10:45:04

@LuxiMFP: Nem-nem. Azok az emberek csak asszisztálnak azokhoz a történésekhez, melyek maguktól is megoldódnának. Illetve ha nem ők lennének a kulcsfigurák, akkor mások. Az egyedüli anomália, akivel Sheldon nem számolt, az az Öszvér.

vargatom 2013.09.18. 13:07:06

@LuxiMFP: @Zalaba_Ferenc:
Nekem úgy rémlik, hogy lehet azért használni a módszert akár konkrét egyének szintjén is, csak egyre jobban gyengül a pontossága és megbízhatósága. Seldon magyaráz még a bevezetőben arról a fiatal tanítványnak, hogy csak X% esélye van annak hogy őt kivégzik, de ennek ellenére bebiztosították hogy nélküle is megvalósulhasson a Terv.

Nyilván a legjobb precizitáshoz viszont jól meghatározható körülményekre van szükség, és ezért pakolják arra a bizonyos helyre, azzal a bizonyos kamu indoklással azt a bizonyos csapatot. Így tudják a lehető legtöbb változót az egyenleteikben konstansokra cserélni, és a megmaradt változók súlyát is minimalizálni. Emiatt aztán minden magányos embert korlátoz az, hogy milyen erőforrások és ebből következően milyen politikai környezet áll rendelkezésére.

Ezt tök jól ki is fejti az egyik szereplő, hogy a Birodalom maradéka nem fenyegetés, mert abban egy gyenge császár alatt egy erős tábornoknak mindig vonzóbb lesz a trón a perifériáknál; egy erős császár meg még azelőtt felfigyel és lecsap a potenciálisan veszélyes tábornokokra, hogy azok érdemben megerősödhetnének a periférián. Nem véletlenül mardt a mai napig érdekes ez a regény ;)

És persze pont ezért (is) zsenálisan kitalált az Öszvér, mert az embereket kedvére manipulálva képes átrendezni a politikai viszonyokat és így jut irreálisan sok erőforráshoz... ;)

vargatom 2013.09.18. 13:11:20

Egyébként szerintem pár évados 5-10 részes tévésorozatnak ideális ez a sztori. A mai technológia mellett egy BSG-Caprica színvonalon simán kivitelezhető, annál többre a történethez nincs igazán szükség.

Amit jó lenne viszont bevállalni, mint egyedi és érdekes kísérlet, az az időugrások megtartása. Lenne ugyan egy kedvezőtlen hatása a költségvetésre (nem lehet egy-az-egyben újrafelhasználni díszleteket és CG-t), viszont sokkal könnyebb például menő színészeket csak 1-1 évadra leszerződtetni, és ezzel könnyen ki is emelkedhetne az átlagból. Na meg a scifi sorozatokat amúgy sem a star power adja el, szóval ha valahol akkor pont itt lehetne ilyet megjátszani. Plusz sokkal epikusabb lenne egy évszázadokon átívelő történet, és már az elején lehetne ezzel csinálni körülötte a felhajtást...

Thoras 2013.09.18. 17:10:15

@vargatom: Azonban nem számolsz egy fontos tényezővel, az átlag néző hülyeségével. Legalábbis az amerikai stúdiók erre alapozva nem mernék bevállalni, mondván, hogy az egyszeri déli paraszt nem tudja majd követni. Ilyen forgatókönyvre csak akkor lenne esély, ha az HBO vállalná be, kérdés, hogy hajlandóak lennének-e a német "csodagyerekkel" dolgozni.

vargatom 2013.09.18. 21:50:05

@Thoras: Ha neked lenne igazad akkor a Sci-Fi channel nem csinált volna BSG-t meg ma sem lenne Falling Skies és hasonlók. Oké, ezekben mindig volt/van valamennyi akció és személyes dráma is, de pont ez az, amiben az Alapítványt simán fel lehet javítani, hiszen nem volt Asimov erőssége. Nyilván ugyanilyen könyyű elrontani is, de ne a legpesszimistább megközelítésből nézzük ;)

Egyébként az HBO tényleg főnyeremény lehetne, és amennyire tudom eddig nem is nagyon volt még SF náluk, de most a fantasy eléggé bejött nekik a GOT sikerével és akár fel is bátorodhatnak rajta...

De reálisabb egy Fox vagy egy SF első körben, és azért annyi pénz meg paripa ott is akad szerintem egy tisztességes megvalósításhoz. Bár inkább a kábelcsatornák esélyesek, mert az országos adókat a kb. 100 epizódos limit is motiválja, annyit meg ebből aligha lehet kihozni.

bambusz_reni 2013.09.20. 14:58:27

imádom a sorozatokat, de ha már sorozatokról beszélünk, a magyar Társasjátékot ismeritek? szerintem nagyon jó lett. már alig vártam a 2. évadot. Az HBO GO-n ingyen meg lehet majd nézni az első 2 részt redir.ec/tarsasjatek

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása