aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar film nyert karlovy vary-ban Németh Barna
2013. július 06. 21:46:00

Kategória: film 13 komment

Biztos mindenki értesült már róla, hogy Európa egyik legrangosabb filmfesztiváljának 48 éves története során most először nyert magyar produkció. Ez a megtiszteltetés Szász János A nagy füzet című filmjének jutott, ami Agota Kristof nemzetközi hírű regényének filmváltozata. A történet két fiúról szól, akiket anyjuk a pusztító háború szörnyűségei elől nagyanyjukhoz küld, de a biztonságosnak tűnő hely is hatalmas megpróbáltatások elé állítja a fiúkat. Míg a regény sem országot, sem háborút nem nevez meg, addig a forgatókönyveta második világháborúhoz igazították az alkotók. 

A főszereplő ikerpárt Gyémánt László és András játssza, a nagyanyjukat Molnár Piroska, de fontos szerepet kapott a filmben Ulrich Thomsen is. A film külön érdekessége, hogy ez az első elkészült produkció, ami az újjászervezett Filmalap támogatásával készült.

20130604-a-nagy-fuzet.jpg

A zsűri különdíját Ben Wheatley (Vérturisták, Halállista) horrorja, az A Field in England kapta, amiben egy háborúból menekült, majd fogságba esett csapatot kényszerítenek kincskeresésre egy finoman szólva sem hétköznapi mezőn.

A rendezői díjat a cseh Jan Hrebejk nyerte a Libanky (Honeymoon) című filmjéért, amiben váratlan vendég teszi tönkre egy fiatal pár esküvőjét. Az amerikaiak sem távoztak üres kézzel, ugyanis a színésznőnek járó elismerést a Bluebird című sokszereplős dráma négy színésznője (Emily Meade, Margo Martindale, Louisa Krause, Amy Morton) megosztva vehette át. Ebben a filmben egy kis városka hétköznapjai zökkennek ki a megszokott kerékvágásból egy nő fatális tévedése miatt. A színészi díjon nem kellett osztozkodnia az izlandi Ólafur Darri Ólafssonnak, amit az XL című drámáért kapott egy olyan szex- és alkoholfüggő férfi megformálásáért, aki az elvonóra vonulása előtt még rendez egy utolsó nagy bulit.

Címkék

fesztival magyarfilm independent dij dijszezon eurocinema dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr365394010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vektor. (törölt) 2013.07.06. 23:47:10

Meglepő azok után, hogy az Origo kritikusa lehúzta a filmet. Nem rossz kezdet a Filmalapnak.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.07.07. 06:33:52

Erdekesseg: Christian Berger fenykepezte

nikodémus 2013.07.07. 09:44:14

@Vektor.: Épp hogy nem meglepő, hanem evidens szerintem. Az origón ugyanis évek óta nem bírnak egy normális, eltalált kritikát összehozni. A legritkább esetben egyezik a véleményünk: amit jónak tartanak, azt meg se nézem, amit rossznak, az felkelti az érdeklődésemet.

galamb01 2013.07.07. 14:16:11

@nikodémus: ilyen baromságot, hogy írhat valaki?

Azzal egyetértek, hogy nem meglepő, hiszen attól, hogy valakinek nem tetszett, még nyerhet, de az még nagyobb baromság, hogy az a díjnyertes film, ami valakinek nem tetszik.

"A legritkább esetben egyezik a véleményünk: amit jónak tartanak, azt meg se nézem, amit rossznak, az felkelti az érdeklődésemet."

Megnéztem, hogy milyen negatív kritikáik voltak mostanában, hát gratulálok, ah te ilyen filmeket szeretsz. Pár pisikaki komédia, Adam Sandler, béna horrorok, Másnaposok 3, stb.

nikodémus 2013.07.07. 14:40:22

@galamb01: "Azzal egyetértek, hogy nem meglepő, hiszen attól, hogy valakinek nem tetszett, még nyerhet, de az még nagyobb baromság, hogy az a díjnyertes film, ami valakinek nem tetszik."

Az a díjnyertes film ami valakinek nem tetszik? Hol írtam én le ilyet? A filmről magáról egy szót sem ejtettem, hiszen nem láttam, csupán azon reményemet fejeztem ki, hátha mégis jó, mivel az origón lehúzták. Sokszor jártam már ugyanis úgy, hogy az ott istenített filmet gyengének találtam, s amit ott szidtak, az megérintett.

"Megnéztem, hogy milyen negatív kritikáik voltak mostanában, hát gratulálok, ah te ilyen filmeket szeretsz. Pár pisikaki komédia, Adam Sandler, béna horrorok, Másnaposok 3, stb."

Ja, bocs, az említett förmedvényeket nálam nem számítanak filmnek. Ezeknek én a közelébe se megyek, így nem is nagyon érdekel, miket ír róla az origó.

Vektor. (törölt) 2013.07.07. 21:34:20

A forgalmazásával kapcsolatban van valami információ? Be tudják mutatni nálunk szeptember végéig? Talán az egyetlen magyar film, aminek lenne minimális esélye az Oscar-versenyben.

ungverjaland 2013.07.08. 09:21:24

@nikodémus: Eddig oké, de akkor itt van Csákvári Géza kritikája a Népszabadságban (nol.hu/kult/20130705-regimodi_tortenet?ref=sso) vagy a Hollywood Reporter írása (www.hollywoodreporter.com/review/notebook-le-grand-cahier-karlovy-581326) és egyik sem ájult el a filmtől. Sőt.

Wintermoots (törölt) 2013.07.08. 13:47:33

@nikodémus:

érdemes elolvasni az acélember kritikáját. a szerző elmeséli az egész filmet, ráadásul a premier hetében íródott. egyszerűen elképesztő. nem lenne baj, csak hát pénzt kapnak érte...

ungverjaland 2013.07.08. 13:57:04

@Wintermoots: Lehet. De valószínűbb, hogy csak simán rossz a film.

Wintermoots (törölt) 2013.07.09. 00:31:09

@ungverjaland:

off
újranéztem, kicsit kevésbé tetszett mint korábban, kiarostami hiteles másolat című filmjét, és elolvastam a port.hu-n összegyűjtött kritikákat.
idéznék az egyikből.

"A vásznon aztán egyáltalán nem érződik az elsőfilmes lámpaláz, pedig a teheráni rendező, Abbas Kiarostami nagyjátékfilmjét csak kézi kamerás természet- és rövidfilmek előzték meg."

ungverjaland 2013.07.09. 00:45:37

@Wintermoots:

OFF

Megtaláltam, ebből az elég gyenge kritikából származik (cseppek.hu/cikk/3089coca-cola-hiteles-masolat), ami a cseppek.hu nevű mérvadó filmkritikai portálon jelent meg (/sarcasm off). Mondjuk akkor sem ártott volna kicsit jobban utánanézni, gondolom olvasta, hogy első külföldön forgatott filmje, és ezzel kevert valamit.

Nekem is újra kéne amúgy néznem lassan.

ON

Wintermoots (törölt) 2013.07.09. 22:40:03

@ungverjaland:

hát persze hogy jelentéktelen, de ha már kritikát ír a google korában:)
újranézve sem volt rossz (nekem), de már megértem azokat is akik nem szeretik.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása