aeon flux

ready for the action now, danger boy?

rémületes kalandok a pc-játékok világában Zalaba_Ferenc
2013. június 23. 12:20:00

Kategória: jatekhaz 118 komment

Megírjam? Ne írjam? Ezen töprengtem egy sort, miután a bosszúság vaskos felhője immáron végre tovaszállt, hisz hülye vagyok az egészhez, mezei felhasználóként én mindig arra kattintok, ami mellé oda van írva, hogy "javasolt". De talán épp az általam képviselt vaskos réteg az, ami arra késztetett, hogy kiírjam magamból, mennyire ledöbbentett, hol tart most a PC-s játékvilág.

ubisoft_game_launcher.jpg

Akik facebookon is követnek minket, azok már kaptak némi previewt a tegnap elkezdődött kanosszájárásomból, úgyhogy ők akár ugorhatják is a most következő egy-két bekezdést. Történt az, hogy beruháztam egy új laptopra, mivel az előző már rendesen kiszolgált, és mostanság a HD-videók kezdenek standard szereplőivé válni a mindennapi munkámnak, így kénytelen voltam upgradelni. Aztán viccelődtem egy sort, hogy a fejlesztés igazi oka az, hogy így végre alkalmam lesz kipróbálni a Heroes of Might & Magic VI-ot, minden idők legjobb stratégiai játék-sorozatának legutóbbi fejezetét, amely rendszerkövetelményei miatt eddig kimaradt. (Még annyi, hogy 2007-ben vásároltam meg az első PS3-amat, azóta kizárólag konzoljátékokkal játszottam, és boldog voltam. :)

Szépen meg is rendeltem a játékot Angliából (mivel az itthoni online boltok már nem árusítják), és megérkezvén tegnap este nagy buzgón el is kezdtem az installációt. Akkor még szemem se rebbent, mikor a korongról 6GB anyagot pakolt fel a gépre (mindezt a konzolomtól megszokotthoz képest elég közepes sebességgel), először akkor néztem nagyot, mikor az installt követő első elindításnál a játék minden szó nélkül elkezdett letölteni egy 2 GB-os(!) patchet. Mint kiderült, a játékban annyi bug és hiányosság volt, hogy a sorozatos toldás-foldást követően a fejlesztők valószínűleg kénytelenek voltak szinte nulláról újraprogramozni az egészet, ami immáron 2.1-es sorszámot kapott. És ezt a frissítést kellett letöltenem. Cool. Persze, még coolabb lenne, ha nem gyalogsebességgel, majd 40 perc alatt csorogna le ez az adatmennyiség a világhálóról.

De sebaj, a Heroes ennyit megér. Nos, az első igazán nagy megdöbbenésem az installálás elkezdése után 60-70 perccel jött, mikor a játékot elindítva a program a következő hibaüzenettel fogadott:

heroes6_bug.jpg

Que? Miféle Game Launcher? Miféle másik játék? Csókolom, ezen a gépen még pasziánsz sincs (igazából van, de az talán nem a Ubisoft izéjét használja). A szokásos körök (újraindítás, imádkozás, keresgélés a gépen, anyázás, stb.) lefutását követően azt tettem, amit a hibaüzenet tanácsolt (mondtam, én mezei júzer vagyok), és ez újabb 70-80 percet vett el az életemből, amiért örök hálám, és naná, hogy ugyanez a hibaüzenet fogadott, amiért szintén örök hálám. Oké, elővettem a netet: egészen a Ubisoft saját fórumáig küzdöttem magam, ahol kissé meglepődve azt tapasztaltam, hogy a fenti, és ehhez hasonló problémák több nagymenő játékuknál (Assassins Creed, Far Cry 3) is általános jelenségnek számítanak, függetlenül attól, hogy az adott játékot Steamről, vagy boltból vásároltad meg. És a hivatalos tanács? Töröljem le a UGL-t, töröljek ki minden hátramaradó izét a mappából, aztán installáljam újra.

A fórumozók közül sokaknak ez nem segített. Hát nekem sem. Ekkor kértem tanácsot a Facebookon: a szokásos "szedd le a feltört változatot, az jobb!" és "játssz a harmadik résszel, az jobb!" zsongást leszámítva jött egy srác (T. Tamás), aki tényleg komolyan ráfeküdt a témára (kösz, kösz). Az elkövetkező néhány órában a segítségével amatőr hekkerré, kódfejtővé és programozóvá képeztem magam. Éjszakába nyúlóan próbáltunk .dll és .exe kiterjesztésű fájlokkal zsonglőrködni, ilyen-olyan patcheket letölteni,a  regeditben turkálni, satöbbi-satöbbi, de a probléma végül csak ma reggel oldódott meg.

Éljen? Nem is tudom. Pontosabban nem igazán térek magamhoz: itt tartunk? Be kell vetni a játékosok közösségbe szervezőnek álcázott, valójában online regisztrációt kikényszerítő keretprogramokat, melyek ilyen szarul működnek? Arra kell kényszeríteni a legális programokat vásárlókat, hogy fél napot elszarakodjanak, és olyan dolgokat berheljenek, melyekhez lövésük sincs, és nem is várható el tőlük, hogy legyen? Hogy fognak így nem arra indukálni, hogy - jobb esetben - többé közelébe se szagoljak PC-n megjelenő játékoknak, és konzolom előtt hátradőlve végigkövessem az ottani, végtelenül egyszerű procedúrát, vagy - rosszabb esetben - tényleg letöltsem a feltört változatot? Anno azért pattantam le a PC-játékokról, mert megintam, hogy ahány konfiguráció, annyi probléma: ez nem kompatibilis, az nem fut kielégítően. Ehh, én játszani akarok, nem IT-fejtörőket!

Tudom, olyan ez, mint a napról napra szűkülő DVD/BD-piac: örüljünk, hogy egyáltalán jelennek meg játékok PC-re, hisz a filmekhez hasonlóan azokat is azonnal letöltik, muszáj egyre vadabbul, egyre szélsőségesebben védekezni ellenük, a megmaradt legális fogyasztókat pedig egyre kényelmetlenebb regulákhoz, fogyatkozó kínálathoz és feedbackhez kötni. Mondjátok, hogy a fenti tortúra nem általános jelenség!

A Heroes VI-tal amúgy eddig egy percet se játszottam, mert most kissé belefáradtam a dologba.

heroes6.jpg

Címkék

velemeny kalozkodas pc game heroes of my and magic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr895374244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giedi 2013.06.23. 20:05:00

Starcraft ... a régi ... egyetlen és utolérhetetlen ... azóta ez a "hű, milyen jó grafikája van ..." mizéria.
Pedig az élethűség=igénytelenség ... nézzen sci-fit, aki erre vágyik ...

derceto 2013.06.23. 20:14:31

Sajnos az ilyen problémák nekem is ismerősek. Legutóbb a Tomb Raider 2-vel szenvedtem megjelenés után két hétig, mert nvidia kártyával folyamatosan fagyott, mire megérkezett a patch. Utána már nem volt probléma, de az ilyenek nagyon kiábrándítóak.

Cifu78 2013.06.23. 20:15:59

Csendben azért hozzátenném, hogy kismillió más PC játéknál abszolúte semmi problémával nem találkozik az egyszeri felhasználó.

Szóval noha ez egy Anti-PC játék cikk akart lenni, annak elég gyenge. Az persze tény, hogy az Ubisoft ritka sz@r mostanság a DRM-je miatt (anno a Silent Hunter 5 kapcsán találkoztam vele, jajj, de jó volt...). Csak ilyesmit a konzolok terén is bizony kaphatunk, pár napja például éppen a PS3 felhasználók egy része vágta gallyra a konzolját a 4.45-ös firmware automatikus frissítése, és június 27.-én jön csak a következő firmware.

Szóval igen, vannak gányul megírt PC-s és konzolos szoftverek is...

Plumper 2013.06.23. 20:57:29

akkor vegyetek konzolt, mindig a legújabbat 3 évente 120ezerért, majd hozzá minden egyes játékot 15ezerért. készen ott van csomagban, a kis dugó is ért hozzá.

@Giedi: a SC-ot az éjjel-nappal játszó, már csak kockákat és színeket érzékelő droid-gyerekek (főleg Koreából) b@szták el, tették élvezhetetlenné a bnet-en. A SCII árát túlzásnak tartom kissé (a három rész 40ezerért).

Exploiter 2013.06.23. 21:26:40

@Plumper:

Jo a 2 is... bár multiban 1v1 et nem tolok, tul stresszes meló után. De igaz, az 1 legendás. :)

Egyebkent a posternek: sajna akkorák ezek a cuccok, 2 giga patch nem számít nagynak. A konzol is tölt le ezt azt, ha meg nem vetted észre.

marduk001 2013.06.23. 21:40:42

@Plumper: elég off, de per pillanat csomagban 16-17e kb az sc2, és ebben a szintednél jobb játékost nem nagyon kapsz, jól válogat a rendszer.

Másrészt a témához szólva ez szerintem is pofátlanság, hogy néha közel játszhatatlanul adnak ki egy játékot, értem én, hogy kockázatos ez az üzlet a kiadónak és pént akar látni, de könyörgöm, ennyi pénzért legalább működjön a program.

Eastbay1 2013.06.23. 21:42:54

Jó, szóval szarok a pc-s játékok, mert te vettél egy 200 órás harcolós-varázslós játékot és szívtál vele egy fél napot.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.23. 22:30:31

Meg hát a windows is... Az sem gyenge probléma

Angyalosi Ádám · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.23. 22:45:37

@Zalaba_Ferenc: JRPG ≠ RPG.
Bár ez itt lehet, tárgytalan, mert a Witcher tudtommal erősen cutscene-intenzív.

Gyulimali 2013.06.23. 23:21:07

@Zalaba_Ferenc:
... hogy kellett volna megoldanom?...
Hát, simán letöltöd a torrent áruházból a hekkelt változatot, és játszol azzal. A dobozost meg kiteszed a polcra. Nekem pl. a Civ 4 van így megoldva. Megvettem egy vagyonért az alapjátékot is, meg a BtS-t is, de telepítés után feltettem a NoCD Crack-et.
Sőt, tavaly a MAss Effect 3-at is megvettem, elővételben, gyűjtői dobozos kiadásban 16999HUF-ért, aztán volt is nagy meglepetés, amikor a 30 perces telepítés, meg a 60 perces letöltés után elindult nekem valamidátum ellenőrző progi, ami közölte, hogy én majd csak 5 nap múlva játszhatok ezzel a játékkal.
Na, ekkor durrant el az agyam, és letöltöttem egy crackelt .exe-t és igenis játszottam vele már aznap.
Egyszóval, én megveszem, ami tetszik, de simán telepítek egy crackelt verziót, ha bármilyen módon megpróbálnak szivatni.
Azt hiszem, talán pl. a Heroes 3 volt olyan védelemmel ellátva, hogy indításkor valami 5 percig szüttyögött a CD-vel, "eredetiség ellenőrzés" címen, aztán kátszani csak azután lehetett. Na, az összes ismerősömnek a tört változat volt fent, mert az ilyet nem csinált.

MEDVE1978 2013.06.23. 23:32:55

A PC-s játékok is a játékkiadók kapzsisága miatt szivatják néha szét a célközönséget. Igazából nem nagyon értem a másolásvédelmet - mármint, hogy miért fektetnek be ebbe a kiadók - ugyanis egy új release-t pár nap alatt feltörnek a hackerek és nyomják fel a játékmegosztókra. Én ha nagy ritkán játszom, akkor tört játékokat töltök le. Alig volt olyan, ami nem működött volna. Nyilvánvaló, hogy a kiadóknak két stratégiája lehet ennek a kiküszöbölésére. Az egyik az online használat tiltása az eredeti termékkulcs hiányában, a másik pedig a részletekben megjelenítés. Utóbbi csak most kezd bejönni (az RTW2-nél például). Egyébként eddig nekem is ment minden...

rode 2013.06.23. 23:50:15

Szerintem kimondottan hasznos PC-n játszani, növeli a problémamegoldó-készséget és gondolkodásra kényszerít :)

Az Utolsó Csillagharcos 2013.06.24. 00:10:04

Nekem még soha az életben nem volt problémám PC játékkal.

2013.06.24. 00:32:30

"Persze, még coolabb lenne, ha nem gyalogsebességgel, majd 40 perc alatt csorogna le ez az adatmennyiség a világhálóról."

Látatlanban mondom, te is már csak legfeljebb hírből ismered a betárcsázós analóg modemes korszakot... Én azóta sem hevertem ki, hogy egy 4 megabájtos MP3-hoz kellett kerek egy óra, meg némi szerencse, hogy ne oldjon le a modem félóránként. A szélessávú internetre -legyen bármilyen nyomorék- azóta is tisztelettel tekintek.

LoverCase 2013.06.24. 00:44:43

@Plumper:

hát valaki jobb nálad, azt azért még nem kell leszólni :)
pl. én is versenyszerűen sc-ztem

és ha veszel egy konzolt, az nyilván nem csak 3 évre szól. Nekem xbox360-om van, főleg olyan játékok miatt vettem, amik nem jelennek meg PC-re (verekedős játékok, mint a Street Fighter)

mizrolist 2013.06.24. 01:43:22

@Gyulimali: izé, ott pont az volt a lényeg, hogy elővétel ide vagy oda, a release előtt nincs játék :P Pont ezért elővétel. Az előre telepítés csak kényelmi funkció.

@poszt: belefutottál egy hibás szoftverbe és emiatt szívtál. Na bumm. A legtöbb PC-s játéknál nincs már ilyen gond... (és egyetértek a GOG.com ajánlásával; régi és/vagy indie játékok beszerzéséhez, DRM-mentesen, egyszerűen perfekt)

sanyix 2013.06.24. 02:51:11

nekem 1 drm gondom volt a TDU1-el, ami az eredeti lemezemet, 10-ből 8x nem eredetinek ismert fel, azt is 5 perc szüttyögés után. Úgyhogy aztán miniimage-el használtam :)
ubis cuccal nincs gondom, mert csak steames cuccot vásárlok ;D
Annak a drm-jével pedig még semmi gond nem volt.

afazekas 2013.06.24. 04:04:51

Aki annyira nem képes h egy játék installálás összejöjjön jobb ha megmarad a konzoloknál.
A PC-s játékokkal igenis kelljen szopni egy kicsit ne csak bekapcsolni, mint a TV-t!

"Ehh, én játszani akarok, nem IT-fejtörőket!"
Pont az ilyen casual pistikéknek való az xbox és tsai!

A homm6 egy nagyon jó játék és ha a teljes verziót megvetted, akkor a ustream supportja gyakorlatilag nekem fél nap alatt javított vmi egyedi bugot...!
Csak nem a facebookon kell mindössze segítséget kérni hanem a hivatalos supportline-on is.

xido 2013.06.24. 04:25:12

Aki pc-n játszik,az viszonylag naprakészen tartja az oprendszerét és a játékhoz szükséges drivereket,valamint tudja,hogy nem ugorjuk át a játékkal települni akaró directx-et és egyebeket....Eredeti játék szépsége,hogy a polcon van a kedvenced,hogy farmolhatod az acsikat,ha maximalista vagy,hogy multizhatsz vele...régen az eredeti játékot akkor volt értelme crackelni,mikor nem akartam,hogy a lemezt pörgesse nekem állandóan...
A gyalogsági netsebesség..hiába van sokunknak több megás vonala,ami percek alatt szed bármit..terjednek a file-megosztók ezerrel,ritkaságokat nem érsz el mindig és még a mai napig is van,hogy egy 100 megás albumra várni kell fél órát,vagy egy gigás videóra 6ot is akár..
De aki pc-zik,az tud türelmes lenni és csinál addig mást a neten...vagy a gépen :)
Konzolt ha megunom,max tévézhetek :)

Mackósajt 2013.06.24. 07:22:17

Ez egy kissé igazságtalan a PC-s játékokkal szemben. Eleve ez egy Ubisoft játék, és az ő nevük garancia arra, hogy korai béta állapotban jelenik meg. Egyetlen másik kiadóra sem jellemző ennyire, hogy fizetős béta-tesztként kezelik a játékok megjelenését. A H6-ban is egészen fantasztikus bugok voltak (mostanra javították őket).

A H6 telepítésével én is szívtam, és még most sem működik pl. a cloud szinkronizáció, ill. vicces módon nem hozta létre azokat a start menü elemeket, amikre a kézikönyv, és webes súgók hivatkoznak (kétszeri nekifutásra sem). Az Ubisoft support pedig a legrosszabb sztereotípiákat hozta, amikor egy korábbi problémához segítséget kértem (papagájként ismételgették a sablon hibamegoldó listát, hiába írtam le rögtön az elején, hogy azzal kezdtem, mielőtt írtam nekik).

Viszont: az elmúlt években vásárolt játékok közül kizárólag ezzel volt problémám, minden más pöccre ment.

Behajtó70 2013.06.24. 07:48:09

Mindig vidámság olvasni az ilyen béna gyökerek zokogástát a PCről. Maradjatok csak a konzolon csicskák, az való nektek! A PC-s gyerekeim meg úgy vágják kenterbe az ilyen konzolnyulakat info órán, hogy csak na!

(Mert ha majd kijutsz a való világba, akkor ott nem konzolon fogsz dolgozni,mhanem PC-n, ami Neked ismeretlen dolog lesz, és csak amatőrködsz össze-vissza, amíg mi a kisújjunkból kirázzuk és alázunk minden ponton!

Úgyhogy csak konzolozzatok looserek, úgyis kevés a munkhely, kell az a PC-seknek!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.24. 07:56:21

"A PC-s játékokkal igenis kelljen szopni egy kicsit ne csak bekapcsolni, mint a TV-t!"

Nagyon mókásak ezek a hozzászólások. Miközben az én agyam mogyorónyi, én vagyok a gyökér, stb., addig ti büszkén kijelentetitek, hogy azért jó a PC, mert vele szopni kell. Ezt a hozzáállást kizárólag állótapssal tudom honorálni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.24. 08:02:13

@Jankove: Viccelsz? MindenkiNET? 150 Ft-ért este 11-től reggel 7-ig tartó net (újratárcsázás nélkül, természetesen)? 14k-s modem? ISDN? Én is megjártam a hadak útját. :)

mr.guargumi 2013.06.24. 08:34:47

Azt azért hozzátenném, hogy a PC-s játék nem egyenlő az Uplay keretrendszerrel, hiszen többnyire ez a rendszer okozza a problémát (nem maguk a játékok), s ebben ugye csak az Ubi játékai találhatóak..:).

Ok, PC-n mindig picit "nehezebb" lesz a telepítés (bár a Steam pl. erőteljes lépéseket tesz a konzolizáció felé!), de nagy átlagban már csak annyiból áll, hogy klikk-klikk-klikk, játék. A nehézséget inkább az szokta jelenteni, hogy tudjuk mi van a gépünkben, mert ugye a játékoknak van egy minimális/ajánlott konfiguráció igénye, aminek meg kell felelni. Persze a postban taglalt probléma nem ebből adódott, értem én, megesik:(

Én egyébként nagyjából a másik véglet vagyok, "vérbeli" konzol gamerként kezdtem a pályafutásomat, nes, snes, MD, n64, DC, PS, Xbox..aztán most már inkább csak pc-n játszom, mert úgy alakult, hogy már csak bizonyos műfajok kötnek le, azokat meg konzolokra (sajnos) nemigazán erőltetik..:)

ungverjaland 2013.06.24. 08:45:29

Annyira vicces, hogy a itt a kommentelők egy része szerint nincs semmi probléma, ez így normális, a szerző a hülye és amúgy is "A PC játékokkal kelljen szopni."

"Mindig vidámság olvasni az ilyen béna gyökerek zokogástát a PCről. Maradjatok csak a konzolon csicskák, az való nektek! A PC-s gyerekeim meg úgy vágják kenterbe az ilyen konzolnyulakat info órán, hogy csak na!"

Ügyes vagy. Fogadd őszinte gratulációmat.

A PC-játékosok gyakran még az Apple-fanok is megszégyenítően tudják védelmezni a rajongásuk tárgyának hibáit.

vasziljevics 2013.06.24. 08:48:04

haha. aki Ubisofttól bármit megvesz, sikeres ember nem lehet.

Shopping 2013.06.24. 09:07:20

Emberek menjetek strandra!!!!!!!!!!
Aki ilyenkor PC s játékokkal bajlódik sikeres ember nem lehet.

Nuuk 2013.06.24. 09:20:00

@ungverjaland: @Zalaba_Ferenc: Már rohanok is megbeszélni a családdal, hogy adjuk el a kocsinkat és vegyünk egy Zaporozsecet, mert azzal is sokat kell szopni, fú de jó lesz majd nekünk.

Amúgy játszom PC-n és konzolon is, "mi belgák hova álljunk"?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.24. 09:21:14

@Shopping: aki ilyenkor a strandra megy, az hülye és öngyilkos
vagy utálja a strandokat (pl én)
vagy dolgozik (pl én)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.06.24. 09:23:10

én megértem a szerzőt, ezért váltottam apple cuccokra, ipadon is tök jókat játszom :) (persze, azon nincs heroes 6, de az nem is kell mert egy fos

Elijah_Baley 2013.06.24. 09:30:33

monnyuk én egy ideje csak olyat jáccom ami ingyenes, aztán mindenféle trükkökkel megpróbálnak pénzt kicsikarni tőlem érte, és ott marhára igyekeznek jól vislkedni, de régebben volt, h a limitált szériás gyűjtőkiadást a krekkelt lancser gyúgyította meg.
nagy kiadó cégek előre kérnek (sok)pénzt valamiért, ami nincs kész, sőt, jó eséllyel soha be se lesz fejezve.
és ez gusztustalan, akár szeret az ember szísárpban programozni, akár nem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.06.24. 09:37:37

@Cifu78: A hardvert hazavágta egy frissítés...? Az igen. Én bizony soha semmilyen mp3 player vagy mobilomat nem frissítettem...

fourgee 2013.06.24. 09:39:59

Nekem is ilyen problémáim voltak, több játéknál is. A csúcs a GTA IV volt, amikor annak idején egyszerre három helyre is be kellett jelentkeznem online hogy biztos legyen hogy nem lopott játékkal játszom...

Végül is mi a valóság? Az, hogy akik illegálisan letöltik azok egy patch után korlátlanul játszhatnak vele. Akik megveszik? Azok meg folyamatosan szopatva vannak. Nem lenne egyszerűbb levenni a másolásvédelmet, és bizonyos tartalmakat csak azoknak elérhetővé tenni, akik megvették?

De ugyanez megy mobilon is. Mivel a brit órabérem töredékébe kerül egy játék, ezért nem kísérletezgetek megbízható oldalak keresésével ahonnan le lehetne tölteni, hanem egyszerűen megveszem Google Play-ről azt, ami kell. Az Egyesült Királyságban a metrón nincsen térerő. Ugye hol játszana leginkább az ember? Amikor a reggeli csúcsforgalomban megy munkába és a metrón nem akarja fél óráig a többi utas fejét bámulni. És akkor amikor elindítana valamit amit legálisan vett, jön a "Checking license" vagy valami hasonló felirat, majd a hibaüzenet. Ha feltört verziót töltöttem volna le és nem fizettem volna egy fillért sem a játékért akkor meg játszhatnék...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.06.24. 09:42:05

@afazekas: Pedig igaza van. Én már azért veszek eredeti játékot mert

ad.1 Telik rá és alig 2-3-at veszek évente.

ad.2 A kulcsrakész megoldás híve vagyok. Nincs türelmem crakelni és mindenféle vírusoktól meg trójaitól hemzsegő veszélyes oldalkon craket keresni.

Na, ha egy eredeti program ilyenekre kényszeríteni, mint a példa, akkor visszaküldeném attól akitől vettem, de egy téglávan egyetütt a kirakaton keresztül. Szivassa a jó édesanyaját azt...

Azt még megértem, hogy közösség által összerakott MOD esetleg nem megy, de hogy pénzért vett játék...? Azért álljon már meg a nászmenet...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.06.24. 09:46:25

@xido: Én bizony nem frissítem gyakram a drivereket, mert az új kiadás néha csak szétbasz mindent... KB. 1 éves késéssel szoktam VGA drivert frissíteni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.06.24. 10:10:15

Ez elég gyenge lett, de ezt előttem már megírták. Igazából nem is értem, miért kellett ezt ilyen címmel megírni. "Rémületes kalandok a pc-játékok világában"... hú-hú-hú...

Erre írsz arról, hogy egy játékkal szoptál. Se nem kaland, sem nem többes szám.

Az uplay-ről általánosítasz az egész PC-s mizériára.

Egyebekben igazad van, tényleg bosszantó, ha az eredeti cuccokkal is szopás van, és csak részben vigasz, hogy mindig van megoldás is - ha más nem, egy tört verzió.

Mondjuk a PS3 múlt heti gallyravágós frissítése után pont vicces egy ilyen egyoldalú szapulást olvasni. Ott a júzereknek amúgy volt megoldás?

Szóval a cikked kicsit olyan, mint amikor valaki étterembe megy, és elékerül valami, aminél a 10 éves kishúga is jobbat főz (pl. nem kozmálja le) - és ezek után a blogger kinyilatkoztat, hogy minden étterem szar, az is hülye, aki oda jár enni, mi az, hogy várnom kell az ételre, mikor a gyorsétteremben elémtolják a junk foodot a rendelés után 1 percen belül, ami ráadásul mindig ugyanolyan finom. Meg egyébként is, mi az már, hogy késsel-villával kell enni, mikor kézzel is lehet? (ld. bill+egér vs. kontroller) :)

Void Bunkoid 2013.06.24. 10:11:33

@ayo: ha valami upléjes, akkor steamről szedve IS bejelentkeztet az uplaybe (lásd AC3 vagy Far Cry 3, vagy Splinter Cellek, vagy bármilyen ubisoftos DRM-mel rendelkező játék)

@ungverjaland: igen, ez így szokott lenni. Amúgy én is "belga" vagyok, nekem van konzolom meg pécém is, általában csúnya kijelentés, de arra veszem meg a cuccot, amelyikre olcsóbban adják.

A pécés kardoskodás sokszor az szokott lenni, hogy mert a konzolok nem tudnak directx11-et, ahol a falból kitördelődő morzsák is hót látványosan 3dk, meg sokkal nagyobbak a textúrák, és SOKKAL SZEBBEN NÉZ KI A GRAFIKA, MINT A "LEBUTÍTOTT" KONZOLVERZIÓN.

Ezzel szemben rengeteg botcsinálta játékreviewnál látom, hogy a kedves feltöltő kommentel, hogy jaj sajnos le kellett húzni a részletességet meg a textúrákat low-ra, mert az isten gépe sem lenne elég maxon futtatni, de még így is milyen gyönyörű szép.

És ezek lennének a legjobban meglepődve, ha megtudnák, hogy a "butított gyenge" konzolverzión az alapvetően oda írt és optimalizált játék általában nagyobb részletességre van állítva, mint ahogyan ők normális futásra bírták azt a pécéjükön.De ugye a pécén megvan az ILLÚZIÓ, hogy sokkal szebbre állítható a cucc, csak éppen senki nem lesz képes úgy futtatni - vagy ha igen, akkor az a hardver általában annyiba kerül, mint egy konzol, meg még hozzá vagy három-négy évnyi legálisab bótban vett tartalom :)

Void Bunkoid 2013.06.24. 10:15:52

@Void Bunkoid: de ezen nem is kell csodálkozni, habár ígéretesen nő a Steam/GOG-felhasználók tábora, azért - főleg itt Közép-Kelet-Európában a játékosok jó 75-80 százaléka még mindig a piratebayen "veszi" a játékait, ne is csodálkozzunk azon, hogy az eladásokon elvesztett lóvét a pécéipar a sz*rul optimalizált, ezért a kedves játékosokat folyamatos hardverfejlesztésre ösztökélő játékokkal próbálja behozni - VGA-kártyát meg ramot még nem lehet az enkórról tőteni :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.24. 10:17:44

Mennyire örülök, hogy már legalább 5-6 éve nem játszottam :)

Robert Horvath · http://bowl.hu/ 2013.06.24. 10:21:07

Talán maradni kellene a filmeknél, mert ott ennyire színvonaltalan kommentekkel szerencsére nem nagyon találkozni... (Azt hiszem a jobbnál-jobb tanácsok között ilyen még nem volt)

Ja, tedd le a heroes-t és olvass könyvet! Bár aki a dög melegben nem a strandon fetreng és a csajokat stíröli, az sikeres ember úgyse lehet

Void Bunkoid 2013.06.24. 10:33:24

@Robert Horvath: no de mivan azokkal akik könnyen leégnek, és házasok, sőt, már apukák? azért az utóbbit - legalábbis klasszikus értelemben - még mindig nagyobb sikernek tartom, mint azt, aki még csak a nézegetős fázisban jár:)

afazekas 2013.06.24. 10:43:45

@Zalaba_Ferenc:

Régen az ilyeneknek volt a kvarcjáték meg a gameboy, miközben mi szépen összeraktuk a C-64-ünket, PC-nket és játszottunk vele...

Sieg 2013.06.24. 10:51:17

Azért pár dolog, ha már sikerült "PC-s játékokra" általánosítani.

Egyrészt az UPlay elég gyenge és bugos, bár ettől függetlenül az emberek nagy részénél nem okoz problémát (nekem még nem volt gondom vele).
Szerencsére csak az Ubisoft játékait érinti, más hasonló online keretprogramokkal nincsenek ilyen gondok (mint battle.net, Steam), úgyhogy legfeljebb a játékok apró töredékét érinti.

A két gigás patch nem kicsi, de azért a mai kapcsolati sebességekkel nagy gondot azért nem szabadna hogy okozzon. Ha ez gond, a közelébe se menj olyan játékoknak, mint a Max Payne 3 a maga 35 gigabyte-jával.

afazekas 2013.06.24. 10:53:21

@molnibalage: Az a baj h itt több dolog keveredik.

Nem arról van szó h torrentezd le a feltört verziót. Az ilyen uplay/steam stb világban már amúgyis még több szívást, olvasgatást jelent.

Itt a support vonalat kellene zaklatni. Ők is emberek, jelenteni kell a bugot, amibe beleszalad néha az ember.

2. Tartok tőle h akinek egy játék felrakása gond jelent, tipikusan egy office install is kiverheti a biztosítékot, vagy a telefonján egy OP frissítés...

Void Bunkoid 2013.06.24. 10:59:55

@Behajtó70: @afazekas: biztos meg fogtok lepődni, a legtöbb konzolt tartó embernek van számítógépe. Tehát ha "megunja a konzolt", ő is tud netezni. Sőt, jó részük még az informatikához is ért - mint pl akár én is, aki informatikus és van PC-je, meg konzolja is (utóbbi kettő).

Csak én veletek ellentétben - hasonlítotok ebből a szempontból a "jaj-filmet-csak-eredetibe'-mert-az-a-király-és-különben-is-így-lehet-jól-megtanulni-"angolÚl""-emberkékre - én ha játszani akarok, akkor JÁTSZANI akarok, mégpedig most. És nem dll-eket reverse engineeringelni. Elég nekem az informatikából a munkahelyen.

Macropus Rufus 2013.06.24. 11:01:41

hmmm... nem akarom kedves bloggert elszomorítani, de ha a gém ilyen lassan ment fel a gépre akkor a géped még egy PS3-nál is szarabb (sebességben. Nekem egy 10 éves gépem van amivel játszók de egy nálánál 5-6 évvel fitalabb gémek sem okoznak neki gondott sem betőltésben sem a futtatásban. De az egészen biztos, hogy egy GT5 szerű játék betőltése nem 3-4 perc, hanem max. 2)

Nekem is van gépem, pont azért vettem kb. 1 hete, hogy az immáron 2007 óta menő vitát lezárjam a kollégám és köztem: konzol vs. ps3

nos, a tapasztalatom szerint amit a blogger feljebb leírt a PC gémre azt nekem egy az egybe eljátszotta a PS3 a GT5 telepítésénél. Telepítés szűz gépre pik-pak. Játék indítása pik-pak. Nagy az öröm. Amint a netet belőttem jött a szopás:
- első körben frissítsem a PS3-at. Nem akarom. Semmi gond.
- ebből következett, hogy a GT5 nem indúlt el ui. mivel van frissítés a PS3-hoz és ezt tudja is elösszőr frissítsd ha játszani akarsz.
- megtörtént (kb. 25-30p)
- mivel frissítve volt a rendszer ezért most frissítsem a GT5-öt, ha nem akarom semmi baj, de akkor nem játszom.
- frissítés: 1.149Gb első körben (13 állomány)
- frissítés vége, indítanám a gémet. Mivel már az 2.12-es GT van fent ezért frissítsd... :| kezdem már nem annyira vitzes hangulatban lenni
- frissítettem megint 250Mb
- és ismét 400 valahány mega
- és ismét na itt szállt el velem minden és rágyújtottam egy sörre :)
- a megvételtől számított közel 2 óra elteltével tudtam játszani a GT5-el.
- a frissítés óta a gém eléggé lassan tőlti be a játékot + a játékon belűl is eléggé lassan vált

szóval ami egy konzolosnak új volt, az nekem mint öreg motoros pcs-nek szintén az volt a konzolok terén.

Bobby Newmark 2013.06.24. 11:02:30

Komolyan nem értelek, kedves bloggazda. Kiválasztod a híresen legrosszabb DRM-mel rendelkező kiadó egy játékát, végigszopod azt, amit jó előre tudhattál volna, hogy ilyen lesz, és aztán rinyálsz és általánosítasz. Ez a korrekt eljárás nálad?

De ne aggódj, az új konzolgenerációban ez lesz az alap, mindig online, mindig bekapcsolt, folyamatos DRM. És ott, PCvel ellentétben nem lesz megkerülhető a dolog, és nem lesz olyan játék, ami nem ezt a rendszert használja.

Ecco 2013.06.24. 11:05:38

Index címlap hozott ide ennyi trollt? o.O

@Zalaba_Ferenc: De mi volt végül a megoldás? :)

Void Bunkoid 2013.06.24. 11:14:20

@Bobby Newmark: megijedhetsz, de MINDEN platformon mindenki a folyamatos kapcsolatra és ellenőrizhetőségre törekszik - úgy látszik, a sok kormánynak egyre inkább elege van az internet vad préri jellegéből, és szépen körbekerített és nagyon figyelt folyosókba akarja terelni a népet - az okostelefonok is erre mennek, sőt, a pécék is, lásd akár uplay :)

Az ilyesmik megkerülése meg igazából attól még, hogy ott a lehetőség, az egy illegális dolog. Erre hivatkozva viszont ne dicsőíts valamit, mert nembiztos hogy olyan jó dolog az. Pl rengeteg hardkór gémer szeretne játékfejlesztő-kiadó cégnél dolgozni. Ellenben ha netán beütne az álommeló, egyik sem venné jónéven azt, ha még a próbaidő alatt sajnálkozva közölnék vele, hogy sajnos mégsem tudják alkalmazni, mert a kalózkodások miatt a cég nem engedhet meg magának ennyi tesztelőt/tervezőt/fejlesztőt, nagyon szori.

Ennyi erővel azt is lehetne javasolni az embereknek, hogy nehogymár beköttesse az áramot, nehogy lefeküdjön már a gonosz elműnek/eonnak/satöbbinek, aki igazán tökös gyerek, az ért a villanyszereléshez és nem veszi, hanem lopja az áramot :)))

Bobby Newmark 2013.06.24. 11:43:27

@Void Bunkoid: Nem alapvetően a megkerülhetőségére akartam helyezni a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy van alternatíva. Nem minden kiadó olyan paraszt, mint az Ubi. Illetve még ha hasonlóan paraszt is, nem annyira inkompetens a témában. A Steam is egy mindig online DRM, és az működik. De még az Origin is kevesebb problémát generál, mint az Ubi szarja.

A megkerülhetőség, tehát a warez meg nem feltétlen okozza azt, amit itt felvázoltál. Én komolyan gondolom, hogy a posztoló legjobban akkor járt volna, ha _miután_ megvette a játékot és a DRM megszivatta, simán megcrackelte volna a játékot.
Persze ez esetben is illegális a dolog a jog betűje szerint, de az morális/erkölcsi problémák nem állnak fenn, tekintve hogy ezzel bevételkiesést nem okozott.

A szívhezszóló sztoridon a szegény elutasított HC gémerről meg hadd ne röhögjek hangosan. Aki ebben az iparágban akar elhelyezkedni, az készüljön fel erre. Nem kötelező a szegmensben dolgozni.

Amúgy is kezd kialakulni egy hatalmas törés a lélektelen, futószalagon gyártott tucatjátékok és a kreativitást és ötlekteket tartalmazó független játékok közt. Nagyon kezd megdőlni az az állítás, hogy egy játék elkészítéséhez szükség van tőkeerős, nagy kiadókra.

Egyszerűen az a helyzet, hogy a minőség mindig eladható. Warez ellen mindig csak az rinyál, aki szart gyárt, és kifogást keres. A minőségi termék még warez mellett is mindig nyereséges.

kokoro 2013.06.24. 11:53:51

Igazán sajnálom, hogy kellemetlensége lett a poszternak de azért mégsem a pc ipar a hibás hogy az ubi egy ganéj cég már elég régóta.

Aki már vett valaha eredeti ubi játákot az biztosan soha nem fogja újra elkövetni ezt a hibát :-) Én már 10 évvel ezelőtt is utáltam az ubi marhaságait, valamelyik Rainbow Six játékuknál megfogadtam soha többet nem veszek tőllük semmit.
Van olyan cég aki DRM mentesen ad ki játékot és mégis szárnyalnak az eladások, az ubi meg a másik oldal.

Amúgy érdekes, hogy felháborodik azon hogy a PC-s játék patchet merészel letölteni. Talán a konzolos az nem szokott manapság ? dehogynem

Grega 2013.06.24. 12:13:31

a PC-s gémelés él, élt, élni fog, túlélvén a kommersz konzolipart. :D

nem véletlen, hogy a komplexebb gammák a mai napig csak PC-n jelennek meg.
és pl. a Skyrimet is teljesen más fíling PC-n játszani, mint valami plasztikszagú konzolon.

Aston Kanál 2013.06.24. 12:22:37

@Plumper: az azetr eros tulzas, hogy 3 evente. Ha jol tudom, a mostani konzolgeneracio a 8. evet tapossa. Legalabbis az XBox360 mindenkeppen. Erosen megerett a cserere. Szerintem ennyi ido alatt az ember tobbet is rakolt a pc-jere. Mondom ezt megrogzott pc-partikent :).

A poszthoz: a laptopot nem jatekra talaltak ki, akarmennyire eros. Nekem meg soha nem volt ilyen gondom egy Ubisoft-jatekkal sem. Meg semmilyennel. PC-m van :).

Aston Kanál 2013.06.24. 12:24:21

@Aston Kanál: Ja, es meg egy dolog: ha jol tudom, az, hogy milyen gyorsan toltodik le adott meretu fajl, kis mertekben mulik a szamitogepen, es nagymertekben a halozati kapcsolat savszelessegen.

Zagyas 2013.06.24. 12:32:38

mybfolder.com/pics/5195-1270679518.jpg

Amúgy meg alap igazság, hogy Ubisofttól meg EA-tól nem vásárlunk.

Bobby Newmark 2013.06.24. 12:37:26

@Aston Kanál: Igen, a jelenlegi konzolgeneráció a 8. évét tapossa. És körülbelül 6. éve fogja vissza a technikai fejlődést.

Viszont ott szerintem tévedsz, hogy PC-re közben költeni kell. Ha jókor veszel új gépet, akkor a komplett konzolgenerációt kihúzod ugyanazzal a vassal. Persze a generáció vége felé már nem fogod felhúzni a grafikát maxra, meg kell elégedned az elavult konzolos minőséggel, de hát valamit valamiért. Viszont közben ott a lehetőség, hogy ha ki akarod hajtani, akkor ki tudod. Ez ugyan nyilván pénzbe kerül, de nem kötelező.

Aston Kanál 2013.06.24. 12:50:45

@Bobby Newmark: az elso kijelentessel nem vitatkozom. Az igaz. De nem is ez volt a lenyeg. Azt iartak itt fentebb, hogy 3 evente kell cserelni, ami nem igaz.

Azt viszont, hogy 8 evet kibirsz ugyanazzal a vassal, nem hiszem. Ketsegkivul igaz, amit mondasz, hogy ki lehet birni, de sokan nem teszik. En sem :). 2009-ben raktam ossze egy masinat. Akkor egy P4-rol alltam at egy Core2 Duo rendszerre. A legfrissebbet pedig iden, 2013-ban, a regi E4500-ast csereltem le egy Core i5 3570k-ra, SSD-vel. Csak ugye akkor mar uj alaplap a masfajta foglalat miatt (Socket775 helyett Socket1155), uj RAM-modulok a masfajta foglalat miatt (DDR2 helyett DDR3), legyen SATA3-as csatlakozo, es meg sorolhatnam. Akkor meg mar miert ne legyen uj VGA-kartya is, ha mar PCI-e 3.0-s az alaplap, legyen a kartya is az :). Ehh, az isten penze sem eleg erre :).
Nem hiszek abban, hogy "jokor" lehet uj gepet osszerakni, amilyen utemben halad a fejlodes.

Plumper_ 2013.06.24. 12:56:10

@Aston Kanál: lehet számolgatni, és talán nem költ az ember konzolra annyit, mint PC-re. HA egyáltalán érdemes a PC-re időközben rákölteni, hiszen mindig olyan újabb eszközök jelennek meg, amik saaaaajnos a régebbi alaplappal nem futnak, vagy nem elég hozzájuk az akármicsoda, ami a régi gépedben van.
viszont ha elavult a PC-d játékos szempontból, irodai vagy második otthoni gépnek is megfelelő, míg a konzol csak ajtótámasztéknak.
a konzolos cégek nem jótékonysági intézmények. úgy csinálják, hogy nekik jó legyen. egy PC-vel akkor is el lehet valahogy lavírozni, ha a sz@rt sz@rral eszik.

Plumper_ 2013.06.24. 12:59:22

@Grega: vagy próbáljon meg valaki egér és billentyűzet nélkül multy FPS-ben hasítani. nem fog menni...
az Aprópuha (microsoft) ott szívat az xbox live-on, ahol csak tud. nehogy neked jó legyen bármi is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.24. 13:00:46

@Ecco: Az írmagját is kiirtottuk a Launchernek a gépről, de csak miután telepítettük a játékot, és nem azt megelőzően, ahogy azt a Ubisoft helpdeskje tanácsolta, aztán kerestünk egy friss változatot a UPlayből, azt felraktuk, aztán hozzáadtuk a Heroes 6-ot, és most elvileg megy. Habár még továbbra sem jutottam túl az intrón. :)

Bobby Newmark 2013.06.24. 13:03:44

@Aston Kanál: Én 2008-ban vettem a jelenlegi gépem, és még működik. A PC-exkluzív játékok és a szar portok nem mennek max grafikán, de minden más hasít. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a PC-ex mediumon néz ki úgy vagy jobban, mint egy konzolos játék maxon, tehát effektíve minőségromlás nincs.

Az, hogy te nem bírtad ki, az egy dolog. De ez ettől még lehetséges.
A kompatibilitási problémákkal hiába is traktálsz, én szinte soha nem alkatrészenként cserélem a gépem, hanem egyben. A családomban mindig vannak, akik örömmel fogadják a levetett gépeimet...

Én a következő gépcserét jövő karácsonyra időzítem, addigra kb egy évesek lesznek a konzolok, és lesz már megfizethető árban olyan PC, ami az új konzoloknál kicsit erősebb. Azzal meg ki lehet húzni az egész generációt.
Ezzel a hozzáállással az lesz a probléma, hogy az egy év átmenetben erős kompromisszumokra leszek kényszerítve.
De megint valamit valamiért, ez lesz a leggazdaságosabb megoldás.

Ha nem hiszel a dologban, egyszer próbáld ki!

Void Bunkoid 2013.06.24. 13:04:33

@Bobby Newmark: cak sajnos igen kevés minőségi cucc van már úgy alapvetően, minden valaminek a buta szolgai nyúlása, elfogyott volna az ötlet?

Az "elavult konzolos minőség" azért egy kicsit erős dolog :) a gőzön árult rengeteg - amúgy némelyike igazán szórakoztató tud lenni, de tényleg, nem iróniából mondom - greenlightos játék 95 százaléka - igaz okos, aranyos ötletekkel felszerelt, tehát tényleg élvezetes, de grafikai szempontból csak egy antialiasinggel meg ködeffektekkel megstuccolt nintendós platform-ugrabugra. Amit egy tízéves PS2 is simán tudna hozni :) akkor most miért is kell annyira tolni a hollywoodi filmeket alázó Battlefield-dinoszauruszokat, amikor az igazán élvezetes játékok (és csak nézd meg, hogy mennyit vesznek meg belőlük steamen, meglepően sokat) egyáltalán nem igénylik nemhogy egy 6-8 éves konzol számítási képességeit, de igazából egy combosabb okostelefonon is röhögve elfutnának?

Viccesen hangzik, de igazából a kazuárkodás fele hajlik NAGYON az egész játékipar, még a játékra sokat költőknek/sokat játszók nagyrészének sem fekszik annyira egy több hetes learning curve, meg a harmincötféle shifttel-kontrollal, előre-hátra-kisrúgásos-kombós kezelőszerv. Többek között pont ezért pusztultak ki az igazán szimulációszerű repülőszimulátor játékok is - aki azt akarja játszani, hogy repülőgépet vezet, az vegyen magának hat monitort meg durva throttlekaros cuccot és játsszon FSX-szel vagy IL-2vel atomhardcore fokozaton, aki meg repülőben ülve, de igazából csak jókat akar migekre pufogtatni, az meg játsszon HawX-szel, ahol van gáz, féklap, fegyverválasztó meg tűzgomb - a legtöbb repülővel lődözni kívánót igazából csak baromira frusztrálja az, ha egy véletlenül rossz sebességnél elkezdett forduló azzal végződik, hogy beleáll a földbe. A Need for Speed-sorozat is pont ezért tartalmaz hol jobban, hol rosszabbul megoldott fizikával guruló, de összetörhetetlen, és bármikor gombyomásra irányba-útközepére álló matchboxkocsikat.

Aston Kanál 2013.06.24. 13:08:31

@Plumper_: mi egyetertunk, az a gyanum. Nem is azt mondtam, hogy ezt-azt vasarol az ember a gepebe, az valoban nem eri meg, hanem ugy alapvetoen az ember gyakrabban cserel szamitogepet, mint amilyen gyakran a konzolok egyes generacioi valtjak egymast. Akkor persze jot kell osszerakni (kinek a penztarcaja hataraig).

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:08:35

általánosságban nem voltak rossz tapasztalataim pc-s játék telepítéssel, kivéve mikor volt fent a gépen pl daemon tools is, és akkor nem akart elindulni az istennek se

Plumper_ 2013.06.24. 13:11:21

@Aston Kanál: agreed:) nagyon sokba kerül a woooow grafikai élmény. ha woooow-ra vágysz, akkor 3 évente bele kell lőnöd 250ezer Ft-ot, és te leszel a telep császára.
ha viszont nem rakod maxra a grafikát, mert tojsz, hogy az újonnan vásárolt PC nem vinné, mégis élvezhető az élmény, elég 6 évente 150ezerért venni, vagy kábé.

Aston Kanál 2013.06.24. 13:12:07

@Bobby Newmark: ami problemat latok, az megint csak a fejlodes tempoja. A jelenlegi Core i-szeria mikor jott ki? 1-2 eve? Es maris itt vannak az uj, Haswell-processzorok, meg kisebb fogyasztassal, stb. Hiaba veszed ekkor vagy akkor, 2 ev mulva mar csak also-kozep lesz.
A tobbivel egyeterket. Ezert is vagyok pc-parti.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:13:01

@Void Bunkoid: az fps-ek is ezért lettek ennyire ..
már nem tartom magam hc gamernek (talán soha nem is), de a játékok lassan egy nagy közös masszába olvadnak, nagyobb különbségek nélkül
ötletek, történet nélkül csak látványvilág

Aston Kanál 2013.06.24. 13:15:39

@Plumper_: persze, szeretem, ha jol nez ki a program, de nem az az elsodleges nalam. Radeon 7850-nel kozel sem leszek a telep csaszara, de azert belathato, hogy a 150ezernek az maris harmada vagy negyede, attol fugg, hol veszed. Egyebkent majdnem jol lotted be, en kb. 5 evente cserelem a gepet :).

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:16:47

@Void Bunkoid: mint valamelyik játék tört verziójába beletették, hogy nem megy a cég kalozkódás miatt

Void Bunkoid 2013.06.24. 13:16:58

@pingwin: hehe, naigen :) az FPSek egyik sarkalatos pontja, hogy mindenki a minél "realisztikusabb" fizika, meg kinézet szempontjából nézi a játékot, de azért hadd tarthassa az ellenen körbekörberohanva tűpontosan a célkeresztet folyamatosan nyomatva neki a headshotot - ebből a szempontból szoktam mondani, hogy habár ilyen circlestrafe szempontból ja, egérrel jóval jobb játszani FPSt, mint kontrollerrel, VISZONT valósághűség szempontjából az utóbbi jóval jobban hajaz egy igazi puskával történő célzásra (főleg ha kikapcsolsz mindenféle aim assistot), mint a súlytalan egerezés :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:20:31

@Void Bunkoid: én meg azt mondom az tartsa ott a célkeresztet a másik fején, aki tudja

valamint nem kell célkereszt, ami megmutatja, hogy ellenség, vagy barát, főleg füstön át ne, nem kell, hogy mutassa, hogy eltaláltam az ellent, vagy sem, nem kell önmagától gyógyuló ember, legyen orvos és győgyítsa :)

Plumper_ 2013.06.24. 13:27:18

@Aston Kanál: nagykeres alkatrészekkel tartható az ár.
az ssd luxus, vinyóból úgysem kell nagy (régi is jó), az extra ház f@szság. a többi összetákolható még jóáron.
na, ehhez képest hol van bármilyen konzol?
képzelem azt a csókát, aki 1985 óta megvett minden konzolt, Nintendót, Segát, PC-t, XBoxot, darabonként legalább 10 játékot, az újabbakhoz jópár kiegészítő műanyagdarabot, szóval ő most hol áll a költségvetésében? :-D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:28:12

@Void Bunkoid: és ez még csak a kezdet:

'És itt jön be az eddig megtapasztalt egyetlen negatívum is. Ugye ezeket a kivégzéseket QTE-módban tudhatjuk le. A Quick Time Event annyit jelent, hogy a képernyőn felvillanó gombok megfelelő időben való lenyomásával tudjuk kivitelezni a támadást. Ha félrenyomunk vagy lassúak vagyunk, akkor az ellen magához tér, ellök minket magától és újra le kell gyengítenünk, hogy kezdhessünk az egész nyomkodást.

Nos, a Ryse: Son of Rome esetében ez másképp lesz. Ugyanúgy feljönnek a gombok, irányok, ám ha ne adj isten rosszat nyomunk... is sikeresek leszünk. Tehát igazából teljesen mindegy, hogy megnyomunk bárit vagy sem, hősünk kivégzi az áldozatát. A Crytek elmondása szerint "nem akartuk a játékosokat frusztrálni", ezért nincs negatív hatása a tévedésnek.'

Plumper_ 2013.06.24. 13:28:18

@Plumper_: akarom mondani: PS-t, Playstation-t.

Void Bunkoid 2013.06.24. 13:29:40

@pingwin: játssz ArmA sorozattal, az hardcore nehézre állítva ezt mind tudja, főleg multiban mókás, amikor a sarok mögül előrontó hülyegyereket szitává lövöd, aztán jön a káromkodás a csapattárstól, hogy őneki ontottad ki a belét, és lehet szabadkozni, hogy de hát nemláttam, ződruhás ember puskával, én meg lőttem oszt csá :))))

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:30:20

@Plumper_: szerintem elég sok embernek megy, igaz nem vagyok köztük

TetraB 2013.06.24. 13:30:55

gyerekek, nem tűnt fel, ha egy játék túl sokat szopat, akkor az nem véletlen? :)
én ha így járok, mindig átgondolom, nincs nekem jobb dolgom-é, hogy ennyit szívjak egy kis játékhoz?
én egyébként ezért vettem egy xboxot anno, mert párommal szeretünk multiban játszani, na az az igazi szívás! két PC-t beállítani... ahhoz tényleg néha rendszergazdának kell lenned, hogy multizni tudjál mondjuk egy órán belül.
xboxon meg split screen, aztán hadd menjen.

Bobby Newmark 2013.06.24. 13:31:35

@Void Bunkoid: Az első bekezdésed az A-kategóriáról szól? Mert azzal tényleg így van. Ez ugyanaz a zsákutca, ahová Hollywood farol be mostanában. Nagy játékba nagy pénz kell, ami nagy kockázat. Úgyhogy marad a szolgai másolás, évente folytatások, semmi új frencsájz. Plusz a folytatások is megerőszakolják az eredeti koncepciókat, és ott hagyják őket az árok szélén vérző seggel, mint pl az új Hitman. Azt a játékot komolyan nem értem, hogyan sikerült olyan alaposan tönkrekúrni...

Amit a második bekezdésben írsz, az az indie piac _egyik_ szegmense, a saját finanszírozású játékok. De csak ezeket venni figyelembe, mint indie fejlesztés, igen nagy hiba.
Ott van a Kickstarter, ami ezeket a jó ötleteket támogatja meg annyi pénzzel, hogy ne az legyen, amit írsz, legyen pénz a grafikai minőségre is.
Emellett vannak azok a játékok, nevezzük mondjuk alphaware-nek, amik a fejlesztés nagyon korai szakaszában árulják pénzért az alfateszter státuszt, amiből a fejlesztést finanszírozzák. Pl Minecraft.
Ez némileg összefolyik az ilyen free to play, pay to premium játékokkal, mint pl a World of Tanks, War Thunder, meg az MMO-k egy jó része, azok is menet közben gyűjtik a finanszírozást a fejlesztésre.

Az meg sajnos örök igazság, hogy ha valami minél szélesebb rétegnek akar megfelelni, annál ostobább. Legyen ez bármilyen médium. Szerencsére ez a játékok esetében szinte csak az A-kategóriára vonatkozik, a fentebb már említett kockázatminimalizációs stratégiára. Az indie cuccok jó részére nem.
Én pont ilyen vagyok, egyszerűen már igénylem a szinte függőleges learning curve-t, egyik kedvenc játékom a Dwarf Fortress, illetve az elmúlt évben a legtöbbet a Space Station 13-mal játszottam, egyszerűen beleszerettem teljesen. Na, ott csak az irányítás betanulása egy hétig tartott, a játék teljes és készségszintű kiismerése meg körülbelül 100-150 óráig. De tudom, hogy ezekkel az igényeimmel fehér holló kategóriába tartozom...

Köztes megoldás az "easy to learn, hard to master" megközelítés, ami egyszerre nyújt szórakozást a kauzároknak és a hardkóroknak, viszont megvalósítani rettentő nehéz, és leginkább csak RPG-k és RTS-ek esetében értelmezhető egyáltalán.

Úgyhogy én úgy vagyok vele, hogy a játékIPAR felőlem nyugodtan áshatja a saját sírját, lelkes, kreatív fejlesztők mindig lesznek.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:33:28

@Void Bunkoid: :) ez hq módban kézigránát bedobással elcseszett foglalás szinten is jó :)
de itt legalább tényleg értelmet nyer a csapatmunka
meg addig nincs is gondom, amig meg tudom különböztetni az embereket, de a tök hasonló ruhák mellett :s

Void Bunkoid 2013.06.24. 13:38:35

@pingwin: íj de gáz :P én annak idején szándékosan magamat azzal "büntettem" még az első, nagyonkockagrafikás Tomb Raidernél, hogy menteni szigorúan csak a pálya elején, valamint ha a kiscsaj netán leesett és kitörte a nyakát, akkor AZNAPRA annyi volt a TR, majd holnap folyköv. Nehezebb, feladványszerű ugrabugrálós részeket volt, hogy egy bő hét alatt csináltam meg :P

Bobby Newmark 2013.06.24. 13:39:07

@Aston Kanál: Mi ebből a tanulság? Hogy a core i sorozatot _egy az egyben_ ki lehetett hagyni. Egy fölösleges lépcsőfok, ami a jelek szerint átugorható.

Én ki is hagytam.

Az meg kit érdekel, hogy két évvel vásárlás után már csak középkategória? Az A-kategóriás játékok úgyis konzolra készülnek, azt meg a te, már "csak" középkategóriásnak számító PC-d úgyis röhögve viszi, MINEK akarnál csúcskategóriát?
Ez csak farokméregetés, semmi gyakorlati haszna. Ha ezzel akarsz menő lenni, megteheted, de semmi nem indokolja a dolgot.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.06.24. 13:44:07

@Void Bunkoid: cool, ha nem is hosszabb játékidő, de több nap
ilyesmire nem vetemedtem

Bobby Newmark 2013.06.24. 13:54:25

@TetraB: Ha eredeti játékkal egy órát szenvedsz, mire multizni tudsz, akkor az user error, már ne is haragudj.

Az tény, hogy egy haverommal mi is kettő kerek órát szoptunk, mire sikerült összehozni egy coop játékot, de az warez volt. Eredetivel kettő klikk lett volna.

Void Bunkoid 2013.06.24. 13:56:34

@Bobby Newmark: amúgy korfüggő is. Amíg középiskolás/egyetemista vagy, és van időd napi akár 5-6-8 órát szüttyögni egy játékkal (pl a betanulás része az igenis sajnos ilyen egyben letolós rész, ha megszakad, akkor úgyis elfelejted a következő sessionre...), addig oké, nekem is volt.

Most, hogy már dógzani kell meg házimunkát csinálni, állatokra-gyerekre-satöbbire is odafigyelni, így már nemigazán engedhetem meg magamnak egy hétvégi napon sem, hogy na akkor beülök reggeli után, és estig zúzok, mert garantáltan negyedóránként valami/valaki félbeszakítja a műsort :)

Aston Kanál 2013.06.24. 14:38:07

@Plumper_: szerintem az ssd nem luxus, oriasi sebessegnovekedest tapasztaltam a regi SATA2-es vinyohoz kepest. De ez mindenkinek gusztus dolga.
A HDD-m nem nagy, de a regiekkel sajnos hadilabon allok. Lehet, hogy csak en voltam szerencsetlen, de ket (mondjuk igen gyakran hasznalt Samsung) merevlemezem is bekrepalt a kozelmultban. Ezert is kellett egy uj, es gondoltam, adok egy eselyt as SSD-nek. Mas kerdes, hogy ha ez nem tortenik meg, meg mindig HDD-t hasznalnek en is. Extra hazam nincs.
A koltsegvetest illetoen ugyanott, ahol az, aki megvette a C64-est, majd az XT gepeket, 2-3-486-osokoat, az elso Pentiumokat, stb. Emlekszem en meg arra az idore, amikor az elso Pentiumok megjelentek, egy komplett gep olyan 250ezer es 350ezer korul mozgott (ne felejtsuk el, hogy ekkor meg nem igazan lehetett alkatrezeket vasarolni sehol, csak komplett konfigokat - 90-es evek eleje-kozepe). Es akkor ez a penz sokkal tobbet ert, mint ma. Hol volt ehhez kepest egy Megadrive vagy Super Nintendo ara?
De akkor is a PC a kiraly :).

Plumper_ 2013.06.24. 15:05:55

@Aston Kanál: a PC-t egy drága Technik LEGO, a konzol pedig egy némileg olcsóbb Fabuland. (van még olyan?:-)
A konzolok azért törtek az internet és böngészők világába, mert hiányt akarnak pótolni.
Igaz, én is vettem annak idején mindenféle pécét, meg szirsz@r utódokat, aztán rájöttem, felesleges a legjobbat megvenni mindenből, mert nagyobbat buksz az árán (2 évvel később féláron megvehetted volna), mintha közepesen jót vettél volna, nem horror áron. Legalábbis szerintem.
Ahogy autót, PC-t is használtan érdemes venni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.06.24. 21:12:03

@afazekas: Én egyes területeken viszonylag jártas vagyok a kétbites átlaguserhoz képest, de a telefonomra appot telepíteni bizony nem tudtam, mert egyszerűen annyira nem érdekel a téma. Megkértem a főnökömet és megcsináltam.

Az emberek többsége nem egyenszilárd tudású még közeli dolgok esetén sem. Én egyszerűen azért nem tudom használni a mobilom n+1 funkcióját, mert nincs rá szükségem...

Behajtó70 2013.06.25. 06:26:36

@ungverjaland: hol írtam, hogy a béna játékokkal nincs semmi baj? Hogy az a jó, ha szopunk vele?

Szövegértés sem megy? Akkor tényleg a konzol való Neked.

Én azt írtam le, hogy aki PC-n játszik, az jobban megismeri a PC-t. Talán ez nem igaz?

Mások meg leírták a többit, ami szintén igaz, hogy attól, hogy van 1-2 béna játék (technikailag), nem az össze PC game szar.

Ami meg a stílust illeti, igen, mélyen lenézzük a beképzel konzolos idiótakat, mert a szakértelmük egy PC-hez, amin majd dolgozniuk kell, ha dolgozni mennek, pont nulla.

És végül, szintén azért, mert láthatóan tényleg nem érted a lényeget: EZ A CIKK NEM ARRÓL SZÓLT, HOGY EGY PC-s BESZÓLOGAT A KONZOLOSOKNAK! Hanem pont fordítva! Persze, hogy felkapjuk a vizet!

Ha jól emlékszem (pedig nem tegnap volt sajnos) majd hetedikben fogod tanulni: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!

afazekas 2013.06.25. 06:42:32

@Grega: Stratégiai játék is nagyon kevés jön ki konzolra.
Civ, Heroes, HOI jön ki konzolra a pistikéknek? Minek!

Bizonyos játéktipus is még mindig PC-s pl. MMORPG-k. Csak divat temetni a PC-t.

Behajtó70 2013.06.25. 06:45:53

@Void Bunkoid: ha elég Neked az informatikából a munkahelyen, akkor te nem szereted a munkádat. Sosem leszel sokat tudó e temában....úgy hívjuk az ilyet, hogy megélhetési informatikus....nem bántásból mondom, magadban döntsd el. Erről ennyit.

Emellett: ez a cikk egy balfék konzolosról szól, aki sok idő utan visszatér PC-re, egy új notebookon, nyilván új oprendszerrel (win7 vagy 8), egy olyan játékkal, amit külföldről kellett megrenedlni, mert már olyan régi, valamint egy szar nettel.

Nem is kell többet mondani, ez egy bitless droid, semennyi PC tudással.

A PC hasznalat egy dologra biztosan megtanít: használni a billentyüzetet, egeret, megismerni a naprakész driverek fontosságát, vírusírtók kezelését, stb, ami nem kis dolog ha azt vesszük, hogy a munkahelyek nagy részén PC-vel kell dolgozni.

Persze aki kőművesnek készül, arra ez nem vonatkozik.

ungverjaland 2013.06.25. 06:46:47

@Behajtó70:

Nem te írtad azt a mondatot, de nem is közvetlenül neked válaszoltam, úgyhogy kár volt besértődni.

"Mások meg leírták a többit, ami szintén igaz, hogy attól, hogy van 1-2 béna játék (technikailag), nem az össze PC game szar."

Nem is írtam ilyet sehol. De ha egy játék szar és nem úgy működik, ahogy kéne, akkor nehogy már a user legyen a hibás.

"Ami meg a stílust illeti, igen, mélyen lenézzük a beképzel konzolos idiótakat, mert a szakértelmük egy PC-hez, amin majd dolgozniuk kell, ha dolgozni mennek, pont nulla."

Nincs több kérdésem.

"EZ A CIKK NEM ARRÓL SZÓLT, HOGY EGY PC-s BESZÓLOGAT A KONZOLOSOKNAK! Hanem pont fordítva! Persze, hogy felkapjuk a vizet!"

Szerintem nem én vagyok itt tévedésben.

"Ha jól emlékszem (pedig nem tegnap volt sajnos) majd hetedikben fogod tanulni: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten!"

Erre a személyeskedésre mindenképpen szükség volt, gondolom. Valószínűleg színvonalasabb felsőoktatási intézményben tanultam mint te, csak, hogy én is személyeskedjek. De amúgy nem gondolom, hogy neked kéne bizonyítanom bármit.

További szép napot!

Nuuk 2013.06.25. 09:08:37

Szeretek futni, méghozzá hosszú távokon. Mégis van, hogy autóba/biciklire/metróra stb. ülök, pedig fizikailag és lelkileg képes lennék lefutni azokat a távokat is.

Bütykölgettem már én is félnapokon át, hogy ez vagy az a program fusson (nemrég pl. olyan klasszikusokat mint az IG1 vagy az Outcast, na azok egy mostani gépen nem igazán érzik jól magukat). De ettől még baromira érzem annak is a létjogosultságát, hogy ha átjönnek a haverok, akkor gyorsan letoljunk a konzolon egy-két FIFA-meccset vagy MK-zzunk.

Bobby Newmark 2013.06.25. 09:58:19

@afazekas: "Csak divat temetni a PC-t."

Ja, kb 20 éve...

Bobby Newmark 2013.06.25. 10:44:20

@Nuuk: Uh, Outcast. Pont pár hónapja szedtem elő én is, az tényleg egy szenvedés, mire elindul.

De legalább lehetséges az ilyesmi, sőt, ugye a konzolos játékokat is lehet kb egy-másfél generáció lemaradással futtatni PC-n.

Az meg, hogy konzolon azonnal lehet fifázni, szerintem nem kéne, hogy érv legyen. PC-n is pontosan ugyanannyi macera lenne: semmi. Persze csak ha fel vagy rá készülve, TV konstans rákötve a gépre másodlagos kijelzőként, meg kell pár kontroller.
Mondjuk engem ez pont nem érint, a haverjaim ha átugranak mítingelni, és játék a téma, akkor jellemzően vagy valami stratégiafélén agyalunk közösen, és nem kell, hogy mindenki irányítsa, vagy hoznak laptopot, és LAN.

Nuuk 2013.06.25. 12:26:33

@Bobby Newmark: Most már olyan részletekbe megyünk bele, hogy egyre inkább szubjektív lesz a dolog, kvázi elvész a vitának az eddigi minimális értelme is :)

Nálam, hangsúlyozom: nálam olyan a lakás berendezése, hogy nem egy helyiségben van a tévé és a gép (főleg azért, mert gyakran melózom is rajta). Ha 2-3 sör után hirtelen valamelyik haveromnak az az ötlete támad, hogy toljunk le egy Sub-Zero vs Raiden párharcot, akkor azt kényelmesebb konzolon megoldani. Hangsúlyozom, nem lehetetlen PC+TV módszerrel sem ahogy írtad, meg nem is olyan nagy ördöngősség.

Stratégiát egyszer raktam fel a boxra, egészen öt percig maradt rajta. :) Mindkét cuccnak megvannak az előnyei/hátrányai, ami alapján adott helyzetben választok, ennyi. (lásd még autó vs. kerékpár vs. tömegközlekedés)

afazekas 2013.06.25. 15:46:28

@Behajtó70: Én is így gondolom. Hígul a szakma az informatikusok között illetve már mindenki annak gondolja magát.
Még programozót is el tudok képzelni, aki belehal ha fel kell telepíteni vmit...

Goreczky Zsolt 2013.06.26. 15:14:35

Azt hiszem alapvetően arról is van itt szó, hogy ha az ember folyamatosan benne van a PC világában, akkor kevesebb ilyen meglepetés éri, mert már csírájában is találkozik mindenféle bonyolult helyzetekkel. Mint pl. a Steam. Képzeljük csak el, hogy valaki, aki már 5-6 éve gép közelébe se ment, vagy ha igen, max szövegszerkesztőt és gmailt használt, egyik nap elhatározza, hogy játszani akar, megvesz egy játékot a boltban, beteszi a lemezt a gépbe, az meg feltelepít egy ismeretlen programot, ami regisztrációt kér, emailen aktiválni kell, aztán a vásárolt játék tokjában lévő aktivációs kóddal kell ténylegesen "megvenni" a gémet, az szép lassan letölt, a gép újraindítását kéri, és játszani csak úgy lehet vele, hogy előtte belépsz a Steam alkalmazásba.

Persze, nekünk egyszerű, de annak, aki eddig tényleg nem játszott gépen, vajon milyen könnyű lehet ez?

Egyébként valamennyire visszafelé is ez van, mármint PC-ről konzolra. Az első fennakadási pont általában, hogy miért nem kell telepíteni, aztán meg hogy hol lehet a grafikát feljebb állítani, mire az újdonsült konzolos megtudja, hogy azt nem lehet (ez persze inkább a fiatalabb generáció problémája szokott lenni).

Ja, a Uplay meg egy rakás gőzölgő kupac szar, engem az Assassin's Creed valahanyadik részével szivatott meg mocskosul, pedig értek a PC-hez, papírom is van róla. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása