aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: fémmérgezés Takács Máté
2013. április 29. 15:47:00

Kategória: film 4 komment

A Vasember 3. szédületes összeggel rajtolt el az elmúlt hétvégén, és nem csak az összesített nemzetközi porondon múlta felül a Bosszúállók nyitányát, hanem nálunk is.

> új filmek
Az elmúlt cirka öt év során óriásit fejlődött nálunk a képregényes szuperhős-kultúra, ami akár Batman-, akár Vasember-trilógia jegyeladási adatain is végigvezethető. A fő érdem talán éppen e két hősé, de oly mértékben zúdultak ránt a világmegmentők, hogy mindenki kivehette a részét az alapozásban. Még az olyan újoncok, mint Thor és Amerika Kapitány is egészen megkedveltették magukat a magyarokkal (miközben azért akadtak partvonalra szorulók, úgymint a Zöld Lámpás), s ez végső soron a Marvel remek stratégiájának köszönhető, amivel Észak-Amerikában csak a rutint hozta ki a nézőkből (minden szuperhős-filmre el kell menni), a világ többi részén azonban elemi érdeklődést sem ártott csiholni. Az évről évre jelentkező Bosszúállók-filmek közül nálunk is az egy évvel ezelőtti össznépi felvonás bizonyult a legnépszerűbbnek több mint 300 ezer eladott jegyével, és igen komoly távolságba helyezte magát az egyéni bevetésektől. Azok közül a Vasember 2. áll a legjobban a maga 165 ezer látogatójával, aminek már most 55%-át magáénak tudja a Vasember 3. Igen, a legfrissebb felvonás a legnagyobb blockbusterek módjára söpört le mindent Magyarországon, 92.243 nézője 20 ezres előnyt jelent a Bosszúállókhoz képest, 132.9 millió forintos nyitánya pedig ott van az all-time top 25-ben: az Alkonyat zárórésze óta, azaz csaknem fél éve nem járt film ilyen magasságban. Az első Vasember öt évvel ezelőtt 105 ezer nézővel zárta pályafutását, ami az új rész számára legfeljebb két további napot igényel, majd a következő hétvégén a középső epizód végeredményét is maga mögött fogja hagyni. Nem látszik semmi akadálya annak, hogy végül a Bosszúállókat is túlszárnyalja, akár megkétszerezve a két évvel ezelőtti számokat. Robert Downey Jr. hazai népszerűsége tovább már aligha nőhet, az általa játszott figura most már Batmannél is népszerűbb (A sötét lovag: Felemelkedés 86.643 nézőt mozgósított ugyanennyi idő alatt), ami nagy szó tulajdonképpen mindkettőjük szempontjából, hiszen az első részek mindkét franchise esetében visszafogottan szerepeltek. A Forum Hungary a biztos siker tudatában 45 moziba küldhette szét a filmet, mindenféle formátumban és nyelven, de a végső számok talán még a forgalmazó számításait is felülmúlják. Azért az mind a Paramountnak, mind a UIP-Duna Filmnek nagy érvágás, hogy éppen akkor vándorolt el tőlük a Marvel-bödön, amikor igazán beindult a biznisz.

A Nicholas Sparks-ot övező tengerentúli imádat a filmadaptációkról született kritikákat elnézve megfejthetetlen talány, az viszonyt már kirajzolódott, hogy Magyarországon inkább az idősebb korosztály igényeivel találkoznak e melodrámák. Az Üzenet a palackbanon és az Éjjel a partonon kívül ugyanis egyetlen darab sem boldogult a kasszáknál, márpedig amelyekről szó van, azokban olyan fiatalság-kedvencek játszanak, mint Miley Cyrus, Zac Efron, Amanda Seyfried és Channing Tatum. A tavaly ilyenkor futott Szerencsecsillagénál (4.650) is gyatrább kezdeti nézettséget hozott a Menedék című darab, melyben a Mindörökké rock főhősnője (Julianne Hough) és Joshn Duhamel, a Transformers és a Las Vegas című sorozat sztárja borul össze. A 3.364 érdeklődő képes volt ugyan dobogóra segíteni a Big Bang Media által forgalmazott románcot, ám a 4.5 millió forintos start mellett a bronzérem nem oszt vagy szoroz. A 23 moziban látható film alighanem a 10 ezer nézőt sem éri el.

Kereken hat éve volt utoljára Brian De Palma-film a magyar mozik műsorán, na nem mintha a Fekete Dália bármilyen módon is emlékezetes lett volna. A Gyilkos vágyak azonban a rendező elviekben még létező nívójától függetlenül is remélhetett némi figyelmet, már csak sokat ígérő sztorija miatt is, azonban az 1.9 millió forintos rajt ehhez képest alacsony. Az ADS Service tíz moziban futtatja ezt a thrillert, amit már 1334 néző is a top 10-be juttatott, nevezetesen a kilencedik helyre. Július magasságában talán többet ki lehetett volna hozni ebből, így viszont csak az tűnik biztosnak, hogy a francia eredeti háromezer nézőjét meghaladja majd a túl tucatjellegű címmel bíró Gyilkos vágyak.

A Budapest Film 11 moziban mutatta be A hipnotizőr című svéd krimit. Lasse Hallström filmjére 856-an voltak kíváncsiak, ami 1.24 millió forintot eredményezett. Az Ébredést 104-en nézték meg a Cirko-gejzírben, míg a Ködbenre 111-en ültek be ugyanott.

> korábbi filmek
A Vasember 3. berobbanása a jó időjárással karöltve taszította a mélybe a korábbi filmeket. Ez a legkedvezőtlenebbül a Feledést érinti, ami ismételten nagyot lépett hátra. A UIP sci-fijére a harmadik körben már kevesebb mint tízezren fizettek be, az össznézőszám pedig 89 ezren áll.

> végszó & ami jön
Egyetlen jól irányzott blockbuster képes menteni a komplett forgalom becsületét. A Vasember 3. nem kevesebb, mint 78%-át birtokolja a top 10 nézőinek, s ez talán még rekordarány is lehet (egy éve a Bosszúállók 73.9%-ot mutatott). Az összbevétel kedvezőbb, mint egy esztendeje és a legjobb február közepe, a Die Hard - Drágább, mint az életed premierje óta. A folytatásban továbbra is Vasemberen a világ szeme, hiszen kisebb címek sorakoznak fel. A hívás című thrillerben Halle Berry kerül bajba, A nagy napban pedig Robert De Niro és Diane Keaton, de a Jurassic Park 3D szereplői nevetnének az ő bajaikon. A három film közül is alighanem a UIP újrája nevet a végén.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 ú Vasember 3.
132,9m - 132,9m 92,243
2 1 Feledés 13,8m -51,9% 121,1m 88,969
3 ú Menedék
4,5m - 4,5m 3,511
4 3 Croodék
4,1m -33,9% 194,8m 141,652
5 4 Horrorra akadva 5.
2,8m -57,0% 10,4m 8,103
6 2 G.I. Joe: Megtorlás
2,6m -67,0% 97,1m 65,371
7 6 Támadás a Fehér Ház ellen
2,1m -53,8% 48,3m 34,963
8 5 Az óriásölő
2,0m -60,2% 104,4m 70,257
9 ú Gyilkos vágyak
1,9m - 1,9m 1,334
10 8 360
1,8m -44,8% 6,3m 4,593

 

 

 

 

 

 

 

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

box office marvel sci fi budapest film forum hungary drama action brian de palma sequel robert downey jr superhero cirko iron man romance nicholas sparks eurocinema 3d cinema box office hazai big bang media ads service

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr605252730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wintermoots (törölt) 2013.04.29. 16:45:25

amit nem igazán értek, hogy mi értelme tizenpár moziban bemutatni egy filmet úgy,hogy a videotárba sem kerül fel, a videomegjelenés meg 4+ hónap múlva, ha egyáltalán.
biztos van valami oka, hogy először mozi,nem video (vagy legalábbis videotár) csak én tényleg nem értem, mi.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.29. 17:02:03

érdemes volt reklámozni orrba szájba ezek szerint.
mármint a vasembert.

drazsika 2013.04.29. 19:16:31

Arról van valami információ, hogy a feliratos vetítések milyen nézettséget jelentettek az egészből?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.29. 20:05:46

@drazsika: A nyitónapon, azaz csütörtökön 9.2% volt a feliratos kópiák részesedése a nézőszámból, és én azt gondolom, a hétvége hátralévő részében ez a szám kicsit szűkülhetett.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása