aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: óz, a hatalmas Takács Máté
2013. március 10. 17:23:00

Kategória: film 10 komment

Hiába két hónapnyi nyögve nyelés, ami biztosra vehető, az azért be is igazolódik még ebben a rossz passzban lévő 2013-ban is: a nagyon hajtott Óz, a hatalmas címéhez méltó összeggel szerzett vezetést. Ezalatt A tetovált lány rendezőjének hollywoodi debütje észrevétlen maradt, Az óriásölőt pedig teljesen elsöpörte a nagy varázsló.

> új filmek
A Disney stúdió szándéka, miszerint filmet készít L. Frank Baum Óz-könyvei alapján, régre nyúlik vissza (és itt most tényleg hosszú időre tessék gondolni: a jogok 1954-ben már hozzájuk kerültek egyszer), s a legjobb, amit összehoztak, a Visszatérés Óz földjére című film volt a nyolcvanas évek derekán. Az Alice Csodaországban 2010 tavaszán történt sikere aztán rámutatott arra, hogy egy közkedvelt, széles körben ismert történet nagyszabású feldolgozásával nehezen lehet felsülni, pláne a növekvő nemzetközi érdeklődés mellett. Ekkor alighanem feltüzelte a stúdiót a gondolat, hogy az akkor már tervezőasztalon lévő Óz, a hatalmas (Oz the Great and Powerful; hazai bemutató: már a mozikban) is erre a sárgaköves útra léphet. Az 1939-es Óz, a csodák csodája az amerikaiak egyik legkedveltebb filmje, a történet helyszíne rengeteg látványelemnek adhat teret, 3D-vel kiegészülve pedig maximalizálni is lehet az érdeklődést. A térhatás iránt a köztes időben alábbhagyott az érdeklődés, ám az ilyesfajta mesefilmek továbbra is messzemenőkig kiszolgálják a közönséget. Azt a közönséget, akik már hetek óta elutasítottak minden eléjük tolt alternatívát, így Sam Raimi 215 millió dolláros filmjének annál is könnyebb dolga volt uralma alá hajtani a toplistát: a 80 millió dolláros első hétvége A hobbit: Váratlan utazás óta a legmagasabb, március havában pedig a harmadik legerősebbet jelenti Az éhezők viadala és a már sokat hivatkozott Alice Csodaországban mögött. Hogy utóbbit végül nem érte be a Disney vélhető reménykedése ellenére, az betudható Johnny Depp hiányának is a már említett 3D-visszaoszorulás mellett. A kiadós reklámhadjárat alighanem 300 millió dollár fölé propellálta a komplett költségeket, így legalább egy 250 milliós szintet illendő volna megütnie a filmnek (az Alice arányait követve 230 milliónál állna meg), a globális bevétel (amihez az Észak-Amerikán kívül eső nézők 70 millióval járultak hozzá a hétvégén) pedig félmilliárd dollár fölé várható.

A felnőttek a hétvégén azzal voltak elfoglalva, hogy gyermekeikkel beüljenek az Ózra, így Niels Arden Oplev, A tetovált lány rendezőjének angol nyelvű bemutatkozását teljesen maga alá temette a Disney blockbustere. Nem mintha a Dead Man Down bármi jóra számíthatott volna akár úgy, ha egyedüli premierként érkezik, de az 5,3 millió dollár még Colin Farrelltől is gyenge. Az újságírók véleménye meg is magyarázza, miért e érdektelenség: egy bűnügyi thriller esetében az európai látásmód nehezen házasítható az amerikai eszköztárral; az meg már mellékes ezek után, hogy nem egy kritikusnál került elő kifogásként a cselekmény menetének és fordulatainak abszurditása. Több se kell a nézőknek, nem fogják ajánlani másnak, így meg akár 10 millió alatt ragadhat a FilmDistrict bemutatója. Ezt 30 millió dollárnyi befektetés gazdái bánják.

> korábbi filmek
Ha a múlt héten nem vált volna bizonyossá valaki számára, most már nagyon jól látható, mennyire rosszul taktikázott Az óriásölő premierdátumának megválasztásával a Warner.. Először ugyanis a hónap második felére volt várható az égig érő paszulyon fel-le közlekedők története, ám mikor az Elysium nyárra vándorolt március elsejéről, a megüresedett hely túl csábítónak tűnt. Ügyet kellett volna vetni az egy héttel odébb tornyosuló Óz, a hatalmasra: most a 195 milliós, már a múlt héten megbicsakló kalandfilm 63%-ot zuhant, vagyis a második hétvége már csak alig 10 millió dollárt tartogatott. Tíz nap alatt még 45 millió dollár sem gyűlt össze, ami valószínűleg azt jelenti, 60 millió lehet már csak a kitűzött cél. Kizárólag az amerikai bevételeket figyelembe véve, ezzel a film ott van minden idők 10 legnagyobb bukása között.

Egy hónappal bemutatóját követően a Személyiségtolvaj még mindig dobogós helyen áll, jól szemlélteti ez, mennyire érdektelen az idei felhozatal az amerikai nézők számára. A Universal vígjátéka csaknem beérte már a Förtelmes főnököket, azaz a rendező előző munkáját, s közelít a 120 millió dollár felé.

> végszó & ami jön
Égető szüksége volt már a moziknak egy olyan filmre, mint az Óz, a hatalmas, de valójában a nézőknek is, hiszen oly sok ígéretes filmben kellett már idén csalatkozniuk. A Disney fantasyje kielégíti a feltornyosult igényeket, hiszen Az óriásölővel ellentétben sikerült tisztáznia, hogy 100% családi moziként kell tekinteni rá –ebben persze a korábbi film is segítséget nyújtott–, s nyilván nem csak a stúdió és a box office-t méricskélők asszociáltak az Alice Csodaországbanra, hanem a közönség jelentős hányada is. A film a top 10 bevételének közel kétharmadát birtokolja, s a jövő héten is könnyűszerrel vezeti majd a listát, várhatóan 45-50 millió dollár körüli összeggel. Kihívói a Steve Carell és Jim Carrey főszereplésével készült The Incredible Burt Wonderstone című bűvészes komédia lesz, meg egy Halle Berry-thriller The Call címmel.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
The Call | 2500 | $9m
The Incredible Burt Wonderstone
| 3100 | 17,5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Óz, a hatalmas
$80,3m $80,3m
2 1 Az óriásölő
$10,0m $43,8m
3 2 Személyiségtolvaj $6,3m $116,5m
4 ú Dead Man Down
$5,3m $5,3m
5 4 Csapda $5,1m $31,9m
6 3 Képszakadás
$5,1m $16,8m
7 7 Safe Haven
$3,8m $62,9m
8 8 Napos oldal
$3,7m $120,7m
9 6 Escape from Planet Earth $3,2m $47,8m
10 5 The Last Exorcism Part II
$3,1m $12,1m

Címkék

disney fantasy thriller box office sam raimi colin farrell action 3d cinema oz the great and powerful

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr85126368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2013.03.10. 17:28:31

Bár itt a cikkben az Óz költségvetése 215 millió dollár, de olvastam már olyat is, hogy 325 millió. Most akkor melyik? Bár lehet, hogy az utóbbiban benne van a marketing költség is, fene tudja. Ne titkolózzanak, legyen egyértelmű mi mennyibe kerül.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.10. 17:58:05

@Atkakukac1989: Nem mindegy végül is? Engem sokkal jobban izgat a Csapda költségvetése, arról semmit nem találni. :)

DedPul 2013.03.10. 18:11:37

Az Óriásölő annyira nem tud érdekelni, hogy az hihetetlen. Még egy Trailert nem láttam belőle.. Nagy pacsi a marketingeseknek, pedig én általában minden előzetest megnézek.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.03.10. 18:31:27

Most nézem, hogy A lehetetlen 166 millió dollárt szedett össze világszerte. Ez ám a sleeper hit.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.10. 18:32:55

@Daemiaen: Kiírták a stáblistán? :) Na jó, igaz, hogy én csak két helyen próbáltam utánanézni. Ha már itt tartunk, Kamarás Iván miként vizsgázott The Rock hangjaként?

Daemiaen 2013.03.10. 18:50:55

@Takács Máté: Van egy kis, eldugott oldal, úgy hívják: IMDb. :)

Nagyon rosszul vizsgázott. A miniszter félrelép óta köztudott, hogy van néhány szótag, amellyel meggyűlik a baja, hangszíne pedig totál nem illik Johnsonéhoz.

Igaz, én nem vagyok mérvadó, gyűlölöm az újkori szinkronokat, ptk-ba iktatnám a szar szinkron elkövetőinek büntetését.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.10. 18:59:14

@Daemiaen: Az IMDb-re bárki bármit szubmittálhat, de mondjuk általában megbízom az ottani költségvetési adatokban, úgyhogy most már nyugodt vagyok. :)

Ami Kamarást illeti, egy kellemetlen alkalom ugrik be: a Hitman mondjuk már nélküle is gyatra volt.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.10. 21:00:26

@Takács Máté: Szerintem nem volt rossz. Mármint olvastam róla, hogy ő lesz a magyar hangja, de aztán valahogy kiment a fejemből (és itt most kb 1 napról beszélek, mert ilyen kiváló a memóriám). Mikor néztem, fel sem tűnt, igaz nem a megszokott hang volt, de hallás alapján nem asszociáltam Ivánra egyáltalán.

Wintermoots (törölt) 2013.03.11. 18:06:30

vajon a dead man down lesz nálunk?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása