aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: amíg alszol [mientras duermes] (2012) Németh Barna
2012. november 15. 07:06:10

Kategória: film 4 komment

A mára már (bizonyos körökben legalábbis) kultikussá vált [Rec] rendezője ezúttal a Mi történt Baby Jane-nel? és a Dexter közé lőtte be filmjét, aminek jó esélye van rá, hogy (bizonyos körökben legalábbis) kultikussá váljon.

mientrasduermes.jpg

Pedig az alapötlet nem túl összetett: adott egy házmester, aki meg akarja keseríteni a lakók életét, különösen a mindig vidám Claráét. A rendező okosan elkerüli, hogy ezt a szituációt az egyre erőszakosabb eseményekre élezze ki, sőt, még csak nem is az áldozat szemszögéből látjuk a történéseket. Ebből már nem nehéz kitalálni, hogy a szociopata házmester lelkének legmélyebb bugyraiba szállunk alá, s ez csavar egy kicsit a alaphelyzeten.

Így sikerül kivédeni, hogy a néző Clara sajnálatára koncentráljon, vagy a jól bevált, "mi ezek a fura neszek" filmelemeket követve izgatottan rágja a körmét és/vagy popcornját. Ehelyett egy beteg lélekről tárul fel szépen , fokozatosan a kép, egy olyan emberről, aki képtelen boldog lenni, és aki másokat sem akar annak látni. Ez a realistán, szinte mindenféle sallang nélkül tálalt pszichológiai utazás pedig működik is, pedig a történet egyes elemei (értsd: hülyeségei) majdnem tönkreteszik az egészet. Különösen zavaró, hogy a sztori szempontjából fontos szomszéd kislány (ő az, aki tud mindent) és a házmester kapcsolata csak úgy lóg a levegőben, vagy hogy a semmiből sikerült előkapniuk Clara szerelmét, de a rendező remek hangulatteremtő készsége és legfőképpen Luis Tosar kiváló alakítása kárpótol a legtöbb hiányosságért - a filmtörténet meg gazdagabb lett egy újabb nagyszerű antihőssel, amit ezután illik majd rátenni a filmvászon legjobb elmebetegeit felvonultató listákra.rating-7.gif

Mientras-duermes.jpg

Címkék

kritika thriller luis tosar eurocinema kritika szokatrany 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164907771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.15. 07:26:49

Voltak gondjaim a filmmel, méghozzá hasonlóak mint neked.

Alapszituáció, hangulat, színészek, rendezés: ez mind rendben van, de a sztori itt-ott megbicsaklott, és a forgatókönyvíró kénye-kedve szerint hajlott el attól, amit én reálisnak mondhatnék.

SPOILER!

Három dolgot emelnék ki:

1. Az ismeretlen "rajongó" által üldözött nő, miután komolyan meglepődik azon, hogy a házmester milyen sokat tud erről a témáról, simán elmeséli neki, hogy áll a nyomozás: a rendőrök tudják, hogy az elkövető a házból küldözgeti az SMS-ket. Nem éreztem olyan közvetlennek a viszonyukat ahhoz, hogy egy ilyen infót megosszon valakivel, aki akár gyanúsított is lehetne.

2. Miután Clara barátja megtudja, hogy a házmester miket rejteget Clara ágya alatt, a rendőrség értesítése maga szembesül a pszichopatával. Még ha én vagyok a legnagyobb macho a világon, akkor is előbb szólok a zsaruknak, és utána hívom fel a lakásomra (vagy inkább még utána se) a pszichopatát a kecómra szembesíteni azzal, amit szerintem tett.

3. Apropó talált cuccok: ha Cézár minden este hátizsákkal jön-megy Clara lakásába, akkor egyáltalán minek hagy ott nála mindenféle dolgokat???

Ezek a dolgok rendesen aláásták számomra a film erejét, hisz mind az áldozattal, mind pedig a hidegvérűnek és találékonynak tálalt pszichopatával nehezebb úgy együtt érezni, ha ilyen hülyeségeket csinál.

Németh Barna 2012.11.15. 07:36:39

@Zalaba_Ferenc:

SPOILER!

1. Igen, ez fura volt kicsit, de azért a fickónak elég bizalomgerjesztő feje volt. Mindenkivel ilyen bizalmas viszonyban volt, legalábbis több lakóval beszélt személyes dolgokról.
2. Vannak ilyen férfiak, és elnézve a két fickó fizikumát, a szerető okkal gondolhatta, hogy kiveri Tosarból a szart is:)
3. Hát igen, erre nincs magyarázat. Meg is lepődtem, amikor a pofájába ömlött a cucc, mikor a párocska hancúrozott. Nem értettem, minek hagy itt ilyesmit.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.15. 07:49:08

SPOILER!

1. Akkor viszont azt nem értem, mit csodálkozott, mikor láthatta, hogy a házmester is ott dumál mindenkivel, meg hát akkor egyébként se lehetett egy IQ-bajnok, ha a ház lakóinak arról beszél, hogy az őt zaklató fickó a házban lakik. :)

2. Ezek a férfiak nem néznek filmeket. :)

DeadlyGr 2012.11.15. 15:07:38

SPOILER!

nálam ott sántított a dolog, amikor a rohanó férfit üldözte a lakásban, majd az azt mondja, hogy csak a táskájáért jött: ha csak azért ment a lakásba, akkor miért zárta magára az ajtót?
a többi dolog annyira nem zavart be, nem volt rossz film, de a 10/7 jogos.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása