aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: chasing clouds Takács Máté
2012. október 28. 16:53:29

Kategória: film 7 komment

Amilyen erős volt eddig október hava, olyan kutyaütő véget ér. Négy premier mondott csődöt; akad, amelyik költségvetése okán és van, amelyik azon egyszerű ténynél fogva, hogy szinte senkit sem érdekelt. Ez elegendő mozgásteret adott Az Argo-akciónak ahhoz, hogy forgalmazásának harmadik hetében végre az élre lépjen. A Felhőatlasz a harmadik helyre úszott be, a Silent Hill: Kinyilatkoztatás ötödik lett, Curtis Hanson és Gerard Butler szörfdrámája, a Mavericks - Ahol a hullámok születnek pedig a top 10-be sem került be.

383986_498650950145151_1019602918_n2.jpg

ÚJ FILMEK
A Felhőatlasz (Cloud Atlas; hazai bemutató: november 22.), David Mitchell 2004-es regényének adaptációja, nagyszabású vállalkozás. Egy három órás, korhatáros, 102 millió dollárból, több ország koprodukciójában készült, megfoghatatlan történettel, sok ismert színésszel és ugyancsak beazonosítható rendezőtriumvirátussal bíró fantasztikus drámáról van szó. Nagyszabásúvá mégis az teszi leginkább, hogy a kezdetektől tudható volt: az Egyesült Államok közönsége nem lesz kíváncsi rá oly mértékben, ami méltó lenne a film megelőlegezett presztízséhez. Sok múlott tehát a kritikai fogadtatáson, minek hátán számos, alapvetően nehezen eladható film jutott már kerek bevételi mutatókhoz. A Felhőatlasz valódi kudarca tehát nem az, hogy csupán 9,4 millió dollárt hozott az első hétvégén, hanem az, hogy sem az újságírókkal (közepes Rotten Tomatoes-színvonal), sem pedig nézőivel ('C+' CinemaScore) nem találta meg a közös hangot. Ezek után nehéz lesz akár csak a költségvetés harmadáig eljutnia, de a vállalkozás sikerességének terhe mindig is Európára (és Ázsiára) hárult, hiszen túlnyomó részt német pénzből forgott filmről van szó, jobban mondva, az eddigi legdrágább német produkcióról (Tom Tykwer-film már nem először birtokolja ezen címet). A Warner Bros. tehát csak azért a pénzért sírhat, amit a forgalmazásra és egyéb járulékos tevékenységekre kellett költenie.

Videojáték-adaptációkból időnként fel-felbukkan egy, de folytatás csak kevéshez készül, hiszen bármennyire is népszerű egy játék, a filmváltozataiknak meg kell izzadnia a jó bevételért. A Kaptár-széria sikere a mindenki, és nem csupán a játék kedvelői számára közismert alapvetéssel bír (zombiapokalipszis), így könnyen jutott el tíz év alatt öt részhez. A Mortal Kombat és a Tomb Raider esete már egészen másképp fest, és most ezekhez a rosszul végződött karrierekhez csatlakozik a Silent Hill: Kinyilatkoztatás (Silent Hill: Revelation; hazai bemutató: november 1.) is. Az Overture Films által felkarolt produkció 8 millió dollárt fialt csaknem háromezer moziból, háromdimenziós vetítések közepette, ami egészen silány adat (az első felvonás egy nap alatt gyűjtött ennyit). A problémák régiek: sok idő telt el az első epizód óta (hat és fél év!), illetve semmilyen újdonságot nem képes felmutatni a folytatás, miközben az első rész félelemkeltési módszere egyszerhasználatosnak bizonyult. A katasztrofális kritikákról szükségtelen szólni, annál inkább égő, hogy a 20 millió dolláros költségvetés megugrása is veszélyben forog, ha csak az amerikai porondra szorítkozunk, ám megint nem Hollywoodé minden felelősség: kanadai-francia koprodukcióról van ugyanis szó.

Ismeretlen szereplőkkel tarkított kis költségvetésű, de nagyra vágyó (jelen esetben ez a több mint 3000 mozis bemutatóban nyilvánul meg) vígjátékokkal sem lehet biztosra menni, és az igazi durranások egyre ritkulnak. Ami a Pitch Perfectnek sikerült, a Fun Size-nak nem: a Halloween idejére helyezett történet kevés volt ahhoz, hogy megmozgassa a fiatalokat, akik egyértelműen a horrorban és a mészárlásban látják ilyenkor az ideális időtöltést, semmint egy a szóbanforgó éjszakán kisöccsét kajtató tinédzserlány vicces helyzetekkel teli kalandjában. A Paramount Pictures elmérte magát mindennel: 4 millió dollár folyt be a kasszákba, amivel csak a 10. helyre bírt felkapaszkodni a film, gyalázatos mozinkénti átlagos bevétellel. Innen a 14 milliós költségvetés is hegymenet lenne.

Ugyancsak nagy falattá vált alacsony, 20 milliós költségvetése a Mavericks - Ahol a hullámok születnek (Chasing Mavericks; hazai bemutató: november 22.) című nevezőnek. Az igaz történetet feldolgozó filmben egy ifjú készül meglovagolni az egyik leghírhedtebb szörfhullámot, amihez egy helyi legenda (Gerard Butler) segítségét kéri. A 20th Century Fox látott elég fantáziát a projektben, és miért ne látott volna, ám a nézők nem: a film egymillió alatt hozott nyitónapján, hétvégi eredménye pedig nem sokkal haladja meg a 2 milliót. Mindez röviddel a Won't Back Down hasonlatos megsemmisülését követően történik, és még a nyári People Likes Us tehetetlenségét se feledjük, hogy ismételten leszögezhessük: a nagy stúdióknak drámával aligha éri meg próbálkozni, ha nem direkt módon célozzák meg vele a díjszezont. Curtis Hanson rendező akár mesélhetne is erről, hiszen mikor legutóbb hallottunk felőle a mozikban, a Szerencse dolga című pókermozi ugyancsak siralmas bevétellel távozott a 2007-es nyári szezonból. Tetézné a bajt, hogy a kritikusok még ettől a premiertől sem voltak elragadtatva, ám a nézőket könnyebben megnyerte magának a Mavericks (B+ értékelés). Ez persze semmire nem lesz elég.

KORÁBBI FILMEK
Két hetet töltött el figyelemfelkeltő másodikként Az Argo-akció, mígnem végre megkapta jól megérdemelt első helyezését. A Warner Bros. terjesztése ezúttal is kis mértékben veszített bevételéből, ugyanakkor 12,4 millió dolláros vezető összege az esztendő második legalacsonyabbja a szeptember eleji mélypont mögött. Ben Affleck filmje 60 millió dollár felett jár, és az oscaros hátszéllel bizonyosan el fogja érni majd a 100 milliót.argo620.jpg
Ezüstérmes, vagyis két helyet is lépett előre a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak. Az élmezőny képtelen szabadulni a Sony animációs filmjétől: az ötödik héten még mindig közel 10 milliót hoz, összbevétele pedig már meghaladja a 130 milliót.

Drasztikus mértékben csappant meg a Parajelenségek 4. bevétele, ám mindez persze nem meglepő. A Paramount sem valószínű, hogy különösebben megkönnyezi a 70%-os elpártolást, hiszen továbbra is remek üzlet ez a fajta horror, csak aztán jó lesz vigyázni: a mostani felvonás innen már csak 50 millióig jut, ami kevesebb, mint az előző rész nyitánya.

Nem került még le a radarról az Elrabolva 2. A Fox akciófilmje második hete él meg kedvező csökkenési arányt, és az ennek nyomán végül megvalósuló 130-135 millió közötti végeredmény minden bizonnyal harmadik részt fog eredményezni.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A rekordokat kihívó hónap tehát negatív előjellel zárul: az összes premier kudarcot vallott, de legalább annál több lesz a hely az újoncoknak. Megkezdődik a holiday-szezon, vagyis a november elejétől az új év beköszöntőig tartó időszak, ami sok sikervárományost tartogat. A Rontó Ralph lesz az első, ami megmérettetik: a Disney 52. animációs filmje, Micimackó tavalyi csorbáját feledtetve igyekszik Aranyhaj nyomába szegődni, amiben azért nem lesz egyszerű dolga, hiszen régi videojátékokkal áll elő mai gyerekeknek. Robert Zemeckis a Számkivetett óta először jelentkezik élőszereplős filmmel, és Denzel Washingtonnal ill. kedvező kritikákkal a fedélzeten a Kényszerleszállás hosszú távon jó esélyekkel áll pályára, noha a startot a Paramount nem könnyíti meg a 2000 alatti moziszámmal. A harmadik országos premier egy szűk közönséghez szóló akció-western, RZA első rendezése, melyben egyúttal a főszerepet is ő játssza Russell Crowe-val az oldalán: ez a The Man with the Iron Fists.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Kényszerleszállás | 1800 | $19,000,000
The Man with the Iron Fists
| 1800 | $5,000,000
Rontó Ralph | 3600 | $38,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 2 Az Argo-akció $12,4m $60,8m
2 4 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak $9,5m $130,4m
3 ú Felhőatlasz
$9,4m $9,4m
4 1 Parajelenségek 4.
$8,7m $42,6m
5 ú Silent Hill: Kinyilatkoztatás
$8,0m $8,0m
6 3 Elrabolva 2.
$8,0m $117,4m
7 7 A maflás
$5,5m $30,6m
8 6 Sinister
$5,1m $39,5m
9 5 Alex Cross
$5,1m $19,4m
10 ú Fun Size
$4,1m $4,1m

Címkék

horror box office comedy sci fi drama wachowski gerard butler curtis hanson silent hill tom tykwer cloud atlas 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164875153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.28. 17:08:14

102 millió jegyeznek a Felhőatlasznál? A film két német producere még 140 millióról beszélt, mikor pár hónapja Magyarországon jártak. A BuFi helyében pedig átgondolnám a film marketingstratégiáját (szinkront ennek a filmnek? hááát), ha nem akarnak óriásit bukni.

Az Elrabolva 2. pedig csúnyán keresztbe tesz annak, amit mostanság az amerikai közönség "okosodásáról" vallottam. Emberek, kézigránátok dobálásával tájékozódik!!!

freddyD 2012.10.28. 17:23:31

Ugyan, ki nem tudta előre, hogy a Cloud Atlas bukta lesz?

Ilyen áraknál az ilyen megfoghatatlan promócióval rendelkező valami inkább elrettentő, mint nézőcsalogató

Drakeamarth 2012.10.28. 17:45:30

Nagyon szomorú vagyok, mert a Cloud Atlas pontosan az a film, ami nem érdemelte meg a bukást. Elképesztően ambíciózus vállalkozás mind témájában, mind stílusában, mind hosszában. Aki örül a film bukásának az remélem élvezettel nézi a Taken 2/Transformers és egyéb agyatlan f*szságokat, amelyek simán nyereségesek. Sajnos kivételnek számít a Bosszúállók és TDK-szerű igényes blockbuster.
Így, hogy bukott a Cloud Atlas, a büdös életben nem készül még ilyen szintű vállalkozás. Vagy ha mégis, tíz éven belül semmiképpen és az is bukni fog.

Aminek örülök, hogy a vélemények nem egyértelműen középszerű filmet sejtetnek, hanem csak erősen megosztót. Van akinek ez egy 10/2, van akinek 10/9. Érdemes olvasgatni az IMDB érékeléseit, Roger Ebert és Richard Roeper kritikáját.

Borzasztóan várom a filmet továbbra is :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.28. 17:51:30

@freddyD: Kicsit bíztam az ellenkezőjében. AZ ilyen merész produkciókból tudnak kinőni a legváratlanabb sikerek. Anno a Mátrixra se fogadtak túl sokan, és nézd, mi lett belőle!

Atkakukac1989 2012.10.28. 18:05:21

Egyszerűen nem bírom megérteni, miért nem érdekelte az embereket a Felhőatlasz. Akit nem ejtett rabul (finomabban: nem keltette fel az érdeklődését) az a 6-7 perces előzetes, akkor többet nem is kellene marketingre költeni. :( Szomorú...

Vektor. (törölt) 2012.10.28. 19:13:43

@Atkakukac1989: A nézőknek garancia kell a szórakozásra egy eredeti sci-fi esetében, az ultrahosszú előzetes inkább összezavarta őket.

Sajnálom a Cloud Atlast, de ez a bukta várható volt, miután bemutatták a fesztiválokon. Legalább annyira megosztó az átlagnézők tekintetében, mint a The Master, csakhogy annak a költségvetése 30 millió, míg az Atlas-é 100/140 millió.

szkristof92 2012.10.28. 20:13:37

Vérzik a szívem a Felhőatlaszért. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása