aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: ünnep Takács Máté
2012. október 15. 16:31:27

Kategória: film 4 komment

A Cinema City akciója uralta hétvégén természetesen az Elrabolva 2. volt a slágerfilm: a világszerte hatalmas sikerrel vetített akciófilm több mint 50 millió forintot kasszírozott alaposan lecsökkent átlagos jegyár mellett is, de nézettségben is olyan fajsúlyos darabokat utasított maga mögé, mint a Prometheus és a Men in Black - Sötét zsaruk 3.

ÚJ FILMEK
Az, hogy az Elrabolva 2009 tavaszán, több mint egy éves produktumként eljutott a hazai vásznakra, szinte kizárólag az amerikai sikerének volt köszönhető. Az SPI forgalmazta film sok vizet nem zavart, de azért mégiscsak 35 ezer nézővel lett volna kevesebb az éves mérleg, ha Luc Besson produkciója DVD-re kárhoztat Magyarországon. Az azóta eltelt években jócskán növelte hírnevét Liam Neeson egyszemélyes hadserege, így talán az uralkodó hazai mozilánc akciója sem kellett volna ahhoz, hogy mindössze egyetlen hétvége leforgása alatt túltegyen elődjén a folytatás. Így meg aztán pláne: az Elrabolva 2. nem csak simán felülmúlta az első részt, hanem mindjárt megkétszerezte annak komplett nézettségét, mindössze négy nap leforgása alatt. 67,5 ezren ültek be a ProVideo bemutatójára, ami ha csak egy paraszthajszállal is, de nagyobb tömeget jelent, mint a nyári Prometheus kezdeti közönsége, de olyan filmeket főzött még le a feliratos francia akciófilm (ez utóbbi három szó mindegyike emeli a diadal fényét), mint a Madagaszkár 3., a Men in Black - Sötét zsaruk 3. vagy A csodálatos Pókember. Értelemszerűen, bevételben nem vehette fel a versenyt e sok 3D-s blockbusterrel, de 52,3 millió forintos nyitánya így is elegendő volt az éves lista tizenkettedik helyére. A pazar számok a forgalmazó amúgy még nem túl hosszú fennállásának legjobbjai közé tartoznak, de úgy összességében a feliratos filmek mezőnyében is előkelő helyet foglal el ez a félszáz milliós nyitóösszeg; az elmúlt öt évből csak a legutóbbi három Alkonyat-epizód és A sötét lovag előzi meg. Ha pedig szokásos jegyárral számolunk, az Elrabolva 2. tényleg csak az Alkonyatokat nem lett volna képes lenyomni ezen összevetésben, persze, úgy nem biztos, hogy ilyen sokat járultak volna a 37 mozi valamelyikéhez. Száz szónak is egy a vége: a film nálunk is éppúgy letarolta elődjét, mint minden más nemzetközi piacon. Az Elrabolva hazai népszerűsége így vitathatatlan, még ha moziforgalmazási számai erre nem is utalnak  a folytatáséi annál inkább.

A magyar filmek még egy mentőövvel sem képesek boldogulni. Az Aglaja 16 moziban indult, köztük Cinema Citykben is, mégsem volt képes érdemi eredményt produkálni. A Ristretto Distribution bemutatója egymillió forintot gyűjtött 1177 néző jóvoltából, ami kétszerese bizonyult volna jó alapnak a továbbiakhoz. A szájhagyományban persze még így is lehet bízni.

KORÁBBI FILMEK
A top 10 második helyét a Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak foglalja el. Az InterCom animációs filmjére többen ültek be, mint a premier hétvégéjén, így a film erős löketet kapott a 100 ezer nézős határ meghódításához, mellesleg 35 milliós második víkenddel. Mindezt úgy érte el, hogy a filmet kivonták a Cinema City-s kedvezmény alól, valószínűleg az utolsó utáni pillanatban, így nagy valószínűséggel csak a kasszánál szembesültek sokan a helyzettel. A filmre egy jegy átlagosan 1346 forintba került a hétvégén, toronymagasan a legdrágább portékává téve azt a mezőnyben.

A dobogó legalsó fokán a Looper - A jövő gyilkosa áll. A ProVideo sci-fijére többen ültek be, mint premierjének hétvégéjén, egyébként pedig 9,3 millióval képviseli magát harmadik körében. Eddig összegyűlt 41 ezer nézője már nem mutat rosszul.

A múlt héten meglepetést hozó A boldogság sosem jár egyedül is emelte a tétet, legalábbis nézők számában. Az MTVA szinkronizált romantikus filmjére ugyancsak 9 millió forint felett költöttek most a magyarok, két hétvége alatt összegyűlt bevételét és nézőszámát pedig már megirigyelhetné sok francia társa, de néhány hollywoodi is.

A Ted másfél hónappal bemutatóját követően még mindig nem adta alább a 6. helynél. A UIP vígjátéka csaknem tízezer fővel toldotta meg eddig is impozáns nézettségét (190 ezerre), ami azt jelenti, hogy most már szinte biztosra vehető, Seth MacFarlane produkciója csatlakozik a 200 ezres táborba.

A Vadállatok a kilencedik helyre csúszott vissza, ráadásul nem csak bevétele, hanem hétvégi nézőinek száma is csökkenést mutat a premierhez képest, márpedig ez egy ilyen hétvégén igen rossz fordulat, pláne, ha az a premier is kevesebb mint 8 ezer főt hozott. A UIP korhatáros thrillere nagyon fog küzdeni a 30 ezer nézőért, bár vitatható, hogy ennél a szintnél eredendően többre volt-e esélye.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A Cinema City akciójának egyértelműen meglett az eredménye; az év során mindössze kétszer gyűlt össze 165 ezernél több néző az első tíz helyezettre: január első hetében (173,4e) és a Jégkorszak 4: Vándorló kontinens  A csodálatos Pókember fémjelezte második júliusi hétvégén (180,8e). A vérfrissítés jókor jött, hiszen néhány elég silány víkendet követett, és ha csak ideig-óráig, de új kedvet hozott a mozizáshoz. Ezen a héten lesz is miből válogatni: az InterCom erről a hétvégéről menekítette át a Kertvárosi kommandó című vígjátékot, aminek Ben Stillerrel feltétlenül boldogulnia kell. A UIP duplán támad: a Lorax a Hotel Transylvania babérjaira tör, vagy még feljebb, míg a Parajelenségek 4. újabb szintet kíván lépni a széria hazai történetében. A Big Bang 3D-s mókát kínál az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!-tal, s mozikba kerül végre Koltai Róbert filmje, a Magic Boys is. Lesz nemulass.

A TOP 10

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 ú Elrabolva 2.
52,3m - 52,3m 67,518
2 1 Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak
34,9m +5,7% 73,8m 54,681
3 3 Looper - A jövő gyilkosa
9,3m -17,2% 46,3m 41,256
4 2 A boldogság sosem jár egyedül
9,2m -23,0% 25,4m 24,862
5 5 Sammy nagy kalandja 2.
7,8m +4,4% 30,5m 25,744
6 6 Ted
7,0m -4,8% 227,8m 189,422
7 9 Step Up 4: Forradalom 6,4m +37,8% 77,1m 57,332
8 8 The Expendables - A feláldozhatók 2.
6,1m +3,0% 167,5m 136,023
9 4 Vadállatok
5,4m -49,0% 19,5m 17,895
10 7 A Kaptár: Megtorlás
5,1m -17,7% 91,2m 61,864

 

 Kövess minket Facebookon!

Címkék

magyarfilm box office action luc besson liam neeson provideo magyarvalosag ristretto distribution

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr14850063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.10.15. 16:41:20

Daemiaen a tanúm, hogy 60.000+ nézőt jósoltam a Taken 2-nek; azt viszont már nem mondtam neki, hogy Filmünnep nélkül ennek a fele is bajosan gyűlt volna össze, de ez már igazán nem számít. Azt viszont kétlem, hogy a jegyet váltó nézők akár 10%-ában tudatosult volna, hogy most nem egy amerikai filmre ül be. :)

Az IC meg szerintem sajnálhatja, hogy eltolta a Külvárosi kommandó bemutatóját.

skaven 2012.10.15. 18:26:47

sztem a taken anno ugy lett bemutatva, hogy addigra mar mindenki latta kb. en mindenesetre elvittem ra haveromat moziba, pedig mar lattam otthon... ezzel mondjuk pont ellent mondok az elso mondatomnak, de valoszinuleg nem sokan neznek meg moziban filmet, amit elotte mar mashogy beszereztek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása