aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: looper - a jövő gyilkosa (2012) Zalaba_Ferenc
2012. szeptember 25. 22:23:04

Kategória: film 26 komment

- SPOILERMENTES -

Az időutazást még nem találták fel, ellenben harminc év múlva már a múlté is lesz: egy tiltott eszköz, melynek segítségével a gengszterek nemkívánatos egyénektől szabadulnak meg, s mivel az akkori jelenben minden test regisztrálva van, ezért a legjobb módszer az eltüntetésre, ha ezt időben teszik. De jobb ha ebbe bele se gondolsz.

Az időben visszaküldött likvidálandókat az úgynevezett looperek várják, akik végeznek velük. Bezárják a kört. Joe (Joseph Gordon-Levitt) is egy ilyen looper, méghozzá az egyik legjobb, s a keze csupán akkor bicsaklik meg, mikor az egyik visszaküldött áldozatban magára ismer. Mármint a 30 évvel későbbi kiadásra (Bruce Willis). A röpke időt kihasználva idősebb Joe megpattan, és ezzel egy különös macska-egér játék veszi kezdetét.

Legalábbis a trailer szerint. És így is van ez rendjén. Minél kevesebb információval ülsz be erre a filmre, annál jobban rabul tud ejteni, és minél kevesebbet töprengsz bizonyos alapvetésein, annál élesebben rajzolódnak ki előtted a karakterek. Hisz a filmet író-rendező Rian Johnson se hülye, tudja ő azt nagyon jól, hogy az időutazás témaköre olyan paradoxonokkal van körberakva, melyekbe nagyon könnyen bele lehet sétálni, és ahogy idősebb Joe mondja: "akár itt ülhetnénk egész nap grafikonokat rajzolgatva", és már meg is ette a fene a cselekményt.

Ezúttal viszont a cselekmény eszi meg az időutazást, pontosabban a szolgálatába állítja, és minő kreativitással, gógyival, mi több: groteszk humorral teszi azt! A film szinte gúnyt űz más időutazós filmekből azzal, ahogy a lehetőségekkel játszik, és hol a néző érzékszerveiből, hol egyes utazókból csinál morbid tréfáinak céltáblát.

De a Looper nem csupán az érzékszervekkel szemben kíméletlen: az agyat és a szívet is megdolgoztatja. Koreai filmekhez hasonlóan keveri a műfajelemeket, de míg azok hajlamosak túlzásokba esni, addig váratlan fordulataival, szokatlan váltásaival - vagy ahogy ezt az okosok mondják: kizökkentő effektusaival - Johnson inkább a néző egyfajta elbizonytalanítására, lecsupaszítására törekszik, aki szinte görcsösen kapaszkodik abba a félelmetesen újszerű, filmszerű látványeffektusokkall teli, de a filmes szokványoktól mentes világba, melyet a Looper jelent. Ebben a filmben egyetlen szereplő, egyetlen momentum, egyetlen érzelmi szál, és végső soron egyetlen képkocka sincs biztonságban. Gyakorlatilag védtelenné tesz annak ellenére, hogy a cselekmény valahol a megszokott út közvetlen közelében zakatol.

De talán pont ezért is olyan jó. Friss és szokatlan, esetenként sokkoló, máskor megindító, de mégsem kiismerhetetlenül öncélú. Minden egyes kizökkentést, minden egyes huppanást egy gyors helyrerázódás követi. Mintha sötétben ülnéd meg a hullámvasutat: soha nem tudod, mikor jön a kanyar, az emelkedő vagy a zuhanás, de azt tudod, hogy a gyors rohanás végén úgy is egyenesbe kerülsz.

Látod? Egy akcióban bővelkedő sci-fi egyéni látványvilágát, akciójeleneteinek frissességét kellene itt dicsérnem (és lenne is mit), én mégis az érzelmi hatást boncolgatom. Tud valamit ez a film: nem csupán jól eltakarni a hiányosságait - mert hát van néhány loophole, nomen est omen -, hanem messze kihangsúlyozni igazi erejét. Adja magát a 12 majom-párhuzam, nem csupán azért, mert mindkét filmben egy elgyötört arcú Bruce Willis lovagolja meg az időgépet, hanem azért, mert hangulatában, atmoszférájában, és érzelmi végkicsengésében ezek a filmek szellemi testvérek.

S hogy adjak némi e világi kapaszkodót: a protézisokkal rendesen megtámogatott Levitt baromi jól adja a fiatal Willist, és ugyan mindketten ugyanazt a figurát játsszák - a manírok tekintetében legalábbis -, ám mégis másak. 30 évnyi élettapasztalat - keserűség, kiábrándultság, hév, szerelem, és a többi, és a többi - választja el őket egymástól, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy kettejük közül az idősebb hozná a bölcsebb döntéseket, mint ahogy azt sem, hogy egymás működésének ismerete, vagy a közös emlékek közel hoznák őket egymáshoz. Sőt.

A Looper fontos film: sok múlhat a fogadtatásán, hisz egy olyan korban készült, melyben csak azok a filmek válhatnak kultikus kedvencekké, melyek kultuszát már jó előre megcsinálták. Félő, hogy a fura, de money shottal nem rendelkező trailer, Bruce Willis futószalagon gyártott szösszeneteivel szemben támasztott előítéletek miatt a közönség elsuhanhat eme film felett, pedig arra ítéltetett, hogy ne csupán a modern kor legnagyobb zsánerfilmjeihez mérjék, hanem idővel ez legyen a mérce egyik alapja.rating-9.gif

poster_looper04.jpg

Címkék

kritika kult sci fi bruce willis action emily blunt rian johnson time travel 9csillagos joseph gordon-levitt

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr844803176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_renton 2012.09.25. 22:35:45

Nem adják Veszprémben. :'(

Dean6 2012.09.25. 23:06:05

Én holnap 8-ra megyek moziba,utána tudok csak érdemlegesen hozzászólni! :)

AldoWinnfield 2012.09.26. 00:29:06

Ahogy nézem Szombathelyen sem... Nem baj, van Sammy nagy kalandja 2... Nem leszek ideges. Nem, nem, nem! :)

McCl@ne 2012.09.26. 08:05:10

Érdekes, hogy ennyi helyen nem lesz... Mondjuk nekem is agyhalál, mert oda-vissza tesz a Looper az autómba 150km-t, de ha azt kapom, amit itt felvezettetek a kritikában, akkor megéri!
Amúgy a -1 pont az időutazással kapcsolatos problémák miatt jár, vagy van más baja is a sztorinak?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 08:29:11

@McCl@ne: Részben spoileres lenne, részben pedig valami olyasmire gondolj, mint az Ál/Arc vagy úgy általában az időutazós filmek esetében: van egy alapvetés, ami abszurd, de el kell fogadnod, különben nincs film. Itt több ilyen is van, és az egyik elég necces.

Lehet, hogy lesz majd kifejtő.

McCl@ne 2012.09.26. 08:34:18

@Zalaba_Ferenc: Oké, azt hiszem, értem, amire gondolsz... Ez az, amikor az Ál/arc műtétjén még mindig rámjönne a röhöghetnék, de a film annyira jó, hogy valahogy nem tud előtörni :D
...majd szombaton kiderül :)
Amúgy az origo már le is húzta a filmet (kezeket a magasba, ki lepődött meg?! gondolom már az index is írja a saját hányását), olyanokat írtak, hogy szegény rendező nem tudta eldönteni, mit is akar :D
Egy szerzői filmnél ennek óriási az esélye :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 08:39:11

@McCl@ne: Olvastam az [origo] kritikáját, és úgy érzem, Borinak az volt a baja, hogy a film összességében túl egyéni volt, miközben részeiben ismerős, meg nem tetszett neki a Bruce Willisszé maszkírozott Levitt, ami ugyebár kardinális tényező. :)

McCl@ne 2012.09.26. 08:46:50

@Zalaba_Ferenc: Ha a szomszéd Mari néni nem tudja helyén kezelni ezeket a dolgokat, az rendben van, de Borit elég sokan olvassák ahhoz, hogy egy kicsit felelősségteljesebben nyilatkozzon!
Persze nincs azzal semmi baj, ha egy amúgy kritikailag elismert film nem tetszik valakinek, de "érdekes" módon az [origo] és az index kritikusai valahogy mindig abba a fikázó 4-5%-ba tartoznak, legyen szó bármiről!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 08:49:58

@McCl@ne: Azért az ez egyéniségükért szeretjük őket, amiért ők nem szeretik a filmeket. :)

UpDate 2012.09.26. 10:39:41

Még jobban meghozta a kritika a kedvet a film megtekintéséhez, holnapi nap be lesz vizsgálva!

Mennyire zavaró JGL elmaszkírozása?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 10:56:31

@UpDate: Szerintem egyáltalán nem. Sőt, kiköpött Bruce Willis, Jr. Még a manírjait is klasszul hozza.

Vektor. (törölt) 2012.09.26. 13:52:05

Nem hozták el Szombathelyre, helyette a Sammy nagy kalandja 2-őt mutatják be... a CC mindent megtesz, hogy a maradék kedvemet is elvegye a moziba járástól.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.26. 14:24:33

@Vektor.: és majdnem minden vidéki mozi így csinál sajnos...

csakb 2012.09.26. 14:46:18

@Vektor.: Az Agórában megy, és hétfőn csak 500 Ft a jegy, ha beférsz:

www.agorasavaria.hu/index.php?op=pnap

nokontakt 2012.09.26. 15:21:23

Öt éve várom ezt a filmet, akkor láttam a Brick-et, és nincs az az Isten, hogy ne lássam moziban. Szerencsére Kecsón adják, így csak kb. 20 ezrembe lesz, ha barátnőmet is elcipelem rá, de biztos vagyok benne, hogy megéri.

Az Origos kritikákhoz annyit, hogy nem egyszer úgy érzem, náluk sikk szidni, az újító, egyedi látásmódú mozikat. Vajon mit kezdtek volna anno Godard-al?

Nade! Szombaton 15:00!!! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 15:55:59

@nokontakt: Öt éve várod? Már akkor is tudni lehetett róla? Vagy mi vagy te, időutazó? :)

AldoWinnfield 2012.09.26. 15:58:07

@csakb: Óóó, pedig tegnap ránéztem, nem tudom, hogy siklottam el felette... Kösz a jó hírt :)))

nokontakt 2012.09.26. 18:36:29

@Zalaba_Ferenc:

Öt éve láttam a Brick-et, és azóta vártam a rendező harmadik filmjét, mellesleg Rian Johnson jóval előbb elkészült a Looper first draft-jével, mint a Brick vagy a The Brothers Blooms scriptjével, csak ő maga sem hitte, hogy valaha erre a story-ra pénzt kap. :) Egyébként olvastam, sokan azért kritizálják, mert nem lehet azonosulni a főhőssel...

LOOPER:

A dangerous crazy person. Someone who is extremely reckless or violent.

Bár még nem láttam, de sok helyen sci-fi noir-ként emlegetik. Ez jogos?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.26. 19:37:06

@nokontakt: Értem, köszi az infót.

És igen, az azonosulás kihívásos, de a cselekedeteket bizonyos szinten meg lehet érteni, no de majd kidumáljuk, ha már megnézted.

szkristof92 2012.09.28. 19:33:42

Több műfajjal zsonglőrködő, de azok jelenlétét jól kimérő és sablonjait kikerülő, jól megírt és teljesen egyedi stílussal és hangulattal rendelkező sci-fi-akciómozi, amiben rengeteg kreativitás és potenciál van (ki is használja őket rendesen), alapötletét nem degradálja le egy szimpla látványos üldözős zúzás szintjére (mégha az előzetes ezt is sugallja), sőt néhol meglepően visszafogott. Néhol pont ez a visszafogottság (főleg a film második felében) volt az, amit szoknom kellett, néhol kimondottan lassúnak érzetem. Persze a látvány, az effektek, a zene, a hangulat, a kamerakezelés és a színészi játék abszolút a toppon volt (főleg Willis aki szerintem itt árnyalta legjobban a rá jellemző "cinikus, kiégett, negatív élettapasztalatokkal teli mégis badass" figurát), a lépcsős zuhanás meg a filmvégi kettős leszámolás abszolút csúcspontok. Mindenféleképpen az év egyik legkülönlegesebb és legjobb darabja.

9/10

todie2d 2012.09.28. 20:46:58

sikerult vegre megnezni a filmet.
csak a legelso elozetes elso 40mp-et lattam, utana kilottem nehogy spoiler legyen... megerte.
eszmeletlenul tetszett. hangulatos, egyede stilusu, gyonyoruen fenykepezett film. egyetlen egy nagyon gagyi huzas a flybike vagy hogy is hivtak.

az idoutazasos resszel tenyleg van egy "kis" gubanc, de olyannyira jol van amugy osszerakva a film, hogy egyaltalan nem erdekelt.

SPOILER: az elso looper vegjateka annyira gyomron vagott, hogy csak na... reg nem volt ram jelenet ilyen hatassal.

nalam eddig evfilmje. 9,5/10

n4nom4n · http://n4nom4n.tumblr.com/ 2012.10.01. 08:59:23

a film ötlete nem volt rossz de szerintem 9 csillagot nem ér meg !
(az esetek 80%-ban egyetértek ZF kritikáival egyébként !)

geomayler 2012.10.08. 10:25:11

Nem lehet mondani, hogy nem készítették elő a filmvégi döntést (cirógató ribi, a kínai csaj, a gyerek), de azok után, hogy még nem sokkal előtte is csak az önző oldalát mutatta Joe, nekem még így is hirtelen és váratlan a filmvégi fordulat.
Egyébként is sok volt a váratlan húzás, ami nem is baj, csak másra számítottam, a film közben jöttem rá, hogy ez inkább No country..., Ponyvaregény-típusú film, ahol áthelyeződik a hangsúly a szereplők között (Levitt, Willis és az anya között).

Leginkább az atmoszférateremtés tetszett a filmben, kidolgozott volt a világkép, ettől egyedül a TK volt elrugaszkodottabb (ami viszont kulcsfontosságú a történetben), minden más földhöz ragadtabb, Firefly, Szárnyas fejvadász stílusban keverte a "lepusztult", realista világképet a jövő technikájával.

Az időutazás része szerintem pont, hogy rendben volt, én nem tudnék belekötni.

A színészek közül Willis és a kissrás játékát emelném ki, azért ha belegondoltok, milyen szerepe volt, ennyi évesen nem semmi.

Ami nem tetszett:
-Levitt elmaszkírozása
-az elején egy darabig nem volt egyértelmű, hogy most akkor milyen évet írnak a jelenben, én egyből azzal kezdtem volna, hogy 2044, nem csak 5 perc után
-a legvége, mikor elfehéredik a kép, hiányérzetem van még utána, túl steril, nem elég katartikus, azután, amit Joe tett (és nem az a fajta függőben hagyott érzés, mint az Inceptionnél, ott működött)

geomayler 2012.10.08. 13:54:05

Telekinézis, filmben is így rövidítették.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2012.10.28. 03:50:41

én csak azt nem értettem hogy:

-- SPOILER következik --

ha a jövőben nem lehet senkit sem megölni, akkor az mi, h az idősebb Joe feleségét csak úgy lelövik? ez ugye kulcsfontosságú jelenet, hiszen leginkább a felesége halála motiválja abban, amit a későbbiekben tesz

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása