aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office helyett Takács Máté
2012. július 22. 16:46:53

Kategória: 35 komment

A Colorado államban történt tömeggyilkosságra való tekintettel a Warner Bros. úgy döntött, nem tesz közzé hétvégi bevételi becsléseket a mai napon, s példáját a többi stúdió is követi. Mi se leszünk elrontói e gesztusnak, részletes box office-elemzésre majd a jövő hét elején kerítünk sort. Jöjjön most valami más.

A Colorado államban történt tömeggyilkosságra való tekintettel a Warner Bros. úgy döntött, nem tesz közzé hétvégi bevételi becsléseket a mai napon, s példáját a többi stúdió is követi. Mi se leszünk elrontói e gesztusnak, részletes box office-elemzésre majd a jövő hét elején kerítünk sort. Jöjjön most valami más.

Mint ismert, péntek hajnalban, A sötét lovag: Felemelkedés egyik első vetítésén egy maszkot viselő fiatalember tucatnyi néző életét oltotta ki a Coloradóbeli Aurora egyik multiplexében. Mivel Amerika már a reggeli híradásokból szembesülhetett a tragédiával, nem csoda, hogy a hétvégi látogatottság visszaszorult; minden film hétvégi bevételében 50% fölötti negatív változás állt be az előző víkendhez képest, a kiemelt premiernek pedig nem sikerült rekordokat döntenie.

Az elmúlt években jóformán minden évszakra jutott egy a coloradóihoz hasonló eset a világban, bizony nem csak az Egyesült Államokban, de a békésebbnek ismert Kanadában vagy Skandináviában is. Blogunk olvasói, filmkedvelők körében azonban ez a mostani okozhatta a legnagyobb megrázkódtatást, válthatta ki a legnagyobb felháborodást. Moziba menni mindig élményszerzést jelent, és most ezt a szabadidős tevékenységet (és egy helyet, egy filmet) szennyezte be egy őrült ámokfutása.

A múltban előfordult nem egyszer, hogy egy konkrét filmet tettek (részben) felelőssé egy bűnesetért, ennek fényében figyelemreméltó, hogy A sötét lovag: Felemelkedést magát nem érte tapintható kritika. Pedig ezúttal biztosra vehetjük, nem találomra választott az elkövető, akiről először azt híresztelték, Bane-maszkot viselt, majd azt, hogy Jokernek hívatja magát. A sötét lovag-trilógia nagyon is könnyen adhat alapot egy instabil elmének, hiszen minden epizódjában a gonosz értelmetlen pusztítása áll a főhőssel szemben: hol egy város teljes lakosságából lesz célpont, hol kaotikus állapotok teremtése, hol a puszta terror az ellenlábasok motivációja, ráadásul A sötét lovag Jokere nagy-nagy kultusznak örvend széles körben, figurája teljesen elhomályosítja a film üzenetét, állásfoglalását. Ezzel együtt a produkciók és alkotók természetesen nem tehetők felelőssé egy ilyen incidensért, hiszen számos filmben jelenik meg pusztulás, mészárlás, ámokfutás. Amivel viszont A sötét lovag: Felemelkedés kiemelkedik ezek közül, felhívja magára a figyelmet, s ezáltal egyszerre vált most eszközzé és célponttá, az az esztelen mértékű sztárolása. A sötét lovag kirobbanó fogadtatása után pattanásig feszült a záróepizódot övező várakozás, és erre nagyon sokan, nagyon sok módon rá is játszottak. Indulatokat generált: elég csak példának venni az egy negatív véleményt megfogalmazó kritikust ért halálos fenyegetést, a Rotten Tomatoes weboldal precedens értékű intézkedéseit, amivel újságírót zárt ki és komplett kommentelést függesztett fel. Nem túlzás állítani, A sötét lovag: Felemelkedés hisztériát váltott ki, s e hisztéria végső határa az, ami Aurorában történt néhány napja. Meglehet, talált volna a merénylő más helyet és más időpontot tettére, de ennek ellenkezőjében sem lehetünk bizonyosak, amíg indítékai napvilágra nem kerülnek (már ha egyáltalán van még manapság ilyesmijük ezeknek az állatoknak.)

A tucatnyi halálos áldozatot követelő tragédiát követően sok prominens illető érezte úgy, hogy meg kell szólalnia. Barack Obama szörnyűségesnek és tragikusnak nevezte az esetet, közleményében továbbá az életről és a szeretetről beszélt. Az elnöki székre pályázó Mitt Romneyt ugyancsak mélyen megrázta a mészárlás híre, és a gyors igazságszolgáltatást sürgette. A politika egyébként magát a filmet is utolérte, még a bemutató előtt: a jobboldal baloldali, a baloldal jobboldali politikai agendát látott bele Christopher Nolan filmjébe. Maga Nolan és Christian Bale is kifejezte együttérzését az áldozatok családjával; mindketten hangsúlyozták, hogy elképzelni sem tudják, mit érezhetnek most a gyászolók. Filmes körökből a sci-fi-rajongók önjelölt szónoka, George Takei is billentyűzetet ragadott, míg a dokumentumfilmes Michael Moore ismét abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy az utókor egy erőszakos társadalomként ítéli majd meg a mai Amerikát.

A hasonló eseteket meggátoló változtatások az ország vezetésétől még váratnak magukra, ellenben a legnagyobb moziláncok nyomban bevezettek több biztonsági intézkedést is (ebből Európa sem maradt ki). Az AMC hálózat filmszínházaiban részleges jelmez-tilalmat vezettek be, Los Angeles-ben egyenruhás rendőröket rendeltek ki az intézményekhez, akik a nézőtérre is be-beülnek, gyanús elemek után kutatva. Masszív táska-átkutatásokra is számíthatnak a most mégis a mozizás mellett döntő tengerentúliak, akik pedig a tragédia hatására inkább otthon maradnak, de már megvették jegyüket, a legtöbb helyen pénzvisszatérítést kapnak. Két vállalat 11 mozijában adományozásra is lehetősége van a szolidáris látogatóknak. Persze mindig akad, aki kevés sütnivalójáról tesz tanúbizonyságot: egy Kim Kardashianéhoz (Google, ha tán nektek is szükségetek van rá) és Jennifer Lopezéhez hasonló ruhákat árusító cég egyik termékének nevével megegyezik a színhelyül szolgáló város neve, és ezt Twitteren ki is használták egy kis népszerűsítésre...

Ismerve a mai világ működését, ahol a hírek sem tartanak tovább a napi fogyasztási cikkeknél, a mozilátogatás a sajnálatos történések ellenére valószínűleg hamar visszakerül megszokott medrébe, noha a Century Aurora Theater nyilván végleg bezárta kapuit. A sötét lovag: Felemelkedés a francia, mexikói és japán díszbemutató és számos sajtóesemény törlésével, egy igen súlyos béklyóval folytatja világkörüli hódító útját. Igazságtalan teher ez: csak egy filmről van szó, ami szórakoztatni akar, mégis egy szörnyeteggé mutálódott és nem biztos tehát, hogy csak péntek hajnalban...

Címkék

box office velemeny warner christian bale michael moore barack obama christopher nolan the dark knight rises

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr994769730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_713534 2012.07.22. 17:13:46

Szép írás. Az igazi sci-fi az pont az, hogy valóban ilyenekről kell irkálni. Döbbenet. Remélem a fickót a sitten azért rendesen megfingatják. Ilyen beteg állatot ritkán látni, amit a lakásánál is művelt (beaknázta az egészet), az egyszerűen csak beteg

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 17:22:15

1: Ha a csávó tényleg beteg, akkor nem hiszem, hogy a megfingatástól majd visszatér az egészsége. Persze, azt elvárom, hogy statuáljanak példát, hátha elejét veszik egy-két hasonló próbálkozásnak, de ezek a motozások és rendőri akciók inkább tűnnek eső után köpönyegnek, és maximum csak a film sínyli meg. Az emberek mentalitásának átalakításához valami más kell, fogalmam sincs, mi, de én az alapelveken szigorítanék egy kicsit (a korhatár-besoroláson és azok betartatásán), hátha az emberek kicsit komolyabban veszik majd a filmek hatásait, mert mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, A sötét lovag már nem csak egy film.

Ismeretlen_122737 2012.07.22. 17:33:08

2: én azt mondanám, hogy vannak olyanok, akik szemében ez nemcsak egy film, de azért a túlnyomó többség számára még mindig az. Szerintem nem arról van szó, hogy ez már "senkinek sem csak egy film", és így ezen "mindenki" közül egy-két ember eljut odáig, hogy halálosan megfenyeget kritikusokat/moziban lövöldöz, hanem hogy a "mindenki" közül van egy-két ember, akinek ez - valami rejtélyes ok miatt - nem film. Ha érthető a különbség. Meg az egész (kicsit rébuszosra sikerült).

Ismeretlen_145118 2012.07.22. 17:39:57

'mi se leszünk elrontói e gesztusnak' ez így most hülyén cseng, még szép, h nem tesztek közzé adatokat, mert így a forgalmazók nem adták ki őket. De ezen felül tényleg jó írás. Ez az egész batman kampány tényleg sűgérség volt, Emlékszem az első előzetesre, abban is volt valami bosszantó. Bár megnézem a filmet, de nálam már a túlontúl felfokozottság miatt egy ideje kicsit az érdeklődést vesztett kategóriába tartozik a dolog.

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 17:42:44

3: "Egy-két ember" minden filmnél van, ennél a darabnál viszont félelmetesen sok, persze, leginkább azért, mert ez a film tényleg sokakat érint, de talán pont ezért szabadított el olyan indulatokat, melyekre kevesen számítottak.

Ismeretlen_713534 2012.07.22. 17:43:16

Amúgy szerintem tök feleslegesek az ilyen mozis óvintézkedések. Akkor legközelebb buszban,bevásárlóközpontban,játszótéren lövöldözik valaki. Ezek ellen semmit nem lehet tenni

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 17:44:12

4: Az az igazság, hogy hivatalos közlésen túl nem egy olyan forrás van, ahonnan meg lehet szerezni a nézettségi adatokat.

Ismeretlen_180758 2012.07.22. 17:47:05

Pedig csak egy film, ezt kellett volna tudatosítani mindenkiben, aki szinte már oltárt emelt neki. Már az sem volt egészséges, hogy egy-egy tök érdektelen kép okozott ezreknek orgazmust, de ami kialakult a Batman-filmek körül (még ha nem is soroljuk ide a lövöldözést), az már tényleg túl van bizonyos határokon. A témához nem, de a filmhez kapcsolódó kicsit más: Egyébként megvolt a film Filmakadémiás vetítése is, amiről Bret Easton Ellis így nyilatkozott twitteren: Bret Easton Ellis ‏@BretEastonEllis Not that it really matters but there was zero love for "The Dark Knight Rises" at the packed Academy screening in Los Angeles tonight.

Ismeretlen_122737 2012.07.22. 17:52:03

Az az igazság, hogy én eléggé extázisos módon éltem meg minden TDKR-es (meg annó Sötét lovagos... meg minden Nolanhez kapcsolható) infót, mégsem érzem, hogy egészségtelen lenne. Bennem ez őszinte rajongás, de ezt most csak arra, hogy "ami kialakult a Batman-filmek körül, az már tényleg túl van bizonyos határokon". Mi tehet erről? Mert én tényleg rajongok, de nem hiszem, hogy baj lenne velem vagy a viselkedésemmel. A lehető legtávolabb állok attól, hogy a negatív kritikával élőket megfenyegessem, lenézzem, stb. Bennem szerintem van egy normális értékrend alapból, ami megakadályozza, hogy durva dolgokat cselekedjek egy film miatt. Másnak viszont nincs. Ezért most a filmet kell hibáztatni, vagy valami mást? (Ha valaki alkoholista lesz, az alkoholgyártás a hibás vagy az ember? Vagy kicsoda?)

Ismeretlen_188190 2012.07.22. 17:53:00

Azért hülyeség ilyenkor a filmeket, videójátékokat, Mansont stb. vádolni, és ujjal mutogatni rájuk, hogy "emiatt tette", mert ezek az elkövetők alapból nagyon labilis emberek. Ha nem a Batman "miatt" kattan be, akkor egy hét múlva mondjuk egy Mekiben kezdett volna lövöldözni, "mert" nem kapott ketchupot, vagy valami hasonló okból kifolyólag. De igazából ott sem a ketchup lett volna a bűnös, hanem a bomlott elméje.

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 17:54:13

8: És most majd biztos azt mondják, hogy a coloradói tragédia utáltatta meg velük a filmet. :\

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 18:01:14

9: Szerencsére belőled van több, de igazából elég, ha minden ezredikből csinál anyázó, erőszakoskodó barmot, és minden milliomodikból gyilkos hajlamú őrültet. Nem, nem a film, hanem az, ami körülötte van, amiről azért egy kicsit ez a blog is tehet. (Elég csak felidézni a Prometheus körülötti hajcihőt, melynek során én is eljutottam oda, amire még nem nagyon volt példa: kommenteket töröltem.)

Ismeretlen_188594 2012.07.22. 18:01:16

Úgy gondolom,hogy nem csak a TDKR körül van ilyen méretű hype,elég csak az Avengers-re gondolni,amit véleményem szerint legalább ekkora,ha nem nagyobb hype vett körül. A baj akkor kezdődik,ha megbélyegezik néhányan most a filmet,hogy gyilkos indulatokat vált ki az emberekből,mint anno tették ezt a Zabhegyezővel,a Helter Skelterrel,de akár Marilyn Manson zenéjével is. Az ilyen beteg elmének elég az is,ha éppen egy tejes dobozt olvas,vagy éppen NatGeo-t néz, és már az is gyilkos indulatokat vált ki belőle,mert itt nem az a kérdés,hogy éppen mi keltette benne ezt az indulatot,hanem az,hogy a benne lévő indulat mikor fog belőle előtörni,és mikor fog bántani másokat is,mert az ilyen ember előbb-utóbb bántani fog valakit,mindentől függetlenül.

Ismeretlen_122737 2012.07.22. 18:05:06

12: ja, egyetértek, hogy "globálisan" nagyon nagy felhajtást kapnak az efféle dolgok (filmek, zenék, sorozatok, híres emberek!), ez így kitágítva szerintem elfogadható. Csak azt nem akarom, hogy ellenségeskedés legyen a Nolan-filmekkel szemben :D Mert, hogy őszinte legyek, sokfelé ezt tapasztalom. Konkrét negatív érzéseket táplálnak sokan a Nolan-féle Batmanek iránt, ráadásul olyan okokból kifolyólag, amiről most is beszélünk. Hogy a nagy hype, nagy felhajtás, behülyíti az embereket, stb. Nem akarom, hogy - akár ezen a blogon is - az emberek eljussanak erre a szintre, mert szerintem Nolan egy nagyon szerény, nagyon korrekt ember, és sajnálom, hogy pont az ő filmjeivel kapcsolatban kerekednek mindig ilyen tragikus helyzetek.

Ismeretlen_97684 2012.07.22. 18:07:29

10: Én is így gondolom. Ezek az őrültek álomvilágban élnek, és igazából bármi alkalmas nekik arra, hogy ezt az álomvilágot felépítsék. Elég megnézni, elolvasni Breivik fantazmagóriáit, hogy lássuk milyen logikátlan káosz uralkodik egy ilyen ember fejében.

Ismeretlen_180758 2012.07.22. 18:08:23

Rajongás és rajongás között is van különbség. Ott vannak az elborult Twilight-fangirlök - elvannak egymás között, csendben sírdogálnak és imádják kedvenceiket. Nem támadják le a kritikusokat, nem tesznek tönkre honlapokat, nem kezdik megrohamozni az imdb-t és nem szerveznek demonstrációt az Oscar-díjért. Pedig belőlük is van több ezer vagy tízezer. Ellenben próbálj meg egy elvakult Nolan-fanboy előtt nem szuperlatívuszokban beszélni a bálványról, máris kapsz a pofádba. Lásd az ominózus RT fórum, ahol egy-két óra alatt összegyűlt belőlük néhány száz.

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 18:16:42

Eddig én is úgy véltem, hogy egy film senkiből nem csinál pszichopatát, de az elmúlt néhány nap történései alapján kezdek elbizonytalanodni: de ismétlem, erről nem a film tehet, hanem ez a világméretű fanatizmus, ami a kiszabott agresszív marketingnek és az internet arctalanságának, amely mögé bújva mindenkinek kicsivel jobban kinyílik a csipája, mint egyébként.

Ismeretlen_618474 2012.07.22. 18:34:08

Nem sok köze van a filmhez a dolognak, gyakorlatilag a helyszínen kívül semmi, illetve, hogy közönséget adott az ámokfutásnak (ez most morbid szóhasználat volt, de nem kell annak tekinteni). Akinek beteg az agya, az nem egy-egy filmtől lett olyan, de nem is a körülötte lévő felhajtástól, ezek a dolgok jóval mélyebbre nyúlnak vissza. Egy film ehhez bizony kevés, olyan mint egy kupica benzint rálöttyinteni egy égő házra. Most a RT fórum is előtérbe került, meg a sok idióta fan, pedig ott évek óta ez megy, nem csak a Batman filmeknél bukkant elő úgy a nagy semmiből. Persze, szörnyű dolog, és páran egyből rávágták, hogy tipikus amerikai szörnyűség, pedig nem ez a tipikus, mert féleszűek mindenhol vannak, inkább az, amekkora feneket az ügynek kerítenek. Az, hogy a média megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy egy 300 milliós országban most akkor veszélyes moziba menni, és géppityus fickóknak kell beépülni a sorok közé, több ezer kilométer távolságban is, mert te lehetsz a következő!!

Ismeretlen_180758 2012.07.22. 18:42:38

18: Senki nem mondta, hogy a film tehet róla. De a film körüli felhajtás igen. Ezt a filmet választotta, ezen már nem lehet változtatni. Választhatott volna mást, de nem - és ennek oka van. Az RT fórum pedig ennél egy cseppet bonyolultabb eset, még ha Magyarországról nem is tűnik annak. Arról az országról beszélünk, ahol a szólásszabadság szent. Arról az országról, ahol még olyasmiket sem csuknak be, mint az a bizonyos magyar szélsőséges oldal. De ezt be kellett csukniuk, mert az a több száz fős csürhe (bocsánat, nincs jobb szó) már túlment azon a határon, amit elvisel az alkotmány. Szóval lehet itt kicsinyíteni a dolgokat, de már a lövöldözés előtt is zúgott a sajtó, hogy ez már egy kicsit sok.

Ismeretlen_714493 2012.07.22. 18:44:01

19: Újat nem tudok mondani mert a cikk és a kommentek tökéletesen leírták a véleményem. Iszonyatos tragédia ez, részvétem az elhunytak hozzátartozói felé. Félelmetes belegondolnom, hogy ilyen elborult beteg állatokkal élek együtt egy bolygón, és szomorú hogy egy újabb filmet sároz be egy ilyen esemény, elvonva a figyelmet valós értékeiről. A médiahisztéria és boszorkányüldözés pedig garantált.

Ismeretlen_714493 2012.07.22. 18:44:43

20: Hopp a 19 vétetlenül került a kommentem elé, nem szól senkinek!

Ismeretlen_618474 2012.07.22. 18:52:34

18: más pedig az iskolát választja, tehát mire akarunk kilyukadni? Nem lekicsinyíteni kell a dolgokat, hanem a helyén kezelni. A sajtó pedig akkor is 200%-on zúg, ha az égvilágon semmi se történik; ez a dolguk, ebből élnek.

Ismeretlen_180758 2012.07.22. 19:00:12

22: Akkor kezeld helyén a dolgokat. Mindent a filmre kenni pont ugyanolyan, mint mindenből kimosdatni azt, ami körülötte kialakult.

Ismeretlen_62806 2012.07.22. 19:08:28

Nemhogy ehhez a konkrét filmhez nincs köze a dolognak, de a filmművészethez sem. A fickónak publicitás kellett (és nagy tömeg kis, zárt helyen), és idén ez ígérkezett az egyik legnagyobb előre látható médiaszenzációnak. (Az elnökválasztást leszámítva, de ott minden eseményen kemény biztonsági intézkedések vannak, és általában nyílt terek, ahol könnyebben menekülhettek volna előle). Felesleges bármi mást belemagyarázni - azt is túlzásnak tartom, hogy a film volt "az utolsó csepp a pohárban", amitől épp bekattant. Ő ezt már régóta tervezte (lásd az aknázást) és csak feltűnési viszketegségből (lásd megint az aknázást) választotta ezt az eseményt.

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 19:12:58

24: Az eddig rendben van (habár azt nem tudjuk, hogy ez a fickó milyen kapcsolatot ápolt ezekkel a filmekkel), de azért az ugye neked is világos, hogy itt nem csak egy ember ámokfutásáról van szó?

Ismeretlen_62806 2012.07.22. 19:25:19

25: Úgy gondolom, az eset fényében utólag felnagyítjuk a többi, kapcsolódó ügyet (RT kommentek, az általános hype, stb.). Nyílván van hírértékük, de miben más ez, mint amikor a Beatles rajongók sikítozva törtek kordonokat, a prequel trilógia megőrjítette a világot (ha jól emlékszem, a Fanboys igaz történeten alapul), JFK és Jackie minden fejet megfordítottak vagy - hogy egy fentebbi példát ismételjek - Sallingert kikiáltották az ördögnek? Amióta van globális média, a tömegek mindig befolyásolhatóak voltak, és azok is fognak maradni - a jelenlegi, tragikus esetben sajnos valaki kivételesen szörnyű dologra használta fel a 15 percét.

Ismeretlen_62806 2012.07.22. 19:29:20

És persze azt nem vitatom hogy ez nem egy ideális helyzet, de megingathatatlan status quoról beszélünk, már csak azért is, mert ha publisan akarjuk kitárgyalni a negatív hatásokat - mint ebben a posztban és a kapcsolódó kommentekben - akkor egyrészt a média csatornáit kell használnunk, másrészt a szélmalomharcnak beillő tömeges vitával csak az olajat tesszük a tűzre, és erősítjük a szörnyeteget. Az egyetlen "megoldás" a cenzúra lenne, de azt soha, semmilyen körülmények között nem tartom helyénvalónak.

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 19:40:05

26: De akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az eset fényében elhalványulnak az ehhez nagyon is kapcsolódó ügyek, nem gondolod? A tömeghisztéria sem új keletű dolog, mint ahogy a bűnbak keresése sem (emlékszem még arra az ügyre, melyben két tinédzser megkínzott és megölt egy gyereket, és emiatt a Child's Play című filmet tették felelőssé), ebben nincs vita, de ezeknek az új csatornáknak hála közelebb vannak hozzánk, mint valaha, és ami még rosszabb: a kártékony elemeket is közelebb hozta egymáshoz. Ezekkel szemben pedig fel kell lépni. És ezek a beszélgetések nem csak arra jók, hogy "olajat tegyünk a tűzre", főleg nem, ha képesek vagyunk megőrizni a hidegvérünket (és ez eddig a poszban és a kommentekben egyaránt sikerült), hanem arra is, hogy keressük a megoldást. Nevezz nyugodtan naivnak, de te sem lehetsz ennyire negatív. :)

Ismeretlen_145118 2012.07.22. 19:40:30

7: nekem akkor is félre hord az egész, mert nyilvánvaló, h azért nem közölnek adatokat, mert nekik se tenne jót egy megcsappant forgalmú hét adatainak közlése (üzletpolitika). Csak így most úgy jön le, mintha ők is hibásak lennének a dologban. Valahol a nézők is azt várják, h a forgalmazók elismerjék a hibájukat, mert ha ilyen indokkal nem közölnek adatot, az úgy jön le.

Ismeretlen_62806 2012.07.22. 19:51:24

28: Nagyon szívesen keresném a megoldást, és beszélgetnék napokig, hetekig a témáról - ha nem lett volna ez a tragédia. Most viszont úgy érzem, hogy csak az elkövető malmára hajtjuk a vizet, hiszen neki pont ez volt a célja, hogy beszéljenek róla, emlékezzenek rá, uralja az emberek gondolatait. A legjobban mi akkor tudunk fellépni ellene, ha nem tesszük meg neki ezt a szívességet. Persze az sem megoldás, hogy a szőnyeg alá söpörjük és elfelejtjük, de úgy gondolom, néhány hetet várni kellene, mielőtt elkezdjük tárgyalni a témát: a tettes addigra már nem lesz médiaszemélyiség, a film ismeretében, a hisztériától távol, objektívebben tudunk majd visszatekinteni a történtekre, és - mivel már a teljes képet fogjuk látni, melynek ez az esemény csak egyetlen (nagyon fontos) szelete lesz - kevésbé fognak elhalványulni a kapcsolódó ügyek. És akkor itt van a huszonkettes csapdája, hiszen ha tényleg kivárnánk, és engednénk lehűlni a néhol túlzott indulatokat, már a kutyát sem érdekelné az ügy (nem a blog olvasóira gondolok, hanem az általános közhangulatra és cselekvési hajlandóságra). Az alábbit ne értsétek félre, mélyen elítélem a történteket, de bizonyos szempontból mondhatnánk, hogy kellett egy ilyen esemény, hogy felrázza az embereket - ahogy John Doe mondja a Hetedik végén, "ma már nem elég megtapogatni valaki vállát, hogy felhívjuk a figyelmét, pofán kell vágni egy kalapáccsal."

Ismeretlen_1068 2012.07.22. 20:08:21

30: A magam részéről állandóan azt szajkózom, hogy sem a magyar, sem az amerikai korhatár-besorolást nem tartom jónak, sőt egyenesen képmutató az, ahogy azok megjelenítését egyre nagyobb szigorhoz kötik, miközben betartása még mindig teljesen autonóm. Persze, ezt a tragédiát nem gátolhatta volna meg, ha teszem azt, kiskorú este 9 után nem látogathatna mozit, mert tényleg semmi keresnivalója nincs ott, de akkor az áldozatok között nem lenne ott egy 6 éves lány, a sebesültek között pedig egy csecsemő (hogy az a szerencsétlen mit keresett éjfél után a moziban, abba belegondolni se merek).

Ismeretlen_62806 2012.07.22. 20:34:35

31: Igen, ők életben lennének, de ez kiragadott példa, melynek a korhatár problémakörhöz az égvilágon semmi köze nincs - ha a filmtől lett volna minden nézőnek szuicid hajlama, vagy lehajolt volna Bane a vászonról, hogy belőjön a közönségbe, akkor lehetne párhuzamot vonni, így viszont almákat és narancsokat tárgyalunk. Ugyanezzel az erővel ki tudja, hány gyermek menekült meg a régi iskolai, plázás, metrós és köztéri lövöldözésektől, robbantásoktól, mert épp a korhatáros filmet nézték a moziban? (A csecsemő ottléte felett viszont én sem tudok napirendre térni)

Ismeretlen_62806 2012.07.23. 01:16:15

Érdemes elolvasni a NY Times cikkjét a témában. http://www.nytimes.com/2012/07/22/opinion/sunday/the-unknown-why-in-the-aurora-killings.html?_r=1

kekec 2012.07.23. 11:11:13

Én azon gondolkodom az eset kapcsán, hogy egy ilyen történet némileg felülírja a szuperhősfilmekhez való viszonyulásunkat is. Szerintem jelentősen megtörik ennek a fantáziavilágnak a varázsa, hiszen csak azt látjuk, hogy sajnos a Bane-ek itt járnak köztünk, de hol maradnak a Sötét Lovagok?

Ismeretlen_705488 2012.07.25. 14:45:36

kekec: Amig a mi Bane-jeinket a sima zsaruk is börtönbe tudják rakni addig nem is kellenek Sötét lovagok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása