aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: thor (2011) Zalaba_Ferenc
2011. április 28. 06:25:59

Kategória: 28 komment

Thor (Chris Hemsworth), Asgard trónörököse szembeszáll Odinnal (Anthony Hopkins), ezért megfosztják 5000 XP-től és a Földre száműzik. Odafenn megy a királyi kavar, idelenn hősünk próbálja megtalálni a visszavezető utat, közben becsajozik.

Szegény Ron Burgundy-nek fénykorához képest jó három évtizedet kellett várnia, mire kedvenc filmje elkészült (talán még a Highlandert is lenyomva), hisz ebben az infantilis tesztoszteronbombában a főhős nem csak szőrös, de még pofátlanul jóképű is, ráadásul a Natalie Portman kaliberű nők is a lábai elé hanyatlanak, ha csak annyit szól: "helló".

Thor (Chris Hemsworth), Asgard trónörököse szembeszáll Odinnal (Anthony Hopkins), ezért megfosztják 5000 XP-től és a Földre száműzik. Odafenn megy a királyi kavar, idelenn hősünk próbálja megtalálni a visszavezető utat, közben becsajozik.

Szegény Ron Burgundy-nek fénykorához képest jó három évtizedet kellett várnia, mire kedvenc filmje elkészült (talán még a Highlandert is lenyomva), hisz ebben az infantilis tesztoszteronbombában a főhős nem csak szőrös, de még pofátlanul jóképű is, ráadásul a Natalie Portman kaliberű nők is a lábai elé hanyatlanak, ha csak annyit szól: "helló".

Szerencsére a film képes elkerülni a "szuperszőke északi isten találkozik a célszerszámot profin kezelő gyári munkás" igencsak forró csapdáját, ahhoz ugyanis túlságosan gyerekes, hogy akár minimális mélységgel rendelkezne - olyasmivel, amire rejtett mondanivalót, célzást, politikát vagy bármi olyat lehessen aggatni, amin a nálamnál jóval okosabb esztéták hosszú oldalakon át csámcsoghatnak.

Az infantilizmusban az a jó, hogy kéz a kézben jár az őszinteséggel, ráadásul ilyenkor szokott előjönni az az örök érvényű tétel is, hogy "mindent a helyén kell kezelni", és ez egy mágikus kalapácsot lóbáló képregényhősről szóló blockbuster esetén pláne így van, de az elnéző magatartásnak is van határa. Hisz attól, hogy egy film nagy költségvetésű nyári gondűző, még nem jelenti azt, hogy ne lehessen hozzá forgatókönyvet írni.

Kenneth Branagh rendező nem győzte hangsúlyozni, hogy a kockás felszínesség mögött királydráma húzódik, és a Bárd tollának lenyomatát nem is lehet nem észrevenni, viszont a szkript úgy szállítja a fejedelmi konspirálást, mint gyorsétterem a tölcséres fagyit: ízetlenül és olcsón. Hogy ki kavarja azokat a szálakat, melyek Thor száműzetéséhez vezetnek, azt még egy óvodás is összerakja (tudom, a célközönség), de a biztonság kedvéért többször is megemlítik, hogy Asgard soraiban valaki köpönyegforgató. Odin ennek ellenére besétál a csapdába, és mikor a narratíva úgy kívánja, gyorsan kómába merül (mert az amnézia mégis csak túlzás az istenek soraiban).

Thornak vannak cimborái (ők minden egyes helyzetben ugyanúgy gondolkodnak és cselekednek, s nem hinném, hogy bárki is késztetést érezne arra, hogy megtanulja a nevüket), jelleme viszont alig-alig. Kezdetben arrogáns és öntörvényű, szélesen vigyorogva aprítja az ellenséget és még az anyjának is odakacsingat, hogy ő most érti a csíziót, egyszóval szimpatikus figura. De aztán elveszik tőle a játékszerét és minden perkjét, a Földre teleportálják és egy bájos porcelánbaba (Natalie Portman) gondjaira bízzák, akinek tényleg csak annyi a dolga, hogy jól nézzen ki, pedig tudós!!! De hősünk jellemét nem a cicababa pillantása tapossa szét egyik pillanatról a másikra, hanem az az őrjítő tudat, hogy hiába markolja meg két kézzel, de nem tudja visszaszerezni azt az istenverte exkaliburt kalapácsát. Innentől kezdve Thor rántottát gyárt, betakargatja a tudóslányt és talán még horgolni is elkezdene, ha a forgatókönyvírók között lenne egy nő. Summa summarum, úgy meghunyászkodik, mint akit lobotómiában részesítettek.

És még ragozhatnám. A jellegtelen jellemek és azok húszfilléres fejlődése mellett nehéz eloldalazni, a film pedig nem csupán a Battlefield Earth látványvilágát idéző ferde kameraszögei miatt tűnik egyenetlennek: a legtöbb puskaporát már az intróban ellövi, hisz Thor gyönyörű pusztítást rendez, hogy aztán minden egyes tulajdonságától megfosszák és az elképesztő (bár kétségtelenül Disney-ízű) látványtervekből felépített Asgardból leküldjék az Új Mexikói sivatagba, hogy a film 60%-ában ott lébecoljon egy egyetlen utcából álló városkában.

A színészekről egy rossz szót sem lehet szólni, hisz többnyire olyanok, mintha ott sem lennének: még Anthony Hopkins is robotpilótázik, pedig ő aztán még kómában feküdve is rendre tudná utasítani a társaságot. A 3D pucc, de legalább segít hangsúlyozni a befejezetlen trükköket, az akciók sablonosak,a poénok leginkább kínosak (Kat Dennings, mint komikus mellékszereplő, akinek minden második mondatában szerepelnek az iPod és a facebook szavak, és ezért vicces?); de hát nem szabad meglepődni: a képregényfilmek olyan mértékű népszerűségnek örvendenek, hogy még a másodvonalbeliek is simán megállnak a lábukon, ha elég marketinget tolnak beléjük. Jelenleg fogalmam sincs, hol a határ.

Címkék

kritika marvel thor 4csillagos natalie portman anthony hopkins superhero kenneth branagh chris hemsworth

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr304539599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_169693 2011.04.19. 14:02:47

Holy sh... Pedig már kezdtem reménykedni, az Empire is ugyanennyit adott neki, igaz, picit másik skálán... Ezek szerint viszont az első megérzés az igazi. Még csak azt sem mondom, hogy kár érte, mert kit érdekel?

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.04.19. 14:04:39

Szerintem túlságosan szigorú voltál, simán 6 pontos! Én jól szórakoztam rajta, a 3D néhol tényleg egyértelművé tette, hogy félkész a trükk, de összességében egy délutános, pop-corn mozi a Thor, ami simán betölti funkcióját. Nem kell komolyan venni, és akkor egész jól lehet rajta szórakozni. Az akciók lehet sablonosak voltak, de szerintem egészen tisztességes látványt pakoltak mögé...Asgard világa meg kifejezetten tetszett.

duwy 2011.04.19. 14:28:59

A Rotten Tomatoes 93%-a picit mást mond... majd meglátjuk.

DCIJB 2011.04.19. 14:34:53

Jelmondatom: sose kételkedj Kenneth Branagh-ban! (Még egy borzalmas Sleuth remake és egy lehúzó aeonflux kritika után sem.)

Ismeretlen_9654 2011.04.19. 14:55:16

akkor nem volt véletlen, hogy kellemetlenül éreztem magam az előzetesek alatt. pedig jó lett volna, ha megüti az iron man szintjét.

kekec 2011.04.19. 14:55:19

Igazából jómagam is Branagh neve miatt nézném meg a filmet, de egyelőre nem tudok dönteni: az előzetes egy cseppet sem tetszik és nem hiszem, hogy túl sok lenne a filmben Branaghból - amit ez a kritika is megerősít. Ráadásul a mindig minőséget hozó Patrick Doyle muzsikáját is lebutították produceri utasításra a rá jellemző nagyzenekari mű helyett valami "modernebb hangzású" zenévé, ami eleddig nem igazán ragadott meg.

elmouse 2011.04.19. 15:28:07

Ezt a kritikát is leveteti majd a forgalmazó?

Ismeretlen_1068 2011.04.19. 18:44:33

4: Annyit mondok, "meztelen birkózás Frankenstein rémével". Az is egy jól sikerült blockbuster volt...

Ismeretlen_1068 2011.04.19. 18:46:31

7: Nem fogják, direkt rákérdeztem. :)

Ismeretlen_1068 2011.04.19. 18:51:33

Két dolog még: 1. Ezúttal is végig kell ülni a feliratokat, mert utána van egy jelenet (valaki majd magyarázza meg, hogy mi volt az az izé). 2. A filmben lesz egy vendégszereplés, aminek nagyon szép a felvezetése, aztán ott hagyják a levegőben lógva (a szó szoros értelmében véve). +1. És természetesen lesz Stan Lee cameo is. :)

Ismeretlen_1068 2011.04.19. 23:19:54

Woohoo! http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=76639

frmn 2011.04.20. 08:49:42

Nem lep meg. A film fanboyoknak/geekeknek nyilván kötelező, a többiek meg amúgy is látják a hibáit.

SoZi 2011.04.20. 09:11:16

Ez az a film, ami a legkevésbé sem keltette fel az érdeklődésemet. Ilyesmi eredményre vártam, kimarad. Alapból nem értem, mitől félelmetes fegyver egy bazinagy kalapács. Inkább komikus. "még Anthony Hopkins is robotpilótázik" ezen behaltam :D Az viszont az első trélernél eszembe jutott, hogy Hemsworth-nek legözelebb valami kemény jégkorongozót kéne alakítania. Nagyon olyan feje van! :)

Ismeretlen_1068 2011.04.20. 09:27:32

13: És az sem ártana, ha nem festenék szőkére (sárgára?) a haját, szemöldökét és szakállát, amitől úgy néz ki, mint aki indentitászavarral küszködik.

dudee 2011.04.20. 10:19:16

Hát ez kemény volt. 5 perce sincs, hogy egy kritikában azt olvastam, hogy az utóbbi évek egyik legjobb képregényfilmje, Nolna Batmanjei után. Pedig ott aztán szigorúak szoktak lenni.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.04.20. 13:22:52

10: Én ugyan nem ültem végig a film végét, de a Movieweb talán segít a válaszadásban: http://www.movieweb.com/news/thor-post-credit-sequence-teases-captain-america-the-first-avenger

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2011.04.22. 00:31:11

Na, az lenne a kérdésem, hátha tud vki segíteni, hogy ha nem 3D-ben szeretném megnézni, azt mégis hol tehetem? Természetesen Budapestre gondolok. Milyen mozikban megy NEM 3D-sen? Egyáltalán megy úgy vhol? Most még csak a szerdai, premier előtti időpontokat látom, de az mind egytől egyig 3D. Én meg nem vágyom rá, sem az inflált jegyre, sem a fölös puccra.

Ismeretlen_82723 2011.04.22. 08:07:23

17: Várj csütörtökig.

Ismeretlen_1068 2011.04.22. 08:10:01

Biztos, hogy lesznek "kiválasztott mozik", ahol a film 2D-ben is megtekinthető lesz. :)

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2011.04.22. 13:45:24

Jól van, hiszek nektek:)

skaven 2011.04.27. 11:13:00

hogy oszinte legyek, nem ertem hogy mi volt a problemad a filmmel. szerintem az effektek szepek, legalabbis IMAXben nem volt veluk bajom. a tortenet okes volt, a szereplok rendben vannak, de nagy szineszi teljesitmeny itt senkitol nem varhato nyilvanvaloan. egyeduli problemam a kozelharci jelenetekkel volt, nyilvanvalo, hogy nem ez a legothonosabb terep a rendezonek. :) de osszesegeben jol szorakoztam, sokkal jobban mint a filmek nagy reszen. es siman ajanlom mindenkinek, jo kis nyari mozi sikeredett belole, tippre a kovetkezo par honapban jopar "sikerfilm" nem fogja tudni hozni ezt a szintet. en mindenesetre mar varom a masodik reszt is, remelem lesz es csak javulnak innen, nem ugy mint a vasember kettonel ugye.

gábor 2011.04.28. 13:26:12

Zseniális ez a mondat: a Vasembert készítő stúdiótól. A magyarok is érzik már nagyon a marketinget.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2011.04.29. 21:01:08

gábor: Az nem magyar találmány, ha jól emlékszem az eredeti, angol nyelvű plakátokon is rajta volt.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2011.04.29. 21:01:54

Egyébként a filmről: nagy csalódás volt. Szuperhősös királydráma, erős rágógumi utóízzel. Súlytalan, lelketlen, komolyan vehetetlen. Branagh majdnem mindent elrontott, amit csak elronthatott.

Zurel 2011.04.30. 19:47:02

"Alapból nem értem, mitől félelmetes fegyver egy bazinagy kalapács. Inkább komikus." - azt hogy Thornak kalapácsa van, kb másfél ezer évvel ezelőtt találták ki, ez nem a filmkészítők bűne. mellesleg egy bazinagy kalapáccsal szerintem bazi nagyot lehet ütni. komolyan vehetetlen? szerintem a képregény alapú filmeket sosem kell igazán komolyan venni, ahogy a képregényeket sem. nem mondom, hogy hibátlan (pláne a mitológiát tekintve, ott azért kavartak rendesen)(és Laufey nevét is elég hülyén mondták, az a "laffi" engem eléggé idegesített), de annyira azért nem rossz film. könnyen emészthető, egyszerű szórakoztatást vártam és ezt meg is kaptam.

Ismeretlen_1068 2011.05.01. 10:25:35

Így kell ezt. http://hetediksor.blog.hu/2011/05/01/a_hulyeseg_kalapacsa

Zurel 2011.05.01. 18:28:39

hát már ha rajtam múlik is, kényelmetlen pillanatai lesznek, pedig én csak 50 kalapácsütést hoztam össze neki:D (üsse kavics, az egyiknek elengedem a felét, mert csak 1440ért néztem, szóval csak 37 ütés meg még egy kicsi)(viszont a nyakába sózom a jégóriásosnak a felét, mert rémisztőnek nem mondanám, de szerintem nem volt semmi baj a kinézetükkel, úgyhogy mégis 50)

Ismeretlen_1068 2011.05.01. 18:31:09

Őket én is komáltam. Sőt, az egész jogbolygós nyitányt nagyon éreztem - mintha csak egy szépen felpimpelt Star Trek epizódba csöppentem volna - a hasonlat jó értelmében véve. Kár, hogy aztán azokkal a figurákkal sem kezdtek semmit, egyszerű narratív eszközzé degradálódtak.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása