aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: aranyhaj és a nagy gubanc [tangled] (2010) Takács Máté
2010. december 02. 08:03:46

Kategória: 15 komment

A haj az emberi fejen található szőrzet, amely mechanikailag is védi a koponyát. Emellett a kinézetünk meghatározó tényezője, a dús hajon, frizurán is múlik, hogy szépnek látjuk-e a másikat. Hajunk minőségét szüleinktől örököljük, de környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják állapotát. Bár hajunk fényét elsősorban egészségi állapotunk és hangulatunk határozza meg, azért hajápolási szokásainkon is sok múlik. Esetenként kilométer hosszúságúra is megnőhet, fiatalítja az arcbőrt és gyógyítja a sebeket. Wait, what?!

A haj az emberi fejen található szőrzet, amely mechanikailag is védi a koponyát. Emellett a kinézetünk meghatározó tényezője, a dús hajon, frizurán is múlik, hogy szépnek látjuk-e a másikat. Hajunk minőségét szüleinktől örököljük, de környezeti tényezők és a táplálkozás is jelentősen befolyásolják állapotát. Bár hajunk fényét elsősorban egészségi állapotunk és hangulatunk határozza meg, azért hajápolási szokásainkon is sok múlik. Esetenként kilométer hosszúságúra is megnőhet, fiatalítja az arcbőrt és gyógyítja a sebeket.* Wait, what?!

Az ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC a Walt Disney Pictures 50. egész estés rajzfilmje. E jubileumi szám csaknem háromnegyed évszázadnyi munkát ölel fel, aminek megvoltak a hullámvölgyei, de kiemelkedő darabjai teljesen feledtetik a kevésbé sikerült próbálkozásokat. Jelen történet, oly sok másikhoz hasonlóan, egy tündérmesét elevenít fel, amely a Grimm-fivérekhez köthető. Ettől függetlenül több egyéb régi ismerős köszön vissza itt-ott, így a HÓFEHÉRKE ÉS A HÉT TÖRPE, a CSIPKERÓZSIKA, a POCAHONTAS, a HERKULES, sőt, még az IRÁNY ELDORÁDÓ és A BŰVÖS KARD - CAMELOT NYOMÁBAN is előbukkanhat a rajzfilmeken edzettek emlékezetében. De mit jelent ez? Bizony azt, ami már megfogalmazódhatott a tapasztaltabb nézőben az utóbbi tíz év Disney-klasszikusait látván: zsugorodik az ötletek tárháza.

Nincs arról szó, hogy unásig ismert minden képkocka, de azért meglepetések nem várnak minket ezen a vándorúton, nem így a két főhőst; Aranyhajat, a tizennyolcadik életévét éppen betöltött ifjú hölgyet, aki cipelni kényszerül mágikus és rém hosszú hajzuhatagát, és Flynn Rydert, a cseles tolvajt, aki -kezdetben- kényszerből szegődik a címszereplő útikalauzává. A szereplők egyébként vérbeli Disney-alakok, akikkel a Dumbó magazin (ez még létezik?) oldalain már számtalanszor találkozhattak a gyerkőcök, csak más néven. Itt van mindjárt Flynn, aki lókötőből lesz tettrekész, hős megmentő; a gonosz mostoha, aki, nos, gonosz és eléggé mostoha minden tekintetben; továbbá a szakadatlan humorforrást jelentő állatok, így a kíméletlen kaméleon és a kutyává tett ló. Éppenséggel Aranyhaj az, aki ragyog: a számítógépes animáció egészen zavarbaejtő bájt képes kölcsönözni a női arcoknak korunkban, de nem csak ezért imádnivaló a főhősnő; a legtöbb Disney-hercegnőtől eltérően talpraesett, ha kell, a saját kezébe (vagyis hajába) veszi a dolgokat, s akár egy sereg haramiával is elbír a maga módján. Mindemellett, valódi tinédzser leányzó, a korára jellemző minden ügyes-bajos dologgal, nehezítve az extra időt igénybe vevő fésülködéssel. Szóval olyasvalaki, aki igazán megfelelne jó példaként a tizennéhány éves lányoknak, de hát milyen rajzolt figura veheti fel a versenyt az olyan hús-vér, mindenhol és mindenkor jelenlévő sztárokkal, mint Hannah Montana?

S ha már Hannah Montana, hát nótákból nincs hiány itt sem. Az ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC a hercegnő-történeteknek megfelelően időnként (sűrűn) dalban görgeti tovább a cselekményt. Még meg sem kezdődött a film, már felhangzott az ének, s agyamban önkéntelenül is nyomban egy a HERKULES Hádészától kölcsönözött és kicsit módosított sóhajtás fogalmazódott meg: "Jaj, dalolnak!" De mit tehet az ember, ha ezzel együtt fogékony az ilyesmire? Átadja magát a hangjegyeknek. Randy Newman szerzeményeivel kellett egy keveset barátkoznom A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA esetében (örök barátság lett belőle végül), s Alan Menkennel sincs most ez másképp, pedig tőle nem ezt vártam. Hol egy A Whole New World? Hol egy Go the Distance? A mostaniak is fülbemásznak, igen, talán magával is ragadnak, míg tartanak, de velünk maradni nem fognak. Pláne, hogy a magyar szöveg elég sűrűn erőltetett (ez van, ám valahogy a '90-es években jobban ment a magyarítás, rímestől-ritmusostól), s Csifó Dorina és Náray Erika időnként olyan hangmagasságokba merészkednek, amiktől már-már paródiába torkollanak a betétek. Nem elriasztásként, csak figyelmeztetésként mondom: aki nem szívlelte a tavalyi (békakirályfis) trallalákat, az most sem fog beléjük szerelmesedni. Helyette ajánlott újra meghallgatni AZ OROSZLÁNKIRÁLY, a HERKULES vagy a TARZAN soundtrackjét szőröstül-bőröstül.

A film maga is hasonló benyomást kelt: amíg tart, élvezi a néző, ám árnyéka ez csupán a Reneszánsz időszakának, még ha nyomokban meg is idézi azt. Mert azért időnként megcsillan az a varázslatosság, ami kedvenccé tette a korábbi alkotásokat: ilyen jelenet például Aranyhaj álmának beteljesülése, s lesz, akit a tetőpont lezárása sem hagy hidegen, bár meg kell jegyezni, hogy a Disney szokásához híven egy egészen bátor véget dobott a tűzbe a totally-happy-(és ezerszer látott)-endingért. De ezen kár bánkódni, mert igazából csalódást nem okoz a merész elvárások hiányában. S ha nem okoz csalódást, az egy jó dolog. Tündérmeséket ugyanis már ritkán látni, hinni bennük egy SpongyaBobbal és Ben 10-nel elárasztott világban meg egyenesen kínos, úgyhogy az is elég, ha csak nézzük őket.

* Wikipédia után szabadon


Címkék

kritika disney comedy animation forum hungary romance children movie 6csillagos 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494538994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_148340 2010.11.24. 12:33:41

Ez az írás felkeltette az érdeklődésemet. Szerintem el tudom viselni az itt felsorolt negatívumokat.Azt viszont nem tudom, hogy úgy általában Mandy Moore vagy az általad említett magyar hangok énekelgetése zavar-e jobban. Minden esetre a mérhetetlen hajbuziságom el fog rángatni vagy a moziba vagy egy dvd boltba a megjelenéskor.

Ismeretlen_1068 2010.11.24. 15:32:42

"S ha már Hannah Montana, hát nótákból nincs hiány itt sem." Ááá, erről nem volt szó! Tudom, a klasszikus értékek fontosak, meg minden, de vannak dolgok, melyek jobb, ha megmaradnak a huszadik században.

Ismeretlen_139112 2010.11.24. 19:34:07

Érdekes, erről viszont sok jót hallottam kintről...

Ismeretlen_1068 2010.11.25. 06:50:44

3: A külföldi oldalakon csak úgy repkednek a dicsőítő jelzők... ráadásul A Magyar meglehetősen fogékony a tündérmesékre, szóval meg vagyok lepve. :)

Ismeretlen_139112 2010.11.25. 18:29:41

Én egyébként már csak a trailerben meg a klipekben látott animációk miatt is nagyon kiváncsi vagyok rá, igencsak ott van a szeren...

Ismeretlen_9654 2010.12.02. 09:25:47

über ez a kritika, de a filmet nem nézném meg. :)

Ismeretlen_9654 2010.12.02. 09:26:05

über ez a kritika, de a filmet nem nézném meg. :)

brom 2010.12.04. 09:05:44

A barátnőmmel tegnap néztük meg. Az elején féltünk, hogy a sok kisgyerek majd pokollá teszi az életünket, de végül eltűntek (h hova lettek komolyan nem tudom :D) s kifejezetten jól szórakoztunk. Az animáció szép, néhol gyönyörű, a dalok nem fájtak, a sztori kellően bugyuta (sőt néhol talán túlságosan is, de pont ettől lett "aranyos") s az utóbbi pár évben most éreztem csak igazán, hogy igen, ez egy igazi mesefilm. A trailerből meg már sejtettem, hogy pascal lesz a kedvencem :D

Ismeretlen_1068 2010.12.04. 09:17:08

Jack Skellington barátom is szanaszét sztárolja, úgyhogy kezdek elbizonytalanodni TheHun értékelését illetően... De késztetést még nem érzek, hogy rohanjak a moziba. :)

Ismeretlen_82723 2010.12.04. 10:39:56

9: Ugyan, nem kell, hogy ez nagyobb visszatartó erő legyen, mint a te hasonló értékelésed a Tolvajok városára, amit remek filmként tartanak számon úgy általában. Amúgy én pusztán némileg csalódtam a 8,5-ös RT-átlagpont ismeretében, ami akkor volt, mikor beültem rá. Lehet, hogy megnézem még egyszer, eredeti nyelven, hogy a dalok megfelelő formájukban szóljanak.

Real013GSF 2010.12.10. 21:46:36

A Toy Story után az év második legjobb animációs filmje.Szóval Yeah!. Meglepően jó volt, hibapontként csak pár gyengébben sikerült éneklés részt tudok felhozni, meg azért túlzott eredetiséggel sem lehet vádolni a filmet. Ugyanakkor a Disney-kliséket tökéletesen használják fel, a főszereplők jól eltaláltak, szimpatikusak, viccesek, az állat mellékszereplők nem tolakodóak, mint más mesékben, a látvány elsőrangú, és az érzelmes részek is nagyon rendben vannak. Nagyon kellemes meglepetés volt, azt hittem, hogy csak az amerikai kritikusok értékelik túl, és mégsem!

Ismeretlen_139710 2010.12.13. 00:41:59

Én ma láttam, egy BEN10-en edződött 9 éves gyerekkel, aki imádta, jobban mint az elmúlt években bármit. Nem csak őt fogta meg, néhány sorral lejjebb egy kislány elpityeredett a vége felé... Nagyon aranyos volt :) Az a jó ebben, hogy rendes, klasszikus tündérmese, nem pedig egy újabb Shrek-koppintás, tele felnőtteknek szóló poénokkal, bugyutábbnál bugyutább mellékszereplőkkel és bonyolult történetvezetéssel.. amit a gyerekek nem tudnak követni.. Nekem tetszett, a kritikák után nagyon kellemeset csalódtam :)

Toto · http://www.youtube.com/user/To652?feature=mhum 2011.01.27. 22:36:28

Szökőévente egyszer járok moziba, de inkább ritkábban... szülinapom alkalmából, decemberben képes voltam háromszor is elmenni moziba, hogy láthassam :D A dalok itt ott valóban sántít egy picit, de részemről sok dal a mai napig itt visszhangzik a fejemben, pedig nem szokott ilyen történni rajzfilmdaloknál. Én úgy érzem, ezzel a filmmel a Disney cég egy olyat minőségű mesét alkotott, mint a 20 évvel ezelőttiek! Klasszikus Disney reneszánsz hangulatom volt a film alatt! 10/9.9

Allgart · http://www.szigdani.5mp.eu 2011.05.12. 21:19:19

Én is láttam a filmet. Először a címe alapján azt hittem ez is valami új baromság, a kisgyerekek szórakoztatására. Egy jó hónapja rászántam magam, hogy megnézzem az előzetest a youtubeon. Eléggé megtetszett és le is töltöttem. Na most az létezik-e, hogy az előzetesben szinte csak olyan jelentek vannak amik teljes egészében kimaradtak a filmből, vagy csak nekem van rossz verzióm. Sőt, néhol még az animáció is elég látványosan más. Nem tudja valaki mi lett azzal a sok jelenttel?

Ismeretlen_82723 2011.05.13. 15:42:58

[Allgart](#11334308) Mesékhez gyakran gyártanak önálló jelenetből álló előzetest. Például most megy a Kung Fu Panda 2. reklámja, amelyben kungfu-farkasszemet néz a közönséggel. Az tuti nem lesz benne a filmben. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása