aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: it's complicated (2009) Takács Máté
2009. december 22. 22:21:18

Kategória: 14 komment

Egyszerűen bonyolult. Egyszerű, mégis bonyolult. Egyszerűen megfogalmazva, Nancy Meyers nem nagyon szeret kétórás játékidő alatt dolgozni, s így ezúttal is túlbonyolítja az amúgy nem kimondottan kimunkált, hosszabbra nyúlt szituációt. Mert itt nem többről, mint egy helyzetről van szó. Az egyik férfinek mégis kell a nő, a másik férfi nem teljesen biztos benne, hogy kell neki újra egy nő, a nő pedig nem tudja, ki kell neki. A néző pedig arra gondol: kell ez neki?

Egyszerűen bonyolult. Egyszerű, mégis bonyolult. Egyszerűen megfogalmazva, Nancy Meyers nem nagyon szeret kétórás játékidő alatt dolgozni, s így ezúttal is túlbonyolítja az amúgy nem kimondottan kimunkált, hosszabbra nyúlt szituációt. Mert itt nem többről, mint egy helyzetről van szó. Az egyik férfinek mégis kell a nő, a másik férfi nem teljesen biztos benne, hogy kell neki újra egy nő, a nő pedig nem tudja, ki kell neki. A néző pedig arra gondol: kell ez neki?

Immáron tíz éve, hogy Jane (Meryl Streep) elvált Jake-től (Alec Baldwin), s most végre megvalósíthatja egy régi vágyát is: csodás konyhával egészül ki háza. A bővítést kivitelező építész (Steve Martin) szintén elvált, rokonszenves fickó, aki udvarias, illemtudó módon közeledik Jane felé. Ezalatt fellángolnak a régi érzelmek is a nő és volt férje között, ami egészen szokatlan szerepet oszt Jane-re. Jake nem egy hűséges típus, szertelen és élvhajhász, míg Adam megbízható és figyelmes. Az amúgy újranősült exszel jó a szex, de meddig működhet ez? Dilemmák végtelen sora. Kijutott belőlük a forgatókönyvíró-rendezőnőnek is. Meyers szintén képtelen eldönteni, mi legyen: egyik szereplőjével sem akar kitolni. Mindenki szabadkozik mindenkinek, mindenki megkapja a lehetőségeit, s így haragudni sem lehet senkire. Anélkül meg mit ér egy szerelmi háromszög? A konfliktus abszolút alapvető, a megoldás megalkuvó maradt, de hát mégis, mire lehet számítani? Egy szakajtó Golden Globe-jelölésre azért igen.

Meryl Streep egy mentőöv. A legkavargóbb örvényből is képes kimenteni a legénységet, azonban ezen erőfeszítéseit a szinkron most alaposan elúsztatja. A hang az alakítás fele, és Bánsági Ildikó nem bír megbirkózni a feladattal. Ráadásul, valahonnan a rossz emlékek közül felsejlik Diane Keaton és a FÉRJHEZ MÉSZ, MERT AZT MONDTAM, de gyorsan hessegessük el ezt a párhuzamot, mert az asszociáció csupán a hasonló szerep szüleménye...kell hogy legyen. Steve Martin jelenléte szűkösre lett szabva a bőséges játékidőhöz képest, háttérbe szorulását leginkább a TUCATJÁVAL OLCSÓBB harmadik részével kompenzálhatná, ahol fölébe emelkedhet egy sereg gyereknek. A nyerő Alec Baldwin, aki A STÚDIÓ, azaz a 30 ROCK című sorozattal jó edzésben tartja komikusi oldalát, s ezt itt hellyel-közzel sikerül kamatoztatnia. A két férfiszínész az Oscar-gála levezényléséért vélhetően nagyobb elismerésre tesz majd szert.

Az EGYSZERŰEN BONYOLULT szétszórt szexkomédia piával, fűvel és Alec Baldwin erős testszőrzetével, ötveneseknek, még inkább elvált ötveneseknek, leginkább elvált ötvenes nőknek, elhanyagolt elvált ötvenes nőknek pedig feltétlenül. Nekik mindenképpen meg kell nézniük, mert lehet, hogy már az is megelőzi a vagina összezáródását.

Címkék

kritika comedy 5csillagos steve martin meryl streep alec baldwin romance

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394537444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2009.12.22. 22:27:50

Szerintem túl szigorú voltál a filmhez, mert bőven nem ötcsillagos volt. Azért egy hetes simán adható rá. Streep szinkronhangjával egyet kell értenem, szörnyen idegesítőre sikeredett, Steve Martin mellőzését se igazán értettem, de a maga esetlensége ellenére ettől függetlenül egy aranyos komédia kerekedett ki az egészből, és ezt a teremben ülök többszöri kacarászásai is jelezték. Persze ízlések és pofonok, de akkor is túl szigorú voltál:)))

Ismeretlen_82723 2009.12.22. 22:31:45

Nekem új a kritikusi szerep (nem is akarom ilyesminek titulálni magam, csak a beazonosíthatóság kedvéért szerepel a "kritika" szó), de oké, talán 6-ot megér, de csak Steve Martin utolsó notebookos beszólása miatt (ami valószínűleg Speier Dávid érdeme). :)

Ismeretlen_1068 2009.12.22. 23:53:55

2: ne hagyd magad eltántorítani a véleményedtől, az írás pedig remek első csapásnak, csak így tovább. :) szerencsére nem csináltál kedvet a filmhez, mint ahogy a trailer sem, s ez így is van rendjén. ugyanakkor feltételezhető, hogy egy raklapnyi pénzt keres majd a universalnak, hacsak nem üti ki a karácsonyi tumultus.

Daemiaen 2009.12.23. 09:31:30

2. A "Ki a fazon?"-ra gondolsz?

Ismeretlen_82723 2009.12.23. 09:34:38

Én azt határozottan másképp értettem, de ha rosszul, akkor viszont mínusz egy pont. A fazonnak amúgy nincs is értelme. :)

anita 2009.12.23. 09:53:37

5: Dehogy nincs!!! :D

Ismeretlen_1068 2009.12.23. 10:09:37

szeretem, amikor virágnyelven beszéltek, ráadásul úgy, hogy a háromból (feltételezem) még csak egy látta a filmet.

anita 2009.12.23. 10:43:12

Én valóban nem láttam a filmet, viszont a (bikini)fazon kifejezés jelentésével tisztában vagyok.. :D Ezt a poént meg már az előzetesben ellövik, tegnap láttam a Poligamy előtt.. és nevettem!!! Viszont csak most esett le igazán a szójáték! (Köszi Daemiaen!) :-)

Ismeretlen_82723 2009.12.23. 11:23:44

Én az előzetest nem láttam, de akkor szomorúan hallom, hogy a film legjobb (egyetlen?) poénját lelövik benne. És én mondom, hogy a trailer és a végső verzió különbözik. Nem 'ki'-vel, hanem 'mi'-vel kezdődik az ominózus mondat. Vagy a fenesetuggyamá. ;)

Ismeretlen_1068 2009.12.23. 11:37:09

aham. most, hogy így körül(ny)írtátok, annyira nem is tűnik jónak, hogy hanyatt-homlok... kikölcsönözzem, ha egyszer megjelenik dvd-n. :)

Shifty · http://www.jatekok.hu 2009.12.23. 11:37:47

5: Én is határozottan AZT a szót értettem:)

anita 2009.12.23. 12:08:10

9: Ez sajnos így megy, mindig a legjobb poénokat teszik az előzetesekbe, hogy tóduljon a nép.. 9, 11: Ezt az elmés szóviccet pont erre találták ki! Én is AZT a szót véltem hallani, de ide a rozsdás bökőt, hogy fazon hangzik el valójában. Hangsúlyozom, nem véletlenül! 10: Nekem viszont egyre jobban tetszik ez a film! :D

Daemiaen 2009.12.23. 13:09:55

anita: Persze, hogy a fazon hangzik el, elvégre nem oly' korhatáros a film. :) Steve Martin meg amúgy sem mond ki ilyen szót. Ő nem az a színész. :)

anita 2009.12.24. 07:49:45

13.: :-) Szex, fű megengedett, 1 db csúnya szó tabu.. Nem mintha a 12 évesek lennének ennél a filmnél a célközönség..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása