aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: start-trek Takács Máté
2009. május 11. 20:10:18

Kategória: 7 komment

A magyar mozik bevételei, 2009. május 7 - 10.
 
Világos, hogy a nyári moziszezon az utóbbi pár évben nálunk is átfordult főszezonná, köszönhetően a majd' hetente érkező, nem véletlenül világpremiereknek. Tavaly A VASEMBERtől a A MÚMIA: A SÁRKÁNYCSÁSZÁR SÍRJÁig láthattuk elébb a blockbustereket, mint az amerikaiak (javarészt a UIP és kinti partnerei jóvoltából), de még ezt követően is érkeztek kis csúszással a nagy közönségeket megmozgató mozik. Az idei évtől már itt is képben lehetsz, nem csak a multiplexekben: hétről-hétre olvashatsz 2009 májusától fogva a magyarországi (országos!) hétvégi eredményekről, a már megszokott box office rovat modorában. Lássuk tehát, mennyire bírták felvenni a harcot a filmek a nálunk még mindig nagy konkurensnek számító barátságos időjárással a május első csütörtökén kezdődő hétvégén!

A csúcson
A világpremierrel egy időben, sőt, egy nappal előbb érkezett hozzánk mérsékelten széles bemutatóval, 25 kópián (ebből egy feliratos) a STAR TREK a UIP-Duna Film forgalmazásában. A nálunk mozis pályafutását a STAR TREK: A NEM ISMERT TARTOMÁNY-nyal, éppen 17 évvel ezelőtt megkezdett széria újjászületése 25,3 millió forintot gyűjtött az elmúlt négy nap alatt, ami jó eséllyel máris a nálunk nagyvásznon megfordult korábbi négy epizód elébe helyezi az új, szinkronizált verziót az anyagiak terén. Az említett 6. részt 50 ezren látták annak idején, mindössze 9,7%-os kihasználtság mellett, ami az év második leggyengébb aránya volt az amerikai filmek között. Az 1995-ben játszott NEMZEDÉKEK, az 1997-ben bemutatott KAPCSOLATFELVÉTEL és az 1999-es ŰRLÁZADÁS nézőszámai 18 és 22 ezer fő között mozognak, vagyis a kezdeti, eleve langyos érdeklődés után alaposan megfogyatkozott a lelkes trekkie-k száma idehaza, s a NEMEZIS már a mozikat is elkerülte. Jól látható tehát, hogy csak mérsékelt elvárásokat támaszthatott a forgalmazó a frissítéshez. És a STAR TREK most nálunk is újult erővel támadott, már négy nap alatt több nézőt (22 514-et) vonzva három elődjénél, s ha itthon is kedvező lesz a szájhagyomány, akkor a következő rész már szintet léphet, ahogy esett az A SÖTÉT LOVAGgal és A QUANTUM CSENDJÉvel tavaly. A STAR TREK a nyár végére talán összegyűjthet 75 ezer nézőt.
 

További új bemutatók
A hét további új filmjeit legyőzte az időjárás: A 3D-s teremmel ellátott mozikban vetített LÉGY A HOLDON forgalmazója, az Intersonic sosem erőlteti meg magát adatszolgáltatás terén, így csak a Budapestre vonatkozó adatokból következtethetünk, amik már amúgy sem rózsásak: a 8 filmszínházban (köztük IMAX-ben) látható belga animációs produkció 3,6 millió forintot préselt csupán ki a pénztárcákból, ami igen kevés, 2316 nézőt takar. A 3D-s vásznakat tehát még mindig a SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN érdemli meg, s a hónap végén érkező JONAS BROTHERS-mozi is csökkenteni fogja a vetítések számát. Még akkorra sem lesz meg a 10 ezer néző nagy valószínűséggel a LÉGY A HOLDON számára.

A nagyreményű magyar fikciós dokumentumfilmet, melyet a Hungaricom 29 kópián indított, szintén szíven döfték a szabadtéri programok ígéretei. A SZÍVEN SZÚRT ORSZÁG messze nyitott a top 10-től, a fővárosban is csupán 670 ezer forintot hozva a magyar valóságra gyorsan reagáló producereknek. Hogy egyéb fronton megérte-e az erőfeszítés, azt majd eldöntik a nézők, akik remélhetőleg a továbbiakban még konstans módon megfordulnak a nézőtereken.

Gerard Depardieu új filmje, a DIAMOND 13 is csúfos véget ért már a startnál. A Best Hollywood Budapesten is csak három helyen indította ezt a gyenge kritikákat kapott francia krimit, s így alig bírt felkapaszkodni a fővárosi top 20-ba, a napi 18 vetítés ellenére is. Ez már most süllyesztő, a 643 ezer forint alig lesz több egymilliónál.

Korábbi filmek
A múlt heti bajnok X-MEN KEZDETEK: FARKAS 50%-ot veszített az érdeklődőkből, s a második helyre esett vissza 20,3 millió forintos bevétellel, 73 millióra növelve összbevételét. Ezzel ezen a ponton 12,7%-os lemaradást jegyez az X-MEN: AZ ELLENÁLLÁS VÉGÉvel összevetve, ami nézőszámban 22,25%-ot jelent. A tengerentúlon csak az optimistábbak várták, hogy a FARKAS a trilógia nyomába szegődik, ám nálunk joggal remélhette az InterCom a csak módosabb sikerré váló, 135-145 ezer nézős korábbi epizódok táborába. Erre már nincs reális esély, de a százezer látogató még zökkenőmentesen meglehet.
 


A UIP által forgalmazott KETTŐS JÁTÉK 44%-ot veszített múlt hétvégi, a péntekre eső május 1-jét is magában foglaló eredményéből. A harmadik helyen álló krimi 31,6 millió forintnál tart 11 nap után, amit még 50 millióra növelhet, ha legalább a nyár közepéig műsoron tartja még néhány multiplex. Negyedik a listán a nálunk is meglehetősen népszerűnek bizonyuló, fórumos HANNAH MONTANA: A FILM, immáron 60 millió forint fölött, míg ötödik a SPANCSEREK. A UIP szinkronizált komédiája valamivel gyengébben muzsikál, mint az egy évvel korábbi LEPATTINTVA - aminek egyik főszerepét szintén Jason Segel játszotta -, hiszen három hétvége után még csak 33 milliót hagytak ott a pénztáraknál a vulgáris poénokra vevő magyarok, ám a lemaradás még nem behozhatatlan; ezt mutatja a többi filméhez képest visszafogott, 36%-os visszaesés. A százmilliósok táborába csatlakozott a hétvégén a 9. helyen álló HALÁLOS IRAM. A UIP így két egymást követő bemutatóját is kilenc számjegyűnek tudhatja, ami a bevételt illeti, noha a SZÖRNYEK AZ ŰRLÉNYEK ELLEN 125,7 milliója (és 97 ezer nézője) sehol sincs a DreamWorks korábbi bombáitól.

Ami jön
Már holnapután érkezik a hét egyetlen széles körben induló filmje, az ANGYALOK ÉS DÉMONOK. Hogy képes lesz-e felérni A DA VINCI-KÓD 145,5 milliós nyitányához, az igencsak kétséges, de ha a botrányszag csak egy kicsit is érezhető, a magyarra lehet számítani. Egy hét múlva minden kiderül.

A Top 10 (csütörtök-vasárnap; forintban)
1. Star Trek (25,3m/25,3m)
2. X-Men kezdetek: Farkas (20,3m/73,0m)
3. Kettős játék (9,5m/31,6m)
4. Hannah Montana: A film (8,6m/63,5m)
5. Spancserek (5,4m/33,1m)
6. Szörnyek az űrlények ellen (4,7m/125,7m)
7. Miért éppen Minnesota? (3,6m/21,6m)
8. Légy a Holdon 3D (3,6m/3,6m)*
9. Halálos iram (3,4m/100,2m)
10. Álom.net (3,4m/32,6m)

* csak budapesti adat

a UIP Duna Film támogatásával

Címkék

star trek box office x men magyarvalosag 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr654536634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2009.05.11. 22:18:58

az álom.net a maga 35e nézőjével elég csúfos buksza. hiába, no, fenyő iván nélkül nem készülhet magyar sikerfilm. :)

Ismeretlen_112472 2009.05.12. 00:22:26

Ismét emelem kalapom TheHun! Nagyon régóta vártam már egy ilyen témára. És ráadásul hetente fogsz minket kényeztetni ezzel a csemegével?!!! Hát erre már nem is tudom mit mondjak. Az országos adatokat jóformán sehol sem lehet fellelni, csakis itt. Nagy köszönet érte! Kitartást a sok sok cikk íráshoz. Ha nem is fogok tudni mindig kommentelni, mindig el fogom olvasni a beszámolókat. (Majd ugye a visszatekintőket is folytatni fogod egyszer, mikor időd engedi? Na jó, nem leszek nagyravágyó.) ;) Rögvest lenne egy kérdésem: az Odeon oldalán láttam a Szíven szúrt ország c. film bevételeit. Hát elég kevesen látták. Ez most lesz majd csak premier és azért, vagy csak simán óriásit bukott a film? Ezer köszönet ismételten ezért a cikkfolyamért. Csak így tovább. Na jó... igazából a többieknek is köszönöm a sok sok cikket, tehát ne higgyétek, hogy csak TheHun miatt olvasom a blogot, de most ez a Box Office téma a kedvencem... agyba főbe dicsérhetnék igazából mindenkit, csak most nem akarok átmenni csöpögősbe. :)

Ismeretlen_1068 2009.05.12. 00:23:54

késő. :) ...de köszönjük.

Ismeretlen_82723 2009.05.12. 07:47:03

_aTom_: Kösz a dicsérő szavakat. A visszatekintésre sajnos egyszerűen nincs elég időm már vagy fél éve (ez a mostani főisk. félév mozgalmasabb az előzőnél), de azért nem felejtettem el, folyamatosan dolgozok rajta. A Szíven szúrt országot az Index értesülései szerint 5 ezren látták, amiből 4100 a díszbemutatón volt, nyilván nem fizetős nézők, szóval már a startnál megy a kavarás. Elvileg az országos adat 900 fő, ami nagyon harmatos.

Ismeretlen_112472 2009.05.12. 13:54:13

Aeon! Szeretem én a te bejegyzéseidet is azért! :)) TheHun! Hát azt meghiszem hogy nincs sok időd. Így sem semmi amit hétről hétre művelsz, szóval várok türelmesen. Majd legkésőbb nyáron lesz időd. (Reméljük nem lesz UV-d.) ;) Szóval a Szíven Szúrt Ország bukovárinak néz ki. Én meg azt hittem hogy csak valami zártkörű premier-előtti előadás volt, és ezért ilyen minimális a létszám.

Ismeretlen_82723 2009.05.12. 14:05:17

UV akkor nem, de szakmai gyakorlat az igen, direkt ezért nem ígérek semmit. :(

Ismeretlen_112472 2009.05.12. 14:35:47

Upsz... na ezt megértem. Akkor csak várok türelmesen. ;) Most lettem figyelmes arra a megjegyzésedre, hogy a Da Vinci Kód több mint 145 millát hozott az első hétvégén nálunk. Ez komoly??? Nem gondoltam volna. Pedig rengeteg helyen lehúzták a filmet... így én is nagyon kíváncsi leszek hogy az A&D mit fog összehozni. (Én csak azért is a Farkast fogom megnézni harmadmagammal pénteken.) :P

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása