aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: watchmen (2009) Zalaba_Ferenc
2009. március 02. 17:35:21

Kategória: film 45 komment

- SPOILERMENTES - 

Megújult a világ: az USA dicső győzelmet aratott Vietnámban, Nixont harmadszor(!) is újraválasztották, a megváltozott erőviszonyoknak, a liberalizmust kiszorító fasiszta gyűlölködésnek, a kimerült energiaforrásoknak köszönhetően az atomháború sokkal fenyegetőbb, mint valaha, hisz az oroszok félnek az ejerétől megrészegült Amerikától, melynek ott van dr. Manhattan, aki a mindenség valamennyi részecskéjét képes kontrolálni - nyomon követi és irányítja az atomok útját, így látja a jövőt, uralja a jelent, s elemzi a múltat. Egy ilyen (fél)isten mellett Amerikának nincs szüksége szuperhősökre, akik néhány éve még azon voltak, hogy jobbá tegyék a világot, most - jobb esetben önkéntes - száműzetésben élnek, s csendben, tehetetlenül várják, hogy a végítélet órája delet üssön. Vagy mégsem?

Who will watch the WATCHMEN?

Magyarul: ki fogja megnézni ezt a filmet? Erre a kérdésre most még nehéz lenne válaszolni, de egy biztos: a filmmel foglalkozó fórumokon parázs vitákat folytatnak majd arról, hogy vajon Zack Snyder (300, Dawn of the Dead) volt-e a megfelelő ember arra, hogy filmvászonra vigye Alan Moore és Dave Gibbons korszak- és kultúraalkotó képregényét. (Tovább az "Elolvasom" után.)

Igen is, meg nem is. A fickónak van egy víziója: nem túl eredeti, nem túl kifinomult és igazából nem is lehet hová fejleszteni, mindenesetre félreismerhetetlenül a sajátja, ráadásul működik is, amit a 300 sikere (és a THE SPIRIT balsikere) is bizonyít. A nép imádja a stilizált akciójeleneteket, legyen szó übermenschek kifogyhatatlan fegyvereiről, levegőben megdermedő, kamerával körbepásztázott testekről, töltények elhajlított röppályáiról, vagy éppenséggel olyan lassítós/gyorsítós, szuperérzékeny kamerával rögzített szekvenciákról, amelyben egy dárda kettévág egy könnycseppet, miliméterekre kerül el egy jófiú torkát, majd egy szerecsen mellkas kellős közepén landol. Ezek a hiperrealista (vagy még inkább "camp-realista") megoldások a WATCHMEN-ben is tetten érhetők, s az esetek többségében működnek is, hisz a Snyder-módszer jelenleg még kellemes ismerős, nem pedig elcsépelt önismétlés.

Még szerencse. Ezek azok az elemek, melynek hála a film néha filmként is működik, nem csupán megelevenedett könyvillusztrációként, ugyanis Snyder a lehető legnagyobb hódolattal adaptálta vászonra az eredeti művet (amit kb. Bibliaként tisztel): monológokat és párbeszédeket emelt át egy az egyben, helyszíneket, feliratokat, öltözékeket másolt, eseményeket rekonstruált, s még azt sem lehet mondani, hogy szolgai módon ügyködött, hisz ügyesen szelektált, az emberi ésszel és fenékkel felfogható játékidő betartása érdekében összevont dolgokat, frappáns átfedéseket alkalmazott, s a már most vitatott alternatív befejezés is remekül működik. És mégis sikerült átsiklania az egész lényegén.

A képregény ágas-bogas, sok-sok flashbackkel, vers- és dalidézetekkel tarkított narratívájával, a történetekbe szőtt történeteivel, párhuzamosan futó, kockáról-kockára változó cselekményével maga a megtestesült káosz szimmetria. Mindennek megvan a párja, mindennek megvan a helye, a lényege, a szerepe, az identitása, s az ideák közül sok csak többszöri olvasatra jön elő. A WATCHMEN egyrészt hideg, logikai alapon kifejtett vélemény az emberi magatartás kiszámíthatóságáról, másrészt az emberek millióinak menedéket szolgáltató (szuper)hőskultusz demisztifikálása - nem egyszerű eredetsztori, sokkal inkább dekonstruktív élveboncolás, amely szédítően új megvilágításba helyez olyan dolgokat, melyek már-már popkulturális axiomának számítanak, miközben eddig ismeretlen árnyékokat is kölcsönöz nekik. S ez még nem minden: Alan Moore gúnyt űz Amerika hőn szeretett szuperhőseiből. Batman impotens, Superman félistennek képzeli magát, a filmnoir monologizáló hőse bekattan, Macskanő pedig saját naív hiúságának esik áldozatul. Sokszoros pofon ez az amerikai álomnak.

Egy film, egy faltól-falig képregénymozi nem képes ezt a rengeteg réteget, hangszínt és hangsúyt úgy visszaadni, hogy közben moziként működjön.

Mit lehet ilyenkor tenni? Terry Gilliam elmenekült. Paul Greengrass alól a stúdió fogta ki a lovat, Zack Snyder, az ifjú titán pedig kiragad képeket. Játszik velük, megfürdeti celluloid-kompatibilis trükkökben, s filmje ugyan messze van a kommersz szórakozástól (és ez öreg hiba, hisz minden innovációja ellenére a THE DARK KNIGHT megmaradt közönségfilmnek), de hiányzik belőle a mélység. Talána  desztillálás segített volna: egy lényegi momentum, egy lényegi karakter kiemelése, megtisztítása, de Snyder majd' mindent belesűrített a 160 perces játékidőbe, amit a könyvből kiolvasott.

Vannak karakterek, melyek működnek. A könyezete által gyerekkorában megvetett, illúzióktól mentes, egyfajta Travis Bickle-parafrázisként funkcionáló Rorschach (Jackie Earle Haley) telitalálat. Mikor ő van a vásznon, a film csak úgy duzzadozik az élettől, ami különösen azért ironikus, mert a fickó egy kiismerhetetlen maszk (ha van rajta álca, ha nincs). Az ultraerőszakos városi cowboy, a Komédiás (Jeffrey Dean Morgan) is szerethető figura, annak ellenére, hogy a brancsból ő a legromlottabb, és a letűnt korokon nosztalgiázó Éjszakai Bagoly (Patrick Wilson) útja a legkönnyebben bejárható. Ugyanakkor a technohalandzsát metafizikus körítéssel feltátlaló dr. Manhattan (Billy Crudup) rendkívül áttetsző - a figurája megjelenítéséhez szükséges CGI gyakorta lejátssza a képernyőről (minden kitüremkedésével egyetemben), Ozymandias (Matthew Goode) tipikus poszerfigura: kétdimenziós, lapos és hideg, de jól néz ki, s valami hasonló mondható el Selyem Kísértetről (Malin Akerman) is, aki sajnos a néző előtt sem tudja levedleni magáról azt a "buta cafka" imázst, amit elvileg a közvélemény akasztott rá, hogy frusztrálja. És az a legszörnyűbb, hogy van olyan pillanat a filmben, amikor rajta áll a világ sorsa. Még szerencse, hogy a férfiak - legyenek bármilyen szuperek - soha nem tudnak ellenállni egy strecc rucis nőknek.

És vannak jelenetek is, melyek működnek. A nyitó feliratok alatt látható korrajz egyszerűen fantasztikus: a képregény ismerőjeként a homlokomon pörögtem a sok-sok kellemes részletet látva, s nagyokat sóhajtozva lélegeztem be az atmoszférát. Az akciójeleneteket méltattam már korábban, s meg kell említeni azt is, hogy tíz évvel ezelőtt még a trükk-technológiai felkészültség is akadályozta volna a képregény megvalósítását, most viszont nem tudnék elképzelni audiovizuálisan akkurátusabb megvalósítást.

Fájdalom, hogy a produkcióra végül úgy fogok visszagondolni, mint képes illusztrációra, nem pedig független egészként is működő médiumra, pedig ez lett volna a cél, hisz - az első gondolatmenetre visszakanyarodva - ahhoz, hogy ezt a produkciót sokan megnézzék a képregényt nem ismerő, vagy éppensséggel nagyon is szerető mozijárók közül, a WATCHMEN-nek többnek kellett volna lennie bátor (szélsőségesen erőszakos és korhű), de egyszerű adaptációnál, mert amikor 70 képregényfilm van készülőben, egy hidegháborús környezetben játszódó misztikus film-noir könnyen elbukhat - minden idők legjobb képregénye ide vagy oda.

Címkék

kritika comics watchmen zack snyder superhero 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr84536379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsé 2009.03.02. 18:02:48

remek írás!! sajnos eléggé negatív a kicsengése, de én akkor is nagyon várom, hogy megnézhessem.

Ismeretlen_108973 2009.03.02. 18:19:39

fájó, de mindez várható volt. remek cikk. örültem, hogy végre megfelelő karaktermennyiséget szenteltél egy filmnek. :)

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 18:20:12

igazából élveztem. elnézegettem, s a rendezőit is elnézegetem majd, s tulajdonképpen csalódott sem vagyok, csak ráeszméltem, hogy ezt a képregényt tényleg lehetetlen megfilmesíteni.

Ismeretlen_93064 2009.03.02. 18:20:38

Szinkron?

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 18:21:22

felirat! :)

Ismeretlen_41270 2009.03.02. 18:26:18

jobb, mint a 300? film vagy videoklip?

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 18:41:53

sokkal jobb, mint a 300. "film vagy videoklip?" erre a fenti sorok választ adnak.

vargatom 2009.03.02. 18:51:19

Kábé amit vártam, bár megkockáztatom, hogy a rendezői változat valamennyit vissza tud még hozni a képregény összetettségéből és ad egy kis plusz mélységet a szereplőknek is (spoiler: pl. ugye Hollis Mason kapcsán Dan kiakadása).

Action 2009.03.02. 18:52:04

Nagyon jó kritika. Már alig várom a filmet :)

Ismeretlen_41270 2009.03.02. 19:03:01

"Ezek a hiperrealista megoldások a WATCHMEN-ben is tetten érhetők" ebből még most sem tudom, hogy mennyire (nekem a 300-ban sok volt és zavaró)

Ismeretlen_62806 2009.03.02. 20:32:20

észrevételek, kérdések random sorrendben: #"örültem, hogy végre megfelelő karaktermennyiséget szenteltél egy filmnek." seconded. #van rá esély, hogy a kb fél órával (+black freighter) hosszabb teljes változat hozzáad majd 1-2 csillagot az élményhez? #te tényleg azt hitted, hogy ebből önmagában működő film készülhet? :)) max egy többszázmilliós költségvetésű miniseriesként lehetett volna megcsinálni. #silk spectre szerintem a könyvben is egy ostoba fruska volt. ne feledjük, egy teljesen önállótlan felnőtt nőről van szó, akinek egész élete arról szól, amit az anyja kitalált neki, képtelen változtatni önmagán. számomra a jonnal való párkapcsolata is inkább tűnt gyermeki csodálkozásnak/csodálatnak, semmint bármiféle szerelemnek. #az írás alapján nem tudom eldönteni, mit vártál a filmtől. a comic szerkezeti bravúrjait (a nyitó-záró idézetek, az egymásnak megfeleltethető kockák, különösen az ötödik fejezetben) képtelenség ezen a médiumon visszaadni, mint ahogy a mögöttes gondolatok megannyi szerteágazó szintjéből is muszáj elhagyni párat (snyder féle akció ide vagy oda, van egy olyan érzésem, így is maradt elég tartalom) és igen, snyder bibliaként tiszteli a művet, de te, a rajongó, nem? gondolod, hogy egy teljesen újraírt alan moore adaptáció jobban működne egy kivonatozott, de nagyjából eredethű darabnál? (három szó: v for vendetta...) na mostmár kezdem idegesíteni magam, hogy látatlanban mondok ellent. :) szerda este visszatérek.

Todd 2009.03.02. 20:36:35

"a produkcióra végül úgy fogok visszagondolni, mint képes illusztrációra, nem pedig független egészként is működő médiumra" Nekem így is több lesz, mint tökéletes. Sőt jobban örülök ennek, mintha azt mondtad volna, hogy sok helyen átírt eltérő, stilizált, de jól működő film lett.

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 20:56:54

vargatom: SPOILER! hollis masonnek több jelenete is lesz a DC-ben, példának okáért a távozása, amit a moziverzióban ne is keressetek.

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 21:05:15

daesu: #van rá esély, hogy a kb fél órával (+black freighter) hosszabb teljes változat hozzáad majd 1-2 csillagot az élményhez? talán, de ehhez súlyos átdolgozásokra lenne szükség. #te tényleg azt hitted, hogy ebből önmagában működő film készülhet? :)) max egy többszázmilliós költségvetésű miniseriesként lehetett volna megcsinálni. a minisorozat nem rossz ötlet, de én inkább arra mentem volna rá, hogy egy vagy két karaktert kiemelek a sztoriból, megizmozom őket, visszaveszek a cselekmény keszekuszaságából, hogy filmszerűbb legyen az élmény. persze, a vaskalapos rajongók egy ilyn film esetén durván keresztre feszítették volna snydert. :) az a baj, hogy amíg egy kockást lapozgatva el tudsz időzni a rajzokon, a szövegeken, meyeket viszonylag rövidre kell fogni, mert mégis csak egy képregényről van szó, a vásznon összecsapottnak, elhadartnak tűnnek a monológok. #silk spectre ezt ellensúlyozta az, hogy átnyergelt jonról a tökéletlenebb és emberibb danre, s a képregény végén még az anyjának is megbocsátott. a filmben mégis úgy jön le, hogy "végeztem a pasimmal, de oda se neki, kerítek magamnak egy másikat." #mire számítottam a képregényben lévő vizuális kapcsolatot, szimmetriát simán vissza lehetett volna adni a filmen, sőt, még akár jobban is, de még a rorschach-tesztek átvezetése sem működött tökéletesen. :(

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 21:06:58

amúgy most bizonyára sokan felhördültök, de én sokkal többre értékelem az olyan adaptációkat, melyek inkább ihletet merítenek egy alapműből, s arra építenek egy önálló filmet, semmint oldalról oldalra felviszik azt. ezért tetszett nekem pl. az I, ROBOT és a TROY is. persze, van ellenpélda, valami hobbitokkal. :)

Ismeretlen_62806 2009.03.02. 21:32:02

én nem tudnék általánosítani. az említett két filmet én is szeretem, de egy igazi asimov robotika-adaptációt is nagyon szívesen megnéznék (a kronológia vége-felé lévő néhány krimiregényből kisebb módosításokkal és egy jó rendezővel - fincher a ráma kudarc után csinálhatna egy sötét scifit - nagyon jó filmek születhetnének) és a 300 vászonra ültetése szerintem a maga nemében hatalmas bravúr, még ha filmként nem is funkcionál igazán jól.

Dilibogyo 2009.03.02. 21:53:18

ae: "én sokkal többre értékelem az olyan adaptációkat, melyek inkább ihletet merítenek egy alapműből, s arra építenek egy önálló filmet, semmint oldalról oldalra felviszik azt" Ezek után kíváncsi lennék, hogy a From Hell hogy tetszett?

Ismeretlen_1068 2009.03.02. 22:21:24

daesu: majd meglátjuk, emmerich mit hoz ki az alapítványból. igazán neki való téma. :) a 300 pedig annyival rosszabb, amennyivel változtatva lett a képregényhez képest. dilibogyo: sajna, a képregény csak egy átlapozás erejéig volt a kezemben, a film önmagában nem volt rossz, csak a befejezést éreztem indokolatlannak.

Ismeretlen_113960 2009.03.02. 23:57:51

Tehát nem sikerült visszaadni mindent, de ha még jobban leegyszerűsítik, akkor működött volna filmként? Magyarul Moore-nak van igaza, lehetetlen megfilmesíteni. Legalább reklámot csinál a képregénynek, bár már eddig is minden idők (egyik) legjobbjának tartották, több elismerés, ismertség nem kell a Watchmennek, legfeljebb még többen elolvasssák. Az olyan mértékű hűség, mint a Sin City, nekem tetszett, szóval nekem nem lenne baj itt sem, ha csak a képregény mozgóváltozata lenne, motion-comic színészekkel. De nagyon az se hiányozna, mert a képregény az igazi. A szuperlassításra vonatkozó mondattal viszont nem értek egyet, a Mátrixnál volt friss, a 300-nál elviselhető, mostanra még elcsépelt.

Ismeretlen_1589 2009.03.03. 00:11:42

Tetszik a cikk, nem nagyon tudok olyat mondani, amivel nem értek egyet benne. De akik nem látták a filmet, de olvasták a cikket, azoknak a figyelmébe ajánlom: ez a negatív végkicsengés nem azt jelenti, hogy rossz a film. Vagyis nem az a kérdés - legalábbis számomra, és úgy látom a cikkedből, hogy számodra sem -, hogy szarra ül-e be az ember, hanem inkább az, hogy a film milyen helyet fog betölteni a filmtörténelemben.

vargatom 2009.03.03. 00:14:57

AF, én is pont arra céloztam hogy pl. az a jelenet is a bővített/csonkítatlan változatra maradt. Egyébként tudtommal azért lett 2:36 a film, mert csak így lehet IMAX mozikban vetíteni. Ja, és szerintem a Watchmen alapos kiherélése lett volna bármelyik hős háttérbe szorítása, elvégre így tudja több nézőpontból bemutatni ugyanazokat a kérdéseket. Még mindig inkább ez a (beszámolók alapján) félkarú óriás Snydertől, mint valami torzszülött rettenet...

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 06:59:11

geo: szerintem a bullet time és a snyder módszer" nem ugyanaz, bár kétség kívül közel áll egymáshoz. a film meg nem fog több rajongót szerezni a képregénynek, ahhoz túlságosan felszínes. :\

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 07:00:34

algi: így van. a film nem rossz, de nincs bérelt helye a nagyok között.

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 07:01:32

vargatom: szerintem erre a vitára térjünk vissza akkor, ha már te is láttad a filmet. :)

Pallaglamma? · http://www.livescore.com/ 2009.03.03. 10:55:07

Batman már miért volna impotens?

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 12:46:41

mert nem áll fel neki. a WATCHMEN tagjai többnyire egy-egy híres szuperhős figura alternatív változatai. az éjszakai baglyot batman figurája ihlette, s ugyebár tudjuk, hogy milyen problémákkal küszködik.

Pallaglamma? · http://www.livescore.com/ 2009.03.03. 14:31:57

Ha az áltzalam nem olvasott 9.- 12. fejezetben kerül a szitu más megvilágításba, akkor épp tévedek, de a KÉPREGÉNY SPOILER ON 7.-ben a bagoly faszán megdugja a bigét... KÉPREGÉNY SPOILER OFF Az impotencia nem az, ha nem áll fel (énengemet leszámítva mindenkinek lehetnek gyengébb napjai), hanem az, ha sosem áll fel. Nem állt szándékomban szőrözni, de ez szerintem durva egyszerűsítés, amit a figurák szupertriviálisan reminiszcens származásával (igen, még én is tudok róla) ugyan lehet tovább maszatolni. Az érdekes meg az, hogy másnak is az első, Moore által melodramatikusan elnyújtott, sikertelen próbálkozás maradt meg, amire ráadásul a regény attribútumának, azaz hangsúlyos képi-szövegi önreflexiós lelkületének megfelelően két oldallal odébb rezonál ("Olyan impotensnek érzem magam"), a kevésbé hangsúlyosan ábrázolt, tűzoltósdit követő egész estés orgiával szemben... ...de ez nem orvosi impotencia. Hangsúlyozom, a diegézist esetlegesen/potenciálisan felülíró 3. harmadról (pl: de az csak álom volt, vagy: hisz ott is csak orálisan-manuálisan elégítette ki, satöbbisatöbbi) nemtok semmit. .m.

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 14:34:23

*forgatja a szemeit*

Pallaglamma? · http://www.livescore.com/ 2009.03.03. 14:52:49

Ha az utolsó négy részt böngészve, akkor oké, minden egyéb esetben eléggé "vitaképes" - *ironizál* - a reakciód. Fun fact: a kód, amit ehhez a kommenthez be kellett pötyögnöm: "hDPUNa" érted, hogy hd-puna. Ez szinte vicces. .m.

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 16:23:55

fun fact #2 míg zajlott a HD-formátumháború, azt mondták az okosok, az fog nyerni, amelyik mellé betársul a pornóipar. végül is nem jött be a jóslat.

vargatom 2009.03.03. 17:33:54

Egy pillantra nem értettem, hogy mi van, de aztán rájöttem - ugye te írod azokat a teljesen olvashatatlan kritikákat is a geekz blogra? Egyébként ha már ennyire erőlteted a témát, valahol párhuzamokat is lehet felállítani (szellemes mi?), miszerint ahogy a bagolynak csak a fétisruhás hősködéstől működik, úgy...

Ismeretlen_84170 2009.03.03. 21:03:17

7 csillag. ennyi. akarom mondani ennyit a hype-ról.

Ismeretlen_101817 2009.03.03. 21:33:21

ae: nem vagyok tájékozódva, lehet stupid kérdés is, de hol láttad a filmet?

Ismeretlen_1068 2009.03.03. 21:41:24

bobby: a hype-nak már két hete véget vetettem. épp időben. a 7 csillag korrekt, bár némileg elfogult ítélet. egy laikus valszeg kevesebbet adna rá. princelz: sajtóvetítésen.

Ismeretlen_101817 2009.03.03. 23:07:36

gondolhattam volna :D Thx!

Ismeretlen_84013 2009.03.05. 00:30:02

Nálam is 7/10, pedig a képregényt még nem olvastam. Gondoltam jobb lesz, ha látok egy remek filmet és utána olvasok egy nagyszerű képregényt, nem jött be.

Zealander 2009.03.06. 14:45:52

Bibliaként tisztelné a giccs rendező a képregényt? Hát nem hiszem, mert megváltoztatta a történet végét. Egy jó nagy bugyutaságra... Na sebaj. Szerencsére nincs nagy csalódás, mert ezt vártam. Minden hájpolásnak ez lesz a vége. Szvsz jó lenne, ha távol maradnának az Alan Moore írásoktól, túl sok ez az amcsiknak:)

winnie 2009.03.07. 00:06:40

"Hát nem hiszem, mert megváltoztatta a történet végét. Egy jó nagy bugyutaságra.." szerintem az nagyobb bugyutaság, hogy azt hiszed, a rendező változtat a végén. (még szerencse, hogy az eredeti befejezés cseppet sem bugyutaság. "Minden hájpolásnak ez lesz a vége." muhaha. láttál már jó filmet? egyiksem volt hype-olt? max nem tudtál róla.

Ismeretlen_1068 2009.03.07. 00:37:34

nem bugyuta ez, hanem csak biztonságosabb.

Ismeretlen_87626 2009.03.07. 21:23:26

Zealander: Mert mi lényegeset változtatattak?

Dr.kula 2009.03.12. 09:04:32

Ez a kritika ritka rossz. Sok idegenszó, amit semmi sem indokol. Nem egy államvizsgán vagyunk... Ha már ennyire intelligens próbál lenni a cikk írója, akkor olvassa el még egyszer, és vegye észre a benne lévő !nagy! hibát. Hogy kiragadjak valamit a sok idegenszavakkal díszített zagyvából: Azzal, hogy Alterbatmant impotensnek, és a filmet sekélyesnek írta, szerintem talán saját magát jellemezhette. Képzeld bele magadat, - kedves cikkíró - egy hasonló helyzetbe. Összeismerkedsz egy lánnyal, aki nagyon tetszik neked. Csak annyi a helyzet, hogy előtted egy Isten ba*zta. Ja és egyébként olyan próbálsz lenni előtte, amit mindketten tudtok, hogy valójában nem az igazi éned... kérdem én kedves cikkíró... neked felállna? Egyébként a választ még talán megnézem, de ez volt ezen az oldalon az 1. és az utolsó hozzászólásom.

Ismeretlen_1068 2009.03.12. 09:17:19

kedves kula! köszönöm, hogy reagáltál az írásomra, de attól félek, valamit félreérthettél: én nem kritizálom az éjszakai baglyot, hanem teljesen megértem, hogy nem megy neki, ill. miért csak akkor megy neki, ha beöltözhet - mert akkor érzi magát a legközelebb egy istenhez.

Spamet nem küldünk rád (törölt) 2014.04.26. 22:01:27

A film eleji ultraidegesítő mekegős zene miatt eleve -5 csillag. A film átlagos, ráadásul drága, legyen mondjuk 5 csillag, de nem fogom évente újranézni.

Hát ki fogadta el ezt a szar zenét a menedzsnmentből?? Ki?

AtomNyuszi 2014.12.22. 20:59:07

Megnéztem a filmet és mivel alapból fanboy módján reagálok néhány alkotásra, így meglepően pozitív lesz, hogy mit gondolok így frissen, nézés után közvetlenül a rendezői kiadásról: Uraim, ez remek volt!
215 percnyi akció, elgondolkodtatás és kék félisten, mi kell még?!
Nem is palástolom, nekem baromira bejött a film, a sokszor közepes színészi alakításaival, a néhány helyen tetten érhető kuszaságával és a belőlem baromi felemás érzelmeket kiváltó befejezésével együtt.
(SPOILER lehet! Azzal együtt, hogy baromi jó megoldás volt úgy lezárni a filmet, ahogy, én valami "igazságosabb" véget vártam, attól függetlenül, hogy az igazságosság nem igazán illik a film világába)
Szerintem simán 10/8.
G.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása