aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: donkey punch (2008) Zalaba_Ferenc
2009. február 10. 10:45:24

Kategória: 8 komment

Olly Blackburnnek valószínűleg bennfentes haverjai vannak az angol sajtóban, de az is lehet, hogy megnyerte a lottó ötöst vagy fogta a gazdag fater lóvéját, elment dőzsölni Mallorcára, két tivornya között összedobott valami filmecskét, aztán hazajött, megvett minden szószólót kilóra és most janinak érzi magát.

Váljék egészségére. Engem megszopatott, csúnyán bedőltem neki, szégyellem is magam, de mentségemre szóljon, hogy bíztam a film hátterében álló Warpban, amely annó rendesen átfestette a zenei spektrumom, de úgy tűnik, megint csak igaz a mondás, a suszter maradjon a kaptafánál, Olly Blackburn pedig maradjon távol a filmektől. És ha jót akartok, vagy csak hasznosan eltölteni másfél órát az életetekből, akkor ti is távol tartjátok magatokat eme végterméktől.

A nyitány kellőkép sablonos egy horrorhoz: három csaj elmegy hajókázni négy fiúval, akiket épp csak most ismertek meg. A drogok feltűnésével fordított arányban tűnnek el ruhák a szereplőkről, aztán az orgiának egy szamárütés vet véget (magyarázat itt), s jöhet a para, pszicho és patakvér - ebben a sorrendben.

A figurákon is nagyítóval kell kutatni az eredetiséget (megjelenésük után öt perccel elhalálozási sorrendjüket is kitalálhatod), de nem ez a baj: annyi jó klausztrofóbiás thrillerből lehetett volna meríteni - s volt köztük olyan is, ami egy hajón játszódott, az isten szerelmére! - , de Olly egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel, sem pedig a sablonos figuráival, akik természetesen a lehető legidiótább módon próbálnak kitörni a sztereotíp korlátjaik mögül.

A film utolsó harmadában törne ki a vérengzés, de az izgalmat csírájában irtják ki a retardált döntések és a béna rendezés (érdekes, hogy a film egyébként decens kamerázása minden egyes halálesetnél csúnyán megbukik). Szamárütést a rendezőnek!

Címkék

kritika horror 3csillagos eurocinema brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr634536301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_62806 2009.02.10. 16:51:29

még tavaly beszoptam én is, egyetértek. annyira semmilyen film, hogy egy év alatt nem sikerült rávennem magam, hogy írjak róla. (máskor nekem higgy, ne az ángoloknak :))

Ismeretlen_1068 2009.02.10. 16:58:36

ha írtál volna, akkor talán megelőzhettük volna a bajt. :)

Pallaglamma? · http://www.livescore.com/ 2009.02.10. 23:11:27

"Olly egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel, sem pedig a sablonos figuráival, akik természetesen a lehető legidiótább módon próbálnak kitörni a sztereotíp korlátjaik mögül." Bingo. Engem a gíxfórumon paliztak be, merhogy "eza sokkalta jobbabb, nema Eden Lake". Meg az én kurva anyámat, nem? Még az a 8 perces, nyíltszíni baszás is alig mozdított meg bennem valamit. Nemtom, mikor láttam filmet, mely karakterológiailag és narratíve hatásosabban idegenítette volna el magát tőlem. .m.

Ismeretlen_62806 2009.02.11. 00:11:46

ae: de azt úgyis csak megtekintés után olvastad volna, nem? a pontszámot meg a naplómból vagy kritikustömegről lenézheted. a legjobb az egészben, hogy tényleg ránézésre megmondható, milyen sorrendben dobják fel a talpukat a figurák. a bunkósrácot mondjuk én is elintéztem volna (illetve a többieket is, de ő különösen megmaradt). Mint az fentebb olvasható, az egyetlen rejtély a filmmel kapcsolatban az, hogy miért kapták fel a brit kritikusok ezt a dtv mocskot - felfoghatatlan. Parra: én két részletben néztem a filmet, az orgia-scene annyira nulla volt, hogy aközben hagytam abba. mellesleg Spoorloost köszi, nagyszerű volt, egyre jobban érik be. még adok neki egy kis időt (esetleg egy újranézést is), aztán írok róla.

Ismeretlen_108973 2009.02.11. 00:14:04

ti tényleg azt hittétek, hogy ilyen címmel, ilyen koncepcióval ez majd így jó lesz? értem, hogy adták rá pénzt, le is forgatták, meg a magunk módján mindannyian vonzódunk a perverz dolgokhoz, de akkor is.

Ismeretlen_62806 2009.02.11. 00:21:46

Z: a cím szerintem hangzatos, az alapötlet pedig nem a legjózanabb, de jópár élvezetes high-concept thriller készült már.

Ismeretlen_1068 2009.02.11. 00:22:21

miért nem hittük volna? a brit horrorok mostanság reneszánszukat élik, és egyik sem a túl mély sztori miatt jó. 6 lány bent ragad a barlangban. egy párt terrorizálnak a tó partján. hugh grant 80-as évek stílusában énekel. ezek egytől-egyig "hi concept" filmek, s mind működik (na jó, az utolsót nem láttam :).

Ismeretlen_1068 2009.02.11. 00:22:58

na bakker. most majd azt fogják hinni, hogy a te hátszeleddel okoskodom. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása