aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: münchen [munich] (2005) Zalaba_Ferenc
2006. január 27. 00:18:20

Kategória: film Szólj hozzá!

munich (2005). spielberg karrierjének egyik legveszélyesebb projectje. a "zsidó ügy" legfontosabb hollywoodi harcosának kikiáltott direktor a munichhel most a mérleg másik serpenyőjébe is pakol egy keveset, ezzel viszont pillanatok alatt elérte azt, hogy azok az arcok, akik a shoah alapítvány beindulásakor imáikba foglalták, most legszívesebben betörnék az arcát. szélsőséges megnyilvánulásokra azonban semmi szükség: spielberg kényesen ügyelt arra, hogy mindkét félnek egyaránt kiosszon egy-két jókora körmöst, s megtartsa a 2-3 lépés távolságot. az óvatos megközelítés miatt az autentikusság szerencsére nem csorbult - a politikai aktualitásról nem is beszélve, viszont választható oldal híján a néző is csak távolról szemléli az eseményeket. a munich esetében ez erény.

1972-ben a magát fekete szeptembernek nevező arab terrorista csoport a müncheni olimpián foglyul ejtett 11 izraeli sportolót. a cselekedet tragédiába fordult, és az izraeli miniszterelnöknő azonnal elrendelte a megtorlást. a moszad (az izraeli titkoszolgálat) összeállított egy speciális csapatot, melynek célja a fekete szeptember legfontosabb tagjainak likvidálása. terror ellen terror. ahogy avner (eric bana) és csapata egyre mélyebbre merül az internacionális vérbosszúban, annál inkább válik megkérdőjelezhetővé számukra az egész akció létjogosultsága.

a "jó és rossz oldal elmosódik" témakör körbejárása és a direkt véleménynyilvánítás helyett spielberg inkább tipikus hőse (rossz családi háttérrel megvert átlagos férfi világfordító szituációban) paranoiájára összpontosít: avnert megbízói és megbizottjai egyaránt bazsogatják. a moszad tudni akar a kapcsolatokról, az információforrás nem akar tudni a moszadról, a férfi pedig kezd beleőrülni abba, hogy mindenkinek tartsa a hátát - miközben ő és csapata is célpontá válik. spielberg és a paranoia: nála ez csak akkor működik, ha a világméretű félsz rakódik le az egyénben (lásd világok harca), de ha az egyén privát kis paranoiáját kell kivetíteni a közösségre, akkor a direktor kissé elbátortalanodik. sebaj, ilyenkor lehet segítségül hívni a "vizuális vénát", amelyből spielberg jókora köteggel rendelkezik és ez a filmből is visszaköszön, amely szerencsére inkább hatásos*, mint hatásvadász.

*jól vigyázz: a ryan közlegény megmentése óta nem láthattál ilyen explicit elhalálozásokat.

Címkék

kritika sport thriller history drama steven spielberg daniel craig universal eric bana geoffrey rush historical mathieu kassovitz dreamworks adaptation ciaran hinds 8csillagos uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr604534048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása