aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szörnyek mamija Takács Máté
2019. június 02. 17:36:00

Kategória: boxoffice 1 komment

A Godzilla II: A szörnyek királya vezetést szerzett az amerikai mozikban, ám jószerével felét termelte az első rész nyitányának. Szintén nem nyűgözte le az ipart a Rocketman című életrajzi musical, így hát az erkölcsi győztes a költségvetését már többszöröző Mami lett, a negyedik helyen.

godzilla2.jpg

> új filmek
Godzilla annyira királya a szörnyeknek, hogy rendre új életet lehelnek bele, ha uralkodásának látszólag vége szakad. Mi több, a Godzilla II: A szörnyek királya (Godzilla: King of the Monsters; hazai bemutató: már a mozikban) nem csak egy vegyes nézői visszhanggal bíró és a kasszáknál is gyorsan leköszönő, öt éves filmet folytat, hanem egyenesen univerzumot épít. Ilyen ambíciókkal a 93 millióval indító első részhez majdnem illik felérni, ám ezzel legfeljebb zárt ajtók mögött számolt a Warner stúdió. A filmre 49 millió dollár értékben keltek el jegyek, ami akár még jónak is titulálható annak fényében, hogy mennyire nem nyűgözte le a közönséget anno az első rész - hát most fordult a kocka, ez meg a kritikusokat taposta el. A több mint 4000 moziban látható szörnyes haddelhaddra eltapsoltak úgy 200 millió dollárt, így hát lesz mit ledolgozni ahhoz, hogy ez a franchise a jövőre érkező, Godzillát és King Kongot egymásnak eresztő filmen túl is megéldegéljen. Nemzetközileg 130 millió folyt be eddig, Kínából már most majdnem több, mint az elsőre összesen. Hogy annak 530 milliós globális eredménye meglesz-e, annak az erős júniusi felhozatal is lehet döntőbírája - Amerikában mindenestre alig több mint 100 millióval számolhat.

A Bohém rapszódia frenetikus sikere (900 millió dollár világszerte!) megannyi zenész-életrajzot szül majd a következő években, addig is itt van a Rocketman (hazai bemutató: június 6.), ami Elton John fiatalkorát eleveníti meg sajátos módon. A kritikák szerint helyes volt a sajátos mód mellett dönteni, ellenben a kasszáknál nem vár akkora megdicsőülés a filmre: a 30 millió fölé érő előrejelzésekkel szemben a Paramount terjesztése csak 25 milliót haknizott össze, ami kétségtelenül jó pénz egy biopictől, de nagy kasszasikert nem sejtet. A nézői elégedettség nem üti meg a Bohém rapszódia szintjét, de elég jó ahhoz, hogy 80 millió dollár fölé vándoroljon végül, ami a költségvetés kétszerese.

A Blumhouse hullámzó színvonalon, de mindig olcsón szállítja gyártmányait, így ha a kritikai vagy nézői visszhang elsöpri, akkor is jól jön ki a buliból egy-egy delikvens. A Mamit (Ma; hazai bemutató: már a mozikban) éppenséggel nem kell félteni, de Tate Taylor rendezőtől (A segítség) biztosan többet remélt bárki, aki bármit is remél egy horror-thrillertől. A pénztáraknál 18 millió dollárra tett szert ezen a zsúfolt víkenden, ami több mint háromszorosát jelenti a büdzsének. Octavia Spencer nagyon szükséges új szerepköre jó lehet 45-50 millió dollárra, szóval a Universal gyakorlatilag a Blumhouse-ból él idén - az Üveg és a Mi hasonló arányokat produkáló sikere határozottan ezt sugallja.

> korábbi filmek
Az Aladdin az első hétvége meglepetései után második hétvégés meglepetéseket is szállít, hiszen jó magasról sikerült 55%-on belül tartania csökkenését. A Disney filmje így újabb 42 millióval bővült, s tíz nap alatt 185 milliót hajtott fel. Az oroszlánkirálynak ez kezdőtét lesz...

Másodikként az összes film között, a Bosszúállók: Végjáték a hét folyamán átlépte a 800 millió dolláros határt az amerikai mozikban. Lehengerlő a siker, ám globálisan nem teljes: még 75 millió dollár szükségeltetne az első helyhez. Az Avatar uralma rendíthetetlennek látszik.

> végszó & ami jön
A sok újdonságnak hála majdnem felért ez a hétvége az előzőhez, amit a Memorial Day hétfő is hajtott. A premierek azonban mégsem lehetnek maradéktalanul boldogok eredményükkel - és hasonló sors elé néz az X-Men: Sötét Főnix is a következő fordulóban, ha majd A kis kedvencek titkos élete 2. beelőzi.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Godzilla II: A szörnyek királya $49.0m $49.0m $200m
2  Aladdin $42.3m $185.0m $183m
3  Rocketman $25.0m $25.0m $40m
4  Mami $18.3m $18.3m $5m
5  John Wick, 3. felvonás: Parabellum $11.1m $125.8m $55m
6  Bosszúállók: Végjáték $7.8m $815.5m $356m
7  Pokémon: Pikachu, a detektív $6.7m $130.6m $150m
8  Éretlenségi $3.3m $14.4m $6m
9  Brightburn - A lángoló fiú $2.3m $14.2m $6m
10  Csaló csajok $1.3m $33.2m $21m

 

Címkék

horror ma fantasy musical thriller box office warner elton john godzilla paramount universal sequel aladdin biopic tate taylor octavia spencer rocketman blumhouse avengers endgame godzilla king of the monsters

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4914875170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2019.06.02. 19:14:26

Sajnálom a Godzilla 2 bukását, ugyanakkor nem igazán értem hogy gondolta ezt a szörnyes univerzumot a Warner. Minimális volt az építkezés az előző filmekben, ráadásul egyik sem sikerült igazán jól. És akkor a King of Monsterst egy tapasztalatlan senki kezébe adják - mondjuk a film nekem tetszett, és ha egy Fast and Furious szériának van helye a mozikban, akkor ennek is kellene, sőt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása