aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: törő dió Takács Máté
2018. november 04. 17:20:00

Kategória: boxoffice 7 komment

Amerikát is lenyűgöző mértékben rázta fel a Bohém rapszódia, a várakozások felső határát is áttörve, s ezzel alaposan le is nyomta az amúgy is gyatrán nekiiramodó A diótörő és a négy birodalom című Disney-opust.

nutracker.jpg

> új filmek
A Queen sikere nem ismert országhatárokat, így hát (ha nem is mindjárt elsőre, de) Amerikában is kellő tábort nyertek meg maguknak, akik mindmáig hűnek tűnnek éppen úgy, mint itt, Európában. Az amerikai nép márpedig a zenei életrajzi filmekre könnyen kapható, ez már megmutatkozott jó pár kasszasikerben, és ezek után biztosra vehettük, hogy nem ez a látványosan nézőcsalogató Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody; hazai bemutató: már a mozikban) fog árnyékra vetődni. A Fox biztosra ment a közönségnek kedvező tartalommal és vágással, továbbá kereken 4000 mozit biztosított a nyerészkedéshez. Ez be is következett 50 millió dolláros nyitány formájában, amit számtalan Queen-dal címével jellemezhetnénk. A príma nézői visszajelzések egy ilyen film esetében teljesen eljelentéktelenítik a vegyes kritikai fogadtatást, így a szájhagyomány mentén és a saját maga által is generált felhajtásból táplálkozva könnyen szólhat 150 millió dollárig a dal, és ez 52 millió dollár körüli gyártási költség mellett jól fest.

A Disney rekordévet ír olyan gigászi kasszarobbantók révén, mint a Fekete Párduc és a Bosszúállók: Végtelen háború, mégis, ilyen sok bukással rég volt kikövezve esztendejük. Az Időcsavar és a Solo: Egy Star Wars-történet 100 ill. 200 milliós bevételük ellenére is pénzvesztő vállalkozásnak bizonyultak, s alighanem így jár A diótörő és a négy birodalom (The Nutcracker and the Four Realms; hazai bemutató: november 22.) is, ami mondjuk eleve nem pozícionálta magát lehengerlő sikerként, mióta a film iránti előzetes érdeklődést mérik. Az ugyanis alig-alig haladta meg a 20 milliót dollárra fordítva, márpedig egy 120 milliót kóstáló családi-ünnepi fantasy a családbarát stúdiótól ennek minimum kétszeresét kívánta volna meg. De még így is kemény diónak bizonyult, hiszen a Lasse Hallström és Joe Johnston rendezte adaptáció - ami a balett rovására pumpált akciót a sztoriba - éppen csak 20 milliót fialt. Nyilván, ez nem egy korábbi Disney-mese élőszereplés feldolgozása, de még csak nem is az a klasszikus meseanyag, annak ellenére, hogy számtalanszor nyúltak már hozzá a filmesek és rajzfilmesek - ritkán zárva érdemi eredménnyel. E.T.A. Hoffman története tehát változatlanul nem rezonál nagy tömegekkel, s ez most látványosan kiütközhet. A kritikák gyenge filmről tanúskodnak, a nézői értékelésel indifferenciáról, az év végi családifilm-felhozatal pedig erős konkurenciáról. 65-75 millió dollár tűnik a végső határnak e kellemetlenség számára.

Másfél-egy évtizede még Queen Latifah játszotta azt a szerepkört, ami most a fekete mozik új üdvöskéjének, Tiffany Haddish-nek jut. A Nobody's Foolban egy börtönviselt, nagydumás nőcit alakít, aki testvérének kéretlenül segít leleplezni netes udvarlóját. A Tyler Perry rendezte, Whoopi Goldberg szereplésével súlyosbított vígjátékot a Paramount juttatta el közel 2500 moziba, s biztosan nem is csalatkoztak a 14 millió dollárban, ami a 19 milliót igénylő produkció leszállított. A filmmel tehát a kritikusok kivételével mindenki boldog lehet, miután besöpört cca. 40 millió dollárt.

> végszó & ami jön
A csúcs október után kissé haloványan indul november az összforgalmat illetően, de így is az elmúlt öt év második legpörgősebb 44. hétvégéjét regisztrálták a mozik. A Bohém rapszódia kihívója A Grincs lesz jövő héten, ezen felül az Ami nem öl meg és az Overlord igyekszik észrevetetni magát.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Bohém rapszódia $50.0m $50.0m $52m
2  A diótörő és a négy birodalom $20.0m $20.0m $120m
3  Nobody's Fool $14.0m $14.0m $19m
4  Csillag születik $11.1m $165.6m $36m
5  Halloween $11.0m $150.4m $10m
6  Venom $7.9m $198.7m $100m
7  Apróláb $3.8m $77.5m $80m
8  Libabőr 2: Hullajó Halloween $3.7m $43.8m $35m
9  A Hunter Killer-küldetés $3.5m $13.0m $40m
10  A gyűlölet, amit adtál $3.4m $23.5m $23m

 

Címkék

fox disney fantasy box office comedy queen drama paramount bohemian rhapsody adaptation biopic the nutcracker and the four realms tiffany haddish nobodys fool

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr214352411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2018.11.04. 17:57:43

Buta kérdés,de a Diótörő USA buktája miatt előfordulhat,hogy a forgalmazó visszahozza helyette november második felére a másik Disney favoritot a Rontó Ralph 2-öt,lévén a Grincsig rajzfilm pangás van,vagy bízik abban,hogy nálunk nagyobb ismertsége van a Diótörőnek mint odaát és itt nem lesz bukás?

Repce Manó 2018.11.04. 22:18:37

@dzsoker1976: szerintem ilyenkor már nem variálnak, a legtöbb mozi már rég leadta a forgalmazók felé a megrendeléseket, hogy melyik filmet kívánják vetíteni novemberben, sőt bizonyos moziknak már rég szerepelhet a Diótörő a havi műsortervben.

Csaba Turbucz 2018.11.05. 14:57:01

@Repce Manó: Az itteni moziban már műsörön van 23-tól.ezt már lefogják nyomni a torkunkon sajnos.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2018.11.05. 21:32:39

@Repce Manó: @Csaba Turbucz: Aki nem nézi meg, nem olvashatja a továbbiakban a blogot.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása